Blogg

jobb+träning+ha ett liv=?


Veckan inleddes med ett riktigt skönt pass på 24km. Jag tog det lugnt och hade en skön känsla i kroppen hela vägen. Benen var lätta och pigga och ett avslappnat pass var precis vad jag behövde. Jag känner mig ofta lite seg på eftermiddagarna efter att ha jobbat en hel dag och därmed lite omotiverad till att ta mig ut. Man har gått upp tidigt, det är mörkt ute och man känner en viss stress över att man också ska hinna med ett fullspäckat träningsschema.

Oftast tycker jag att ekvationen går ihop och jag orkar med träningen. Men att komma hem efter en dags jobb och veta att man ska göra matlådor, städa, umgås med sin familj och dessutom hinna springa 30km och prestera bra, det är inte helt enkelt. Även om tiden finns kan det största hindret vara stress och pressen att prestera. Jag vill verkligen bli en bättre löpare och jag vill så småningom kunna räkna mig bland de bästa långdistansarna. Jag vill i alla fall ge det en chans. Men det är svårt. För i grund och botten har jag två jobb. Träningen blir ett jobb som väntar när jag kommer hem från mina vanliga 8h på kontoret. Träningen tar tid.

När det känns tungt och jobbigt försöker jag alltid se framåt och jag vet att det är värt det. Att det är detta som krävs. Allra helst och enklast vore såklart att bara ha ett jobb- löpningen.

Jag springer just nu mellan 10-14 mil i veckan, på dessa pass ska jag dessutom prestera för att nå nya mål och utvecklas som löpare. Missar jag ett pass eller misslyckas under ett pass kan jag känna en enorm besvikelse och stress. Jag ser hur mina mål rasar och hur jag snarare kommer längre och längre ifrån dem eftersom träningen verkar ha gått bakåt snarare än framåt. Kroppen känns trött och sliten precis som huvudet. Kanske måste jag bara ändra tankesätt och inte bygga upp en sådan stress kring träningen. Lyssna mer på kroppen och knoppen.

Hur balanserar man träning, jobb och vardag bäst? Hur gör ni för att orka och hinna med?


Nr 6 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Sommar, sol och löpning! Smarta tips inför semesterträningen
  • Känn  in farten med enkelt test
  • 11  snabba skor i stort test
  • Frida Karlssons favoritpass
  • Så rehabtränar du Löparknät
  • Dopingreglerna ALLA ska ha koll på
  • Allt om löpningen på Friidrotts-VM
Bli prenumerant
Antal kommentarer: 2

Sofie Nelsson

Tack för peppen 🙂


Sofie Nelsson

Tack Lisa! 😀Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Slut på lugna veckan


Nu är den lugna återhämtningsveckan slut och det är dags att ladda om. Det var en välbehövlig vecka och jag har lyssnat på kroppen för en gångs skull. Under helgen var jag i Branäs igen och åkte skidor, dock blev det bara utförsåkning denna gång. Skönt och bra för att sätta lårmusklerna på prov. Det blev även ett riktigt skönt löppass där jag sprang på mjuk snö omringad av skog och total tystnad. Det kan ju inte bli ett bättre pass under en återhämtningsvecka, eller hur?

Jag har en blandad kompott av snabbhet och distans denna vecka och jag känner mig laddad med energi. Förhoppningsvis håller det i sig så att jag kan få till några bra pass med mycket fart i.

Hur tränar ni denna vecka?Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Fredagsfeeling och gårdagens intervaller


Igår körde jag ett intervallpass, har varit riktigt dålig på den fronten det senaste då jag känt mig totalt utslagen i kroppen. Men jag tänkte att jag skulle testa och säger kroppen emot så lägger jag ner. Men det flöt på förvånansvärt bra. Jag körde långa intervaller på 1000m enligt följande; 4x(2x1000m). Det gick bra och jag höll jämn fart på alla intervaller, skiljde enbart någon sekund och jag låg kring 3:30/intervall. Vilan körde jag på 40s och setvila på 2.30min. Ett bra pass för uthållighet och snabbhet.

Till helgen blir det åter igen skidåkning och även ett lugnt löppass. Funderar även på att inleda helgen med ett lätt distanspass idag för att väcka kroppen lite. Har en lugn återhämtningsvecka med få mil på schemat och jag ska verkligen ta till vara på dessa dagar för att låta kroppen vila. Annars kommer jag inte orka med kommande veckors träning.

Hur ser er träningshelg ut?


Antal kommentarer: 2

Stefan Danielsson

Jag ska också ha en lugn vecka nu men det är så svårt att låta bli, aja baja:))) Trevlig helg!!!


Sofie Nelsson

Håller med om att man kan bli rastlös på de lugna veckorna, men ibland är det skönt och välbehövligt med vila. 🙂
Kul med skidor Johan, lycka till med öppet spår!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Nya ASICS <3


Har ni sett Asics nya tights Finish advantage? De är sååå snygga och sköna om ni frågar mig. Dessutom är de väldigt funktionella med extra muskelstöd för att ge mer kraft under löpningen.

För mig är kläderna jätteviktiga när jag springer. Det måste sitta bra, vara funktionellt och dessutom får det gärna vara snyggt!
Jag gillar roliga färger och mönster men ett par klassiskt svarta löpartights går alltid hem. Det svåraste med klädseln är enligt mig att anpassa efter väder. Varken för varm eller kall.

