Avbryta eller fortsätta – så vet du vad som är bäst

Avbryta eller fortsätta – så vet du vad som är bäst


Även mycket duktiga löpare kan ha problem med att bestämma om de ska avbryta ett träningspass som känns uselt eller om de ska fortsätta att springa. Derek Clayton, som satte världsrekord på maratondistansen 1967 med tiden 2.09.36, genomförde alla repetitioner oavsett hur han kände sig. Han lär ha sagt: ”Om jag hade planerat 15 intervaller så sprang jag 15”. John Walker däremot, den förste som gjorde en engelsk mil under 3 minuter och 50 sekunder, var inte alls som Clayton. Walker brukade lägga ner löpningen om den kändes förfärlig efter en repetition. De flesta av oss ligger någonstans mittemellan dessa två exempel.

Lär dig tolka de tecken som talar om för dig om det är läge att köra på eller fortsätta i ett lägre tempo. Eller om det är dags att avbryta träningspasset helt.

STANNA NU!

Känner du att en skada håller på att uppstå så ska du stanna direkt. Visst, det är inte alltid så enkelt att veta när en skada är på gång. Men allt som gör att du måste ändra på löphållningen är lika med röd flagg. Detsamma gäller smärta i muskler, ben och leder, stopp!

Trötthet, eller en oförmåga att hålla den fart du tänkt hålla, är lite mer svårtolkade varningssignaler. Vi har alla våra dåliga dagar, även om det inte alltid är en bra ursäkt för att bryta. Försök att hitta ett mönster. Om du till exempel känner dig sämre och sämre kan det vara en indikation på sjukdom eller överträning. Då är det läge att ta en paus från träningen till dess att du känner dig bättre.

FORTSÄTT FÖRSIKTIGT

Under träningspasset når du kanske inte riktigt upp till den nivå som du har förväntat dig och du orkar inte hålla ditt planerade tempo. Det kan bero på ackumulerad trötthet från tidigare träningspass med mycket distans. Om du känner dig allmänt bra i övrigt – modifiera träningspasset. Om det är ett långpass så minska längden på passet. Om det är ett fartpass – dra ner på tempot.

SLUTFÖR TRÄNINGSPASSET!

Det vanligaste misstaget som löpare gör är att pressa sig att fortsätta när de inte borde göra det. Men det finns vissa situationer då det är viktigt att inte släppa taget. Ett exempel är när du konstant börjar träningspass eller tävlingar med att springa snabbare än du tänkt dig från början.

Som när du har planerat att genomföra 10 x 400 meter på 75 sekunder. Men de tre första intervallerna springer du på 70 sekunder, de följande tre går långsammare – och efter det avbryter du. Ett annat exempel är när ditt planerade tempo är orealistiskt högt. Du kanske är kapabel att hålla 75 sekunder i genomsnitt, men du intalar dig själv att du fixar intervallerna på 70 sekunder.

Den sydafrikanske idrottsforskaren Ross Tucker menar att vi tenderar att ta beslut om tempo i tävlingar genom att jämföra det tempo som man befinner sig i med en inre känsla för hur man tror att det ska kännas. Att utveckla den känslan kräver erfarenhet och att man lär sig av sina misstag:

”Om det känns så här den första fjärdedelen av loppet klarar jag av att hålla tempot. Fast om jag springer i ett snabbare tempo gör jag det inte”. Men den här läroprocessen kortsluts om du ständigt flyttar på målbilden eller bryter ett träningspass när det tar emot. Om du märker att du har en tendens att bryta träningspass där du har startat lite för snabbt flera gånger per månad, kan det skapa ett mönster som visar sig under tävlingar. Bästa sättet att lära sig hitta rätt tempo? Att lida av konsekvenserna när man misslyckats med just det.


Nr 10 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Spring dig ung. Forskare: Löpning bromsar åldrandet.
  • Höstens bästa löparskor. Stor guide!
  • Så tränar du optimalt i vinter
  • 10 saker alla löpare bör veta
  • Ta nästa steg? Här är facit
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Löparens tio budord

Här är LG Skoogs tio allra bästa råd till dig som vill optimera din löpning. 

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Så hittar du träningsinspiration inför 2022!

Här är tipsen som kommer att sätta fart på din löpning inför 2022! 

Läs mer

Tipsen som gör långpassen mer effektiva

Dags för helg – dags för långpass! Här är tre smarta tips på hur du...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Behåll motivationen i höst! Del 3 | Korta intervaller

Favoritpassen som inte lämnar minsta utrymme för tristess – eller blåfrusna kroppsdelar.

Läs mer
Behåll motivationen i höst! Del 2 | Tröskelpass och långa intervaller

Här hittar du coach LG Skoogs bästa tröskelpass och långa intervaller.

Läs mer
Behåll motivationen i höst! Del 1 | Högintensiva distanspass

Coach LG Skoog tipsar om sina favoritpass inför höstens träning. I del 1 hittar du tre roliga, utmanande och effektiva...

Läs mer