Hur äter våra elitidrottare?


Jag jobbar som idrottsnutritionist/dietist på Riksidrottsförbundet och träffar många av våra landslagsidrottare. Trenderna hos elitidrottarna är ungefär samma som vi ser hos många svenskar idag. I dag är många, även idrottare, förvirrade över vad man bör och inte bör äta.

1. Många äter för lite mat.

Långvarig energibrist leder till försämrad hälsa och prestation. Tecken på energibrist:

 • Oförmåga att bygga muskler.
 • Platå i träningen.
 • Immunförsvaret försämras (ett exempel är att vara småförkyld under en längre tid).
 • Näringsbrist.
 • Apati.
 • Svårt att sova.
 • Frånvaro av mens.

2. Många äter för lite kolhydrater. Tecken på lågt kolhydratsintag:

 • ”Seg känsla i benen”
 • Svårt att klara av högintensiv träning
 • Även många av symptomerna för energibrist.

3. Högt proteinintag. Det är relativt lätt att få i sig tillräckligt med protein. Många tror att mer protein ger mer muskler, så är inte fallet.

4. Många hämtar information från bloggar och social media. Ofta riktar sig inte sociala medias kostråd till elitidrottare eller de som tränar mycket. Var källkritisk!

Kom ihåg att sålla bland alla tips och råd som finns inom kost och träning. Försök att hitta det som passar dig bäst. Vad som fungerar för bästa kompisen eller kollegan kanske inte alls är rätt för dig!

Trevlig helg!

Sommarnummer ute i butik nu!

Ur innehållet:

 • SUPERFRIDA starkare än någonsin
 • Spring i sommar. Så tränar du bäst på hemmaplan
 • Testa Musses styrkepass
 • Perfekta powershakes! Bästa mellanmålet
 • 4 roliga utmaningar
 • 7 grymma ryggsäckar i stort test
Bli plusmedlem nu
Antal kommentarer: 1

Emma Lindblom

Hej Anders! Du har rätt. Jag återkommer längre fram om hur de äter. Är det något speciellt du är extra intresserad av?Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Måndagspepp!


Det kommer alltid en måndag…många startar sina ”nya liv” på en måndag. Jag tycker man kan göra förändringar oavsett veckodag, men varför inte börja idag.

Det viktiga är att man orkar med förändringen under en längre tid, helst resten av livet.

Gör en lista på 5 förändringar du skulle vilja göra. Något du tar bort (kanske minska sötsaker eller alkohol) eller något du lägger till (grönsaker, rörlighet eller armhävningar). Gradera förändringarna från det här klarar jag lätt till det här kanske blir svårare.

Välj en av utamaningarna du känner att du kommer att klara av. Det är större chans att du lyckas om du tar ett steg i taget istället för att ändra allt på en gång. Man behöver inte göra allt ”rätt” men gör man oftast bra val kommer man långt.

Vill du ha lite extra pepp, skriv en kommentar om din förändring!

Lycka till!


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Fredagsmys och lördagsmyr.


Jag har förstått att titlar är viktiga, jag är själv ganska nöjd med denna!

Jag åker på många olika landslagsläger med olika förbund så jag är sällan hemma på helgerna och missar ofta fredagsmyset. Men igår kombinerade jag fredagsmys med att fira min systers födelsedag.

Jag och födelsedagsbarnet (Johanna)…dagen till ära ganska lika.

Till födelsedagsmiddag lagade jag bland annat rispappersrullar med mango, räkor och grönsaker. En asiatisk variant på fredagstacos som även mina syskonbarn (7 och 10 år gillar).

Gör så här:

Lägg räkor i en skål och att skär upp dina favorit grönsaker (jag använde paprika, morot, gurka, böngroddar, sallad, samt avokado, mango och jordnötter).

Gör en sås på 2 msk risvinäger, 1 msk av soja, fisksås, sesam eller olivolja, sesamfrön, 1 tsk riven ingefära, saften från 1/2 – 1 lime och hackad chili (efter smak).

Koka upp vatten i en stekpanna, stäng av spisen och låt vattnet svalna något. Lägg rispappret i vattnet ca 10 sekunder. Ta upp och lägg direkt på tallriken (den kan vara lite svår att släta ut). Fyll med grönsaker, räkor, avokado, mango, nötter och sås. Vik ihop som en tortilla eller wrap.

Lördagen startade jag med mitt livs andra myrlöpningspass (Orrmossen, ca 20 min snabb promenad från Hellasgården – sikta på Nackamasterna). Jag har varit skadad länge och har fått börja springa igen, myren är skonsamt underlag. Jag gillar banlöpning och har sprungit mycket asfalt men nu måste jag hitta andra alternativ; skidlandslaget, Sanna Kallur och min kollega LG Skoog, kan ju inte ha fel.

