Blogg

Tips till dig med pollenallergi


Många löpare lider den här årstiden av pollenallergi och idag pratade de om pollenchock på nyheterna. Jag undrar om inte även jag som aldrig haft allergi känner av det för ögonen kliar lite men det kanske är en av de här alla underliga men ”fullt normala” gravidbiverkningarna man kan ha….

Träning i sig kan förvärra allergin men ingen vill ju sluta springa nu när det är som bäst- eller hur?

Jag snubblade över några tips i en pod (förstås!) med Dr Suzanne Bennett. Lite annars- kanske inte de mest vetenskapliga vissa av dem men kanske värt att testa? Har du andra tips får du gärna dela dem i kommentarsfältet!

Det är ju histamin som är ”boven i dramat” vid allergi. Det har lite olika funktioner men är inte så kul i allergisammanhang!

Förutom din vanliga allergimedicin kan du testa följande:

1) C-vitamin! Som förstås är en antioxidant men även en antihistamin

2) Tydligen drar funktionskläder till sig mer pollen pga att de är statiska. Det känns lite bakvänt att tipsa om bomullskläder men det eller tunn ylle kanske kan funka bättre!

3) Skölj näsan! Skaffa en sån där näskanna som finns på hälsokostaffärer och skölj efter passet. Du andas förstås in mycket pollen i näsan när du springer.

4) Riktigt väl täckande löparglasögon skyddar ögonen där mycket pollen annars hamnar.

5) Alkohol är histaminbildande i sig. Speciellt vin. Spola kröken i vår!


Nr 5 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Fem farthöjande pass du måste testa
  • Det händer vid överträning
  • Ätstörning? Symtom du ska ta på allvar
  • Artros i knät?
  • Nya sköna löparskor
  • 6 enkla sätt att testa formen
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Två frågor till er!


Jag gillar att tugga mat- de här vita emaljprylarna vi har i munnen, när man använder dem så hinner dessutom samtidigt amylas som bryter ned kolhydrater söndras ut och börja nedbrytningen av maten. Hjärnan hinner också med att fatta att vi får mat.

Men vi har köpt en blender! Fiffig att göra barnmat i, fiffig att göra goda milkshakes i till Skrotmos och Nickepicke men jag vet inte riktigt hur jag ska använda den till mig själv.

Så jag vill ha tips på goda nyttiga näringsrika smoothies!

Och det vore väl lätt MEN:

Jag avskyr allt som liknar mjölk. Jag klarar inte havre- soja- ris- kokos eller vad fasen för mjölk det kan finnas. Avskyr fil. Avskyr ALLT som liknar mjölk alltså och glöm att jag har i råa ägg och avokado.

Spenat och sånt kan jag tänka mig och frukt förstås men vill gärna ha en lite matig smoothie man snabbt kan ta när man man har tränat och har en bebis på ena armen.

Det var fråga ett. Den andra då:

Jag talar om för mina adepter att de ska ta kokosolja. Nu frågar flera av dem ”hur?” för tydligen smakar det inte så gott när man bara tar det på slev. I kaffe- ja men alla dricker inte kaffe ( jag vet jag förstår inte heller :)).

Har du något fiffigt tips på att få i sig kokosfett så får du gärna tipsa om det? Själv har jag kryddat med lite kanel och kardemumma…

Tack på förhand!

Min jobbdator strejkar så jag skriver på min hemmadator. Där har jag så lustiga bilder. Se bara här:

Tec 2011- mina första 5 mil!

Svalkar benen i Ottsjön efter mitt första Axa FjällmarathonLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Nicke gästciterar: Känslan av ett bra löpsteg


När vi var ute och tassade på Ns landställe häromdagen sa han att när han tyckte han kände att han sprang bra så var det

som om fötterna bara precis når marken”.

Känns länge sen jag sprang i sån fart så jag fick den känslan men jag tror jag förstår vad han menar!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Mer om återhämtning- balansera dina stresspoäng


I ett tidigare inlägg skrev jag om återhämtning och adrenal fatigue och lovade att skriva vidare.

Jag avslutade med att skriva att man bör eftersträva balans mellan återhämtning och stressorer och nu blir det inte ett inlägg med någon vetenskaplig grund utan mer tips på ett sätt att tänka!

Stress kommer i så många former! Tidsbrist att genomföra saker, trauman, hårda träningspass, sorg, oro, sömnbrist, skador och dålig kost är stress för kroppen.

Det var faktiskt Ben Greenfield som jag fick idén ifrån när han i en podcast pratade löst om att ha ”100 stresspoäng per dag”, alltså att du har bara så många nödraketer att bränna av.

Har du för många stressorer och sen dessutom lägger på ett hårt träningspass så kanske just det passet- speciellt om det inte efterföljs av adekvat återhämtning- blir ett som påverkar hälsan negativt och prestationen långsiktigt!

Jag kan inte säga hur många stresspoäng som är ok att ha och ändå träna hårt. Men jag tror det kan vara ett sätt att lära känna sin hälsa och förstå den att reflektera över hur många stressorer man har i livet och när det känns segt att ta sig ut på ett pass- vad är det egentligen som tar emot? Är det bara lite vanlig seghet eller är det faktiskt så att det där tröskelpasset får vara och det får bli en lätt jogg eller rask promenad eller kanske till och med tupplur istället?

