Blogg

Mitt 105:e RW Blogginlägg


– ”För du måste vara sjuk, sjuk, sjuk. Du måste va blind, blind, blind” (Håkan Hellström)


Jag känner mig som ett utskitet äpple! Så skrev fotbollsprofilen Lisa Ek häromdan på FB. Så har jag kännt mig sen i tisdags.Huvudvärken har funnits varje dag och alla träningspass har fått avbrytas. Har gjort MR, datortomografi, kärlröntgen, 1000 undersökningar på neurologen, fixat nacken hos Micke J och i tisdags fick jag besöka Norrlandskliniken och nya teorier runt allt detta. Kanske kanske….

– Alex & Sigge har en underbar podkast varje vecka. Men igår var Alex ute och seglade.. Han tyckte inte att Henrik Schyffert levererade jättebra i föreställningen ”The 90 s- Ett försvarstal” ? Hur menar han då? Det är en av de bästa föreställningarna jag sett. Dom bytte snabbt ämne och hade kollat upp vad de vanligaste ”den sista måltiden” var för de dödsdömda fångarna i USA.s fängelser. Sigge hade en teori om att fångarna ville minnas ungdomen/barndomens måltider. För hamburgare och kycklingklubbor var de vanligaste valen. Inte lyxmat som man kanske kunde tro.

– När jag surfade runt och kollade olika löparbloggar för ett tag sen så reagerade jag på att många av bloggarna håller små kurser/workshops i löpteknik. Mot betalning lär dom motionärer att springa rätt. Vilket är jättebra och ligger rätt i tiden. Men faan vilka konstiga råd och instruktionspunkter en del hade! Är folk hur lättlurade som helst? Det finns ju olika teorier om hur man skall springa där vissa har mera sprintbetonad inlärning, vissa kör POSE metoden och de flesta lär ut mer tradionell löpteknik för distanser mellan kanske 5 km upp till maraton. Jag vill delge min filosofi (baserad på 14900 mil, 750 tävlingar och massor av coachuppdrag, kurser, böcker mm)

1. Löpteknik är individuell. Det finns inte en perfekt lösning. MEN några grundregler:

2. Hyfsad rak kropphållning 

3. Höftens läge är viktigt. Sitt inte i steget utan få fram höften. Annars belastar du låren och ländrygg mm

4. Använd armarnas pendelrörelse. Bär inte på armarna. Pendla inte tvärs över bröstkorgen utan pendla i löpriktningen

5. Testa olika sätt att sätta i fötterna. Men sätt inte i foten framför kroppen, utan träffa marken ganska rakt under kroppen så det inte blir en bromsrörelse/ett stäm. Ofta får du korta steget lite grann. Ju starkare du blir ju mer kan du löpa på fotbladet.

6. Avveckla steget aktivt när du vill springa lite fortare. Alltså tryck ifrån lite grann med fotbladet/vaden just när den bakre foten lämnar marken. När du springer lugna pass kan du slappna av och inte vara lika aktiv i fötterna.

– Min son Mattias är både klok, snygg och vältränad. Han har ett bra tankesätt som han märkt bland annat i sitt jobb som PT på SATS. Många människor lever bara för helgerna och har veckorna som en transportsträcka. Han tycker att man bör försöka leva och ha lite roligt på veckorna också och inte satsa allt till helgerna. Det behöver inte vara nåt märkvärdigt utan bara nåt att krydda tisdagskvällen med till exempel.

– Mitt Liverpool har börjat trevande (7 poäng på 6 matcher) Idag klippte Gerrard in en frispark  , men i 92:a min kvitterade Everton på ett skott från 30 m. Manchester United som köpt spelare för 104 miljarder nästan är ännu sämre. En sportkrönikör beskrev dom som ”En muskelbyggare som inte kört nån benträning.” Dom är framtunga (bra offensivt-taskiga defensivt)

– Våga träna på bana (som jag och Lars Södergård gillar) du lär dig att springa energisnålt med ett bra steg och det är lättare att hålla fart.Bra underlag med spänst och grepp. Kör med en kompis och filma varann med mobilen. Jättebra tips! (Coach eye är en utmärkt app om ni vill fördjupa er)

– Många av mina adepter springer Lidingöloppet idag. Peter Svensson 2.17 (öppnade tufft) Hifi delity ägaren Pär Dahne 2.27 , Per Kjellander Egmont 2.44 (öppnade tufft). Södergård låg 14.e vid 20 km men sen förvann han. Min dotter blev förkyld några dar efter DN halvmaran och hann ej återhämta sig. Nya mål för alla.

