Yolanda klar för VM

Yolanda klar för VM


I Runner´s Worlds marsnummer mötte vi Turebergslöparen Yolanda Ngarambe. Sedan dess har hennes utveckling som löpare fortsatt i rekordfart. Nyligen tog hon en meriterande seger på Lag- EM på 3000 meter, och vid en tävling i Polen slog hon till med den 3:e bästa svenska kvinnliga tiden på 1500 meter någonsin, vilket gör att Yolanda fått klartecken för VM.

Med tiden 4.05.18 är det av svenskor bara världslöparna Abeba Aregawi och Meraf Batha som sprungit snabbare. Det ska bli spännande att följa Yolanda på VM och framöver, och därför vill vi här dela med oss av Herman Degselius intervju med Yolanda under vinjetten Elitlöparen i Runner´s World mars nummer 2019.

Yolanda Ngarambe efter segern på Lag-EM

Skadefri och ny tränare – då satte hon nytt svenskt rekord!

I slutet av januari blev Sarah Lahti svenska rekord på en engelsk mil (1 609 meter) inomhus raderat. I amerikanska Boston korsade Yolanda Ngarambe mållinjen på 4.28.30 – en putsning av det tidigare rekordet med två och en halv sekund. Yolanda passerade 1 500 meter med tiden 4.10.13, vilket gör att hon klättrar upp till en sjätte plats genom tiderna på den distansen. (Sedan denna intervju har alltså Yoland nu sprungit 1500 meter på 4.05.18)

Innan loppet i Boston visste Yolanda att det skulle finnas en bra ”hare” och många snabba löpare i startfältet.
– När startskottet gick så behövde jag få en bra position från början för vi var många tjejer med. Så jag sprang ganska fort i början, sedan försökte jag hålla farten uppe hela vägen och med två varv kvar försökte jag trycka på och se hur många som jag kunde passera på slutet.
– Jag hann inte tänka så mycket utan jag försökte bara vara aggressiv hela loppet eftersom jag visste att det var bra tjejer med; och jag visste att om jag sprang hårt så skulle jag nog få en bra tid, säger Yolanda som slutade femma i loppet och hade de två välmeriterade amerikanskorna Brenda Martinez och Emma Coburn efter sig i resultatlistan.

Hade du tankar på att ta det svenska rekordet?
– Helgen innan sprang jag på 4.31 (helgen dessförinnan på 4.37) och då sprang jag sista 800 själv med negativ split. Och när jag sprang på den tiden och det kändes jättebra utan någon konkurrens, då kände jag att jag borde kunna springa under 4.30. Men jag ville inte prata om det utan tänkte att jag åker till Boston och springer och så får vi se vad som händer. Däremot kändes det som att något måste gå väldigt fel för att jag inte skulle springa under 4.30 – för formen var där.

Hur kändes det när du korsade mållinjen?
– Alltid när jag springer så vet jag inte hur fort jag springer, så jag hade ingen koll; för jag är alltid nervös att jag kommer att sakta ner i slutet av loppet. Därför visste jag inte vad jag sprang på och tänkte ”hoppas det är under 4.30”, haha. Sen när jag såg att det var låga 4.28, då var det kul!

Första helgen i mars stundar inomhus-EM i Glasgow. Yolandas 1 500-meterspassering på 4.10 innebar att hon sprang klart under kvalgränsen på 4.16. Tre tjejer blir uttagna, och det är låga odds på att Yolanda inte skulle vara en av dem. Yolanda har under inomhussäsongen dessutom satt PB på 800 meter med 2.04.08, också det en tid för EM, men det är 1 500 som gäller om hon blir uttagen.

Löparkarriären har onekligen fått sig en skjuts framåt i vinter – hur förklarar hon det?
– Det är många som har frågat mig om det, och mitt svar är att jag har varit skadefri i ett år och att jag har haft en bra tränare i fyra år. Jag har dessutom tränat ordentligt och trott på min träning. Jag var skadad 2017, precis innan var jag i jättebra form på träning men jag fick aldrig visa det på tävling – jag hade nog tagit ett kliv redan då fast det fick vänta tills nu i stället; för förra året försökte jag bara komma tillbaka, och det gick ändå ganska bra men jag missade EM-gränsen med en sekund. Så jag har alltid varit nära, men det är nu som det äntligen klickar.

Kan det också vara så att det är din träning under många år som ger utdelning?
– Precis. Jag har ju alltid gått framåt lite, lite, men det är väl mest man själv och sin tränare som märker sådant. Om man kollar på min utveckling så ser man att det gått uppåt hela tiden, fast det har ju inte gått såhär: ”poff!”. Och jag har aldrig varit något ungt stjärnskott utan jag har som sagt alltid förbättrat mig lite hela tiden. Jag har också alltid tänkt långsiktigt; att resultaten kommer, så det är skönt att jag nu har resultaten i skrift, säger Yolanda som började med friidrott i årskurs nio då hon gick med i Turebergs FK.