Lycka! Att få springa (även om det är kort – 2x 8min).

Hmmm… som sagt banlöpning har sina fördelar.

Skorengöring – jag som knappt doppar fötterna under sommaren.


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Behöver du äta kosttillskott? JA eller NEJ.


JA, om du har en brist som en läkare har diagnostiserat.

NEJ, om du inte har en brist och äter varierad mat. För mycket av ett näringsämne från kosttillskott kommer INTE att göra dig bättre och kan till och med vara skadligt.

Bra att veta:

Kroppen kan lättare ta hand om vitaminer och mineraler som finns naturligt i mat.

Istället för kosttillskott fokusera på att variera ditt matintag.

Ät frukt och grönsaker som ofta är näringstäta. Välj olika färger – då är chansen större att du får i dig olika näringsämnen.

Har du förkylningskänning är det bättre att äta en kiwi eller apelsin istället för att ta en C-vitamin brustablett som kanske innehåller 500 % av det rekommenderade dagliga intaget.

Misstänker du järnbrist, gå och kontrollera dina järnvärden hos läkare. Jag har vid olika tillfällen haft järnbrist och har för vana att kontrollera mina järnvärden regelbundet hos min läkare så jag kan åtgärda bristen innan det blir ett problem.

Granatäpplen innehåller C-vitamin.

Antal kommentarer: 1

Johan Renström

Kul att du bloggar Emma:) Tydligt och glasklart. Jag gillar granatäpplen men har inte riktigt lyckats lista ut hur man kommer åt frukten på bästa sätt. Blir ett otroligt söl men fläckar i taket:)Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Du klarar mer än du tror!


Jag har fått äran att börja blogga här på Runner’s World, vilket kommer bli kul. Jag är RWs kostexpert och skriver varje månad i tidningen. Jag kommer skriva om lite av varje men naturligtvis om mat, nutrition, träning och att må bra.


Jag har precis kommit hem från en unde
rbar vecka som Springtime Travel ledare i Portugal med Glada Hudikgänget; 58 lägerdeltagare samt anhöriga och ledsagare (Springtime Travel och Runner’s World brukar också ha träningsläger i Portugal). Denna vecka har varit fylld av glädje och jag vet att många har övervunnit hinder och klarat av mera än de trodde var möjligt.

Jag jobbar vanligtvis med elitidrottare på Riksidrottsförbundet, nu fick jag chansen att träffa andra stjärnor med en enorm positiv inställning som vi alla kan behöva ta efter ibland. ”Jag kan inte” hör man sällan utan istället ”jag är bra på att dansa … vill du se?”.

För lägerdeltagarna var veckan fylld med teater, sång och dans som Pär Johansson (grundare av Glada Hudik-teatern) och hans gäng stod för medan vi Springtime ledare höll i annan träning som löpning, stavgång och alla möjliga träningspass (bl. a. mästarnas mästare och gladiatorerna).

Jag ansvarade för kostdelen och hjälpte till med stavgång. På föreläsningen fokuserade jag på 5 enkla tips till bättre val. Många av lägerdeltagarna upplever att det är svårt att veta hur mycket man bör äta samt att göra bra matval.


Tipsen vi pratade om:
1. Välj rätt mat.
2. Ät rätt mängd.
3. 5 färger på tallriken.
4. 5 saker (mat) på tallriken.
5. 5 dagar utan sötsaker.
Jag fick även njuta av 3 spontana dansföreställningar under min föreläsning, man blir varm i hjärtat!

Jag har också hunnit att träna en hel del under veckan. Äntligen har min sjukgymnast okat några kilometers löpning efter 5 månaders löpuppehåll på grund av en envis fotskada. Annan träning jag hunnit med är styrka, stavgång och 3 pass vattenlöpning (pass 1: 10×3 min med 30s vila, pass 2: 8 x 2 min medelhårt, 15s vila, 15s hårt och 15s vila samt ett distanspass). Jag utmanade mig själv genom att träna yoga, soma move och faktiskt lite dans (koordination och jag hör inte riktigt ihop) alla utanför min ”comfort zone”.

Veckan avslutades med en teaterföreställning som lägerdeltagarna övat på under veckan. Jag tror alla som varit med de här dagarna lämnar Portugal med ett leende på läpparna och många av oss inser att det är bara vi själva som sätter begränsningar på vad vi klarar av.

 


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in