– Dottern är känd nu

– Jag funderar på framtiden. Sen 1985 har jag vartit fystränare för olika lag (IFK Holmsund 4 år, Björklöven 5 år, Umeå FC 14 år, Umeå IK 14+ 1 år , Tyresö 2 år + några av Umeås innebandylag) Nu funderar jag på att kliva av och behålla mitt idrottslärar/fotbollsprofil jobb 80%, Springtimes sportråd och coach/skribent i Runners World. Jag har också utökat mina adepter samt kört flera föreläsningar detta år. Vi får se. Men tänk om Liverpool ringer… Brendan! Jag har 070-5427313 ring när som helst. 

– Mats Olsson har släppt en deckare. Hårdkokt

– Sons of anarchy har dragit igång igen och imorgom kommer Homeland säsong 3 på Netflix. Hurra!

– Anna-Lena Petterson på Womans Health är rolig och tränar som tusan. Hon heter mypetterson på Instagram. Fräck, snygg, vältränad och skriver fyndigt.

– Brorsan Anders fixade Barkley Fall Classic förra helgen. Nu är han på roadtrip i USA med sambon Karolina. Äter skit och köpert öntiga trailskor.

– Om vi snackar tröskelträning så är tränargurun Jeff Daniels bäst.Han har en generell grudregel som utgår från ex din tid på 10 km. Sen anpassar du farten beroende om du springer bana, väg eller terräng. Säg att du gör milen på 40 min (4.00 min/km) då kör du tröskelintervaller på 3.50 på bana, 4.00 på väg och 4.10 i terräng ca. Jag brukar inte ha sån stor skillnad med mina adepter. Och ör inte tröskel i tuff terräng. Men Jeff har större meriter än mig. Så jag drar ner byxorna och bockar.

– Peppe har slutat skicka bilder. Han är fortfarande mager och har kosntigt skägg och konstiga mössor. Men springer varje dag

– Bäst just nu enligt Broder Anders: Mempis- Nashville 6-0

– Bäst just nu enligt LG: Sirwans kebab och att mina elever gick till final i DM


Nr 4 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Test av trailskor – 12 nya modeller!
  • Bästa passen! Tre enkla nyckelpass
  • Slipp smärta i hälsenan
  • 21 smarta knep för alla löpare
  • Därför motverkar löpning demens
  • Så tränar du i rätt fart
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Mitt 104:e RW Blogginlägg


-” See you later alligator, after ´while crocodile”! (Bill Haley/Dr Feelgood)


– Några av mina bloggkompisar har fått kritik i veckan. Först var det Petra Månström (Maratonbloggen) som fick kritik för att hon ”inte tar löpningen på allvar och fjantar runt och biter i medaljen när hon sprungit på dåliga tider” Ungefär så var kontentan av mailen som hon fick. Jag tycker Petra hittat en bra nivå både på sin löpning och blogg. Hon skriver bra och älskar träningen. Gillar man inte det hon skriver så behöver man inte läsa. Lars Södergård och Fredrik Uhrbohm fick kritik för att dom ”spydde” på motionärer, drack öl, inte gillade Gps klockor och ultra. Lars känner jag hyfsat väl och han är ödmjuk och laidback. Han är ärlig med sina åsikter och skriver bra. Uhrbohm känner jag inte men han är skön och lite extremare i sin träning och frispråkighet. Även Claes Åkesson får kritik här och var om sina tuffa pass i bomulls Tshirt. Men Claes står för att han gillar tuffa pass och kör lite old school. Dessutom gör han det med glimten i ögat. (läs hans reportage om Biten i nya RW). Jag surfade runt på massa löparbloggar i vintras av nyfikenhet och konstaterade att det finns några bra och många mindre bra. Men jag tror dom fyller en funktion och gillar man dom inte så behöver man inte läsa.

– Han som kritiserade Södergård/Uhrbom har en mycket trevlig blogg med snygg layout och bra länkar. (Staffan Dahlgren ”med 4.30 fart genom tillvaron”.) Han har utvecklats som löpare och redovisar sin träning och tävling snyggt och elegant. Bra länkar, fina bilder och han skriver bra.