Efter löpargymnasiet i Sollentuna fick Yolanda ett idrottsstipendium till University of Vermont, där hon fortsatte sin satsning på löpning varvat med studier under fyra års tid. Sedan 2015 bor hon i Atlanta.

Du tillhör Atlanta Track Club. Kan du berätta hur det fungerar?
– Jag har ett idrottsvisum. Jag springer för klubben på heltid och vi är sponsrade av Mizuno som vi får kläder och skor ifrån. Klubben har tränare, ett gym och vi åker på tävlingar tillsammans. Mitt visum gick ut i december, jag är här lagligt, men jag får inte ta emot pengar just nu, bara träna. Men när jag har fått förnyat visum kommer jag jobba tio timmar i veckan för klubben, det måste alla göra för att få lön. Jag lever på de pengar jag får från klubben och delar bostad med två lagkamrater.

När jag ber Yolanda beskriva en vanlig dag som löpare i Atlanta Track Club, säger hon att det främst handlar om att träna och sova. Med klubben har de gemensam träning tre gånger i veckan.
– Om det är en sådan dag möts vi till exempel på friidrottsbanan och kör intervaller. Därefter ett pass på gymmet. Sen åker jag hem och tar en tupplur. Oftast har vi dubbelpass. Vi måste också vara volontärer 200 timmar per år, så ungefär varannan vecka volontärar jag för vår klubb, exempelvis på en löpartävling för barn där vi springer med dem eller så åker vi runt i skolor och prata om löpning.

Du är noga med sömnen – lägger dig tidigt och så?
– Ja, jag är väldigt sömnbesatt. Jag älskar sömn, jag tänker att sömn är nyckeln till allt! Jag känner att det är så jag återhämtar mig bäst.

Hinner du med något annat löpning?
– Faktiskt inte, haha. Umgås med kompisar och pojkvännen, jag vet inte. Man orkar typ inte. Min tränares träning är hård, man är helt slut. Men i dag är det superbowl, då ska alla i laget samlas hemma hos en lagkamrat och kolla, så det är mest sådant; att man hänger ihop.

Hur många mil springer du i veckan?
– Just nu är det 10 mil i veckan. I college sprang jag typ 50 kilometer i veckan. Det är mest med min nya tränare som jag har sprungit ordentligt, i alla fall som jag ser det som ordentligt. Folk kanske tycker det är lite, jag vet inte så mycket om andra personers träning.

Fartpass?
– Vi kör två hårda pass i veckan, ibland tre. Det är lite olika, det beror på vilken period i säsongen man är i, den här veckan körde vi tre hårda pass, men det är sällan. Min tränares filosofi är ”hard days are hard days, easy days are easy”. Så vi kör två jättehårda pass och resten är lätta förutom långpasset som är mediumhårt.

Hur länge kommer du stanna i USA?
– Om allt med visumet går bra så i alla fall till 2020, det är min och min tränares plan. Jag tycker om min tränare (Andrew Begley) och vill inte ha någon annan.

Är det satsning på 800 och 1 500 meter som gäller framöver?
– Mitt fokus är 1500 men med min träning kommer jag kunna springa 800 upp till 5 000 meter. 1 500 är min gren, men jag måste kunna springa alltifrån 800 till 5 000 meter, det är också en del av min tränares filosofi.

VM i Qatar, som avgörs i månadsskiftet september-oktober – hur ser du på det?
– Jag tycker inte om att prata om mina mål så mycket, säger Yolanda och skrattar till. Hon fortsätter:
– Oftast när folk frågar om mål, har jag lärt mig genom åren, om man säger sitt mål så är det många som svarar ”det är inte omöjligt”, eller ”jaha, det kan bli svårt”. Så jag gillar inte att dela med mig av mina mål längre. Men jag kan säga att jag vill springa fortare och fortare för varje år – det är mitt svar!

Yolanda Ngarambe , Turebergs FK, 1500 meter

FAKTA YOLANDA NGARAMBE

Ålder: Född 1991.
Bor: Atlanta, USA.
Klubb: Atlanta Track Club och Turebergs FK.
Tränare: Andrew Begley.

