Blogg

Missa inte årets bästa event


om man gillar vacker natur, endorfiner, de bästa instruktörerna, atmosfären, fjäll, spa och sån här utsikt från hotellrummet:


Haka på upp på fjället med mig- väder ej helt garanterat!

Spaa.

Lyssna på inspirerande föreläsningar.

Träna för landets bästa instruktörer.

Träffa massa trevligt fölk.

Njut av Jämtlandslugnet.

Det är förstås Workout Åre jag pratar om och eventet är inte fullbokat! Och även om just din favoritklass är det så ger ju det möjligheten att testa något helt nytt!

Kom kom kom!


Nr 3 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Test! Vårens bästa löparskor. 23 nya modeller – hitta rätt sko för dig
  • Löpträningen som gav Guld  i skridsko-VM. Möt Nils Van Der Poel
  • Världens bästa träningspass
  • Kriget mot skavsåren – och hur vi kan vinna det
  • Därför skyddar löpning mot depression
  • 3 sätt att bli snabbare
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

5 saker att tänka på inför en friskvårdssatsning


Inte en hälsosatsning. Då pratar vi andra saker.

Men om ni vill satsa på friskvård för personalen så finns det några saker att tänka på. Mer än fem men det kan vi ta senare. Friskvård brukar ofta drivas av några ökända hurtisar på företaget. Det brukar klassas som kostnader. Det brukar inte ha i ledningsgruppen att göra och just friskvård behöver kanske inte i detalj vara där. Men att det är sanktionerat från ledning att friskvård är bra och det stöttas att medarbetare prioriterar det- det är viktigt

1) Gör det för alla Friskvård ska vara för alla. Då funkar inte hård crossfit och tuffa imjölksyreintervaller. Att alla ska åka Vasaloppet. Både ur ett hälso, etiskt och skattemässigt perspektiv. Friskvård, bara namnet indikerar att det inte handlar om hårdträning utan vård av det friska. Röra på sig. Hård träning går jättebra men alternativ ska finnas. De som kan och vill träna kommer göra det. Men bjud in på bred front och fokusera på motionsbiten. Att ta i hårdare för de som vill löser sig av sig självt. Låt dem löpa amok.

2) Anpassa det till verksamheten När har medarbetare tid (att ta, tid tycker sig ofta ingen ta)? Var passar det att vara? Vad passar det att göra som de flesta eller alla kan vara med på ? Går det att ta promenadmöten och stötta det med att det finns stavar, paraplyer? Skoställ för leriga skor?

3) Utse sunda ambassadöder Kanske inte hon som ska göra maran under tre timmar. Kanske inte han som tävlar cykel. Kanske inspirerar de. Men kanske inte om det uppfattas som fel signaler. Om det leder folk att tro att det måste vara blodsmak i munnenträning. Kanske hen som har fått skruv på regelbunden sund motion. Som rör sig för att må bra?

3 ) Ha ett varför, men låt medarbetare hitta sitt eget. Alla har olika motivation och möjligheter till att motionera. Men förtydliga gärna ansatsen i att detta inte handlar om att träna hårt om man inte vill, utan för att främja rörelse under och runt arbetsdagen för att må bra i vardagen, orka med jobbet och det man har utöver det. Ta en strategisk ansats med några riktlinjer för vad som ska karaktärisera det ni tar in så kan det få vara ledord när förslag kommer in- utifrån eller inifrån. Här är tre riktlinjer jag själv infört hos oss:

1) Passar det för alla? 2) Går det att genomföra så de flesta eller alla kan vara med? 3) Främjar det motion eller handlar det bara om prestationsfokuserad träning?

4) Prata om att erbjuda och möjliggöra. Prata om motion, röra på sig. Prata om att prova- på. Om att ”alla kan vara med” om ”för dig som är nybörjare”. För det är de som ni vinner på att få igång.

5) Förstå skillnaden på hälsa på arbetsplatsen och friskvård. Friskvård är en del men kan aldrig lösa till exempel orsaken till stress, otydlighet, dålig kommunikation. Plåster på såren och som en huvudvärkstablett däremot. En viktig del både i att skicka signaler till anställda, till kunder, till potentiella medarbetare att vi tycker det är viktigt med motion. Men inte som enda hälsosatsning.