– Jag kallar inte min egen blogg här på RW för löparblogg. Eftersom jag skriver artiklar och svarar på ”fråga coachen” varje nr i papperstidningen så väljer jag att skriva om musik, fotboll, träning och lite trams här på bloggen. Men jag gillar banlöpning, Gps klockor och öl efter passen. Tycker man att jag är trist och töntig så behöver man inte läsa. Gillar man det så kan man skriva ”Heja LG”!

– Nästa nr av RW skriver jag om säsongplanering och ytterligare nästkommande nr gör jag en artikel om prehab styrka för löpare och ger exempel på 8 bra övningar. En övning heter Poliquin step up (se bild eller you-tube) vilket är mycket bra för att stärka muskulaturen runt knät. Tänk på att löpare skall jobba mycket med enbensövningar eftersom löpning sker med ett ben i marken och ett ben i luften. Samt att man kan upptäcka och justera styrkeskillnader mellan höger och vänster ben.

– Min dotter Malin lyckades inte persa på SM halvmaran. Hon öppnade första 10 km på 38.37 men tappade spänsten i steget vid 15 km. Hon kämpade sig i mål på 1.24.20 ca. Dagen efter fick hon problem med en fot och har vilat/kört rehab en vecka nu. Nästa helg skall hon testa Lidingöloppets 30 km. Jag har förövrigt nio adepter som springer 30 km nästa helg. Bland annat Asics-utmaningens Peter Svensson som inte lyssnar på sin coach alla gånger. Han vill gärna tävla på långpassen och pressa sig i tävlingsfart istället för tröskelfart på vissa pass. Nu har jag pratat klartext och av hans senaste blogginlägg är han en klok man igen.

– Om Valet tycker jag: Sådär

– Om Idol tycker jag: Ingenting

– Om Paradise Hotel tycker jag: Fy fan i våld!

– Har ni inte sett Schyfferts ”The 90´s – Ett försvartal” så bör ni kolla upp genast. Jag testade vinet Foot of Africa. Det drack Scyfferts mamma vid varje fredagsmys.

– Två magiska låtar: 1. Vanessa Falks ”hurt” (Christian Falks dotter) 2. Kent ”mannen i den vita hatten”

– Träningsmässigt så har det varit två backpass 10 x 75 sek (då funkar knät) samt crosstrainer, stavgång i backe och lite roddmaskin. Min son mattias tipssade om en bra test man kan köra på roddmaskin. Det är O´Neills test där man ror så långt man kan på 4 min. Det finns tabeller hur långt man skall hinna i olika åldrar och gradering från dåligt till utmärkt typ. Jag klarade 1070 m vilket var utmärkt för en 30-39 åring. Perfekt för mitt ego. Jag har ju slutat med att kolla om jag ser bra ut naken.

– Om min rektor är snäll så tar jag tjänstledigt för Portugal med 200 Stadium chefer i oktober. New York maraton och Miami i nov. Samt Thailand med Springtime jul-nyår. Dubbla pass och solbrännan är två komponenter som måste hållas i.

– Klingberg tog tid till och från stranden på sin och Maries semester nyligen. Han pressade sig från 40 min till 32.14 på några dagar. Underbart! Min far (83 år) tar tid på allt, och då menar jag allt. Han har bland annat ett rekord från att han kliver in i sitt hus, tills första pannkakan ligger på tallriken. (blandar smet, gräddar pannkakan och lägger den på tallriken) Hans rekord är 3.46 min!

– Bäst just nu enligt broder Anders:Barkley Fall Classic i USA. ”The hills feels lika a gentle massage” De flesta bryter loppet. Brorsan siktar på 11 timmar.

– Bäst just nu enligt LG: O´Neills roddtest och att jag fick utmärkt som 30-39 åring


Antal kommentarer: 1

LG Skoog

Bra tips Peter. Kul tips och jobbigt som fawn. Jag testade och låssas-kastade lite.
Tack Johan!
Ja Alex, löptiderna och musiken var bättre förrLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Mitt 103:e RW Blogginlägg


– Det går en vind över vindens ängar, det fladdrar till i en tyllgardin. Och jag skall skriva en sommarvisa med sol och blomdoft i melodin. (Håkan Hellström och Mats Paulsson)

– Jag vill kunna skriva som Jan Gradvall!

– Sitter på flygplatsen i Göteborg efter ha hållit en föreläsning om fysträning från Guldåren med Umeå IK (7 SM Guld, 5 Cupguld och 2 Champions League guld) samt Tyresö FF ( 1 SM Guld, CL final). Alla allsvenska tränare och elitettantränare samt förbundsfolk med Pia Sundhage, Karolina Westberg och Victoria Sandell i spetsen. Det gick jättebra och jag känner glädje och viss lättnad.

