Blogg

Slutsimmat


 

Ja, för i år i alla fall!

Upp med tuppen och tricken mot Söder och Eriksdalsbadet. Ömalmen alldeles öde, bara jag … och jo för all del, en bajsande hund med husse. Ömalm är ju ändå Ömalm.

Halt på trottoaren, inte halka bryta lårbenet nu, ska ju iväg och simma. Visserligen med dolme, vila benen, de är ju till för löpning, men i alla fall …

Framme, och säga vad man vill om Söder klockan 06.50 på morgonen, den där riktiga fjällkänslan vill inte riktigt infinna sig, även om Hammarbyhöjdens skidbacke möjligen kan anas som en skugga i bakgrunden …. eller i alla fall jämsmörk med det omgivande mörkret … men vad gör väl det:

Eriksdalsbadet … ditt badhus i Rymden:

Men i bassängen var man inte ensam. Aldrig får man vara unik. Fick i alla fall egen bana en stund, men strax dök en simkllubb upp, och vattnet började yra av delfiner och tumlare och andra raketsimmare, så pråmarna fick trycka ihop sig på två banor.

Årets sista simning. 4×600 meter, och sedan lätt vimmelkantig mot Hemköp för att köpa löjrom. Mycket löjrom – bättre simmare! Vet inte om det stämmer, men tänker det är värt ett försök. Mycket löjrom – fattig simmare, upptäckte jag också.  Bidde bara vattenånga kvar i plånboken efter att kassan passerats.

Brorsan har dragit till Vallentuna för att springa milen. Arrangörerna har lovat barmark med bara lite is här och där. Blir spännande se om han håller sig på benen.

Själv dunkade jag tvåtusingar på band i går. Det var jobbigt. Tungt julbent efter helgen. Hoppas det blir bättre nästa år.

På vägen hem hade solen gått upp …. eller i alla fall, ljuset. Nästan lite vår i luften (har en inre barometer med extrem känslighet).

Och om bara fem månader kan man bada här igen:

Fem månader – inte ens ett halvår!

Och så då:

Happy New Year, Runners … and swimmers … and the rest of Mankind. 2013 i morgon. Ett helt nytt år att löpa till mötes!! What more to say but …. yiiiiiiiihaiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii!!!


Blogg

Ljushuvud


 

Det ska erkännas, det var i går jag sken upp och rundade Blockhusudden som en annan klass 1-varning. I absolut oplogad terräng. Fick användning för en massa gamla muskler jag inte använt på länge. Idag ligger jag i bingen, knäckt och ischoklad! Ho ho, som Tomten sa.

 

 

Pulsa i snö är lite att löpa som Livingstone. Spåra över vita fält, på
snö där ingen människa tidigare satt sin fot, sätta ett avtryck på
kartan. Och med en blick bakåt, ja med mössan uppdragen då, se hur
spåren snöar igen efter en. En bild av den mänskliga existensen kan man
då tänka, och kanske bli lite melankolisk.

Men det är bara att vrida blicken framåt igen. Inte såsa i det förflutna, då blir det inga nya PB. Bara trycka på, pulsa på, hejochhå, framåt!

2013 – Here I come!

Häng på!!


Blogg

Isländsk nostalgi


 

Snön faller från taken. Det dånar utanför fönstret. Ska det bli blött nu?

Har inte köpt en enda julklapp. Föreslog barnen vi skulle rita teckningar till varandra i år i stället. Gick inte hem något vidare.

Julfest i går. Man vet man har att göra med vuxet folk när det framåt aftonen frågas efter Highway Star.

Kul att Abeba Aregawi ska börja springa för Sverige. Då blir det fart i friidrottslandslaget igen. En Abebaeffekt. Liten fråga är förstås om Malin Ewerlöf kommer att förlora sitt svenska rekord på 1500 m så fort Abeba fått ut sitt svenska pass?

Och plötsligt bara, är jag på Island igen.

En glad fyr:

Här sprang vi:

Och här:

Och här:

Och här:

The winner takes it all …

I mitten en gravt underkyld svensk (efter en bergig halvmara i isande motvind) men norska Marit till höger och Ester från Italien fick honom snabbt att tina upp … s k bilateralt samarbete.

What more to say but: Gleðileg Jól og Farsælt Komandi ár!!


