Blogg

#Måndagspeppen- Framåt från där du är


Bakslag. Av alla de slag. Viktuppgång. Snoozat bort ett morgonpass. Fräst och snäst fast du skulle vara lugn och pedagogisk. Oordning fast det skulle vara struktur. Förkyld fast du skulle vara frisk.

Vad än bakslaget är så har du precis samma möjlighet att vara på väg framåt från den nya startpunkten. Även om den är längre bak nu. Ibland kan bakslag faktiskt vara ett stort steg framåt på grund av läxan du lär dig av det eventuella misstaget.

Var du än är. Även om det är ett sämre utgångsläge i förhållande till ditt mål. Så kan du röra dig framåt idag igen.

Bild: @rundtramp


Nr 5 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Fem farthöjande pass du måste testa
  • Det händer vid överträning
  • Ätstörning? Symtom du ska ta på allvar
  • Artros i knät?
  • Nya sköna löparskor
  • 6 enkla sätt att testa formen
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Utmana i varje övning och heja maskinerna


Vi faller lätt in i gamla vanor när vi tränar. Ja när vi lever överhuvudtaget. Det tar emot att göra nytt och göra om. Lägga till och utmana. Jag försöker i gymet att göra annorlunda varje gång.

Att inte gå in med ett färdigt schema kan vara svårt, speciellt om man är ny. Men det finns ofta, med lite fantasi, något att variera övningen med som förbättrar den. För när du väl tränar så ska du utmana dig. Sen ska du låta kroppen återhämta och superkompensera sig. Saker som balans och rörlighet bryter inte alls ned lika mycket som hård träning gör och där kan du verkligen gå lös. Men se till att du bibehåller god form hela tiden i alla övningar: bra hållning i rygg, andningen med och knän på plats.

För oss löpare så kan styrketräningen användas till att förstärka och förbättra löpningen. Det man absolut inte gör när man springer är ju att stå på två ben. Och det gör vi ganska ofta i gymet. Eller hur?

Det finns säkert flera övningar du gör där du kan lägga till en dimension till:

Armhävningar på ett ben i taget, på bosuboll, med förflyttning, med knäuppdrag, med upphopp…listan kan göras lång.

Pressar med hantel- testa göra dem gåendes med knäuppdrag och känn hur bålen får jobba.

Springa med fötterna i TRX, 3 x 1 minut planka där du rör dig framåt, ”springer med fötterna”, har armbågarna eller fötterna på bosuboll, växelvis lyfter ena foten, sträcker ut armen framåt..ja så länge du inte står helt stilla så är plankan en fantastisk övning.

Samma gäller helgens eventuella långpass. Ibland är det bra att bara tassa fram i lugn mak i X antal minuter men tänk om du lägger in fem stycken backar i mitten? Eller ett segment med terräng i 3 x 10 minuter. Springer lite baklänges eller sicksack var 10e minut? Bara för att utmana och chocka kroppen lite.

Låt fantasin flöda!

Och vadå heja maskinerna? Jo men igår när jag var på gymet och reflektarade över hur stor yta de här värdelösa maskinerna för insida lår och utsida lår tar. Och alla andra stora gråa elefantprylar som isolerar som bäst en muskelgrupp. Så tänkte jag faktiskt om. För på gymet där på förmiddagen var några till åren äldre damer som hade börjat träna och föryngra sig. Och nej- de kommer inte gå in och ta en viktplatta och fara runt med den barfota som jag gjorde. Men de kan tryggt gå fram till maskinen och läsa hur man ska göra och sen gå därifrån och känna att de tränat. Ja- det är bättre med viktbärande träning och det får de också hjälp med. Men bara att man kan gå in och genomföra ett träningspass själv och känna sig trygg med att man gör rätt trots att man är helt ny. Det gillar jag. Sen gillar jag att PTn på mitt nya gym hjälper dem med assisterade dips, kettlebellsvingar och annat så de vågar sig bort från dem. Men each to their own som jag brukar säga.

Hoppa i varvning på ultralopp? Tror mina höftböjare gillade variationen!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

#Fredagsgottis – Bushallonkaka


Den här bakar min faster ofta och idag ska vi göra den till fredagsgottis! Den hette nog från början ”Busenkel hallonkaka” men blev med Storskrots ord bushallonkaka. Vi har ändrat i receptet också. Surprise surprise!

