Blogg

Jag glömde äta


Jag har alltid tänkt att mat och träning hör ihop, såklart. Men det är svårt att veta hur, vad och när man ska äta som idrottare. Speciellt när man tränar så pass mycket som jag ändå gör. Jag har gradvis ökat min träning under många år nu men aldrig reflekterat över om det jag äter verkligen är ”rätt”. Är det tillräckligt mycket, är det tillräckligt med näringsämnen och är det tillräckligt ofta? Ja det finns mycket att reflektera över. Jag har försökt utgå från att äta så hälsosamt som möjligt, undvika halvfabrikat, mycket grönsaker osv. MEN jag glömde en liten detalj… Mängden mat och energi. Jag har tränat på och ändå känt att jag orkat med även om det då och då dykt om som en liten spärr. En spärr som säger ”jag orkar detta men inte mer”. Jag har inte haft energi nog att ta ut mig mer på många pass för energin har inte räckt till även om jag haft kapaciteten att klara av att springa snabbare och längre.
Jag har börjat fundera lite mer över detta under vintern, dels på grund av att jag till och från känt mig ganska sliten och orkeslös. I lördags blev jag dock påmind om detta genom en riktig käftsmäll. Jag gjorde mig redo för ett intervall/distanspass på morgonen och började jogga lite lätt. kände mig lite sliten men tänkte att det var vanlig morgontrötthet. Jag tog mig till idrottshallen där vi skulle köra intervallerna men när jag kom dit kände jag att ”nej, detta går inte. Jag kör ett distanspass idag!”. Jag joggade vidare mot ett spår för ett pass på ca 20km, det kändes tyngre och jag orkade knappt ta mig framåt. Det var en strålande vacker morgon och rimfrost så motivationen gick det ingen nöd på. Jag tog mig runt och hem men det var ju ingen runda att hurra för. Jag insåg att jag antagligen inte orkar med träningen för att jag äter ungefär likadant som jag gjorde för 5 år sedan när jag tränade en bråkdel av vad jag gör nu. Det jag får i mig räcker antagligen till att hålla kroppen i funktion men inte för att pressa mig under tuffa pass med intervaller och långa distanser.

Troligtvis har jag vant kroppen med att gå på någon sorts ”sparlåga” och därför gradvis vant mig vid känslan att det går tungt och att vara lite trött. Nu ska jag göra en rejäl omvändning och se över hur och vad jag äter. Annars kommer jag troligtvis fortsätta stå och trampa på samma ställe och inte utvecklas mer som löpare. Och då blir ju träningen i stort sett bortkastad tid.

Men det är svårt att få träning och kost i rätt balans tycker jag. Det finns så många olika riktlinjer på vad man ska äta och inte att man blir ganska förvirrad i slutändan. Man blir så fokuserad på att göra rätt val  och följa rätt råd att man glömmer bort det sunda förnuftet. I slutändan handlar det ju trots allt om en så enkel ekvation som att man ska få i sig lika mycket energi som man gör av med.

Är det fler som tycker det är svårt att göra rätt val med maten? Hur äter ni andra löpare?
Ha en fortsatt fin dag och ta hand om er!


Nr 4 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Test av trailskor – 12 nya modeller!
  • Bästa passen! Tre enkla nyckelpass
  • Slipp smärta i hälsenan
  • 21 smarta knep för alla löpare
  • Därför motverkar löpning demens
  • Så tränar du i rätt fart
Bli prenumerant
Antal kommentarer: 2

Josefine Antonsson

Känner igen mig från när jag var student och började springa för ganska många år sen. Jag åt nog alldeles för lite (och var både sjuk och trött mycket oftare då än nu trots att jag har småbarn och är utsatt för mycket mer smittor och sömnbrist nu). Nu för tiden äter jag väldigt mycket mer. Tre stora mål om dagen + tre mellanmål. Jag är allätare, försöker äta bra och varierat men är inte supernoga. Jag äter nog rätt mycket halvdåliga kolhydrater tex. Sötsaker äter jag 1-2 gånger i veckan.


Sofie Nelsson

Vad skönt att höra att fler varit i samma sits Josefine! Och ännu trevligare att höra att du fått ordning på maten, då finns det hopp även för mig 🙂
Jag ska hålla er uppdaterade om hur allt går karin!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Tisdagsintervaller


Tisdag=intervaller, eller hur är det för er?
Jag kommer köra så kallade norska intervaller idag, ni vet 4x4min varianten. De är tuffa men ganska roliga ändå, och de ska ju vara väldigt effektiva!
För den som inte kört dem rekommenderar jag dem verkligen, det är intensivt jobb i 4 minuter och man kan dra på ganska hårt i och med att man bara kör 4 stycken. Vilan kan variera men jag har kört mellan 2-4min (kanske finns det en bestämd vilotid som också är optimal för dessa intervaller?)

