Blogg

Fettdrivet Sverigetramp


”Men vad ska detta vara bra för?” undrade några vänner och säkert fler när de fick höra om Simon Gustavssons planerade 240 mil långa cykeltur på bara vatten och salt.

Från Treriksröset via Stockolm och Göteborg till Smygehuk. På 14 dagar cirka. Utan mat även om han ska äta upp sig rejält innan.

Ja vad ska mycket vara bra för kan man fråga sig. Alla dessa utmaningar vi på toppen av Maslows behovstrappa tar oss för. Jag funderar ofta över det men i det här fallet tar närings och uthålligetsnörden i mig över och ska följa med stort intresse.

Simon är biomedicinare och jag HOPPAS att de passar på och tar blodprover både innan, under och efter och gör fysiologiska analyser sen.

För klart det går. Men intressant att se vad som händer. Läs mer här om äventyret.

Nr 3 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Test! Vårens bästa löparskor. 23 nya modeller – hitta rätt sko för dig
  • Löpträningen som gav Guld  i skridsko-VM. Möt Nils Van Der Poel
  • Världens bästa träningspass
  • Kriget mot skavsåren – och hur vi kan vinna det
  • Därför skyddar löpning mot depression
  • 3 sätt att bli snabbare
Bli prenumerant

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. .

Lämna kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

*

Hälsostrategens 5 tips för hälsa på arbetet 2016


.. och flera år efter det förstås men det brukar vara nya tag och nya budgetar som gäller vid årets början och då kanske det är läge att tänka nytt.  Och fokusera på rätt saker om tidigare insatser inte fått det genomslag man tänkt!

En till anledning att tänka nytt för många företag är det eftersom Arbetsmiljöverkets ”hårdare” (bättre tycker jag) föreskrifter för organisatorisk och social arbetsmiljö träder ikraft i mars i år. De är inte så man studsar ur sin kontorsstol (om man inte har ett ståbord som man nyttjar redan förstås) som så ofta när myndigheter ska formulera saker men det finns så mycket bra att jobba fram och belysa med de här föreskrifterna i ryggen.

Chefer ska kunna förebygga och hantera ohälsosam arbetsbelastning och därtill kränkande särbehandling och det är arbetsgivarens ansvar att omse att de lär sig detl samt att det ges förutsättningar för själva arbetet.

Omskrivet mer till en positiv lönsam möjlighet så är att motarbeta den ökande psykiska ohälsan som många upplever en chans till både hälsa, produktivitet och lönsamhet.

Men det behöver fokuseras på rätt saker.

Jag har skrivit om det här förut, tex här, här och här och förvånas fortfarande över hur vissa företag anser att de satsat på hälsa när de egentligen satsat på individuella friskvårdsinsatser.

Vilket är jättebra som en del! Men om folk mår dåligt för att det är kaos på jobbet, de inte är motiverade, inte gillar omorginsationen, sin chef, har för mycket att göra och inte vet riktigt vem som gör vad- ja då räcker den fysiska hälsan en bit men långt ifrån till att täcka upp för den stressen de faktorerna innebär. Dessutom är att lägga sig i medarbetares fysiska hälsa betydligt mer förenat med integritetsproblematik än att arbeta proaktivt med organisatoriska frågor som ledarskap, medarbetarskap, värdegrund och genom det kultur.

Jag har en föreläsning som heter ”lönsamt strategiskt hälsoarbete” och den håller jag gärna om du har en grupp som är intresserad och det passar i tid.

Här är 5 take-aways från den:

1) Kartlägg era hälsoutmaningar! Är det stress? Vad för stress? Är det dålig kondis? Vad kan ni göra då- med respekt för integritet och med hänsyn till att ni säkert har ett hurtfriskt gäng som hakar på initiativ och säkert ett gäng som hukar och känner sig obekväma men behöver det som mest.

2) Mät! Vad ska bli bättre? För att inte hälsan ska vara en kostnad måste den räknas på som en investering.

3) Fokusera på era styrkor! Självklart finns det negativa faktorer men vänd på dem. Se möjligheter och formulera ansatsen positivt!

4) Förankra i ledningen. Förankra hos chefer som styr. Hälsan ska uppåt och in i mitten.

5) Utgå från verktyg ni har på plats. Ledarskapsutbildningar, värdegrund, policys, sammankomster. Skruva på det som redan finns och investera i det som behövs men gör inte om allting när ni gissningsvis har många saker som redan är friskfaktorer och kanske bara behöver sin koppling till hälsa förtydligad!

Lycka till!


Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. .

Lämna kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

*

#Måndagspeppen – varje dag, varje vecka, varje månad- i år


Om vi lägger nyårslöften åt sidan och fokuserar på att det är beteenden och val gjorda om och om igen över tid som ofta är det som får störst effekt på våra liv så kan det ju kännas lite stort att reda ut var man ska börja om det är mycket man funderar över.

”Rom byggdes inte på en dag” men det började sannolikt med en sten av miljontals. Gissningsvis är det inte ETT mål du har utan massor av olika områden som du vill antingen bibehålla (underskatta inte vikten av att vara nöjd med något som redan är bra!) och saker som ska bli bättre.