FOTO: Deca Text & Bild

Nr 8 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Träna ännu smartare
  • 7 löparklockor i stort test
  • Bästa passen! Höstens grymmaste träningspass
  • Mikronutrienter? Viktigare än du tror
  • Spring för din knopp! Därför är löpning bra för din hälsa
Bli plusmedlem nu

Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Charlotta och David imponerade på VM i halvmaraton

Charlotta och David imponerade på VM i halvmaraton


Med en imponerande 18:e plats tog Charlotta Fougberg den främsta individuella placeringen när halvmaraton-VM avgjordes i Polen. Med personbästatiden 1:10:19 bidrog Charlotta starkt till att de svenska damerna dessutom tog en meriterande 8:e plats i lagtävlingen. På herrsidan gjorde David Nilsson ett riktigt starkt lopp, där han sänkte sitt personbästa till 1:01:40 efter att ha passerat 10 km på 28:48.

Damerna var först ut i polska Gdynia och det blev, efter en rafflande spurtuppgörelse, en favoritseger genom Kenyas Peres Jepchirchir. Med tiden 1:05:16 sänkte hon därmed sitt eget världsrekord i ett ”Womens only race”.

Peres JEPCHIRCHIR, Kenya. vinner på nya världsrekordet 1:05:16.

Segermarginalen för Jepchirchir blev 2 sekunder ner till Tysklands Melat Yisak Kejeta, vars lite överraskande silverplats innebar ett nytt nationsrekord.

En bit bakom den absoluta täten gjorde Charlotta Fougberg ett imponerande lopp där hon plockade placeringar nästan hela vägen till mål när många tappade fart. Charlotta höll tempot uppe och radade upp 5-kilometerspasseringarna på mellan 16:41–16:45 (runt 3.20 per kilometer). Den sista dryga kilometern gick på 3.08 min/km, vilket alltså gav en meriterande 18:e plats. Tiden 1:10:19 var bara 21 sekunder från det svenska rekordet och är den snabbaste svenska tiden i ett ”Womens only race”.

De två övriga svenskorna som kom till start, Carolina Wikström och Hanna Lindholm, höll samma tempo som Charlotta inledningsvis men tappade sedan något på andra halvan av loppet. Båda höll ändå så bra fart att de nådde målet på nya personbästa-tider med 1:11:31 respektive 1:11:48 vilket gav 37:e och 43:e plats individuellt.
I lagtävlingen gav svenskornas starka löpningar en 8:e plats bland världens alla halvmaratonlag.

Jacob KIPLIMO UGA vinner på 58:49

I herrloppet var Ugandas Jushua Cheptegei favorit efter de fantastiska världsrekord han satt under sommaren och hösten på 5 000 och 10 000 meter. Nu räckte han dock inte riktigt till i debuten på halvmaran, utan slutade på en 4:e plats. I stället blev det hans landsman Jacob Kiplimo som efter en otroligt snabb avslutning vann klart på 58:49.

De svenska herrarna startade offensivt och några av löparna syntes till i täten under första kilometern. Efter att favoriterna tagit över längst fram var det David Nilsson som gick klart tuffast av svenskarna sett till milpasseringen.

David Nilsson snabbaste svenska löpare med 1.01.40

David passerade milen i samma fart som hans personbästa på 10 km väg, vilket innebar 28:48. En öppningsfart som indikerade att han skulle kunna hota det svenska rekordet. Nu orkade David inte riktigt hålla den farten hela vägen in, men belönades med ett nytt imponerande personbästa på 1:01:40, bara 23 sekunder över det svenska rekordet. I den oerhört tuffa konkurrensen kom David på 37:e plats.

Bakom David gjorde flera av de andra svenskarna riktigt bra lopp, där Mikael Ekvall kom in på 1:02:48. Den 19-åriga debutanten Emil Millán de la Oliva gick under 63 minuter med sina 1:02:53 trots att han föll olyckligt i början av loppet.

Adhanom Abraha fullföljde även han bra, även om en tuff öppning tog ut sin rätt. Adhanoms sluttid blev 1:04:02. (5:e svensk i herrloppet var Napoleon Solomon men han fullföljde tyvärr aldrig loppet.)
I lagtävlingen med 3-mannalag kom svenska herrarna på 13:e plats.

KOLLA VINNARNAS MÅLGÅNG PÅ INSTAGRAM

FOTO: Deca Text & Bild

ALLA RESULTAT HITTAR DU HÄR


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Det lönar sig att prenumerera


Du får bland annat 20% rabatt på Runners’ Store.

Sveriges kanske bästa utbud av löputrustning. Som premium prenumerant har du hela 20 % rabatt på löputrustning förutom på elektronik där du får 10% rabatt. Som digitalprenumerant har du också 15% rabatt på löputrustning förutom på elektronik där du får 10% i rabatt. Du kan handla via vår webbshop (länk till vår butik) eller besöka någon av våra butiker på Regeringsgatan 26 i Stockholm eller Baltzarsgatan 31 i Malmö.  Obs! för att få tillgång till din rabatt på sajten behöver du vara inloggad. Rabatten kan ej kombineras med andra rabatter eller erbjudanden.

Sveriges största sökbara löparkiv!

