Blogg

Coaching #Runnerslove-style


Jag har inte direkt fiskat efter adepter men några har hört av sig mailledes och nu har jag ett litet ”stall” med löpare som satsar på ultra. Jag har valt att fokusera på att hjälpa med just ultralöpning eftersom jag inte tror på att vara för spretig. Jag är inte jättebra på att coacha på att bygga styrka och springa fort på 5 km- då tipsar jag gärna om andra coacher.

Det finns så mycket att kunna, det händer så mkt inom forskning och nyckeln till att vara en bra coach tänker jag är att försöka vara bra på det man själv brinner för. Jag är ganska fiffig på att hjälpa folk gå ned i vikt (egentligen inget jag brinner för)  och hålla hälsan och så ultra förstås. Så det fokuserar jag på.

Att skicka ett träningsprogram är det lätta. Att möta en pusslig vardag, jourjobbande, stress, motivationsdippar och se helheten- hantera avvikelserna det är det som är utmaningen. Det roliga. Konsten snarare än vetenskapen. Min coaching handlar förutom själva löpningen om stöttande styrke och rörlighetsträning. Bra återhämtning. Bra kost med lite biohacking. Peppa mentalt. Stötta från höger och vänster. Ibland puffa fram, men lika ofta bromsa!

Att coacha online gör att dimensionen att se personen röra på sig försvinner. Därför blir det än viktigare att fånga upp signaler på överträning eller överbelastning i ord och siffror på återrapportering.

Gänget jag har hand om nu har fått en egen privat facebookgrupp där de också kan peppa varandra och jag snabbt kan kasta iväg en länk, pepp, fråga, tanke, tips till dem.

Utöver det spelar jag in filmer så de  får styrkeövningar, rörlighetsövningar och tips på sekvenser som kanske inte går att beskriva i ord. Detta hade aldrig blivit av utan hjälp och som tur var är Katta i krokarna där jag bor och vi har redan spelat in en film och jag ska göra manus till fler. Hon är superfiffig med kameran och kan sätta text och sånt där som är helt utopiskt för mig.

Varje månad har vi ett tema som passar för perioden- nu i november är det till exempel fettoxidation och närmre lopp blir det mer utrustning och mentala bitar.

Jag funderar på att kanske skapa en större grupp som är intresserade av kost och ultra men vi får se. Göra lite färre saker ordentligt är mitt nya mantra…

Apropå leverans så fick jag dessa idag av fina Magda. Hon har pärlat för 7000 kronor och hjälpt oss enormt med insamlingen till Panzisjukhuset för Tjejmarathon. Vi är nu ÖVER 200 000 kr. EPISKT!


Det senaste numret!

  • Så tränar du för Stockholm marathon. Träningsprogram/nyckelpass/tips och råd
  • Kom i Form! Fyra nycklar för dig som vill börja löpträna (igen)
  • 5 spännande skonyheter
  • Boosta ditt immunförsvar med ett enda träningspass
  • Benhinneinflammation? Rehabträna på rätt sätt
  • Från soffan till löpspåret. Så tar du dig över tröskeln
  • Är detta världens vackraste maratonlopp?
  • Ät havregrynsgröt! Forskare: ”Ett supergryn”
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Hälsa på jobbet- hållbara medarbetare


Snart är det dags för Allt för Hälsan på Älvssjömässan. Jag ska dit och försöka sålla bland aurafoton, pulver och annat jox för att lyssna på intressanta seminarier och hitta lite ny inspiration på hälsoplanet.

Ser mycket fram emot det fokus på Friska Medarbetare som finns under årets mässa men gissar att även där kommer man få sålla för att hitta något nytt.

Det är 2014. Jag har de senaste två åren varit på flera events och föreläsningar, läst om företag, träffat företag och själv slitit hund för att lyfta frågan om medarbetarhälsa till en ny nivå.

I oktober var jag, nåja hängde utanför med barnvagnen, på Healthy Business på Nalen. Det var tredje året jag var där och tycker eventet lyft sig ett snäpp med hänsyn till fokus på sund hälsa snarare en prestationshälsa.

Grundaren av eventet heter Thomas Peterson och säger klokt att “Hälsa är inte enbart en HR-fråga, det är en ledningsfråga. Varje krona investerad i hälsa har gett oss 6 gånger pengarna tillbaka. I vårt företag kostar ohälsa oss 50 000 kr per anställd och år, och det är bra siffror. Jag tror att många företag hamnar kring 100 000 kr per anställd och år om de börjar räkna på djupet som vi gjort.”