Det kommer mer på ämnet. Här kan du läsa en intressant artikel från Harward Business Review

Berätta gärna hur det funkar hos er!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Tips sista veckan inför lopp


På lördag springer jag min första ultra sen september 2013. Jag har absolut fått till flera fina långpass men har inte tränat direkt så strukturerat som jag gjorde inför tidigare lopp. Däremot har jag finfint med mängd i benen så känner inga problem med att orka de 8 milen jag ska springa. Det gör alltid ont när man springer ultra. Det kommer vara skitjobbigt efter halva loppet men det kommer gå bra.

Jag är ganska bra på att fokusera på det som går att påverka och strunta i resten. Men jag får jobba ganska hårt just nu med att hantera att jag fått rejäl pollenallergi. Det hade jag inte för tre år sen när jag sprang 100 miles.

Jag tar medicin men jag blir seg och känner mig inte som mig själv. När jag sprang hem igår kändes det som bara halva lungorna funkade- det är verkligen INTE optimalt inför lördag.

Annars känns det riktigt fint i kroppen. Möjligtvis skulle jag trappat ned någon vecka tidigare men det här är ”ett lopp på vägen” inte huvudmålet så det gör inget om jag inte är superfräsch i benen. Sammanfattningsvis kan man säga att det känns som jag ska springa ett riktigt långt långpass med massa ultravänner på lördag. Loppkänsla och tillhörande pirr har inte infunnit sig. Kanske kommer 09.55 innan start…

Men såhär gör jag och här är lite tips sista veckan inför ett lopp:

Träningen

Inget du gör sista veckan påverkar rent fysiologiskt lyfta din form uppåt. Däremot kan du ta i för mycket och stå på startlinjen lite nedbruten. Men jag brukar tänka benen och kroppen som ett ”rörsystem” där man vanligtvis genom sin träning spolar igenom rören flera gånger i veckan. Så ”spola kranen” genom att hålla igång benen och visst kan man köra ett lite hårdare pass i början av veckan. Återhämtningen är extra viktigt. Och känslan av att vara stark och pigg- så låt den guida. Jag joggar lite och kör mer yoga och SOMA bara för att jag vill ha känslan av att vara smidig som en apa.

Sömn/stress/återhämtning

Åh vad jag tjatar om det men sov. Sov spciellt i början av veckan om du vet att du kommer sova dåligt sista natten. Det gör inget kan du trösta dig med om du sovit ok tidigare. 

Det är lätt att tänka att hjärnan inte behöver jobba så mycket under loppet men du kan ha fördel av att inte stressa för mycket dagarna innan. Det var det där med att all stress håvar ur samma hink. Ersätt inte hård träning med stress utan försök ta bort onödiga stressmoment och ersätt dem med lugn, ro och positiva tankar. Målbilder.

Kosten

Det beror på. Kan man säga med säkerhet. Ska du springa ett ”glykogenintensivt” lopp, alltså ett lopp upp till maratondistans så är det bra att ha ordentligt med kolhydrater i kroppen. Det är det inför ultra också- det ger en extra skjuts även om det är fler i det här gebitet som kör lågkolhydrat.

Jag tänker att det är bra att ha fullt i båda tankerna och med en train low approach så är man så effektiv i sin fettoxidation att man kan få i sig kolhydrater både innan och under loppet utan att det stör fettmaskinen för mycket.

Jag tror mycket på matens metafysiska egenskaper just den här veckan. Att bli boostad mentalt av att äta bra grejer. Mycket grönsaker, mycket näring. Ju närmre loppet desto renare mer lättsmält mat. Själv dricker jag rödbetsjuice varje dag. Och äter som vanligt. Lite mer dagen innan, snäll mat och mycket av den. Bakar en god kaka och njuter gott av extra energi.

Övrigt- tics- ritualer

Kanske har du inga. Kanske har du det och de ger en trygghet. Det är inget konstigt med det. Många elitidrottare har sina tics och många är lite vidskepliga. Whatever floats your boat. Jag filar mina fötter och målar tånaglarna. Hellöjligt jag vet. Mina fötter ser ut som stryk annars men det här har blivit en grej. Kanske har ett speciellt armband som ska påminna mig om något. Det ger mer än det ”kostar” så.. ja ba gört! 

