1,5 miljoner löper minst en gång i veckan
Hamstringarna, det vill säga musklerna på baksidan av låren, känns kanske som en enda stor muskel, men det är faktiskt tre separata muskler. Därför gäller det att stretcha på rätt sätt. Här visar vi hur det går till med sex övningar som tar 10 minuter.

1,5 miljoner löper minst en gång i veckan


Det har talats om en svensk ”löparboom” de senaste åren med deltagarrekord i klassiska lopp som Tjejmilen, Stockholm Marathon och Lidingöloppet under 2010. På uppdrag av Löplabbet har undersökningsföretaget Novus tagit fram Löparbarometern 2011*.

Resultaten visar att löparintresset fortsätter vara stort i landet. Andelen som springer minst en gång i veckan har ökat något jämfört med 2010 års barometer – och det är männen som blivit mer aktiva när det gäller att vara ute i spåret minst en gång i veckan, med en ökning från 22 procent 2010 till 24 procent 2011.

Springer för att må bra
Drygt tre fjärdedelar anger ”för att må bra” som det viktigaste skälet till att springa – något de gör helt rätt i. I en studie publicerad 2008** visade en grupp forskare vid det amerikanska universitetet Stanford bland annat att äldre joggare löper hälften så stor risk att dö i förtid, jämfört med de som inte alls ägnar sig åt någon form av löpning. Ålderskrämpor drabbade löparna i genomsnitt hela 16 år senare, jämfört med ickelöparna.

Viktigt med bra skor
Årets löparbarometer visar att åtta av tio, som angett att de löptränar minst en gång i månaden, anser att skorna är det viktigaste när det gäller löpträning och att tre fjärdedelar springer i skor som är 2 år eller nyare.

– Det är bra att så många tränar i relativt nya skor. Beroende på olika faktorer, som till exempel underlaget man springer på, är livslängden på en sko ungefär 150 mils löpning. Skor åldras även om de inte används så ofta, då gummit torkar och dämpningen försämras, säger Tom Kellheim, VD för Löplabbet.

Nästan en tredjedel som svarat på undersökningen anger skador eller andra problem som ett hinder för att inte löpträna oftare. Av de som springer minst en gång i månaden har 78 procent också någon gång fått ont av att löpträna. En femtedel av de svarande har fått en analys av sitt löpsteg inför köpet av sitt senaste par skor.

– Det är bekymmersamt att bara en femtedel analyserat löpsteget när de köper skor, då en sko som är anpassad efter en persons individuella löpsteg starkt bidrar till att minimera risken för skador eller andra problem som kan uppstå i samband med löpning, säger Tom Kellheim.

*) Löparbarometern 2011 har genomförts bland kvinnor och män i Sverige i åldern 16+, med ett representativt urval av den svenska befolkningen vad gäller kön, ålder och region. Undersökningen genomfördes under perioden 31 mars – 12 april 2011. Antal svar: 2 251 varav 666 personer utgör basen som löptränar minst 1 gång i månaden.

**) Studien startade 1984 av forskare vid Stanford University School of Medicine. Resultaten publicerades i American Journal of Preventive Medicine i augusti 2008.


Nr 5 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Fem farthöjande pass du måste testa
  • Det händer vid överträning
  • Ätstörning? Symtom du ska ta på allvar
  • Artros i knät?
  • Nya sköna löparskor
  • 6 enkla sätt att testa formen
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Sveriges skolor springer – runt jorden!

Under vecka 20 ska Sveriges skolor tillsammans försöka springa, gå eller rulla hela sträckan runt...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Håll koll på löpformen! Här är passet du ska testa

Coach LG Skoog tipsar om hur du enkelt kollar av hur din löpning utvecklas.

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Höj farten – spring intervaller!

Här är fem tuffa pass för dig som vill få upp farten.

Läs mer
Ris över från helgen? Testa Tommy Myllymäkis fräscha recept!

En enkel och snabb vegetarisk rätt med gott om kolhydrater och nyttigt fett från både mandlar och olivolja. Perfekt att...

Läs mer
Coachens bästa backpass!

Backträning kan göra under för både löpsteget och flåset. Här hittar du coach LG Skoogs bästa tips – och 7...

Läs mer
Förenkla din träningsvardag – 10 smarta tips!

Effektivisera vardagen genom att införa nya matrutiner – så får du mer tid för din träning!

Läs mer