För övrigt har jag en ganska tuff träningsvecka framför mig men jag ser fram emot den, några distanspass kommer bytas mot distans på skidor istället. Jag kommer nämligen åka uppåt för att njuta av vintern lite i slutet av veckan.

Ha en härlig dag!!

Fin löptur i lördags!


Antal kommentarer: 1

Sofie Nelsson

Låter som ett bra intervallpass! 😀Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Cliffhanger


Skönt med fredag och helg framför sig! Jag ser fram emot träning i solsken och att ladda batterierna. Vi har besök av några vänner från England så vi kommer leka turister i vår egen hemstad, inte så dumt ändå.
Det är svårt att planera träning och vardag, hur får man tex ihop schemat när man är ute och reser eller när man som nu har besök? Jag försöker stuva om träningspassen lite och kanske byta dag för de pass som är mer tidskrävande osv. Men allt går om man vill. Tränade på som vanligt trots Berlinresa. Under helgen kommer jag köra morgonpass så är jag redo för dagen lagom tills gästerna vaknar 😉

Har förresten ett riktigt spännande lopp att berätta om, men det tar jag i ett annat inlägg. Spännande va!?

Hur ser era planer ut för helgen?Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Drömfrulle


Mitt favoritmål på dagen är frukost, jag kan till och med längta efter frukost redan när jag lägger mig. Extra speciellt och gott blir det såklart på helgen. Under min semester i Berlin hann vi testa några mysiga frukostställen och ett som utmärkte sig lite extra var District coffe.Här fanns smarriga baguetter, mumsiga pannkakor och min favorit Acai bowl. Dessutom gott kaffe och mysig atmosfär. Frukosten var en perfekt energiladdningen efter ett träningspass!

Gillar ni också frukost lika mycket som jag, vad äter ni helt före/efter morgonpassen?

Visst ser det gott ut!?Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Maratonlopp bokat!


Jag måste ju berätta om mitt nästkommande lopp, det är bara 8 veckor kvar till start… Och det blir ett maraton.
Jag ska springa Barcelona maraton och jag ser verkligen fram emot det. Nu kommer träningen fokuseras mot detta lopp och det blir en hel del distans som sig bör. Jag har sprungit maraton för ett par år sedan innan jag började träna och tävla ”på riktigt”. Då sprang jag Sthlm Marathon 2012 och Paris Marathon 2014, dock var det startplatser i andras namn så detta blir min första officiella mara. Ska bli så spännande!

Vilka lopp ser ni fram emot nu?


Antal kommentarer: 1

Sofie Nelsson

Vilka roliga lopp det låter som ni har framför er, blir sugen på att testa flera av dem. Mitt mål med Barcelona Marathon är att förhoppningsvis få en bra tid att utgå från inför framtida lopp. Vill se vad jag går för på maran helt enkelt 😉Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Löpning i Berlin


Nu har jag inte hunnit uppdatera bloggen på ett par dagar så det börjar bli mer än dags igen. Jag har nämligen varit på en mini-semester i Berlin med min sambo. Vi har turistat runt och bockat av en hel del sevärdheter som sig bör när man besöker en ny stad. Vi fick såklart till ett par träningspass också.
Vår första dag inleddes med intervaller i Tiergarten som är en stor park mitt i centrum. Vi körde 30×40-20 intervaller, alltså man springer 40s och går 20s, allt upprepas 30 gånger. Kul intervaller där man kan dra på ganska rejält!

På hotellet där vi bodde fanns ett jättestort gym så vi körde resterande träning där, det var -7 grader ute och vi blev lite väl bekväma av oss. Men bra pass blev det. Det är ju dessutom himla bra start på dagen att få sig en genomkörare på gymmet. Då har man extra mycket energi när man ska turista runt, äta god mat och upptäcka en ny stad! De övriga dagarna körde jag bland annat ett tröskelpass á 3x10min samt ett tröskel/stegringspass på ca 12km där jag startade i 5:00/km fart och avslutade på 3:25/km fart.

Vi är i alla fall mycket nöjda med vår resa och kan definitivt rekommendera Berlin som resmål, både för löpare och icke-löpare 😉


 Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*