Jag håller mig till ”lager på lager-regeln” så att det är lätt att ta av och på en jacka eller tröja om det blir för varmt eller kallt. Kläder med funktion och material som andas är bästa grunden. Nu under vintern brukar jag ha en tunnare underställströja, en lite tjockare funktionströja samt en tunnare eller kraftigare jacka beroende på temperatur och vind. Jag har ett par vinter-tights men även ett par underställstights så jag kan köra dubbelt lager på benen vid riktigt kalla dagar. Har oftast en buff om halsen och alltid ett pannband.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Bytte löparskor mot skidor


I helgen var vi i Branäs och åkte skidor. Lite utförsåkning hann vi med men det var längdskidorna som lockade mest. Jag hade en bild av att jag kunde ta mig fram hyfsat bra på ett par längdskidor men ack så fel jag hade. Det var riktigt tufft och jag använde antagligen helt fel muskler för att ta mig framåt i spåren. Bakhalt, inget glid och dålig teknik… Men jag var glad ändå och harvade mig runt i spåren. Riktigt härligt väder och fin utsikt gjorde att det inte spelade någon roll hur jobbigt det var. Dock hade jag svårt att komma upp i puls som vid löpning vilket var lite synd. Jag hade tänkt köra ett tröskelpass i spåret men det gick inget vidare.
Träningsmässigt vill jag ändå säga att det var en bra helg, totalt fick jag ihop 72km i längdspåren och jag fick nog en del styrketräning på köpet då jag verkligen använt hela kroppen för att ta mig framåt.

Fler som bytt ut löppassen på skidor?
Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Jag glömde äta


Jag har alltid tänkt att mat och träning hör ihop, såklart. Men det är svårt att veta hur, vad och när man ska äta som idrottare. Speciellt när man tränar så pass mycket som jag ändå gör. Jag har gradvis ökat min träning under många år nu men aldrig reflekterat över om det jag äter verkligen är ”rätt”. Är det tillräckligt mycket, är det tillräckligt med näringsämnen och är det tillräckligt ofta? Ja det finns mycket att reflektera över. Jag har försökt utgå från att äta så hälsosamt som möjligt, undvika halvfabrikat, mycket grönsaker osv. MEN jag glömde en liten detalj… Mängden mat och energi. Jag har tränat på och ändå känt att jag orkat med även om det då och då dykt om som en liten spärr. En spärr som säger ”jag orkar detta men inte mer”. Jag har inte haft energi nog att ta ut mig mer på många pass för energin har inte räckt till även om jag haft kapaciteten att klara av att springa snabbare och längre.
Jag har börjat fundera lite mer över detta under vintern, dels på grund av att jag till och från känt mig ganska sliten och orkeslös. I lördags blev jag dock påmind om detta genom en riktig käftsmäll. Jag gjorde mig redo för ett intervall/distanspass på morgonen och började jogga lite lätt. kände mig lite sliten men tänkte att det var vanlig morgontrötthet. Jag tog mig till idrottshallen där vi skulle köra intervallerna men när jag kom dit kände jag att ”nej, detta går inte. Jag kör ett distanspass idag!”. Jag joggade vidare mot ett spår för ett pass på ca 20km, det kändes tyngre och jag orkade knappt ta mig framåt. Det var en strålande vacker morgon och rimfrost så motivationen gick det ingen nöd på. Jag tog mig runt och hem men det var ju ingen runda att hurra för. Jag insåg att jag antagligen inte orkar med träningen för att jag äter ungefär likadant som jag gjorde för 5 år sedan när jag tränade en bråkdel av vad jag gör nu. Det jag får i mig räcker antagligen till att hålla kroppen i funktion men inte för att pressa mig under tuffa pass med intervaller och långa distanser.

Troligtvis har jag vant kroppen med att gå på någon sorts ”sparlåga” och därför gradvis vant mig vid känslan att det går tungt och att vara lite trött. Nu ska jag göra en rejäl omvändning och se över hur och vad jag äter. Annars kommer jag troligtvis fortsätta stå och trampa på samma ställe och inte utvecklas mer som löpare. Och då blir ju träningen i stort sett bortkastad tid.

Men det är svårt att få träning och kost i rätt balans tycker jag. Det finns så många olika riktlinjer på vad man ska äta och inte att man blir ganska förvirrad i slutändan. Man blir så fokuserad på att göra rätt val  och följa rätt råd att man glömmer bort det sunda förnuftet. I slutändan handlar det ju trots allt om en så enkel ekvation som att man ska få i sig lika mycket energi som man gör av med.

Är det fler som tycker det är svårt att göra rätt val med maten? Hur äter ni andra löpare?
Ha en fortsatt fin dag och ta hand om er!


Antal kommentarer: 2

Josefine Antonsson

Känner igen mig från när jag var student och började springa för ganska många år sen. Jag åt nog alldeles för lite (och var både sjuk och trött mycket oftare då än nu trots att jag har småbarn och är utsatt för mycket mer smittor och sömnbrist nu). Nu för tiden äter jag väldigt mycket mer. Tre stora mål om dagen + tre mellanmål. Jag är allätare, försöker äta bra och varierat men är inte supernoga. Jag äter nog rätt mycket halvdåliga kolhydrater tex. Sötsaker äter jag 1-2 gånger i veckan.


Sofie Nelsson

Vad skönt att höra att fler varit i samma sits Josefine! Och ännu trevligare att höra att du fått ordning på maten, då finns det hopp även för mig 🙂
Jag ska hålla er uppdaterade om hur allt går karin!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*