Är du prenumerant får du också tillgång till vårt digitalaarkiv, med närmare 100 utgåvor av Runner’s World. Här hittar du även 5 års utgåvor av Vasaloppets tidning Vasalöparen. Laddar du dessutom ner vår app kan du läsa Runner’s World och Vasalöparen även i din mobil eller läsplatta.

Självklart vill jag prenumerera!

 

 

Rekordtrupp till VM i halvmaraton – här ser du livesändningen!

Rekordtrupp till VM i halvmaraton – här ser du livesändningen!


På lördag 17 oktober avgörs VM i halvmaraton i polska Gdynia. En rekordstor svensk trupp med nio löpare deltar. Det är inte bara en stor svensk trupp utan även en riktigt stark trupp – det kan bli svenska rekord. VM-loppen sänds live och här hittar du sändningen.

Tidigare i veckan hade vi en intervju med Charlotta Fougberg som är en av VM-löparna. Hon har laddat på hög höjd, och är enligt senaste sociala medier-inlägget från henne själv i riktigt bra form. Personbästat på 1:11:58 lär få sig en putsning om förhållandena är de rätta.

Övriga svenskor i truppen har faktiskt ännu snabbare ”PB”, där svenska rekordhållaren Sarah Lahti är snabbast med 1:09:58. Årets komet inom svensk långdistanslöpning, Carolina Wikström, har gjort 1:11:44 men sommarens resultat indikerar att även den tiden kan sänkas rejält. Hanna Lindholm har 1:11:57 och visade på Lidingöloppet att hon är på väg tillbaka efter lite skadebekymmer tidigare under året.

Med sitt svenska rekord i entimmeslöpning och svenskt juniorrekord på 10 000 meter, finns det defintivt fog för att tro på en riktig topptid redan i debuten.

Även på herrsidan finns svenska rekordinnehavaren på plats, genom Napoleon Solomon som gjort 1:01:17. Men den som kanske visat bäst form under sensommaren är 19-årige Emil Millán de la Oliva, som nu gör sin debut på halvmaraton. Med sitt svenska rekord i entimmeslöpning och svenskt juniorrekord på 10 000 meter, finns det defintivt fog för att tro på en riktig topptid redan i debuten.

Bra form har även Sverigetvåan genom tiderna på distansen, David Nilsson visat, med starka gatulopp på 10 km med tider klart under 29 minuter. Kanske kan ha ta ner sitt ”PB” 1:02:05 under 1.02 på VM-loppet?

Övriga svenska herrar har också sprungit bra i sommar och har imponerande tider på halvmaran. Mikael Ekvall har gjort 1:02:29 och Adhanom Abraha är bara några sekunder långsammare med sina 1:02:34.

VM-loppet avgörs på en fyravarvsbana (varje varv är ca 5 km) och runt 250 löpare från mer än 50 nationer är anmälda. Största stjärnan på herrsidan är nog debutanten på sträckan, Joshua Cheptegei från Uganda som i sommar slagit världsrekord på både 5 000 m och 10 000 m.

På damsidan är båda (!) världsrekordinnehavarna på plats genom Etiopiens Ababel Yeshaneh, som har rekordet 1:04:31 i ett mixat lopp, och Kenyas Peres Jepchirchir som har rekordet på 1:05:34 i ett separat damlopp. (Det finns världsrekord för båda uppläggen.)

Damloppet startar 11:00 och herrloppet 12:30

Här kan du se livesändningen på VM i halvmarathon via World Athletics Youtube-kanal


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Fougberg i ny spännande VM-start

Fougberg i ny spännande VM-start


Charlotta Fougberg visade storform när hon tog en överlägsen seger på Lidingöloppets elitlopp, trots meriterat motstånd. Hennes nya banrekord kom kanske som en överraskning för några – men inte för Charlotta. Nu har hon laddat upp på hög höjd inför VM i halvmaraton i Polen, som går av stapeln på lördag 17 oktober.

Stort grattis till Lidingöloppssegern, Charlotta! Vad säger du om din insats där?
– Tack! Jag kände att jag var i riktigt bra form innan. Jag kollade på webb-sändningen från loppet efteråt och det var lite komiskt att höra vad kommentatorerna sa i förhållande till mina egna tankar. Jag tyckte de var lite väl negativa. I en intervju före loppet berättade jag att jag var i riktigt bra form, men ändå lät det på dem som att jag hade varit osäker innan start. 
– Självklart hade jag stor respekt för mina konkurrenter och startfältet var riktigt bra, men jag kände också att min form verkligen var bra. Meraf Batha (2:a i loppet) gick ut riktigt hårt. För mig var det naturligt att släppa en lucka då, men jag kände mig inte alls osäker så tidigt i loppet. Vi hade kollat vilken snitt-tid andra löpare hade haft på sträckan inför loppet, så jag hade en plan för hur jag skulle springa.

