Xterra Sweden – terrängtriathlon för alla
Vad är det speciella med Xterra-formatet?
– Xterra är mer av upplevelse och omväxling än vanlig asfalts-triathlon. Man tävlar (och tränar) ju i naturen. Man cyklar mountainbike i skogen istället för att cykla på asfaltsvägar och man springer i utmanande och vacker natur istället för på platt asfalt. Det är både roligare och säkrare. Inte minst att träna cykling på fina skogsvägar istället för på farliga bilvägar, säger Pål Török, en av tävlingsledarna för Xterra Sweden.
Måste man vara duktig på mountainbike för att kunna tävla?
– Nej, det finns en klass (Lite) som har tekniskt superenkel cykling. Men i fin natur. Och med jobbiga backar. För den som vill ha mer teknisk utmaning finns Xterra Sweden, där man även kan kvala in till Xterras VM-final på Maui i oktober. I den klassen (liksom på Hawaii) är det mer tekniskt krävande cykling. Oavsett klass måste man dock ha en mountainbike, MTB.
Kan alla vara med och tävla?
– Ja, alla kan vara med. Har man ingen MTB, så kan man hyra en för tävlingen. Och är man orolig för att man har får dåliga tekniska skills så finns klassen Xterra Lite.
Vilka distanser finns att välja på?
– I Xterra Lite är distanserna: 400 m simning – 15 km enkel MTB – 5 km trail run.
I huvudklassen, Xterra Sweden, är distanserna: 1500 m simning – 30 km MTB – 10km trail run. Alltså motsvarande en olympisk triathlon. Även om cyklingen är en mil kortare här än i en asfalts-olympisk, så tar den längre tid – och är mycket roligare!
Ser ni ett ökat intresse för årets tävling jämfört med förra året?
– Visst snackas det mer Xterra i år! Och det kommer att bli deltagarrekord, så visst ökar intresset.
Vad är det som lockar mest tror ni?
– Formatet med triathlon i naturen lockar i sig, att det är så nära Stockholm city lockar nog extra. Fler och fler söker nog också upplevelser och omväxling i sina utmaningar, inte bara att kunna mala på i visst tempo tills man är i mål. I takt med att triathlon blir en – livsstil för allt fler så ökar nog också drivkraften att ha kul både på träning och tävling – inte bara att prestera viss snittpuls så att man i alla fall tagit ut sig.
Och för dem som verkligen tävlar på hög nivå så lockar ju såklart kvalplatserna till VM-finalen på Hawaii.
Finns det något som man bör tänka på när man kör off-road tävlingar generellt? Har man några skydd när man cyklar mtb till exempel?
– Ska man köra Lite-klassen är det inget speciellt att tänka på alls om man bara kan simma, cykla och springa, mer än det som gäller vilken triathlontävling som helst. Jo förresten – att det är mer backigt både på cyklingen och löpningen.
Ska man köra Xterra Sweden så krävs lite mer tekniskt kunnande på cykeln för att det ska kunna gå riktigt fort. Alternativet är ju annars att man helt enkelt hoppar av cykeln och springer med den de få partier som är riktigt trixiga, och det är det många som gör. Skydd är det nästan ingen som har. Det är ju inte farligare att cykla långsamt i skogen än snabbt på hård asfalt där det även kan komma bilar.
Hur bör man förbereda sig för loppet?
– Vill man som nybörjare förbereda sig bra för loppet, så bör man gå en grundkurs i MTB och även köra cykelbanan innan. Vilket är lätt ordnat.
Det ordnas nämligen en rad gratis träningsevent vid Hellasgården i både juni och juli. Dels flera tillfällen med en kortare träningstävling – Try Triathlon Hellas – där man får råd och tips, samt får prova på terrängcykling och terränglöpning och sedan köra en kort träningstävling. Alltså samma upplägg som tidigare succén Try Triathlon Sjöhistoriska som Team Snabbare anordnat i flera år – och där det kom totalt 900 deltagare de två sista gångerna förra året.
Dels en guidad genomcykling respektive genomlöpning av tävlingsbanorna. Vid flera av dessa event kan man dessutom få låna/prova både våtdräkter och mountainbikes.