Ett sätt att bryta ned ett mål är att fundera på vad du behöver göra idag och varje dag, den här veckan och varje vecka, den här månaden och varje månad för att kanske få till det i år. Eller nästa.

Vi tar exemplet springa ett maraton. Idag kanske du inte måste göra något alls. Men den här veckan behöver du få till ett pass som är längre än det längsta förra veckan. Ett styrkepass och ett flåspass. Nästa vecka- ett lite längre än det. Sen kanske en ”vilovecka”. Osv. Excel är en fantastisk kompis för att se hur hissnande mål kan brytas ned till progression över veckor och månader.

Må bra-mål

Ett annat mål kan ju vara att ”må bra” och det är ett mål som väl lämpar sig för att titta på just genom att fundera på vad man behöver idag, den här veckan och den här månaden.

Till exempel.

För att jag ska må bra behöver jag sova 7-8 timmar idag. Jag behöver röra på mig på något sätt. Varje vecka behöver jag vara ledig från jobbet minst 1 dag. Jag behöver känna att jag har tid att ”bara vara” med mina barn. Jag behöver få höras med min familj och vänner även om jag inte hinner träffa dem på riktigt. Jag behöver äta bra, för det mesta, ha bra måltider inplanerade och förberedda för att orka och vara på bra humör och ha tålamod.

Varje månad är det bra om jag får en extra dag ledigt här och var och träffa mina vänner på riktigt för att må bra. I år ska jag också försöka se till att göra något för integration och/eller nyanlända som har det svårt.

Det är lätt att dagarna bara snurrar på men om man tar en stund för att fundera ut vad man behöver varje dag, varje vecka osv så är det större chans att det sker- vad det än må vara!


Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. .

Lämna kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

*

Lyssningstips – tre riktigt bra poddavsnitt


Tre poddavsnitt jag verkligen verkligen rekommenderar att lyssna på:

1) Ben Greenfields poddavsnitt med Devin Burke om ortorexi och hälsohets. Intressant och tänkvärt. Du hittar info här och den finns på Itunes förstås.

2) Tyngre Träningssnack med Caroline Mellberg, läkare och forskare. Ett helt fantastiskt givande avsnitt för dig som stressar över olika dieter, fasta, gluten och mjölkprodukter. Enkel och konkret ”mythbusting”, sakliga kloka resonemang. Jag som lyssnat på säkert 100 podavsnitt om kost tycker det här var ett av de bättre.

3) Styrkebyrån. Min nya favorit. Det är så behagligt att lyssna på kloka Clara och Johanna. Deras nyårsavsnitt var väldigt sunt. Johannas skratt kan dessutom nog få även den suraste att dra på munnen- det är bannemig det skönaste garv jag hört! Tumme upp!


Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. .

Lämna kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

*

#foodsforeverydaychamps – Mota förkylningssoppa


Den här soppan blev bara så. jäkla. bra.

Jag gjorde två varianter den här veckan och båda lika goda.

För två hungriga behöver du:

En gul lök

2 klyftor vitlök finslicade

1/2 morot också den i tunna streck

Om du vill- wakame, ett typ sjögräs som du blötlägger 10 minuter först.

Ev lite broccoli i tunna skivor

Lite chiliflakes

Peppar

Buljong- gärna eko grönsaksbuljong

Färsk koriander om du hittar det (är det slut i alla affärer? Inte i säsong? Abstinens!)

Sesamolja- har du det inte hemma går det bra ändå men uj så gott.

Ev lite kyckling ganska finhackat. Annars går kokta ägg till eller tofu i bra.

Risnudlar- 1/2-1 paket om 250 g beroende på hur hungrig du/ni är.

Gör såhär:

Svetta en hackad lök med vitlöken och chiliflakes med lite peppar i en stor panna.

Om du ska ha i kyckling kan du ha i dem nu. Stjälp i 8 dl och en buljongtärning och rör så den löses upp. Ha i ca 1 msk sesamolja och koka upp allt.

Hiva i grönsaker och nudlar (fast det står inte att man ska göra så på paketet) och låt det koka några minuter. Kolla så kyckling och nudlar är klara.

Om du blötlagt wakame så ha i dem nu.

Smaka av. Det ska brinna lite i läppen. Stjälp upp, ös på koriander. Sörpla på!


Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. .

Lämna kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

*

Tips för en överbelamrad kalender och skalle


Nu eller snart drar ”vårjobbterminen” igång för de flesta och vi är många som optimistiskt tänker ha både bra sömn, jobb, träning, umgängestid med barn (om man har), familj, vänner, vanliga göranden som tvätta, städa, handla, fixa de där trasiga glasögonen, printa ut och rama in lite foton (räcker upp en hand sen fem år). Själva går vi från en partner hemma med litet barn (aka handlar, dammsuger och hinner hämta och lämna det andra barnet mycket) till två arbetande (om än deltid), ett barn på skola i ena delen av kommunen och ett som ska börja dagis i en annan kommundel(och typ inte varit sjuk än så hej förisbasillusker). Därtill ganska höga ambitioner om lugn och harmoni, ett rent hem, hemlagad mat, mycket träning och hinna läsa både helgDN och Fokus innan ett nytt nummer dimper ned. Vi är glatt naiva helt enkelt. Fast jag tror faktiskt att det kommer gå bra. För jag är en master och structure and planning. Men fråga inte min fästman om han håller med. Här är några tankar om ett vardagsliv där man får saker gjort.