– Läs Jan Gradvalls ”nyponbuskar, nyponbuskar, hela vägen nyponbuskar. Krönikor om musik mm. Fantastiskt läsning.

– Minns ni Jordan Dunn 22 år som sprang in på planen mellan West Ham-Tottenham för några veckor sen? Han sprang och sköt bollen som var upplagd för frispark över målet. Han greps och dömdes till 300 pund i böter. Domaren i tingsrätten var rätt cool. Han sa när han läste upp domen: -” Du springer in på planen bland 22 Premier League spelare och 35000 på läktarna. Och sen skjuter du över. Gå hem och träna mer”!

– Coola rockfoton på Jonny Cash, Jimmy Page och Ramones. Det var bättre förr.

– Veckans träning: Två bra löppass ( 3 x 10 min tröskel) och (backe 20 x 1 min) + 1 cykelintervall och 80 min crosstrainer. Massor av bålträning för utseendets skull. Sådär va? Men huvudvärken har dödat mig några dagar.

– Sofie Laanto på Womans Health vill ha tillgång till minahemsidor ”www.tryggimigsjälv.com” och ”www.ödmjuk.nu”. Varsågod Laanto det är du värd.

– Malin vann sitt 6:e lopp på 20 dar när hon vann Ume-milen på 37.30. Nu står hon snart på startlinjen för SM halvmaraton i Stockholm. Hennes sambo Acche-mannen är målvakt i Mariehems SM dv 2 fotboll. Dom ligger risigt till med 3 matcher kvar.

– Bra reportage i förra numret av RW. Bland annat 1.37 Magnus Bergman. Han har alltså gjort 5 lopp på Lidingöloppets 30 km på under 1.40! Han skall testa i år igen och jag tror han kan göra under 1.50. Jag har sprungit Lidingöloppets 30 km 18 ggr. De gånger jag förberett mig bra med backträning och långpass i terräng, har det gått bra. De gånger jag kommit direkt från en banlöpningssäsong utan terrängträning har det gått tyngre. När jag gjorde 1.43 så hade jag helgen innan sprungit 10000 m på ALJ open på 29.57. Och var så lycklig att jag tänkte avsluta säsongen och bara softa resten av året. Men jag körde några distanspass i terräng under veckan och åkte ner till Lidingö på skoj (tänkte jag). Öppnade första relativt lätta första milen på 35 min, sprang nästa mil på 34 min och tryckte sista milen på 34 min också =1.43 tim . Så kan det bli ibland.

– Ice-Bucket challenge har väl ej undgått någon. Lennart Martikainen hade en rolig variant på den. Lennart har varit body-builder.

– Min son Mattias var verkligen stilig på bröllopet. Hans fru Linn var vacker som en dag (gammalt hederligt uttryck). Hennes pappa Pelle var stolt som en tupp. Han viskade i hennes öra innan vigseln ”- Det är alltid värst första gången”! Och vi hade verkligen en härlig dag och kväll. Hemkomna från sin bröllopsresa i USA håller dom på att förbereda sin flytt till Hammarby Sjöstad. Livet är underbart ibland.

– Veckans vinyler. två Håkan Hellström. Två Dr Feelgood, en Paul Mc Cartney och John Kays soloplatta (ex Steppenwolf). 

– Tuff träning som ni kan testa en bra dag: 10 x 2 min med 1 min vila. De första 5 loppen går i milfart med joggvila. De sista 5 loppen går 10 sek fortare än millopp med 1 min gåvila.

– Bäst just nu enligt broder Anders: Nanne Bergstrand och Hammarby

– Bäst just nu enligt LG: Riskakor med ostsmak och LivetLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Mitt 102:a RW Blogginlägg


– ” Black man rhythm with a white boy beat. They got him on milc and alkohol” (Dr Feelgood)


– Härlig vecka igen med ganska bra träning och roliga aktiviteter. Bra respons på min omstart av bloggen. Dock har inte Zandra Buud kommenterat nåt ännu. Har hon övergivit mig eller firar hon fortfarande Jonas Ultravasa-seger?

– Finns det regler för bloggar? Hur ofta skall man skriva? Hur långa inlägg skall det vara ? Det finns ju bloggare som skriver varje dag eller flera gånger per dag. Jag har fullt sjå att få ihop ett inlägg per vecka. Betyder det att jag lever ett händelsefattigt liv utan roliga vänner eller upplevelser, eller skall jag börja skriva om vad jag åt till frukost och ge recept på nån löparmusli?

