Backa inte för backen

Backa inte för backen


Under vintern kan det vara svårt att få till bra och säkra backpass, med vårens intåg bjuder underlaget in till att du som löpare kan ta backarna i besittning igen. Häng med på Anders Szalkais favoritbackpass.

Jag har tre varianter på backpass, som alla har samma upplägg. Jag brukar dels välja variant utifrån vilken backe jag har att tillgå i min närhet, och dels utifrån när under träningsperioden jag ska genomföra passet. Den längsta varianten kör jag gärna under grundträningen och den kortaste varianten använder jag när jag vill toppa formen inför ett lopp.

Som inför all fartträning där man ska jobba på en högre intensitet krävs uppvärmning och lite rörlighetsträning inför backpasset. Spring även en gång uppför din backe som en del av uppvärmningen under 15–20 sekunder, för att jobba upp pulsen. Gå sedan ner till botten av backen – nu är du redo att starta backpasset på riktigt.
I det här upplägget utgår jag från tid (sekunder) när det gäller löpningen uppför. Det blir också enklare att genomföra passet om du delar in backen i tre olika långa varianter. Det gör du genom att ha tre olika startpunkter. Däremot ska du ha samma mål (och vändpunkt) för alla dina uppförslöpningar.

Oavsett vilken variant du vill testa ska den första uppförslöpningen vara den längsta varianten och gå i din någorlunda bekvämt snabba fart – med hänsyn tagen till lutningen på backen och tidslängden på intervallen. Det är viktigt att du inte bli för trött under denna inledande del av passet.

När du når toppen på backen, eller den förutbestämda vändpunkten, stannar du mjukt och vänder runt. Efter bara några sekunders vila påbörjar du din löpning nerför. Den ska ske med lite spänst i steget. Sträva efter att ha en medveten ”flygfas” i luften, men låt backens lutning styra så att farten känns bekväm – det här är din vila.

Spring inte hela backen ner som du sprang upp, utan springa bara två tredjedelar ner. Vänd runt med en tredjedel kvar till den första startpunkten, vila någon sekund och börja sedan nästa uppförslöpning. Den blir alltså lite kortare till toppen/vändpunkten. Nu ska du springa på lite tuffare än i den första långa backen och tillåta dig att bli riktigt trött – utan att för den skull gå i väggen.

Väl uppe vilar du någon sekund innan du åter springer ner. Nu är du ganska trött så den här vilolöpningen ska vara riktigt lugn – eller till och med gång. Denna gång springer du bara ner en tredjedel av din första, långa backe innan du vänder uppåt igen (du ska alltså ha två tredjedelar kvar till den första startpunkten). Den tredje och sista backen uppför blir alltså den kortaste. Nu är målet att du ska springa uppför i din snabba fart – tänk dig att du sprintar upp (men utan att riskera några sträckningar).

På toppen/vändpunkten vilar du återigen bara några sekunder, innan du avslutar den första backserien med att nu springa utför i din högsta (men kontrollerade) fart – ända ner till din första startpunkt. Tanken med det är dels att du ska öva på att springa lite fortare utför, dels att du ska träna din muskulära tålighet på framförallt framsidan av låren. Det är något du kan ha nytta av när du springer långpass eller tävlar på halvmaran eller längre.

Nu har du kört en serie om tre olika långa backar: en 3/3, en 2/3 och en 1/3, där farten ökat ju kortare backarna blir. Bygg upp från en till fyra serier beroende på din träningsbakgrund. Tänk på att ta en generös serievila på 30–90 sekunder efter din avslutande snabba löpning nerför efter den tredje backen, innan du påbörjar nästa serie. Passa också på att fokusera lite extra på de aspekter av din löpning du vill få effekt på när det till exempel gäller fart, kondition, löpstyrka eller löpteknik.

En bra serie backar

I tid räknat kan de olika varianterna se ut så här, från de längsta (grundträning) till de kortaste varianterna (tävlingsförberedande fas och formtoppning):

1. Lång variant: 1–4 serier om 90-60-30 sekunder uppför.
2. Mellanvariant: 1–4 serier om 60-40-20 sekunder uppför.
3. Kort variant: 1–4 serier om 45-30-15 sekunder uppför.


Nr 11 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Vinterns viktigaste nyckelpass
  • Bästa vinterskorna. Dubbat och odubbat, Stor guide!
  • Åtta misstag du inte vill göra
  • 9 julklappstips till alla löpare
  • Därför ska du testa 14-dagarsmetoden
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Häng på #rwjulchallenge – vinn en löparhelg i Järvsö!

Med 24 dagar kvar till jul är det nu dags för årets sista #rwchallenge: Spring...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Löparens tio budord

Här är LG Skoogs tio allra bästa råd till dig som vill optimera din löpning. 

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Så hittar du träningsinspiration inför 2022!

Här är tipsen som kommer att sätta fart på din löpning inför 2022! 

Läs mer
Nedräkning mot Kullamannen

Den 5 november går starten för Kullamannen Trail – med RW:s chefredaktör Anders Szalkai på startlinjen.

Läs mer
Antar du läsarnas egna månadsutmaning?

Vad vill ni ha för utmaning i november? Det frågade vi medlemmarna i vår Facebook-grupp RW Runstreak 2021. Här är...

Läs mer
Är du i form för vinterns löpträning?

Här är fyra enkla sätt att stämma av formen inför vinterns löpträning – och ett strålande 2022!

Läs mer