1 Planera in fritid

Många kreativa själar räds ett inrutat liv. Man vill vara spontan och ” ha luft i kalendern”. Det tror jag också på men jag har märkt att bara för att det är tomt på pappret eller den digitala versionen så är det inte tomt på riktigt. Snarare är det saker som bör göras som inte står där. Saker som man tror man ska komma ihåg, men i allt sammelsurum gärna glömmer och så blir de akuta och utförda som hafsverk.

När en del av livet är väldigt inrutad och det är saker som bör ske med regelbundenhet för att funka bra- tex jobb, sömn och middag. Då blir det ju lite automatiskt så att det som ska få vara spontant ändå ju hamnar mellan sånt som är inrutat.

Man behöver ju inte planera in vad det är man ska vara spontan i att göra, men att planera in ledig tid där man kan göra vad man vill är ett sätt att få till just sån värdefull tid om man tycker det är ont om det.

Finns ingen sån tid? Jodå! Det mesta går att skjuta lite på. ”Imorgon” eller ”nästa vecka” är fantastiska depåer att stoppa saker man bör göra men inte måste göra just nu.

2 Lista och prioritera

Om man skriver ned allt man vill göra så kan man med ganska enkel kalendermatematik räkna ut att det går inte. Man kommer inte hinna allt.  Så det första man får göra, vilket man verkligen har nytta av, det är att lista vad man verkligen vill lägga tiden på och/eller hur mycket tid det man har på agendan tar. Själv skulle jag, utöver allt annat jag redan gör, vilja volontärjobba varje dag, träna akrobatik, simma, plugga, baka bröd och sy kläder- och jobba och träna löpning. Det går inte. Så jag noterar de sakerna och försöker få till dem då och då istället.

Vi är många som lever med en ständig högre eller lägre nivå av stress över saker som vi ska, vill och bör göra. Och det brukar löna sig att skriva ned och planera in när de ska få ta plats. Det blir lätt annars så att man lägger tankeenergi på att stressa över det man inte hinner.

Vad vill du hinna varje dag? Vad vill du göra varje vecka? Hur ska det kännas när månaden är slut? Vad är viktigast?

Vill man sova 8 timmar (kanske inkl läsa en stund och sova 7,5), jobbar 8 timmar per dag, det tar 1 timma t o r till jobbet ja då har man 7 timmar kvar en vardag. Går inte det ihop med vad mer man vill lägga tid på kan man om man har möjligheten gå ned i tid. Det gjorde jag för 6 år sen och det är det bästa jag gjort i form av jobbeslut. Jag jobbar runt 6 timmar per dag och sen något längre någon eller några dagar och ibland bara fem timmar på jobbet och kanske en på kvällen. Min fd utbrända hjärna funkar inte bra långa perioder i sträck och jag har hittat det som funkar för mig. Men det beror förstås på vilken typ av arbete man har. Det kan vara svårt att gå ned i tid just nu men tar man ett beslut om att göra det kanske det går att ordna längre fram. Vi med barn upp till 8 år har ju rätt till det. Personligen har jag också märkt att jag nog gissningsvis får lika mycket gjort på mina kortare dagar som när jag jobbade 100(..150%…160%…). Man kanske borde kräva samma lön? :).

3 Viktigt- bråttom?

Ett annat verktyg för att strukturera upp sina ”to-dos” är Viktigt/bråttom matrisen. Sånt som är viktigt men inte bråttom har, iallafall för mig, en tendens att bli både viktigt och bråttom och det är sällan bra för kvaliteten på det görandet. Vissa saker är bråttom men inte så viktigt och missar man att göra det så kan man bara, och ska gärna, släppa att man inte gjorde det.

4 Förbered förbered förbered

Du vet när det inte blir som du tänkt. Är det på morgonen? På eftermiddagen? På kvällen? Har du tänkt träna efter middagen men det slutar alltid med att du inte orkar- förbered det. Blir det alltid kaos på morgonen? Förbered. Hinner du inte det viktigaste- prioritera om. Sker det om och om igen måste du göra något åt det. Förbereda är en bra grej.

5 Avsluta dagen bra

Skriv ned det du absolut inte får glömma att göra och släpp det sen så du kan fokusera på sömnen. Tänk på de saker du gjort, gissningsvis en hel del även om det inte kanske var exakt det du tänkt. Var tacksam för det.

Och du- imorgon kommer massor av ny tid, alldeles gratis och det baaara fortsätter så dag ut och dag in! Grattis!


Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. .

Lämna kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

*