Euro Accident där Thomas är VD har gett ut rapporten Healthy Business Report 2014 (där jag är citerad faktiskt) som är ett upprop till Sveriges arbetsgivare att ta den växande psykiska ohälsan på allvar.

Det är inte lätt. Det är en affärsplansfråga. Det är en strategi att stötta medarbetare att vara hälsosamma men de flesta företag verkar fortfarande göra tankevurpan att det handlar om friskvårdsaktiviteter.

Det är förstås enormt viktigt att den medarbetare som kommer in genom dörren har sovit bra, motionerar och håller sig frisk men om samma medarbetare inte har klart för sig varför hen gör sitt jobb, kan påverka sin arbetssituation, känner sig osäker, omotiverad, osedd och upplever ett dåligt ledarskap- ja då kommer ohälsan ändå, om än kanske lite senare för den som tar hand om sig i övrigt. Med tanke på hur allmänt accepterat den holistiska synen på hälsa är så är det ganska förvånande att många fortfarande exkluderar de faktorer som kanske faktiskt har mest påverkan på medarbetares hälsa- men även på den ekonomiska vinning som faktiskt finns i att lyfta frågan till strateginivå.

Det här missar så många. Så så många. Ta friskvårdsbidraget som exempel. På mitt företag så efterfrågas det en höjning av flera medarbetare.

Jag vill, lite provocerande,  ta bort det helt. Att betala ut x antal tusen kronor rakt av till alla medarbetare för diverse gymkort, massage etc gör ingenting i vår bransch. För det första har folk råd ändå. De där pengarna gör inte att man köper gymkortet. För det andra så kanske man blir motiverad att köpa gymkortet men du måste fertfarande ha motivationen ta dig tiden och framförallt- uppfatta att du har stöd från organisationen att faktiskt gå dit. Om inte kulturen stödjer ett aktivt liv så sponsrar du bara ett gym i ett år.

Och för det tredje: De som mår dåligt och eller de som är väldigt inaktiva och kanske väldigt överviktiga får väldigt lite hjälp av att få en generell friskvårdspeng.

För egen del så är det ju egoistiskt fantastiskt bra- jag tar de där pengarna och lägger de på sånt som jag ändå skulle göra. Men får sponsring till det. Det gör inte mitt jobb lättare, jag mår inte bättre på jobbet av det. Men tackar förstås och tar emot- på det individuella planet alltså.

Jag menar inte att friskvårdsbidraget inte gör nytta. Jag menar bara att det är väldigt underligt att företag, som oftast vill räkna hem avkastning på kostnader man har, slentrianmässigt betalar ut massor av pengar utan någon uppföljning. Jag menar att det går att göra mer för de pengarna och det krävs mer för att få till en positiv aggregerad hälsoeffekt på ett företag.

Ponera istället att varje medarbetare får en ”hälsogenomgång” varje år. Vad behöver just du? Ok du springer redan och har mycket på jobbet, lite pussligt och stressigt. Du behöver inte mer träning- du behöver kanske yoga eller mindfulness. Och får ett bidrag till det.

Samtidigt, igen, företagets kultur och organisation måste vara hälsosam. Hur? The million dollar question och det är inte alltid så att de friskaste företagen pratar hälsa hela tiden. En kultur med högt i tak, engagerat ledarskap, delaktigt medarbetarskap och sunda värderingar kan vara den friskaste organisationen. Men nyckeln för de flesta företag som kämpar med stress och psykisk ohälsa, eller den dolda ohälsan i att folk sitter hela dagarna på jobbet- är att de behöver en strategi. En hälsostrategi. I affärsplanen.

Den strategin måste anammas i såväl styrelserum, i ledningsgrupp och i fikarum.

Den löser man inte med fruktskål, stavgång och gym i huset. Även om de delarna kan vara viktiga parametrar i ett helhetstänk. Men också bara lösa delar utan något som ger ett sammanhang. Som att erbjuda medarbetare träning i anslutning till jobbet men låta de flesta jobba för mycket för att ha en sportkeps att ta sig dit.

Jag ser fram emot att jobba vidare med de här frågorna. Det händer mycket. Men det finns mycket som bara går på repeat. Det spännande är att träffa människor som tänker nytt och jobbar med hälsa som en hållbarhets- och businessfråga.

Hur är det på ditt jobb?

Bild från årets Healthy Business på Nalen


Antal kommentarer: 2

Ann-Sofie Forsmark

Anna- tack för intressant kommentar. Låter som ni ändå har andra delar på plats så ett gym inte bara är en lös aktivitet! Hoppas förkylningarna ger sig också!
Malin- ja tyvärr är det ju många som känner sig så. Och ganska osmidigt att inte ha ett svar!
Magda- absolut, inte alla har råd, jag skrev om ”vår bransch” för där har man råd. Sen kostar ju olika gym olika men träning är helt klart en klassfråga- det är ett helt till inlägg :).
Nina- det står lite överallt, det är mest jag som anammat det som koncept för att prata om hälsa på jobbet :). Får skriva mer!


Ann-Sofie Forsmark

Kristin-spännande, skulle gärna höra mer hur du tänker kring det och hur ni jobbar!



Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

48 timmar på löpband #badass


Genom ultralöpningen har jag träffat de mest fantastiska människor. Kristina har jag bara egentligen träffat några få ..om ens det när jag tänker efter..gånger.

Men hon verkar lita på mig för jag ska faktistk vara domare under första fem timmarna av hennes världsrekordförsök på 48 timmar på löpband.

Eftersom jag får de första fem timmarna så utgår jag ifrån att hon är pigg och pratglad. Och tänkte blogga från Actic i Kista.

Har du några frågor till Kristina? Skriv dem här så frågar jag henne! Här kan du läsa mer om Kristina.



Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

5 fiffiga byten för bättre middag #kids


När jag skrev inlägget om de normaliserade makaronerna för ett tag sen fick jag en faktiskt ganska vanlig kommentar ” Men jag hinner inte”. Och jag förstår! Och hör! Och ni ska veta att jag har NOLL tålamod med att stå i köket själv. Och vi äter i stort sett aldrig halvfabrikat: det slinker ned lite fin lammkorv och ibland blodpudding här och tills igår såna där Keldasoppor som jag slänger i fisk och spenat i men annars gör vi allt från scratch och det tar ingen tid.

Jag kan berätta om när N skulle göra egen gnocchi för ett tag sen. Alltså sån där potatispastabollar. Det ingår inte i min kost någonstans men jo de är ju goda och han var så exalterad och jag ville inte vara neggo så ok, tisdag sen eftermiddag mitt i blodsockrets allra djupaste dal skulle han göra dem. Han gjorde en smet men vi hade ju inget vetemjöl hemma så jag tror han fick använda typ grovt rågmjöl och lite rismjöl. Jag ansåg att mandelmjölet var för dyrt för det här experimentet.

Sen var det det här med att skära de där små snuttarna i perfekta bitar och rulla dem och koka dem. Jag och Storskrot fick på nåder hjälpa till. Klockan gick. N svettades och svor. Alla var hungriga.

Till slut var det klart efter att han kokat dem i tomatsås han också gjort själv. Tog cirka två timmar. De sjönk som stenar i magen. Kunde användas som ammunition. Typ.

Kontenta: Vi gör dem inte igen. Finns smart mat och osmart mat. Hemlagad gnocchi- inte smart mat för hungriga barnfamiljer i min värld. Det finns mycket annat.

Här kommer tips på tre byten för lite hälsosammare typisk barnmat:

1) Makaroner och falukorv i ugn.

blir

Potatisklyftor i ugn med lax och fetaoströra.

Ta fram laxen på morgonen och lägg i ugnsfast form under dagen. När du kommer hem sätter du på ugnen på 200 grader. Smula fetaost och ev lite creme fraice över laxen- el på sidan om barnen inte vill ha. Skiva några tomater över, peppra (salt finns i fetaosten) och strössla oregano över.

Skär potatis i strimlor och strö ut på bakplåtspapper i ugnen med lite rapsolja salt och peppar.

Sen sköter maten sig själv i cirka 20 minuter medan du kan göra annat.

2) Vanliga pankisar-

blir

Smarta pankisar

Grundrecept: 3 dl mjöl, 6dl mjölk 3 ägg som steks. Sylt med massa socker.

Byt till:

1 dl havregryn, 1 dl mandel/kokosmjölk och 1 dl dinkelmjöl eller bara mandel/kokos. 1/2 dl kokosflingor. Lite salt. 3 dl komjölk, 3 dl havremjölk. 4 st ägg. 1 msk gurkmeja.

Istället för sylt: Koka ett paket blåbär/hallon och servera lite mager osötad kvarg till eventuellt.  Låt mjölet stå och svälla i hälften av mjölken. Rör sen i resten av mjölken och de fyra äggen.

Häll upp på en bakplåtspapprad balkplåt. Ev strö lite kanel och kardemumma på. Koka snabbt ihop bären medan pankisen är i ugnen. Servera med bären, en klick kvarg och notera hur lite disk det blev.

Köpesköttbullar med makaroner

Byt till:

Hemmarullade lammfärsbullar med quinoa

Här kommer man faktiskt inte undan. Man måste rulla själv. Men så slipper man alla de där grejerna som finns i köpesbullarna. Och det är så lätt. Ta ett paket lammfärs, gärna eko. Sätt på vatten och koka quinoa enligt beskrivning men gärna med en god buljong och..japp! gurkmeja! Hacka en lök fint, hacka en morot fint. Stjälp upp färs och lök, morot, ett ägg, tomatpuré och önskade kryddor i en bunke. Krama ihop med fingrarna. Rulla några stycken. Sätt på en stekpanna med lite smör eller rapsolja. Fortsätt rulla och stek efterhand så går det fort. Om du vill göra en annan variant kan du samla alla köttbullar i pannan och sen stjälpa över två burkar krossade tomater och krydda med lite örtkryddor för att göra som en gryta med färdig sås. Låt koka ett tag för att smakerna ska blanda sig. (Jag kan inte säga ”gifta sig” det låter för corny i den här bloggen.)

Servera alltihop med lite roligt skurna grönsaker- tex blomkål, mer morot, gurka och coctailtomater.

Min superpaj- ska försöka skriva ned receptet!


Antal kommentarer: 1

Ann-Sofie Forsmark

Sofy- ah :). Ja svårt att ändra invanda vanor ibland!
Anna- Ja toppen att göra storkok! bra där.
Jag kanske tids nog har ett ställe där alla recept är samlade men du vet jag är en sån där som bara skriver, inte så strategisk!
Ida- tack!



Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

#Måndagspeppen – lite mer 80-tal


Några läsare minns kanske det glada 80-talet. Jag var 1-11 år då och minns mycket neon, hårspray, klatschiga färger och pudelrock.

Överhuvudtaget så lyfts ju 80-talet fram som ett årtionde där man skulle satsa på sig själv. Less is more? Not so much. Stort. Allt skulle vara stort. Håret. Axelvaddarna. Leendet.

Nuförtiden ska man inte se glad ut när man säljer prestation. Kika bara på vilken reklamfilm för träning som helst. Vare sig det gäller kläder eller skor eller utrustning så ser alla så svåra ut. Man ska se fokuserad och allvarlig ut. Träning är förvisso #badass men drivs bäst av glädje. Det tror jag många skriver under på.

Nej med det här klippet och med ett novembermörker som hägrar så vill jag slå ett slag för hopp, studs, breda leenden och lite mer skamlöst tjolahopp under träningen den här veckan.

Håll tillgodo. Rycker det inte lite i mungiporna?

Får väl bjuda på den här också. Barnkalas med cirkustema ca 2 v innan bebis-touch-down.



Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Sekvens för höftrörlighet


Jag har ett övergivet VideofyMekonto. Jag har för avsikt att posta fler videos, mest kommer jag göra det för att mina adepter ska få ta del av övningar de ska göra men några videos kommer jag lägga upp för allmän beskådan.

Jag har yogat till och från i över 10 år. Inget jag postar mycket på Instagram. Alla kan yoga. Och ser man bara massa superavancerade poser så tror man kanske tvärtom.

Yoga är resan till vigheten, till sitt inre, betyder förening och går att utföra här och varsomhelst. Jag ser det som ett hemligt vapen. En ständig kompanjon i alla livets skeden.

Jag yogar lite varje dag. Det var länge sen jag yogade mer än 10-20 minuter åt gången. Jag tar mig inte riktigt tiden men saknar att börja dagen med en 90 minuters astanga med havsbrus i öronen i Australien…

Filmen i videon är bra för höftrörlighet. VIktigt att bäckenbotten är aktiverad och andningen med. Får braska för att jag är ganska vig och det är svårt att ”hålla tillbaka” men övningen i sekvensen går att göra med böjda ben och att stanna på händerna snarare än armbågarna i tredje stretchen. En handduk i knävecket i alla sittande stretcher med böjda ben kan skona känsliga knän också.

Den här gör jag varje morgon i stort sett. Bland annat. Jag har en bröstryggssekvens också jag gör.

Håll tillgodo!



Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*