Berätta gärna här om du har någon speciell ritual!

Viktigast av allt. Det får inte bli ångest. Att stå på startlinjen på ett lopp det är en ynnest som några få i världen har möjligheten att göra. Peppad, pirrig- absolut men med en positiv glimt i ögat. Det är en lyxutmaning. Vi gör det för att det ska ge glädje och en känsla som är positiv även om den är lika individuell som individen. Så ta det perspektivet i hampan om det känns läskigt och ångestfullt.

Lycka till med ditt lopp och berätta gärna här om du sprungit något som du vill dela med dig av!

Starten på Tjejmarathon 2014. Ett av världens finaste och GODaste lopp.


Antal kommentarer: 1

Ann-Sofie Forsmark

Maria.- oroa dig inte :). Klarar du 15 km klarar du 21. Vila lite och så hinner du säkert köra några pass som ger dig pepp innan loppet! Och precis- njuuuut av den känslan!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Hållbarhet inte tråkighet


Vi har alltid velat göra oss fina. Alltid. Det ligger i vår natur. För länge sen kanske man satt i timmar dagar i rad och snidade, virkade, sydde något eller några saker. Hade få saker man tog väldigt bra hand om.

Nu lever vi i materiellt överflöd. Jo jag är säker på att du som läser detta har allt och lite till i prylväg som du behöver.

Och det som var timtals finslipande eller sparande till några få saker förut är idag att köpa nytt efter säsong. Efter mode. Efter habegär. Efter att visa identitet och tillhörighet. Efter att bekräfta. Efter att döva. För att ge en kick.

Det finns numera tjänster som bara syftar till att profilera företag och deras produkter på nätet. Vi är svaga när vi har bråttom. Att köpa något spelar på vårt samlarbeteende och behov av bekräftelse.

Som inte håller. Och vår konsumtion håller inte.

Som bloggare får man inbjudningar till showrooms. Senast idag kom det om höst och vintermodet.

Jag går inte. Kommer aldrig gå. Jag kommer heller aldrig att skriva om vad som är i mode nu och peppa till att köpa det. Däremot tipsa om bra grejer som kan behövas. Prylar som håller. Och jag försöker leva som jag lär. Och man lär så länge man lever.

Försöker tänka hållbarhet i alla saker jag köper och använder. Jag älskar mönstrade tights men har tänkt att de tröttnar man säkert på så köper inga såna. (Har däremot vunnit ett par som är jättesköna och jag gärna kör SOMA i och kommer använda tills de går sönder). Jag försöker bara ha löparskor jag verkligen använder och bara de par jag ”behöver”. Allt är ju relativt men med 50-100 km i veckan behöver jag bra skor.

Älskar att samarbeta med Falke som inte direkt tillverkar modeplagg fastän de är snygga. De håller länge, är grym genomtänkt kvalitet och man tröttnar inte på färgerna.

Har många plagg som är riktigt gamla. Och försöker verkligen spara, göra rent, laga och ta hand om. Min 4 år gamla skaljacka går inte att få ren längre. Men den får duga. Mina Vagabondstövlar har släppt i limmet. Ska verkligen försöka få ren den och laga dem.

Jag försöker helt enkelt få den där kicken man får av att shoppa i att återanvända och ”se nytt” i det man redan har. Det är inte så roligt alltid. Men jag försöker och det är det jag vill sprida.

Investera i riktigt bra grejer. Tidlösa. Hållbara. Njut av den känslan. Hållbarhet är inte tråkighet. Less is more är coolt.Det är #vavavoom.

Inför TEC 2013. Jacka, pannband och brillor fortfarande in duty!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

5 tips för vecka 15


1) Alltid. Sov. Kanske behöver du mörklägga lite mer nu när det är ljust så tidigt så du inte vaknar för tidigt. Eller så behöver du sova mindre nu.

2) Borsta tungan varje morgon. Inte bara den här veckan. Gör det varje dag. Tipsat om det förut. Du kommer se varför när du gör det.