Till exempel:

Några mellanmjölksträningspass, en natts dålig sömn, följt av dålig mat, föjt av några stressig dagar på jobbet med konflikter och en känsla av total urvridenhet kanske inte är bästa uppladdningen för ett hårt träningspass?

Ser vardagen ut såhär då och då- kanske det räcker att lätta på träningen de dagarna, fokusera på att komma ut 30 minuter och röra på dig utomhus och prioritera  sömnen. Hitta sätt att varva ned (yoga, meditation, mindfulness) för att kunna släppa dagen och sova gott oavsett hu rmycket det är i övrigt.  Inte förvänta sig att ALLT ska gå på max utan att smörja maskineriet.

Ser det alltid ut såhär så kommer det att slita någonstans. Då krävs lite större åtgärder. 

Ja det blev inga konkreta tips som så men att förstå balansen mellan stress och avkoppling/sömn/återhämtning i livet gör mycket. Att lära sig känna av att nu är det för mycket av X och Y så jag får backa på något: ett hårt träningspass till förmån för 20 minuter lätt yoga på golvet och tidigt sänggående.

Skulle också vilja slå ett slag för kosten: Socker och kaffesuget brukar inte vara nådigt när det är mycket stress. Men både för mycket socker och för mycket kaffe är en stress i sig för kroppen och en ren kost med fokus på den näring som kroppen så väl behöver är en viktig stöttesten i att både sova bra och fysiskt och mentalt hantera stress bättre.

Det får bli ett till inlägg!

Ingen stress här direkt…Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

#Måndagspeppen – ladda för något nytt


Kanske är du också ledig idag? En ledig måndag. Perfekt till att bestämma något som ska bli annorlunda i vardagen från och med imorgon. Något som kanske behöver lite planering.  Att bara tänka att ”det där ska jag göra” det leder ofta inte till någon större förändring. Det som gör skillnad kräver ofta förberedelse.

Börja cykla / springa /knata till jobbet? Boka in dig på ett lopp du drömt om?

Ha matlådor tre dagar i veckan? Signa upp för en crawlkurs? Boka tid hos någon som kikar på din löpstil?

Något nytt. Som gör skillnad. Det brukar inte ske av sig själv! Ge det lite energi och tid idag!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

#Veckans träning – en riktigt bra vecka


Ju mer jag rör mig, desto bättre mår jag. Så är det med mig. Jag kan känna mig lite otymplig när jag går i klackar på jobbet men när jag får springa känner jag mig stark och pigg. Min barnmorska sa att jag förmodligen har ett väldigt bra rörelsemönser när jag springer vilket gör att jag parerar magen bättre då än när jag går och det kan nog vara sant.

Veckans träning avsliutades med två lätta dubbelpass och jag mår verkligen helt fantasiskt! Blir sömnig klockan 21 snarare än 22 men har fortfarande inte behövt vila på dagen, somnar inte när jag nattar Lillan och har inte ont någonstans. Tacksamt! Det har varit en del att orka med och det är en hel del kul på agendan fram till juni så all ork jag har behövs!

I måndags sprang jag 30 min på morgonen. Tisdag likaså. Onsdag simmade jag ju kanske 1-1,2 km. Torsdag: morgonjogg igen. Fredag sprang jag 30 min på morgonen och sen 40 min med N på eftermiddagen i lite piggare tempo. I lördags sprang jag tur och retur till byn på N’s landställe och handlade lite saker och sprang tillbaka.Cirka en timme- kändes som jag kunde fortsätta hur länge som helst.

Idag sprang jag också 30 minuter på morgonen och hade samma känsla av att bara vilja fortsätta. På eftermiddagen hade vi kört till Värmland och jag körde ett rätt hårt styrkepass med:

Minicirkel med armhävningar, rodd i vår hemmagjorda TRX och skridskohopp ( mer skridskokliv men dessa verkar hjälpa bäckenet enormt!)

Sen utfallssteg (smala) växlat med rodd med järnspett. Sen körde jag en improviserad övning med marklyft upp till axeldrag till axelpress med spettet för att få in lite rörelse likt en ryggresning som jag ju inte kan göra längre då barbamagen är i vägen.

Sen var jag ute och grejade på tomten och lekte med Lillan (som var med på delar av passet men ledsnar lite).

Nästa vecka har jag bestämt att jag ska ta mig till simhallen och försöka ta mig till ett yogapass på Atmayjoti. Sån där flummig gravidyoga har jag dock inte tänkt men de har så många bra pass så något lär jag hitta!

Hoppas du också haft en bra tränings/motions/utevecka!

I öronen: Endurance Planet förstås! Denna morgon lyssnade jag på pod om endokrin påverkan hos kvinnor på lågkolhydratkost

På ögonen: X-Kross- Running linsen som funkar så bra i terräng

På överkroppen: Falke Windproof Air ventilation jacket med stooor stretchpanel bak tack o lov! Riktigt vass lite kallare och regniga dagar!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*