Blogg

En lista om löpning


Den här roliga utmaningen fick jag från Sofy! Fick mig att tänka till lite. Och längta tillbaka till mer löpning än mer :).

 

1.    Vilken typ av löpare är du?

Oj. Svårt. Jag är en njutlöpare helt klart. Jag söker någon form av #vavavoom som jag kallar det i varje pass- om det så är en naturupplevelse eller att ta i så det fräser i lungorna. Men jag springer. Jämt. Även nu när det ser ut som det inte ska gå.

2.    Hur länge har du löpt?

Jag försökte springa när jag var i 19-20 års åldern men det var med ett väldigt sjukt fokus. För att kontrollera energi ut och in. Så den löpare jag är idag, hon föddes ungefär 6 månader efter min dotter föddes för snart 5 år sen. Jag fick börja från scratch då i december 2009 med ett terrängpass på 9,7 km och en timma ungefär.

3.    Hur mycket löper du per vecka?

Så mycket jag vill, hinner och orkar. Min kropp är min guru och den kanske inte gör mig till den snabbaste men frisk, stark, glad, balanserad och skadefri är jag! Min största vecka någonsin var runt 10 mil och nu är det ”30 minuter om dagen” på schemat.

4.    Vilket är ditt “feelgood” tempo?

Jag vet inte! Det beror på distans men just nu är det mellan 6.00-7.00..

5.    Vad måste du ha med dig på ett pass?

Jag har av erfarenhet alltid med mig telefon. Den har använts till att ringa 112 en gång och jag vill alltid larma om något händer.

6.    Varför springer du?

Det mest självklara är ibland så svårt att förklara: Det ger mig naturupplevelser, egentid, lycka, hälsa, gör mig stark, renar mig och jag känner mig inte längre hel om jag inte springer.

7.    Har du någon gång ljugit för att få springa?

Hm. Det vet jag inte. Kanske. Jag skulle gärna ta en vit lögn för att få springa men nu tycker jag det är så viktigt så jag skulle nog säga att ” jag måste springa en sväng idag”.

8.    Hur ofta köper du löparskor?

Väldigt olika! När jag uppfattar ett nytt behov- som nu när jag vill ha ett par riktigt feta asfaltsHokas för mina barnvagnsjoggar. Men drömmer om att kunna ha en sko till allt… och måste jag välja är det förstås Inov-8 Xtalon 212!

 9.    Var/hur handlar du din löputrustning?

Jag har förmånen att få samarbeta med de tre märken som täcker de flesta av mina behov: Falke, X-Kross och Inov-8 så det är sällan men jag går gärna till Runners Store om det skulle vara något.

10.    Dygnets bästa springtid?

En riktigt tidig vårmorgon med ett långpass på schemat.

11.  Hur ofta tävlar du?

Jag ska tillbaka till 100 miles och det är inga lopp man repeterar var och varannan vecka. Jag har varit glad amatör och har högre ambitioner så jag ser inte att jag tävlat ännu faktiskt. Jag utmanar mig själv men tävla vete sjutton om jag kommer kalla det på länge.

12.  Vilken är favoritdistansen?

Tyvärr…100 miles. Tyvärr är jag kär i en väldigt lång distans. Tidskrävande otyg men det ger så mycket!

13.  Har du ett mantra som du rabblar i huvudet när du blir trött?

Relentless. Persistent. Moving. Forward.// Rise Above

14.  Springer du helst i grupp eller ensam?

Absolut ensam. En social runda några gånger per år men jag är lite eremit så löpningen är min lösning på det.

15.  Hur återställer du dig efter ett långpass?

Varm dusch, kompressionsstrumpor, mycket grönsaker. Tidigare isäng. Foolproof.

16.  Vilken snabbhetsträning föredrar du?

Backruscher och 30 sek

  1. 17.  Vilket lopp drömmer du om att springa?

Fjällmarathon Bydalen, GAX 100 miles, Leadville 100 miles samt ett lopp som går längs England sydkust- DET längtar jag efter!