– Lars Södergård (RW:s bäste bloggare) gick från långvårdsmässig till 29.44 på Finnkampen! Jag spådde sub 30 dagarna innan och fick rätt. Bra LG.

– Värvet har blivit tråkigt. Kanske för att de flesta bra gästerna varit där redan. Kristoffer Triumf är lysande som intervjuare men gästerna…

– Ingen har ringt från kungahuset efter min sågning förra veckan. Tarras Wahlberg är på älgjakt och Madde & Chris har är på kärlekssemester nr 7.

– Malmö FF i Champions League! Grattis spelare och ledare. Bra för svensk fotboll. Nu kan MFF köpa spelare och betala bra för dom. Det kan gynna andra mindre klubbar också. Men många menar att dom dödar Svensk Fotboll?

– Veckans träning: 10 x 1 min backträning, 90 min crosstrainer, 6 x 4 min cykel och 2 x10 min tröskel på band + lite uthållig styrka. Ett pass innehöll 900 repetitioner (100 KB sving -100 squats-100 leg extension-100 situps-100 biceps curl-100 bålvridning-100 PQ-stepup-100 Mo farah-100 mountainclimbers)

– Erik Hamren tycker att svenska ungdomar förbättrat sin teknik men tappat på den fysiska delen. Han hänvisar till att skolan minskat på idrotten och stillasittande aktiviteter. Bra att en förbundskapten belyser detta. Nästa helg skall jag föreläsa för alla tränare i Damallsvenska och elitettan samt förbundskaptenerna hur jag lade upp fysträningen på Umeå IK:s storhetstid samt mina två i i Tyresö.

– Jag har härliga elever på Bräntbergsskolan. Vi har en skön sammanhållning och roligt tillsammans. I veckan var jag två dar i Tavelsjö på Teambuildning med en åk 9 fotbollsklass. Fiske, paddla kanot, samarbetsövningar, Mästarnas Mästare mm. Kanot-kunskaperna var blandade eftersom 3-4 kanoter välte och gav eleverna lite extra bad och simträning. Men bara glada miner och vi hade det mysigt vid lägerelden på kvällen. Man tjänar på att lägga extra krut på sammanhållningen. Högstadiet kan vara tufft för många och då är det viktigt med en bra miljö i sin klass.

– Alberto Salazar (tränare för bland annat Mo Farah och Galen Rupp) har 10 grundregler för sina löpare:

1. Var konsekvent och håll dig till din träningsplan.

2. Våga vila. Efter de tuffa fartpassen kör lugn distans eller alternativ träning.

3. Öka träningen max 10% i månaden och på året.

4. Spring på mjukt underlag så ofta du kan. Terrängspår, gräs mm. för att stärka senor, ligament och muskler.

5. Du måste träna snabba pass i tävlingsfart eller snabbare då och då. Annars får kroppen en chock på ttävlingen. Vänj dig med högra fart.

6. Kör styrketräning med egen kropp

7. Rätt utprovade skor. 

8. Jobba med din löpteknik så du sparar energi och löper effektivt.

9. Pusha dig mentalt när det går tungt. Ge inte upp. Tro på dig själv

10.Använd gärna tekniska hjälpmedel som pulsmätare, GPS klockor och filma ditt steg

– Ett tragiskt faktum är att många av mina elever följer Paradise Hotel slaviskt. Jag kollade upp lite klipp från veckan och blev nästan stum. Förutom alla sexanspelningar och det grova språket så hade dom en kunskaps-frågesport i veckan. Några utdrag:

” Vad faan är ett landskap?” (Saga)

” Jag vet inte vilken världsdel Sverige ligger i ”? (Saga)

” Jag sköter sexet så sköter han påläsningen” (Saga )

” Jag kan räkna upp många länder, men vet inte vart dom ligger” (Calle)

– Några fina vinylinköp i veckan: Ryan Adams (4+), gammal Motley Crue (4+) och Reigning Sounds nya (4+). Dessutom hade Stefan Nilsson fixat en grym spelning med Dr Feelgood i onsdags (inne i skivbutiken) 1 tim 24 min med bara hits. Efteråt gick sångaren och tog oss alla i publiken i hand.

