Andra advent: "Mitt bästa långpass"

Andra advent: "Mitt bästa långpass"


Lars Södergård: ”Mitt bästa långpass” 

Var springer du? Beskriv rundan!
– I skogen, gärna relativt flack terräng den första halvan. Skogarna ute i Tullinge har blivit lite av en nyligen upptäckt favorit. Synd bara att det är fel sida stan för min del. Den andra halvan får gärna innehålla lite backar.

Vad är det för väder?
– Jag säger så här, långpass är behagliga i allt annat än extrem värme och kyla. Det är även önskvärt att det inte blåser allt för mycket, då brukar jag få huvudvärk. 

Vilken tid på året?
– Våren är en favoritårstid eftersom det ligger så mycket förväntningar i luften då, men hösten är också fin. På sommaren är det ju i och för sig väldigt trevligt att ibland kunna ge sig ut endast iförd splitshorts och skor. Vintern är inte alltid jättetrevlig, men det kan vara kul det också… Bra svar känner jag! 

Vilken tid på dagen springer du? 
– Det är skönt att få den så kallade skiten avklarad men det är också skönt att på helgen inte behöva gå upp innan klockan 8.00. Detta innebär att den optimala kompromisstiden för att starta passet är 10:30. Resten av dagen gör jag helst inte många knop. Tar gärna en tupplur och därefter någon lågintensiv aktivitet som filmtittning eller bokläsning.

Hur långt är passet och vad håller du för tempo?
– Jag gillar att köra ganska hårt och behandla långpassen som kvalitetspass. Totalt cirka 30 kilometer där inledningen är väldigt lugn, första 2 kilometerna kan gå så långsamt, som 5 min/km. Första milen kanske landar in på drygt 40 minuter, därefter går det gradvis snabbare och sista typ 5 kilometerna runt 3:20-fart. 

Springer du själv eller med löparkompis?
– Långpass vill jag springa med andra. Nu i höst har jag kört en del med John Kingstedt, Johan Hydén och några andra hammarbyare. Annars är David Nilsson och Olle Walleräng bra långpassällskap. Fredrik Uhrbom är däremot nästan alltid kass på långpassen, så han är inget bra alternativ om det ska gå fort. Om det ska vara ett lugnt långpass är han dock ett bra alternativ. 

Vad har du med dig?
– Jag har aldrig med mig någonting på passen. Ibland följer någon tränare med på cykel och i sådana fall kan jag ta en slurk från en flaska om jag blir bjuden. Om det är väldigt varmt brukar jag lägga rundan så att jag kan stanna till halvvägs och tigga vatten.

Vad äter du innan och efter passet?
– Jag brukar äta en liten tallrik yoghurt med någon form av flingor cirka två timmar innan passet. En stor kopp starkt kaffe är också nödvändigt. Men det är det ju varje dag. Om jag ska köra långt och hårt är det viktigt att jag inte slarvat med maten dagen innan, frukosten däremot tycker jag inte spelar särskilt stor roll. För mig är det viktigare att inte känna sig mätt och tung. Efter passet äter jag det som finns tillgängligt och är lättsmält, har ingen riktig strategi för det. 

LÄS MER
Sandra Eriksson: Mitt bästa långpass
Här hittar du Lars Södergårds blogg  


Nr 8 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Frisk kropp – och knopp! Så påverkas din psykiska hälsa av löpning
  • Tänk dig snabb med mental träning
  • 15 enkla knep för bättre prestation
  • Nya teknologin som förändrar löpningen – för alltid!
  • Så lär du dig känna farten
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Testa Szalkais favoritpass på löpbandet

Risigt väder? Testa det här effektiva löpbandspasset – ett av Anders Szalkais favoritpass!

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Därför ska du springa distanspass – också!

Kan man ersätta träningsmängd med intensitet? Nja ...

Läs mer

Påskpasset – träningen du hinner med innan äggmålningen!

Testa det här kombinationspasset för en riktig genomkörare.

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Lista: 29 superbra anledningar till att springa

Så här i slutet av säsongen kan det vara tufft att hitta motivationen att ge sig ut - det är...

Läs mer
Tre lätta sätt att hitta ditt tröskeltempo

Att löpa i ett så högt tempo att du tangerar din egen mjölksyratröskel utan att passera den (och bli stum...

Läs mer
Så hittar du ditt tröskeltempo

Du behöver inga krångliga test, de här tipsen är superenkla att följa.

Läs mer