3) Pausa en stund varje dag och lyssna inåt. Det är inte flummigt. Men det är kanske den bästa quantified self grejen du kan skaffa- koll på dig själv, av dig själv. Ju oftare du gör det, desto lättare blir det och desto bättre blir du på att känna av vad du behöver. Behöver på riktigt. Kanske bara sitta eller stå och andas utan intryck utifrå

4) Tala om för dina anhöriga att du kan tänka dig att donera dina organ när du inte behöver dem. Om alla gjorde det skulle vi kunna rädda fler liv. Kan du tänka dig att ta emot ett organ för att räddas till livet? Då tycker jag du ska kunna tänka dig att ge. Och om alla anhöriga vet så går det fortare.

5) När du är på väg att skriva, dela eller gilla något. Fundera på om du skulle kunna säga den åsikten till personen på riktigt. Och stå bakom den om ifrågasatt.

Och ha en riktigt fin vecka!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Godis med protein


I veckan delades i mitt Facebookflöde frekvent en artikel om forskare som uttalar sig om kost som får utstå förtal och hot, milt sagt, för att de talar om en framforskad sanning och till exempel kolhydraters vara eller icke vara.

Förra veckan handlade det om att högfettskost kan vara skadligt för barn.

Och senast idag läste jag på DN en artikel med den eminenta rubriken ”Den bästa dieten är den du slipper tänka på”.

Om och om igen ser vi att anekdoter lyfter fram enskilda dieter och produkter men forskning talar mer om långsiktig balans, avsaknad av skräpmat och ”ren  mat” (nej inte raw food) är det som funkar för hälsa och mot fetma.

Det säljer inte.

Det låter inte så roligt.

Det är inte en quick fix.

Det är svårt att paketera.

Det är ingen enskild som tjänar pengar på det.

Ungefär 600 ggr så mycket som Livsmedelsverket lägger stora livsmedelsföretag på att sälja in sina produkter. Och jag har en thing för att gå och fundera över hur saker paketeras och marknadsförs. Hur mat och livsmedel marknadsförs.

”Protein” ”Magert” ”Rent” ”Superfood” osv. De orden säljer.

Och många har bråttom  när de handlar.

De vill ha en förändring i sin hälsa.

Kanske i sin vikt.

De vill bli bekräftade att de valt något rätt. Något extra. Något smart. Något bra.

För säkerhetsskull så väljer man glutenfritt också. Och så triggas man av märkning. Oavsett om man faktiskt vet exakt varför det är så bra!

Här är några jag brukar notera:

”Hög proteinhalt”. ( iofs bra)

”Från utvalda gårdar” (Yes alla leverantörer torde vara utvalda för klart inte alla gårdar får leverera).

”Rapsgris” (Ok, låter bra, men hur många vet varför rapsgris är bra?).

”Handplockade” ( om något som bara går att handplocka.)

”Solmogna!” (eh..ja! Precis. Så det växer liksom. Det mesta.)

Jag har noterat att det gått inflation i ”proteinmusli” bland hyllorna och idag tog jag mig tid att läsa vad det innehöll.

1) Risenta har till exempel ”proteinflingor” som innehåller 20 % protein. Men 13 gram socker bestående av ananasjuice och ananassirap. Godis. Passar bra en fredagskväll.

2) Axa har en musli (och havergryn) som heter ”Protein Musli Apple & Coconut musli” som bara innehåller 6 g socker per 100 g. Här pratar man om protein från havregryn och ärtor men läser man på baksidan innehåller själva proteinkällan också ”veteprotein” – alltså gluten! Det skriver man kanske inte ut på framsidan. Nu ser man inte fördelningen- kanske bara ett uns med gluten i förhållande till ärtor men ändå. Mig gör det inget men eftersom många skyr det som pesten kan det vara lätt att missa. Havregryn och ärtor är annars en bra kombo då de för sig inte ger komplett proteinprofil men tillsammans täcker de flesta essentiella (kanske alla, har inte kollat exakt) aminosyror vi behöver.

Lustigast är nästan CarbZones bröd som just för att höja proteinhalten görs på vetegluten och vetemjöl…mycket gluten blir det.

Och så har vi alla dessa bars. ”Protenbars” som innehåller massor av socker. Rena godiset. Men med lite extra protein. Men som marknadsförs hårt som fasen som det du verkligen behöver för att återhämta dig.

Mat är bra. Protein är bra. Men vet vad du äter. Det är min favoritdiet. Håller livet ut.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*