Blogg

Gysing goes Bikram


 

Undersökande journalistik på Bikramyoga på Söder i förmiddags. 90 min yoga i 40 C och djungelfukt. Tänkte kasta in handduken efter ett tag, men orkade inte lyfta den, den var för tung av svett … och sen skakade yogacoach Amelie nekande på huvudet,

– No, no, Kenneth, you´r still smiling (på bikram pratar man engelska … med indisk accent) … hon misstog mitt dödsgrin för ett leende.

Men det var bara att bita ihop och böja vidare. Längtade till en mara i snöstorm, längtade till en Ironman med simning i 14 C, men ingen väg ut. Värmen höll kropp och själ i ett järngrepp.

Höll dock tiden ut, kröp sen ur lokalen som en urkramad disktrasa, därpå väntade en eftersvettning from Hell!!

Här i T-shirt på Gotlandsgatan utanför lokalen.  Ångade i 10 min i – 12 C. Hade säkert kunnat värma upp redaktionen i en timme på egen hand (som är rätt kylslagen).

 

Längre rapport om detta följer i RW no 1/13.

Ack arma höftböjarmuskler. Men Amelie sa jag tänjt ut lever och mjälte fint. Verkar lovande inför nästa veckas julfest!

Aoooouuuummmm!


Blogg

Snön faller


 

— men inte jag med den. Ut på Djurgården i ett par testdojor, North Face Trail. Bra grepp; lite tyngre, lite grönare. Klarade kylan fint, var nog runt – 5 C.

 

Rullade på i lugnt tempo, en smula i chock. Vinter bara, pang, så där. Sist jag sprang ute var det på fuktiga löv, blöt jord och regnblänkande asfalt. De senaste två veckorna har jag mest dundrat runt på löpband, jobbat, vabbat och inte riktigt hajat att det blivit vinter igen. Det gäller vinterdäcken också. Ångest, ångest, är min arvedel, för att citera gamle poeten Lagerqvist.

Men när brorsan ringde och sa att han funderade på att springa backpass inomhus i stället för i Hellas (hemläxa över helgen för Studentlöparna) eftersom han (inte heller) hade bytt till vinterdäck. och det var ju glashalt ute … och frågade om jag kände till några snabba löpband … eftersom de på Eriksdalsbadet uppenbarligen hade glädjemätare … fast tvärtom … om ni förstår vad jag menar … brorsan var övertygad om att att löpbanden där visade lägre fart än vad han faktiskt  sprang  i …  och det kan förstås vara något med kalibreringen … men kanske snarare brorsan som är felkalibrerad … för inomhuslöpning  … hursomhelst, plötsligt såg jag det vita därute, såg smöflingorna yra, och drabbades av en obetvinglig lust att trotsa elementen, jag drar ut på Djurgården, tänkte jag  … och då gjorde jag det.

Men vart skulle jag springa?

Nä, kände mig inte färdig för Källsorteringen,  tog i stället mot Thielska.

På Blockhusudden, vändpunkten var det dags för förevning:

Mössan, en tidig julgåva från hrn webbredaktör Lund, har gjort mig till ett riktigt ljushuvud. Vantarna ska klara polarexpeditioner; det enda jag tycker är värre än kalla fötter-  är kalla fingrar.

Det var fler löpare ute i vintern:

Trädem såg lite frusna ut:

Men på det hela taget; en riktig vintersaga till löppass.

Faktiskt, jag börjar tro på det, börjar få känslan för det; Nu är det jul igen!


Blogg

Kompott


 

Eller, ja, blandmissbruk. 8 km löpning, stegrande. Roddmaskin (kom inte särskilt långt, fast hade jag kommit någonstans hade det förstås varit oroande …), lite bänk och drag och benmaskin och core, dock ingen hardcore … och sen iväg till GIH-badet för sviktande övningar.

Det blev blott en bomb, fortfarande lite rädd om ryggen.

Men på sikt kan man ju utveckla det där:

 

Sonen hoppade dock från trean, med simbälte. For upp ur djupet som ett flöte där en jätteabbore lyckats krångla sig undan kroken.

Typisk jätteabborre:

 

Lördagen så långt. Och den är ju inte slut än ….