– Lisa Klinga från Tyresö (numera i Norge) är en skön tjej. Nu tränar hon på olika utmaningar. I veckan klättrade hon med rep ändå upp i taket utan hjälp av benen. Förra året sprang hon 96 st Arsenal-löpningar. Däremellan är hon en party-tjej också.

– Imorgon springer Malin Ume-milen (hoppas på 36.30) och nästa helg SM halvmaraton i Stockholm (1.22) Hon är i bra form och körde bland annat detta pass i veckan: 1x 15 min  tröskel (3.40min/km) + 1 x 10 min tröskel (3.40 min/km) + 6 x 200 m bana 34-35 sek med 1 min ståvila. 

– Bäst just nu enligt Broder Anders: Att rösta och Barkley Fall Classic loppet i USA.

– Bäst just nu enligt LG: Liverpools match mot Tottenham och min Linn Majik 1 förstärkare


Antal kommentarer: 1

Lars Södergård

Fortsätt som du gör LG. Vad du nu gör. Du gör det bra iaf.
Uttern: Jag vet, frekvensen suger hästpung. Men det blir så när man måste jobba och sen ska träna sig jättetrött på kvällarna, jag pallar helt enkelt inte allt som oftast. Jag hoppas på att kunna bli heltidslöpare eller alternativt heltidsbloggare nästa år. Då jävlar.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Mitt 101:a RW Blogginlägg (omstarten)


”Jag vet inte vem jag är, men jag vet att jag är din”! (Håkan Hellströms dedikerar den låten till sin lille pojk)

– Yes!  Back in business. Mitt blogguppehåll blev bara 5 veckor. Jag tackar för alla trevliga mail mm som ville ha en fortsättning.Jag saknade att kunna skriva av mig lite. Och mitt ego behövde en liten boost. Och Åkesson, Forsmark, Södergårdh, Forsberg, Prehabbarna mfl har dock hållit bloggarna igång på ett trevligt sätt. Peppe har lovat nakenbilder, Danne Blom har lovat 7up och Fanta och Nina Fagerholm skall avslöja sina bästa axelövningar.

– Sommaren har varit härlig både vädermässigt, träningsmässigt och upplevelsemässigt (finns det ordet?). Roligast var Mattias & Linns bröllop ute i Nacka. Starka känslor att gifta bort sin son med allt vad det innebär. Linn och hennes kompis bjöd oss alla på en dansuppvisning (dom har varit tävlingsdansare), hans barndomskompisar och min pappa höll starka tal, Jag höll ett fint tal och som avslutning skulle Mattias hålla en kärleksförklaring till sin fru. Då tog han gitarren och satte sig och sjöng ”Stand by me” för henne!! Jag hade inga tårar kvar efter det. Man får vara känslosam fast man är 56 år och fd tävlingslöpare. Det är fint säger dom som vet.

– Lars Södergård springer 10000 m på Finnkampen imorgon. Han hänger med kastarna för att känna sig smal och få lite styrketips. Jag tror han gör sub 30.

– Runners World får konkurrens av en ny tidning som heter Spring. Det är bra med konkurrens. Då tvingas vi vara på tå och bli ännu bättre. Dom skrev nånstans att det skulle skrivas för de som älskar löpning mm. Och hade en syrlig kommentar om den ”andra tidningen” med snygg yta.Det är bra för alla löpare att ha flera magasin att välja på. Och vi har förstärkt med Szalkai bland annat. Och jag älskar alla löpare.

– Drottning Silvia och prinsessan Madelene bojkottade Polarprisgalan för att Chuck Berry fick pris. Chuck Berry dömdes 1962 för att ha låtit en mexikansk flicka följa med på turnen. Det klassades för trafficking och han fick tre års fängelse. Hon var minderårig och han hade nog sex med henne. Det är givietvis fel. Men det hände för 52 år sen och han avtjänade tre års fängelse. Silvias Pappa var med i Nazistpartiet och startade ett företag som tillverkade vapen. Men kungafamiljen är så fina och heliga och….

– Dotter Malin har vunnit 4 lopp på 13 dar. (halvmara 1.23, 3000 m bana 10.24, terränglopp 7 km och DM 10000 m 37.24) Nu laddar hon för Ume-milen (36.00 ?) och SM halvmaraton.Därefter blir det Lidingöloppets 30 km. Följt av två veckor som löpledare i Portugal innan hon testar Vintermaran. 

– Många fina inköp i sommar. Kommer bilder nästa inlägg. Bomberjacka, jeansjacka, acne-jeans, väst. Och inte ett plagg från Dressman kan jag lova.