Du sprang maraton-VM i Doha för ungefär ett år sedan. Där tog du, under mycket tuffa förhållanden, en meriterande 18:e plats. Men efter det blev det lite tyst, både i sociala medier och i media. Var det medvetet?
– Ja, det var medvetet. Jag kan känna att sociala medier ibland tar både tid och energi. Efter VM ville jag ha en period där jag la all fokus på min träning och återhämtning, samtidigt som jag ville ha tid för familj och vänner. Jag jobbar utöver min satsning vilket gör att jag vill prioritera min tid till dem och det som ger mig mest.
– Sen gillar jag att ha bra bilder när jag ska lägga upp något. Jag har inga fotografer eller någon som spontant gillar att ett foto på plats under mina träningspass och mitt fokus måste och vill vara på att utvecklas som löpare för att nå mina mål.  – Så det föll sig naturligt att det blev en period utan egna rapporter på sociala medier. 
– Jag tycker jag fick distans till det. Men sen kände jag för att skriva lite igen när jag började tävla, även om det inte blir lika frekvent nu som det periodvis varit tidigare.

Det har ju blivit en konstig säsong för alla med inställt OS och VM. Hur låg du till i din träning inför säsongen – och hur påverkade de inställda storloppen dig och din träning?
– Jag åkte på träningsläger till Sydafrika inför Rotterdam Marathon som skulle ha avgjorts i början av april, och då kände jag mig i väldigt bra form. Men redan efter en vecka på lägret kom beskedet att Rotterdam ställdes in. Jag valde att vara kvar ändå, i hopp om att det skulle vända och att något annat lopp skulle kunna genomföras. Jag gjorde riktigt bra pass, och visste inte då att även EM och OS skulle ställas in och flyttas. 
– Men smittspridningsutvecklingen gick ju inte alls åt rätt håll. När presidenten höll ett tal med budskapet om en total ”lock down”, bestämde jag mig för att försöka ta mig hem. Jag skulle inte få träna ute och alla faciliteter skulle stängas ner, och det fanns en risk att jag inte skulle kunna ta mig hem överhuvudtaget.

Charlotta Fougberg i årets elit Lidingölopp

Hur tog du beskedet om att EM ställdes in och att OS skulle flyttas?
– När beskedet om EM kom berördes jag väldigt mycket. Då kände jag verkligen en osäkerhet inför framtiden. Som elitidrottare vill man kunna sträva efter mål, och när allt det försvinner blir det en större utmaning att upprätthålla motivationen. Men jag som maratonlöpare har inte lika många lopp per år som en banlöpare har så jag har tacklat det okej ändå. 

Hur gjorde du med träningen när målen försvann?
– Min tränare Johan Wettergren bestämde att jag direkt skulle lägga in den vila som vi hade planerat skulle komma efter Rotterdam. En vila som skulle ge kroppen och huvudet chans till återhämtning efter all den tuffa träning jag gjort under vintern och tidiga våren inför maran. 
– Jag hade haft lite känningar i min vänstra hälsena, så det var läge att ge den en chans att vila upp sig. I samband med vilan la vi in en period med stötvågsbehandling för hälsenan. Det var inte roligt … ytterst smärtsamt.

Hur körde ni igång sedan utan tydliga lopp som mål?
– Vanligtvis har man en tidslinje där man ser att jag måste träna si eller så under veckorna fram mot tävlingen. Nu fanns ju inte alls den stressen, för vi insåg att inga stora lopp skulle kunna genomföras. Just då visste vi ju inte ens om SM-tävlingarna eller mindre nationella elitlopp skulle kunna genomföras. Så det fanns verkligen gott om tid att starta upp träningen igen utan stress efter stötvågsbehandlingen. 
– Vi tog det fas för fas. Först alternativ träning, sedan la vi på lugn distansträning och därefter sub-tröskel. Varje gång vi kände att jag var redo för en ny fas med intensitetsökning i löpningen tog vi nästa steg.

Hur gjorde du inför sommarens SM i halvmaraton?
– Jag hade inte några tävlingar inplanerade på grund av coronasituationen när de nationella elitloppen kom igång. Inför halvmaraton-SM i slutet av juli hade jag insett att träning i tröskelfart gick bra, så det var med den grunden jag ställde upp på SM-halvmaran. Och det blev ju bra för min del – loppet gick i en fart som motsvarade min sub-tröskelfart. (Charlotta vann SM-guldet på 1.16.51, reds. anm.)
– Men visst var det tufft ibland under sommaren. Det gällde ju att ha tålamodet att inte springa tuffa och snabba pass, för man vill ju så gärna testa. Då är det bra att ha en tränare som bromsar lite.