Blogg

Rakryggat


 

Lite knäckig rygg efter maran i Nice. Satt illa, låg uselt, sprang försiktigt, rädd för att pressa ihop ryggraden till sub 178 cm. Visst krymper man med åldern, men inget jäkt.

Men nu har ryggen rätat ut sig, sprang 21 km igår och 5×2000 m idag i fyrafart. Det finns hopp för mänskligheten. Det finns hopp för mig.

Sen söndagsmatiné med sonen; Asterix och Obelix.

– Pappa, du har ingen  chans mot Obelix i armbrytning.

– Jag är rädd för det, min son. Men jag kanske kan springa ifrån honom?

– Det tror jag inte, han springer jättefort också.

Trolldryck, någon?

Löpande överman:

 


Blogg

Nice som najsast


 

Det bidde inget bad.

Tog en kvart att få på sig brallorna i morse. Knyta skosnörena ska vi inte tala om. Jag skulle missa flyget hem om jag försökt få av mig kläderna igen. Idag hjälper ingen zumba mot ryggen.

Här hade man kunnat äta lunch om man hade haft tid:

 

Och ska jag vara riktigt ärlig, så var havet också av det väl vågade slaget. Det var dunder och brak i dyningarna. Inte en enda badare, bara solbadare.

 

Fick i alla fall en chans att stila med solbrillerna, förmodligen för sista gången i år. Och ser  färgskalan ut att gå mot rödaste rött, så beror det på överhettning. Strax åkte höstkavajen av, rätt klädsel kan skymtas i bakgrunden.

 

Och ska jag vara ännu mera ärlig; hade det här vädret varit i går, när jag sprang maran, hade maran nog blivit en riktigt mara.

Så, slutet gott, allting gott!


Blogg

Riva av en Riviera


 

Det där lät ju rätt bra. Gillar allitterationer. Räven raskar röver risen, m m.

Men inte var det bara att riva av The French Riviera Marathon. Nä, nä. Först var det ju lumbagon. Ni får tro mig när jag säger att jag stod och gjorde zumbaövningar framför TV:n på hotellrummet 05.30 på morgonen (loppet startar 08.00) framför en brasiliansk musikvideo,  fullproppad med Ipren (jag, inte videon). Jag tänkte det skulle gå att shaka loss ryggraden en smula. Det gick väl sådär. Videon var annars mycket inspirerande.

Sen provsprang jag en halvtimme innan start, och det kände rätt ok. Lite stelt, men ingen stick kniv i ryggen-känsla. Tänkte det skulle bli ännu bättre när man blev varm. Det blev det.

Men så var det vädret också. När vi flög in i fredags låg Medelhavet alldeles blått utanför Nice som strålade fantastiskt i skenet från en nedåtgående sol, och jag kunde inte begripa varför jag inte hade flyttat hit för länge sedan.

Men det fattade jag dagen efter. Då var det precis som hemma, om än lite varmare. Grått och regn och alla prognoser visade att det skulle regna tävlingsdagen. Nice borgmästare var dock positiv på presskonferensen och förklarade att regnet i Nice ändå alltid hade lite sol i sig.

Det var det ingen som köpte.

Men under över alla under, på morgonen hade det slutat regna.

Jag tog mig i mål, kom in på 3.16.56 (längre rapport följer i RW no 12). Sist jag sprang det här loppet, 2009, gick jag in på 3.10.23. Och man kunde kanske därav dra slutsatsen att min utvecklingskurva drastiskt är på väg utför. Ingalunda!

Den gången slutade jag på plats 619.

Den här gången slutade jag på plats 553.

Håller den här utvecklingen i sig, och varför skulle den inte göra det? så kommer jag rent statistiskt springa in bland topp tio om tjugofem år.

Det är ju riktigt anständigt av en dåtida pensionär. Inte underligt kenyanerna (vi elitlöpare bor förstås på samma hotell)  nickade respektfullt mot mig vid frukosten i morse.

Och nu ska jag åka hem. Och gissa vad som tittat fram. Le Solei, naturligtvis. Himlen är klarblå och havet så blått så blått. Möjligen möjligen hinner jag använda badbyxorna jag hade med mig.

Rapport följer!

Och medaljen vill ni förstås se:


Blogg

A shoot in the back


 

Ryggskott. Lumbago. Pang i svanken i går. Var det simningen med fenor? Var det årens tyngd? Var det bara en sjuhelvetes otur?