– Mina adepter går som tåget. Många har Lidingölopet som mål. Yderberg har Chicago Maraton, Lodin har milen , Malin Bolte har New York och det ser bra ut för alla. 

– Själv har jag kört mycket i slalombacken för att stärka mitt taskiga knä. Mycket uthållig styrka, crosstrainer och cykel. Formen är hyfsad men löpmässigt går det för sakta. Nu väntar jag på tid hos ortopedläkaren för att se om dom kan fixa menisken och putsa till i knät (brosk mm). Huvudvärken blev bättre under en period men denna vecka har jag haft huvudvärk 4 dar i rad. Tungt som faan.

– Mitt stora materiella glädjeämne är förstärkaren Linn Majik 1 som jag köpte av Per Dahne på High Fidelity i Stockholm. Herregud vilket ljud! Vilken glädje! Jag spelade skivor sammanlagt 14 timmar förra veckan.

– Jonas Buud och Ultavasan!!! Han är otrolig på långa sträckor. 4.01 min/km i 90 km?! Grattis och respekt.

– Balotelli till Liverpool kan bli hur bra som helst och hur fel som helst. Men Brendan Rodgers är duktig med problembarn. Lidingölegenden Magnus Bergman får njuta av iskalle Torres i Milan. Lycka till Magnus..

Tuffa träningspass:

1. 4 x Supertvåtusingar ( 800-600-400-200 m) 45 sek vila per lopp och 2 min per serie. Löp 800m i milfart vila 45 sek. Löp 600 m i 5 km fart vila 45 sek. Löp 400 m snabbare än 5 km fart, vila 45 sek och avsluta med 200 m allt du har. Vila 2 min. Upprepa 3-5 ggr.

2. Uthållighetswod 20 min : 6 bicepscurl-8 situps på boll-10 squats så många varv du hinner på 20 minuter

– Jordnötssmör vs mandelsmör ? Det verkar som om mandelsmör är bättre att springa på. Mer energi och protein. Jag skall läsa på lite. ”32.15 Bergstedt” kör rödbetsjuice så att han är alldeles röd både inne och ute.

– Bäst just nu enligt Broder Anders:löpning i Kittelfjäll, 12 km och 1000 höjdmeter

– Bäst just nu enligt LG: Elvis country platta, P.F Sloan, Dr Feelgood och Röda PollyLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Mitt 100:e RW Blogginlägg


– Don´t stop believin. Hold on, streetlights people ! (Journey)


– Nu skall jag summera och titta lite framåt i mitt sista blogginlägg på ett tag (kanske återkommer om jag känner att jag har nåt viktigt att berätta). Jag fortsätter att skriva artiklar och svara på frågor som coach i Runners World. Och fortsätter att coacha ett tiotal adepter.

– Jag började springa hyfsat seriöst 1978 och har tills idag sprungit nästan 15000 mil och 750 tävlingar. Mest stolt är jag över 29.57 på 10000 m bana och 1.43.34 på Lidingöloppets 30 km. Jag har testat alla olika träningsfilosofier som funnits och läst massor av böcker, artiklar och intervjuer med andra löpare och tränare. Några slutsatser kan jag väl dra: 

1. Spring mer

2. Spring fortare ibland

3. Ät bra-vila bra

4. Våga bli trött

5. Pulsera och variera träningen

– Sommarprataren igår , Oskar Kihlborg (äventyrare och föreläsare) jobbade ett tag på ett äldreboende. Då frågade han gamlingarna om deras liv och om dom ångrat något? Kontentan blev att dom nästan inte ångrat nåt dom gjort. Däremot ångrat saker dom INTE gjort!

– Jag har ju haft förmånen att testa olika träningsprodukter under de senaste åren. Här kommer min lista:

Bästa löpsko – Asics DS Trainer

Bästa bubblare och nykomlingar- Salming, Pearl Izumi 

Bästa löparklocka- Garmin 620

Bästa sportglasögon – X-kross

– Veckans träning har varit ganska bra några tröskelpass på 3 x 10 min, stavgång i slalombacken, styrka. crosstrainer samt 40 km cykel stenhårt

– Malin är skadefri igen efter 17 dagars uppehåll från löpningen. Vi stegrade träningen från 6 km – 9 km – 2 x 10 min tröskel till 16x 1 min. Nu är hon på g igen.

– Kalle Dyall blev 3:a på VM i Crossfit (m 44-49) Han är ett fenomen. Dansare, sångare och stark som tusan. Förebild verkligen.