Efter halvmaraton-SM måste du ha kommit i riktigt bra slag oerhört snabbt. Det såg ut som att du tog ett tydligt kliv framåt, både när det gäller löpsteg och fart tills det var dags för Lidingöloppet? 
– Ja, det är nog rätt analys. Vid halvmaran hade jag inte gjort något kvalitetspass, men efter det kunde vi gå vidare till nästa fas och öka löpkilometrarna till den nivå där jag ska ligga. Vi kunde börja lägga på kvalitetsträning samtidigt som jag under den här perioden förbättrade min löpekonomi – ju mer jag springer desto bättre blir min teknik. Med fartpassen kom även formen och självförtroendet inför Lidingöloppet.

Vad innebär ”den nivå där jag ska ligga” räknat i kilometer?
– Det handlar om runt 100–110 kilometer löpning per vecka, och utöver det alternativträning som motsvarar att jag kommer upp till 150–170 kilometer per vecka. Genom åren har vi sett att jag kan springa upp till 12–13 mil någon vecka eller så, men mycket mer än det ska jag inte springa – då blir skaderisken alldeles för hög för mig. Så jag kompletterar med cirka tre pass alternativ träning i veckan för att få volymen.

Och hur stämmer ni av löpekonomin?
– När det gäller löpekonomin stämmer vi av på känsla. Jag känner själv när det börjar bli bra, och min tränare ser också när jag springer mer avslappnat och inte behöver jobba lika mycket för att hålla farten.

Hur omvandlar du alternativ träning till löpta kilometer i träningsdagboken?
– Jag brukar omvandla tid till kilometer. Kör jag alternativ träning som ska ersätta distanslöpning räknar jag 5 minuter träning som motsvarande 1 kilometer löpning. Kör jag tröskel- eller kvalitetsträning i alternativ form ger 3:30-4 minuter 1 kilometer. Det innebär rent konkret att träningstiden blir längre när jag tränar alternativt för att jag ska kunna tillgodoräkna mig ”en kilometer”, för när jag väl springer går det ju fortare än så.

Nu står halvmaraton-VM på din agenda. Hur går dina tankar inför loppet?
– Det ska bli jättekul. Det har funnits med i planeringen. Samtidigt har vi ju inte varit säkra på om man kan genomföra loppet, och jag har ju inte heller varit formellt uttagen tidigare. Eftersom jag vet att jag svarar bra på hög höjd åkte jag iväg på höghöjdsläger i St Moritz. Planen var att jag skulle få runt tre veckor här. Upplägget blir sen att jag tävlar på den första dagen efter att jag kommit ner från den höga höjden – det brukar funka bra för mig om det funkar med logistiken.

Vilka typer av pass har du jobbat med på hög höjd för att utveckla den fina form du visade på Lidingö fram till VM-loppet?
– Jag svarar väldigt bra på tröskelträningen, så det är fortsatt basen i träningen, men självklart har vi lagt in tuffa pass också. Så det blir två tuffa veckor och en lättare. Sara Lahti är också på plats här. Vi kört en del pass tillsammans där vi peppat och pushat varandra.

Kan du berätta om något pass du kört?
– Ett pass vi kört är 10 x 1 000 meter där de första ”tusingarna” gick i tröskelfart och sen efterhand stegrande fart. 3.20 på första två och sen avslutade jag med 3.07. Passet utfördes på lågland i Italien så vi skulle kunna springa fortare. 

Du har gjort din 2.29-tid på maran och din snabbaste halvmara i traditionella tävlingsskor, utan kolfiberplatta och utan kraftig mellansula. Men du sprang Lidingöloppet i den nya typen av skor. Vad är din känsla kring de nya kolfiberskorna nu när du testat dem?
– Jag har såklart lite delade åsikter kring dem, men nu är de här. De känns väldigt skonsamma. När man tränar i högre farter känner man inte av det lika mycket efteråt som med tunna, traditionella tävlingsskor. Det är helt suveränt, för det gör ju att man kan träna med högre volym i högre farter.
– Sen är det såklart mentalt stärkande att jag gjort mina bästa tider i tunna tävlingsskor, och att de flesta av mina medtävlare har gjort sina bästa resultat med kolfiberskor. Det känns ju helt klart som att jag får mer fart i en kolfibersko, vilket jag tror att nio av tio löpare också känner. Så rent mentalt kan det vara ett plus att gå in och tävla nu, men med den nya skoteknologin.