Går som en anka. Kan ankor springa? Vi får se på söndag. Solen skiner i alla fall i Nice. 18 C. Bättre ha ryggskott där än här.

Den här ankan kan visst springa (ingen anka. äkta vara). Skulle nog behöva en del löpskolning, aningens framåtlutad, men kan jag ta mig fram sådär längs Rivieran kommer jag vara mer än nöjd. Dock inte utan byxor på.

 

Nu går flyget. Rapport följer!

Kvack, kvack.


Blogg

Promenade des Anglais


 

Nä, någon promenad blir det nog inte på söndag. Det är bara starten som så att säga går på promenaden i Nice. Sen springer man hela vägen till Cannes. Om man inte får kramp i Antibes backar, då blir det kanske till att börja promenera.

Det scenariot finns dock inte på min karta. Har man kutat uppför vulkaner på Island, som jag alltså gjorde för någon månad sedan (stort reportage i RW no 11, jag lovar, Island ger blotad tand)  ska man ju klara några kullar utanför Cannes. Jomän, eller jododur, som de säger på Island … har jag för mig.

Farten däremot, den vet jag inget om. Har mest långskuffat och simmat och cyklat under sommaren, gjort allting lite halvdant

En liten brännare i morse i alla fall. 15 km på löpband, på SATS, med young Milly i bollhavet. Man har 90 minuter på sig, sedan ropar personalen i högtalarna.

”Millys pappa till MiniSats”. Jo, det har hänt någon gång … ett par … det är ju så lätt att glömma bort sig själv på löpbandet. Eller åtminstone den omgivande verkligheten.

Uppvärmning i tre km  (12, 2x 13,3) sen 10 km i 14, och 1500 m i 15 och lite topping med sista 500 i 16. Efter det 10 min att duscha byta om och springa till Minisats.

Eftersvettning? Oh ja!

Det ska bli nice in Nice oavsett (jag vet, urgammal), det är visserligen november, men kan kanske se ut lite som såhär i alla fall:

The French Riviera Marathon. Det kan ju inte riktigt gå illa, även om det går illa, om ni förstår vad jag menar …

Au revoir!


Blogg

Rainman


 

Det var i går det. 27 km i regn. Inget allvarligt regn, fint strilande. Inte särskilt kallt, bara blött. Förbi Husarviken där Norra Djurgårdsstaden växer upp nu. Jag tror inte jag gillar det. Det kommer att leda till atmosfäriska störningar i Stora Skuggan, påverka min löprunda. Dags för en motrörelse. Trycka upp knappar: Rör inte min skugga.

In i skogen och förbi Järnåldersgraven, som några rådiga skattjägare bökade upp för någon vecka sedan. Må rosten ta dom.

Klafs klafs, när gyttjan tränger igenom skon första gången, en alldeles speciell känsla. Sen bryr man sig inte, bara truckar på rakt fram, ohämmat.

Rundar Brunnsviken, vattnet blygrått. In i Haga, här är många löpare. Vinkar till kamerorna på stängslet till slottet. Hej hej, Vickan, hej hej Danne. Kom ut och spring.Det är kungligt kul!

Förbi Brunnsvikens kanotklubb. Där står några kanotister och mekar kanoter. Det är långt kvar tills isen lägger sig.

Brunnsviksbadet, tomt förutom på en fiskare. Draget klyver ytan, plopp. Skulle inte äta fisk från den här pölen.

Förbi gayklippan. Inte särskilt gay idag.

Regnet tilltar. Komparerar blött. Blött, blötare, blötast.

Till slut hemma igen. Tittar mig i spegeln. Ser en vardagshjälte. Nä, lördagshjälte.

Fast bragdguldet får nog Lisa Nordén. Eller svenska fotbollslandslaget. Det är helt ok. Pizzan är helt ok. Regnet är helt ok, där det slår mot fönstren, från utsidan. Sängen är helt ok, från ryggsidan.

Och precis när ögonlocken håller på att falla till föga, kommer young miss Milly in i sovrummet med famnen full av böcker.

– Läsa böcker, pappa, säger hon bestämt.

Man kanske är en kandidat till bragdguldet, trots allt.

Och ja, det är så sant som det är sagt, det finns inget dåligt löparväder, det finns bara dåliga löparkläder: