Snart är det dags för Allt för Hälsan på Älvssjömässan. Jag ska dit och försöka sålla bland aurafoton, pulver och annat jox för att lyssna på intressanta seminarier och hitta lite ny inspiration på hälsoplanet.
Ser mycket fram emot det fokus på Friska Medarbetare som finns under årets mässa men gissar att även där kommer man få sålla för att hitta något nytt.
Det är 2014. Jag har de senaste två åren varit på flera events och föreläsningar, läst om företag, träffat företag och själv slitit hund för att lyfta frågan om medarbetarhälsa till en ny nivå.
I oktober var jag, nåja hängde utanför med barnvagnen, på Healthy Business på Nalen. Det var tredje året jag var där och tycker eventet lyft sig ett snäpp med hänsyn till fokus på sund hälsa snarare en prestationshälsa.
Grundaren av eventet heter Thomas Peterson och säger klokt att Hälsa är inte enbart en HR-fråga, det är en ledningsfråga. Varje krona investerad i hälsa har gett oss 6 gånger pengarna tillbaka. I vårt företag kostar ohälsa oss 50 000 kr per anställd och år, och det är bra siffror. Jag tror att många företag hamnar kring 100 000 kr per anställd och år om de börjar räkna på djupet som vi gjort.
Euro Accident där Thomas är VD har gett ut rapporten Healthy Business Report 2014 (där jag är citerad faktiskt) som är ett upprop till Sveriges arbetsgivare att ta den växande psykiska ohälsan på allvar.
Det är inte lätt. Det är en affärsplansfråga. Det är en strategi att stötta medarbetare att vara hälsosamma men de flesta företag verkar fortfarande göra tankevurpan att det handlar om friskvårdsaktiviteter.
Det är förstås enormt viktigt att den medarbetare som kommer in genom dörren har sovit bra, motionerar och håller sig frisk men om samma medarbetare inte har klart för sig varför hen gör sitt jobb, kan påverka sin arbetssituation, känner sig osäker, omotiverad, osedd och upplever ett dåligt ledarskap- ja då kommer ohälsan ändå, om än kanske lite senare för den som tar hand om sig i övrigt. Med tanke på hur allmänt accepterat den holistiska synen på hälsa är så är det ganska förvånande att många fortfarande exkluderar de faktorer som kanske faktiskt har mest påverkan på medarbetares hälsa- men även på den ekonomiska vinning som faktiskt finns i att lyfta frågan till strateginivå.
Det här missar så många. Så så många. Ta friskvårdsbidraget som exempel. På mitt företag så efterfrågas det en höjning av flera medarbetare.
Jag vill, lite provocerande, ta bort det helt. Att betala ut x antal tusen kronor rakt av till alla medarbetare för diverse gymkort, massage etc gör ingenting i vår bransch. För det första har folk råd ändå. De där pengarna gör inte att man köper gymkortet. För det andra så kanske man blir motiverad att köpa gymkortet men du måste fertfarande ha motivationen ta dig tiden och framförallt- uppfatta att du har stöd från organisationen att faktiskt gå dit. Om inte kulturen stödjer ett aktivt liv så sponsrar du bara ett gym i ett år.
Och för det tredje: De som mår dåligt och eller de som är väldigt inaktiva och kanske väldigt överviktiga får väldigt lite hjälp av att få en generell friskvårdspeng.
För egen del så är det ju egoistiskt fantastiskt bra- jag tar de där pengarna och lägger de på sånt som jag ändå skulle göra. Men får sponsring till det. Det gör inte mitt jobb lättare, jag mår inte bättre på jobbet av det. Men tackar förstås och tar emot- på det individuella planet alltså.
Jag menar inte att friskvårdsbidraget inte gör nytta. Jag menar bara att det är väldigt underligt att företag, som oftast vill räkna hem avkastning på kostnader man har, slentrianmässigt betalar ut massor av pengar utan någon uppföljning. Jag menar att det går att göra mer för de pengarna och det krävs mer för att få till en positiv aggregerad hälsoeffekt på ett företag.
Ponera istället att varje medarbetare får en ”hälsogenomgång” varje år. Vad behöver just du? Ok du springer redan och har mycket på jobbet, lite pussligt och stressigt. Du behöver inte mer träning- du behöver kanske yoga eller mindfulness. Och får ett bidrag till det.
Samtidigt, igen, företagets kultur och organisation måste vara hälsosam. Hur? The million dollar question och det är inte alltid så att de friskaste företagen pratar hälsa hela tiden. En kultur med högt i tak, engagerat ledarskap, delaktigt medarbetarskap och sunda värderingar kan vara den friskaste organisationen. Men nyckeln för de flesta företag som kämpar med stress och psykisk ohälsa, eller den dolda ohälsan i att folk sitter hela dagarna på jobbet- är att de behöver en strategi. En hälsostrategi. I affärsplanen.
Den strategin måste anammas i såväl styrelserum, i ledningsgrupp och i fikarum.
Den löser man inte med fruktskål, stavgång och gym i huset. Även om de delarna kan vara viktiga parametrar i ett helhetstänk. Men också bara lösa delar utan något som ger ett sammanhang. Som att erbjuda medarbetare träning i anslutning till jobbet men låta de flesta jobba för mycket för att ha en sportkeps att ta sig dit.
Jag ser fram emot att jobba vidare med de här frågorna. Det händer mycket. Men det finns mycket som bara går på repeat. Det spännande är att träffa människor som tänker nytt och jobbar med hälsa som en hållbarhets- och businessfråga.
Hur är det på ditt jobb?
Bild från årets Healthy Business på Nalen