Vad är målsättningen på VM – och hur ser planen ut efter VM?
– Planen är att slå personligt rekord. Kanske kan vi i det svenska laget också samarbeta för att trycka ner det svenska halvmaratonrekordet lite. Det hoppas jag på men såklart spelar bansträckningen en stor roll. Dessutom tror jag att just laget har en riktigt bra chans, om vi gör ett lopp i paritet med vår kapacitet.
– Efter VM är det lite oklart vilka maraton som finns att springa, men jag vill verkligen springa ett lopp som ger mig en chans att kvala till OS. Lyckas jag med det kan jag känna ett lugn och helt fokusera på träningen mot OS. Jag har inget lopp klart, men om rätt lopp infinner sig kan det bli innan årets slut.

HÄR KAN DU SE VM HALVMARATON LIVE

VM i halvmaraton 2020
Var: Gdynia, Polen
När: Lördag 17 oktober. Damerna startar 11.00, herrarna 12.30. 

MER INFO HITTAR DU HÄR

Svenska VM-löpare kvinnor:
Charlotta Fougberg, 85, Ullevi FK
Hanna Lindholm, 79, Huddinge AIS
Sarah Lahti, 95, Hässelby SK
Carolina Wikström, 93, LK Roslagen

Svenska VM-löpare män:
Adhanom Abraha, 77, Eskilstuna FI
Mikael Ekvall, 89, Strömstad LK
Emil Millán de la Oliva, 01, Eskilstuna FI
David Nilsson, 87, Högby IF
Napoleon Solomon, 94, Turebergs FK

FOTO: Deca Text & Bild


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Meraf och Samuel dominerade på SM 10 km

Meraf och Samuel dominerade på SM 10 km


När SM på 10 km landsväg avgjordes på Anderstorp Raceway-banan gick det snabbt. Nya mästerskapsrekord sattes – för både damerna och herrarna.

När Holger Eriksson och den första svenska Formel 1-vinnaren Joakim Bonnier designade Anderstorp Raceway i början på 1960-talet var det knappast med löpning i åtanke. Senaste det kördes formel 1 på Anderstorp, 1978, så vann legendaren Niki Lauda. Ronnie Peterson blev 3:a, mindre än 3 månader innan han avled efter en olycka på Monza-banan, samma bana som Eliud Kipchoge gjorde sin första attack mot 2 timmarsbarriären på.

Mer nutida vinnare på Anderstorp har inga hjul och V12-motorer, utan två ben och ett par karbonskor. Coronarestriktioner tvingade tidigare i år Göteborgsvarvet med tillhörande halvmaraton-SM att ställa in. För att kunna genomföra mästerskapet behövdes en avskild plats med mycket asfalt och vad passar då bättre än en motorbana gömd i de småländska skogarna?

Banan är snabb, med försumbara höjdmeter och långa rakor. Den enda svårigheten består i de doserade kurvorna, som gör kurvorna svåra att springa i.

I slutet av juli stod Charlotta Fougberg och Samuel Russom som segrare på halvmaraton. I lördags avgjordes SM på 10 km landsväg, med Samuel, men utan Charlotta.

Favoriter bland damerna var i stället LK Roslagens Carolina Wikström och Hälle IF:s Meraf Bahta. Damernas A-heat gick tillsammans med herrarnas B-heat. Effekten blev att det var aningen svårare att följa damernas mästerskap, samtidigt som de fick bättre möjligheter till bra tider.

Meraf gick nästan med en gång med de ledande herrarna, medan Carolina tillsammans med Huddinge AIS:s maratonlöperska Hanna Lindholm gick med den andraklunga som skapades. Längst fram sprack det snart av, men Meraf kunde fortsatt ta hjälp av sina manliga kollegor upp mot 5 km, som passerades på 15:55. Carolina och Hanna passerade senare på 16:31. Ytterligare 30 sekunder bak fanns resten av de topptippade damerna, med Hässelby SK:s Sanna Mustonen som lokförare i den gruppen.

Meraf Bahta Hälle IF vinner 10 km SM guldet på Anderstorp

Meraf höll sedan ihop det fint och tappade inte alltför mycket fart till 32:02 i mål, nytt mästerskapsrekord med 32 sekunder! Bakom gjorde Carolina Wikström ett urstarkt sistavarv på den 3 917 meter långa banan till 32:38, även under hennes banpers. Hanna Lindholm distanserades med närmare halvminuten, detta trots att Hanna sprang på personligt rekord, 33:07. Ytterligare fyra damer tog sig under 35 minuter.

Rekordsnabbt herrheat

Herrarnas A-heat skulle få sin prägel av två Samuels, båda med rötterna i Eritrea. Samuel Russom, IS Göta, är stjärnskottet som började springa seriöst först när han kom till Sverige för dryga två år sen. Samuel Tsegay, Hälle IF, är ”veteranen” som gjort 59:21 på halvmaraton och tagit VM-silver för sitt hemland.