18.  Vilken kändis skulle du helst vilja springa med?

Faktiskt Rune Larsson!

19.  Vilka tre till fem löp/träningsbloggare utmanar du att fylla i den här listan?

Staffan, Annika och MaraMackan


Nr 4 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Test av trailskor – 12 nya modeller!
  • Bästa passen! Tre enkla nyckelpass
  • Slipp smärta i hälsenan
  • 21 smarta knep för alla löpare
  • Därför motverkar löpning demens
  • Så tränar du i rätt fart
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Tips till dig med pollenallergi


Många löpare lider den här årstiden av pollenallergi och idag pratade de om pollenchock på nyheterna. Jag undrar om inte även jag som aldrig haft allergi känner av det för ögonen kliar lite men det kanske är en av de här alla underliga men ”fullt normala” gravidbiverkningarna man kan ha….

Träning i sig kan förvärra allergin men ingen vill ju sluta springa nu när det är som bäst- eller hur?

Jag snubblade över några tips i en pod (förstås!) med Dr Suzanne Bennett. Lite annars- kanske inte de mest vetenskapliga vissa av dem men kanske värt att testa? Har du andra tips får du gärna dela dem i kommentarsfältet!

Det är ju histamin som är ”boven i dramat” vid allergi. Det har lite olika funktioner men är inte så kul i allergisammanhang!

Förutom din vanliga allergimedicin kan du testa följande:

1) C-vitamin! Som förstås är en antioxidant men även en antihistamin

2) Tydligen drar funktionskläder till sig mer pollen pga att de är statiska. Det känns lite bakvänt att tipsa om bomullskläder men det eller tunn ylle kanske kan funka bättre!

3) Skölj näsan! Skaffa en sån där näskanna som finns på hälsokostaffärer och skölj efter passet. Du andas förstås in mycket pollen i näsan när du springer.

4) Riktigt väl täckande löparglasögon skyddar ögonen där mycket pollen annars hamnar.

5) Alkohol är histaminbildande i sig. Speciellt vin. Spola kröken i vår!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Två frågor till er!


Jag gillar att tugga mat- de här vita emaljprylarna vi har i munnen, när man använder dem så hinner dessutom samtidigt amylas som bryter ned kolhydrater söndras ut och börja nedbrytningen av maten. Hjärnan hinner också med att fatta att vi får mat.

Men vi har köpt en blender! Fiffig att göra barnmat i, fiffig att göra goda milkshakes i till Skrotmos och Nickepicke men jag vet inte riktigt hur jag ska använda den till mig själv.

Så jag vill ha tips på goda nyttiga näringsrika smoothies!

Och det vore väl lätt MEN:

Jag avskyr allt som liknar mjölk. Jag klarar inte havre- soja- ris- kokos eller vad fasen för mjölk det kan finnas. Avskyr fil. Avskyr ALLT som liknar mjölk alltså och glöm att jag har i råa ägg och avokado.

Spenat och sånt kan jag tänka mig och frukt förstås men vill gärna ha en lite matig smoothie man snabbt kan ta när man man har tränat och har en bebis på ena armen.

Det var fråga ett. Den andra då:

Jag talar om för mina adepter att de ska ta kokosolja. Nu frågar flera av dem ”hur?” för tydligen smakar det inte så gott när man bara tar det på slev. I kaffe- ja men alla dricker inte kaffe ( jag vet jag förstår inte heller :)).

Har du något fiffigt tips på att få i sig kokosfett så får du gärna tipsa om det? Själv har jag kryddat med lite kanel och kardemumma…

Tack på förhand!

Min jobbdator strejkar så jag skriver på min hemmadator. Där har jag så lustiga bilder. Se bara här:

Tec 2011- mina första 5 mil!

Svalkar benen i Ottsjön efter mitt första Axa FjällmarathonLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Nicke gästciterar: Känslan av ett bra löpsteg


När vi var ute och tassade på Ns landställe häromdagen sa han att när han tyckte han kände att han sprang bra så var det

som om fötterna bara precis når marken”.