Hur stort är Xterra utomlands och hur stort kan det bli i Sverige?
– Nästa år kommer det att gå fler Xterra-tävlingar i Sverige, både terrängtriathlon och Swimrun. Xterra har allt som krävs för att bli nästa stora grej inom triathlon och uthållighetsidrott, och den passar ju extra bra i Sverige där vi har så mycket fin natur och relativt kort säsong för cykling på landsväg.
Dessutom drar sig allt fler för att stångas med aggressiva bilister, och det är svårt att få vägar avstängda oavsett om det gäller träning eller tävling. Och vem vill egentligen inte hellre springa i vacker natur på sviktande underlag än på asfalt?
Xterra Sweden är en del av Xterra World Tour, vad innebär det?
– Xterra i sig är en global tävlingsserie av triathlontävlingar i naturen. Det går över 300 Xterra-tävlingar per år världen runt, så det blir ju nästan en om dagen. I Norden är detta fortfarande nytt och nästa grej.
Har ni några världsstjärnor som kommer delta i år och hur såg det ut förra året?
– Det är helt fantastiskt att vi kan ha så många ur den absoluta världseliten på plats vid Hellasgården. Startande från 15 olika länder är redan anmälda till årets tävling. Och fler lär tillkomma. Proffsen bestämmer sig sent och kan anmäla sig sent. Närmare tävlingen vet vi vilka de största världsstjärnorna blir i år. Men det blir en utmaning för någon svensk att vinna i alla fall.
Förra året hade vi ett enormt starkt startfält både på herr- och damsidan. Jonas Djurback blev då bäste svensk med en fjärdeplats i herrklassen. Vann där gjorde multisportvärldsmästaren Braden Currie, Nya Zealand, före mångfaldige Xterra-mästaren Dan Hugo, Sydafrika och Ben Allen, Australien. De tio första kom från tio olika länder.
I damklassen vann europaettan Helena Erbenová, Tjeckien, före Carina Wasle, Österrike, och Renata Bucher, Schweiz. Två svenskor lyckades ta sig in på topp-tio: Marie Nilsson (sexa) och Cecilia Jessen (åtta).
Hur många svenskar kvalade in till Hawaii förra året?
– Under förra årets svenska tävling lyckades 41 lyckliga knipa en kvalplats till Xterras VM-final på Maui, Hawaii. Bland dem som lyckades med detta märks bland andra Martin Flinta, Daniel Hansson (som senare samma år även vann Ötillö), Oscar Olsson, Richard Schuber, Marie Nilsson, Cecilia Jessen, Annelie Persson och Sandra Ådén. Redan tidigare hade Carolin Holmqvist (vinnare av bl a Haglöf Åre Extreme Challenge) och Lelle Moberg (vinnare av bl a Ötillö) kvalat in till VM-finalen via Xterra Spanien. Så det blev många entusiastiska reseberättelser från Maui i höstas, fyllda av djungeläventyr, race reports och skön surfing om vartannat.
Nytt för i år är Xterra Swimrun, hur är distanserna där?
– Dagen efter Xterra Sweden går Xterra Swimrun (12 juli alltså). Det är en sjö-till-sjö-tävling där man i lag om två springer till olika sjöar och simmar över dem. Fem olika sjöar hinner man med. Totalt 3,6 km simning + 11,2 km löpning i terräng.
Även detta i omgivningarna runt Hellasgården, där fler tränar Swimrun (och har gjort så i flera år) än på något annat ställa i landet. Så det blir något av första riktiga tävlingen på Swimruns hemmaplan. Några av Xterra-proffsen kommer även att tävla sin första Swimrun-tävling dagen efter. Så detta är även ett sätt att sprida Swimrun internationellt.
Hur många lag kan anmäla sig till Swimruntävlingen?
– 100 lag max. Favorit bland dem som redan anmält sig är kanske Tom Remman och Øystein Askjem i lag Xterra Norge. Tom har en diger meritlista, med exempelvis seger i kultloppet Norseman.
Läs mer om Xterra och anmäl dig här.
Foto: Gunnar Eld