Samuel och Samuel drog iväg i en ursinnig hastighet direkt från start och klockade den första kilometern på 2:45, fart för 27:30! Farten lugnades sedan en aning och David Nilsson, Högby IF, kunde ansluta. Upp mot passering vid 5 km hade Samuel Tsegay dock lyckats skapa sig en lucka ned till Samuel Russom och David. Tsegay passerade på 14:05 och Russom och David på 14:12.

Bakom var löparna mer utspridda, med mindre klungor och flera löpare som hamnat i ingenmansland. Den stora klungan med ett 15-tal löpare passerade 5 km med perfekt fart för 30 minuter.

Samuel Tsegay Hälle IF vinner SM 10 km på Anderstorp

In i mål kunde Samuel Tsegay hålla avståndet till de två jagande, där Samuel Russom kunde dra ifrån i kampen om silverpengen. Alla tre löparna gick under 29 minuter och fullkomligt pulveriserade det gamla mästerskapsrekordet på 29:23. Samuel Tsegay korsade mållinjen på 28:31, Samuel Russom på 28:38 och David Nilsson på 28:49.

Just utanför pallen gjorde världslöparen på 1500m, Spårvägen FK:s Kalle Berglund, ett starkt lopp på 29:08 med god hjälp av klubbkamraten Mohammad Reza som blev 5:a på 29:09.

Hela 33 av 42 löpare i A-heatet noterades för personliga rekord och 20 man tog sig under 30 minuter, vilket måste vara någon form av rekord. Ett utropstecken var 19-årige Jonathan Edman från IFK Umeå som sänkte sitt pers med över minuten till 29:51 på 19:e plats.

Totalt tog sig 151 herrar och 53 damer i mål denna oktobereftermiddag i Anderstorp. Många har varit positiva till båda mästerskapen som hållits på Anderstorp, så kanske är det inte sista gången vi får se ett svenskt mästerskap där.

SM-medaljörerna damer 10 km landsväg
SM-medaljörerna herrar 10 km landsväg

ALLA RESULTAT HITTAR DU HÄR

FOTO: Deca Text & Bild


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Fantastisk världsrekordkväll i Valencia

Fantastisk världsrekordkväll i Valencia


Tävlingen NN World Record Day i Valencia levde upp till de högt ställda förväntningarna. I går kväll slog Ugandas Joshua Cheptegei och Etiopiens Letesenbet Gidey två av friidrottens tuffaste världsrekord. Cheptegei klockade 26.11,00 på 10 000 meter och Gidey sprang 5 000 meter på 14.06,62.

Gidey var först ut på banan i damernas 5 000-meterslopp, där det var helt perfekta förhållanden på Estadi del Turia i Valencia i Spanien. Fram till 3 000 meter hade Gidey hjälp av två farthållare, Esther Guerrero från Spanien och världsrekordhållaren på 3 000 meter, Beatrice Chepkoech från Kenya.

Starten var harmonisk och perfekt avvägd i ryggen på hararna. Om Tirunesh Dibabas världsrekord på 14.11,15 skulle slås behövde Gidey i genomsnitt 68,1 sekunder per 400-metersvarv. Inledningsvis låg hon precis på den farten eller några tiondelar långsammare. En ljusslinga längs innerbanan guidade farthållarna att hålla exakt rätt tempo.

Hararna lämnade banan när 3 000 meter passerades (på 8.31), och sedan var det Giday mot ljusslingan. Visuellt mycket vackert springande Giday sänkte direkt varvtiderna ner mot 67 sekunder per varv, vilket gjorde att hon lämnade ljusslingan bakom sig och kom i mål på fenomenala 14.06,62.

Ugandiern Cheptegei satte tidigare i år världsrekord på herrarnas 5 000 meter vid en gala i Monaco med smått ofattbara 12.35. Nu var han helt inriktad på Kenenisa Bekeles ”oslagbara” världsrekord på 26.17,53 från 2005.

Även Cheptegei hade hjälp, både av mänskliga farthållare av världsklass och ljusslingan som drog iväg i exakt rätt fart för att han skulle kunna slå rekordet.

Cheptegei passerade 5 000 meter på 13.07. Strax därefter orkade inte hararna längre, så sista 4 800 meterna var det Cheptegei mot klockan och mot ljusslingan. Han inte bara höll farten utan ökade sista biten in, och med 60,1 sekunder sista varvet slog han världsrekordet med cirka 6,5 sekunder. Det nya världsrekordet på 26.11,00 innebär att varje kilometer avverkades på ungefär 2.37 minuter.

Cheptegeis fantastiska världsrekord satte dock inte punkt för hans säsong, utan närmast väntar halvmaraton i Gdynia, Polen, den 17 oktober. Det blir Cheptegeis debut på sträckan. Frågan världen ställer sig är förstås hur snabbt han kan springa 21,1 kilometer!

FOTO: NN Running Team Instagram
(NN Running Team hemsida)


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in