Känns länge sen jag sprang i sån fart så jag fick den känslan men jag tror jag förstår vad han menar!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Mer om återhämtning- balansera dina stresspoäng


I ett tidigare inlägg skrev jag om återhämtning och adrenal fatigue och lovade att skriva vidare.

Jag avslutade med att skriva att man bör eftersträva balans mellan återhämtning och stressorer och nu blir det inte ett inlägg med någon vetenskaplig grund utan mer tips på ett sätt att tänka!

Stress kommer i så många former! Tidsbrist att genomföra saker, trauman, hårda träningspass, sorg, oro, sömnbrist, skador och dålig kost är stress för kroppen.

Det var faktiskt Ben Greenfield som jag fick idén ifrån när han i en podcast pratade löst om att ha ”100 stresspoäng per dag”, alltså att du har bara så många nödraketer att bränna av.

Har du för många stressorer och sen dessutom lägger på ett hårt träningspass så kanske just det passet- speciellt om det inte efterföljs av adekvat återhämtning- blir ett som påverkar hälsan negativt och prestationen långsiktigt!

Jag kan inte säga hur många stresspoäng som är ok att ha och ändå träna hårt. Men jag tror det kan vara ett sätt att lära känna sin hälsa och förstå den att reflektera över hur många stressorer man har i livet och när det känns segt att ta sig ut på ett pass- vad är det egentligen som tar emot? Är det bara lite vanlig seghet eller är det faktiskt så att det där tröskelpasset får vara och det får bli en lätt jogg eller rask promenad eller kanske till och med tupplur istället?

Till exempel:

Några mellanmjölksträningspass, en natts dålig sömn, följt av dålig mat, föjt av några stressig dagar på jobbet med konflikter och en känsla av total urvridenhet kanske inte är bästa uppladdningen för ett hårt träningspass?

Ser vardagen ut såhär då och då- kanske det räcker att lätta på träningen de dagarna, fokusera på att komma ut 30 minuter och röra på dig utomhus och prioritera  sömnen. Hitta sätt att varva ned (yoga, meditation, mindfulness) för att kunna släppa dagen och sova gott oavsett hu rmycket det är i övrigt.  Inte förvänta sig att ALLT ska gå på max utan att smörja maskineriet.

Ser det alltid ut såhär så kommer det att slita någonstans. Då krävs lite större åtgärder. 

Ja det blev inga konkreta tips som så men att förstå balansen mellan stress och avkoppling/sömn/återhämtning i livet gör mycket. Att lära sig känna av att nu är det för mycket av X och Y så jag får backa på något: ett hårt träningspass till förmån för 20 minuter lätt yoga på golvet och tidigt sänggående.

Skulle också vilja slå ett slag för kosten: Socker och kaffesuget brukar inte vara nådigt när det är mycket stress. Men både för mycket socker och för mycket kaffe är en stress i sig för kroppen och en ren kost med fokus på den näring som kroppen så väl behöver är en viktig stöttesten i att både sova bra och fysiskt och mentalt hantera stress bättre.

Det får bli ett till inlägg!

Ingen stress här direkt…Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

#Måndagspeppen – ladda för något nytt


Kanske är du också ledig idag? En ledig måndag. Perfekt till att bestämma något som ska bli annorlunda i vardagen från och med imorgon. Något som kanske behöver lite planering.  Att bara tänka att ”det där ska jag göra” det leder ofta inte till någon större förändring. Det som gör skillnad kräver ofta förberedelse.

Börja cykla / springa /knata till jobbet? Boka in dig på ett lopp du drömt om?

Ha matlådor tre dagar i veckan? Signa upp för en crawlkurs? Boka tid hos någon som kikar på din löpstil?

Något nytt. Som gör skillnad. Det brukar inte ske av sig själv! Ge det lite energi och tid idag!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*