Rör ihop 2 ägg med 1 dl socker, 1 tsk vanillinsocker, 2 dl mjöl (gärna något ”annat” mjöl tex en dl dinkel) och 1 tsk bakpulver. Sen 75 g (nästan en dl) smält smör.

Stjälp upp i smord form (gott med kokos i!) och ”släpp” i så många frysta hallon du vill.

In i ugnen på strax under 200 grader tills det är klart. Man ser när det är klart men runt 20-30 minuter. Pudra eventuellt lite florsocker över.

Fika trevligt!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

5 tips för framgångsrikt hälsostrategiskt arbete


En munfull rubrik. Och jag skullle kunna skriva massor men nöjer mig med fem aptitretare här!

1) Gör inte friskvårdsmissen. Om ledarskapet är problemet så botas det inte genom att ni börjar stavgå på lunchen. Inte med ekologisk frukt elller löpning på lunchen heller.

2) Sjukfrånvaro och sjuknärvaro Även om det är svårt- våga försöka räkna på eller uppskatta sjuknärvaron. Många företag med stora hälsoutmaningar kan ha låg sjukfrånvaro. Många har inte en sjukdag innan de kraschar. Att ha hög sjuknärvaro är däremot dyrt på flera sätt både när det väl smäller och genom produktionsbortfall med medarbetare som inte presterar som de ska medan de mår dåligt och kanske längtar bort istället för att längta framåt i företaget.

3) Investera och förvänta dig avkastning Köp inte bara tjänster och saker ur ett kostnadsperspektiv. Rätt riktade insatser ska ge avkastning i form av mer lönsamma och hållbara medarbetare som blir starka varumärkesbärare. Strategi, mål och investeringar. Inte lösryckta aktiviteter som kostar. Stor skillnad.

4) Se till att frågorna hamnar på rätt bord. Hälsostrategi för hålllbara medarbetare är en ledningsgruppsfråga. En affärsplansfråga. Sen om man skär korven på tvärsen eller längden det kan bero på företagets verksamhet men det kan inte vara enbart en HR-uppgift eller ett tema eller en rad aktiviteter. Om medarbetarna är företagets business så är medarbetarnas hälsa en del av businessen.

5) Den gamla dängan culture eats strategy for breakfast stämmer mycket bra. Att erbjuda sönderjobbade medarbetare med hundratals övertidstimmar träning på jobbet, men inte ha en kultur som tillåter att man säger att ”nu räcker det, jag måste motionera för att jag ska orka” gör att initiativ faller ganska platt.

Hälsa på jobbet är, som jag skrivit om flera gånger tidigare, mycket mer KASAM och hälsosamt ledarskap än samvetsdrivna friskvårdsinsatser.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Var med och skapa den bästa spellistan!


Vi är 135 personer som följer Runnerslovespellistan på Spotify. Den är en spretig historia och jag tänkte dela upp den i två nu!

En för de där långpassen när pulsen ska vara lite lugnare och musiken densamma.

Och en mer upbeat för intervaller och sånt.

Snälla! Dela med dig av din bästa träningslåt här i kommentarsfältet så ska jag stuva in den i intervalllistan eller LPlistan. Och kom ihåg att leta upp och följa båda listorna sen.

Idag sprang jag backintervaller. Försiktiga. Men musiken i örat var allt annat. Jag LÄNGTAR till 12e juni då jag får se:


Antal kommentarer: 1

Ann-Sofie Forsmark

YAY 🙂 Tack hörni!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Inte hälsosamt men galet inspirerande


Hyvon Ngetich målgång på Austin Marathon var allt annat än en studie i löpning. Men en studie i hur målfokus kan ta över när det fysiska bokstavligen vacklar.  Blicken i hennes ögon. Så fokuserad och så målinriktad, så övertygad om att hon ska ta sig i mål no matter what så hon gör det på det enda sätt som går trots att hon kollapsat.

Nej. Inte hälsa. Något annat. Något större. Se Hyvon Ngetich fokuserade ögon här.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*