– Min son Mattias kör också dubbla pass nu. Han testade en av grenarna som dom körde på VM i crossfit. 1 km rodd + 5 varv av 25 st pullups och 7 axelpress på 60 kg (125 pullups-35 axelpress) Han var inte så mycket sämre än de tävlande.

– Dessutom gillar jag bra och snygga produkter i övrigt. Här kommer min lista:

Bästa hörlurar – Astell & Kern

Bästa godis – Röda Polly

Bästa Tshirt – BLK DNM

Bästa jeans -Acne modell max

Bästa skinnjacka – BLK DNM

– Bästa böcker: Jan Gradvall och Erik Niva

– Jonas Buud vann nyss sitt 8:e Swiss alpine 79 km (6 min före tvåan) Han låg 45 sek efter ledaren vid 46 km, men är ju rutinerad och stark och lekte hem segern. Grattis som tusan !

– Mina Musikfavoriter: Håkan Hellström, Kent, Byrds, The Jam,The  Smiths, David Bowie, Van Morrison, Nirvana, Oasis, The Band, Bon Iver, Tom Petty , Flamin Groovies, The Toms, Dwight Twilley + massa powerpop som Stefan Nilsson grävt fram åt mig.

– Dessa funkar också bra: Winnerbäck, coldplay, Velvet underground, Undertones, Suede, Blur, The Clash, Dylan, Teenage Fanclub, John Hiatt, Eagles, Fleetwod Mac, Mott the Hoople, Oskar Linnros, Beyonce. John Legend och……

– Flip Belt är en ny produkt som Johan Stegfors /X-Kross) tagit hem. Ett förvaringsbäälte att använda under fysikt aktivitet. Mobil, nycklar, pengar mm. Det sitter perfekt och skaver inte. Överraskande bra. Kolla med Johan på X-kross och www.flipbelt.com

– Årets starkaste och mest saknade: Kristian Gidlunds sommarprat och tidiga bortgång i cancer

– Årets retroglädje: Min resegrammofon

– Årets sötaste: Felicia Anoff

– Årets sorgliga sorti: Tyresös konkurs

– starka minnen och fina vänner

– Jag kommer nu stänga igen mina ”hemsidor”  www.tryggimigsjälv.com, www.ödmjuk.nu samt www.fåfängnejdå.se

– Bästa träningspass alla kategorier: Kombipass 4 x 1 min backe + 3 x 1000 m plant + 4 x 30 sek backe

– Bästa styrkeövningarna: Mo farah och enbensknäböj i Trx

– Mina adepter går framåt som tusan. Olika målsättningar och förutsättningar. Den som klarat flest mål är nog Stina från örebro. Och jag har flera på gång inför Lidingöloppet också.

– Peppe får inte vara med i detta inlägg. Men kram till hans fru Cecilia, Erika K-G, Kayo, Hasse Eriksson, Szalkai, Lars Södergård, Emelie Forsberg, Vanessa, Jonas L, Stefan L Mårten Klingberg och några till. 

– Extra plus till Springtime, Runnes World, Bicycling, Womans Health och Bräntbergsskolan. Nu skall jag sluta smöra, jag lovar!

– Tack för denna tiden och fortsätt läsa mig I Runners World. Nu skall jag fortsätta bgga upp mig och bli en ännu bättre människa (trots jag stämgt ner mina hemsidor)

– Bäst just nu enligt broder Anders: Backlöpning på 15% lutning på köpband samt nya frisyren

– Bäst just nu enligt LG: sol, träning och mitt 100:e blogginlägg.

KOM IHÅG!  Spring mer och fortare samt våga vila, våga bli trött, våga njuta


Antal kommentarer: 2

Mårten Klingberg

Kram tebax, min vän! Det har varit ett sant nöje att följa din blogg. Inspirerande på alla sätt och vis. Och skön ton. Såklart! (Crossfit verkar kul för övrigt. Räcker det med att posera i bar överkropp, eller är det fler moment?)


Lars Södergård

Det här var ju lite tråkigt, din blogg var ju faktiskt en av få (ca tre) jag följde. Men vi kan göra som så att du mejlar mig ett inlägg lite då och då istället. Så behöver ingen annan se. Förresten, min form börjar komma tillbaka i takt med att pollennivåerna från helvetet börjar sjunka. Satte helt okej banpass igår med sista tusingen och fyrahundringen på 2:46 respektive 59 låga. Bra inför Ume.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*