Blogg

Mitt 153:e RW Blogginlägg


– Jag har inga starka armar att bära dig på/Jag är inte mycket, inte mycket att titta på (Håkan H)

Tunga tider. Tunga tider…

– Så här är det: Efter mina fina 51 dagar i rad med blandad träning tog jag några vilodagar. Men kroppen blev helt konstig. Jag körde 4 dar förra veckan och allt gick tungt. Oerhört svårt att dra djupa andetag. Dålig sömn. Trött som ett lik. Jag vilade i fre-lör och körde igång med:

söndag skogspromenad 1 tim (segt-trött)

måndag 40 min jogg (155 i puls i 6.00 min/fart) fick gå 8-10 ggr

tisdag  Cykel halvhårt 60 min (segt trött)

Onsdag  Yoga + 15 min jogg (segt)

– Dr Eriksson fixade provtagning åt mig samt en remiss om arbets Ekg. Endera är livet över eller så är det vilodagarna som dödade mig.

– Malin körde 1500 m på DM igår (vann på 4.59) efter loppet körde hon 3000 m tröskel i 3.40 fart och 2000 m tröskel i 3.38 fart. Draghjälp av sina klubbkompisar Göran, Lars-Erik och Lukas. Tack grabbar. På lördag springer hon en halvmara i Tavelsjö.

– Brassemålvakten Jefferson skulle beskriva Neymars storhet. Han sa så här: ”Vissa spelare bär pianot. Andra spelar på det”

– Det är svårare och svårare att få länder att arrangera OS. Vinter OS 2022 hade två seriösa ansökningar!? Almaty/Kazakstan och Peking/Kina. Det blev Peking. Olympiska spelen i Los Angeles 1984 hade egentligen också bara en konkurrent (Afganistan). Mats Olsson berättade i pådden att LA blev skuldfri från kostnaderna för några år sen.

– Bloggkollegan och hinderstjärnan Sandra Eriksson är en skön tjej. Läs hennes Instagram (santero_e89) när hon kör sitt testpass. Nämligen 6 x 1000 m på bana med 2-3 min vila. Målsättningen att ha alla loppen under 3 min. Efter 4 lopp la hon sig ned och ville dö. Men hon grävde farm sin finska sisu och klippte dom sista loppen på sub 3 min också (snitt 2.58). Jag körde 10 x 1000 m med Mats Erixson på den tiden jag var löpare. Han vilade inte på tid, utan tills pulsen gick ned till 120 slag. Om det tog längre än en minut så la han av. Jag klarade 8 x 1000 m (snitt 2.56) men på 9:e loppet låg pulsen på över 130 slag efter en minut så jag klev av. Mats trummade vidare på lätta ben.

– Jag hälsade på en gammal kompis från barndomstiden i Vilhelmina häromdan. Sommarprataren, slöjdare och livsnjutaren Jögge ”Sur Olle” Sundqvist. Vi hade en trevlig stund där vi pratade om slöjd, musik och livet. Han är proffsslöjdare sen nästan 20 år tillbaka. Säljer verk till flygplatser, företag, skolor samt har slöjdkurser runt hela världen. Allt sker med yxa, såg och kniv. Han gillar att springa och kollar ofta efter bra råmaterial i skogen på sina löprundor.

– Jag skall få testa Garmins nya Fenix 3. Som har enormt med funktioner. Och snygg som tusan. Isak Mankert på Garmin skall förresten spring Lidingöloppets 30 km. Igår körde han 4 km (4.30 fart) + 3 km (4.20 fart)+ 2 km (4.10 fart) med 4 min vila. Och han fixade det på (4.21-4.21-4.08)  Det blir nog en bra dag för honom den 26 sept.

Sigge Eklund har kommit på ett sätt att betygsätta filmer. Han kallar systemet för 12/12/12/12 systemet. Du betygsätter filmen 12 tim innan, 12 minuter efter, 12 timmar efter och 12 dagar efter du sett filmen. Då får du ett snittbetyg. Ofta kan man ha stora förväntningar innan och kanske bli besviken direkt efter. Men sen växer filmen efter nån vecka. Testa.

– Det var bra inlägg av Johan och Södergård om polariserad träning förra veckan. Johan är noga med vetenskapliga belägg och hittar undersökningar som är intressanta. Södergård har erfarenhet från elitvärlden och bidrog med bra länkar från de bästa norrmännen som tränar enligt Kenyanska principer. Om vi tittar på vilka träningsfilosofier som präglat de bästa löparna genom tiderna (Lydiard, engelsmännen, Portugals Lopes & Mamede, Marockanerna, Kenyanerna, Salazar och Renato Canova)  så är det blandad träning hos alla. Både mängd, trösklar och tuffa intervaller. Alla springer mycket (14-25 mil/veckan). Canovas långpass i maratonfart (typ 30 km i 3.10-3.15 fart för de bästa) var lite iögonfallande när det kom. Men har funkat. Man måste skilja på elit och motinär. Skilja på 3-4 pass/vecka till 12-13 pass/vecka. Prova er fram och testa olika metoder. Men framför allt öka antalet pass/vecka och spring er trötta som faan ibland.

– Umeå IK vann igår mot Hammarby med 2-0 och fick lite andrum. Supertalangen Lina Hurtig gjorde båda målen. Jag lovade spelarna att bjuda på nakendans, berätta usla historier samt tacos om dom vann. Lisa Lantz var snabb på vilja boka tid och dag. Hur tusan gör jag med nakendansen? Annica Svensson är en av de seriösatse spelarna jag jobbat med. Hon är en kugge i Eskilstuna nu. Dom kommer till Umeå i helgen och bjuder på tufft motstånd.

– Jag åker till Järvsö imorgon och skall föreläsa på deras Salomon trail helg. Även Torgeby skall föreläsa om sitt liv i kåtan. På lördag är det 11 km, halvmara eller 53 km lopp. Jag tittar, coachar och säger kloka saker. Fest på kvällen och umgänge med Peppe Lindholm och makalösa Cecilia Gustavsson. Undrar om Lilll-Babs kommer på festen?

Ludvig Edman är en gammal elitlöpare (29.52 på 10000 m) numera professor i nåt som har med batterier att göra? Jag mötte honom på Iksu när jag skulle på yoga igår. Jag var snyggt och färgmatchat klädd i mina träningskläder. Han kom i manchester-kavaj med läderförstärkningar på armbågarna, samt en Musse pigg sweatshirt under kavajen. När han fick höra att jag skulle på yoga så skrek han rakt ut och spottade choklad-flisor från kex-chokladen som han alltid bär omkring på. Varför skulle jag berätta? Nu kommer han att dra igång facebooks-kampanjer mot mig.

– Bäst just nu enligt Danne Blom: Hans nya Marshall-hörlurar och sin påbörjade hälsovecka

– Bäst just nu enligt LG: Yoga och Warren Haynes


Nr 8 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Frisk kropp – och knopp! Så påverkas din psykiska hälsa av löpning
  • Tänk dig snabb med mental träning
  • 15 enkla knep för bättre prestation
  • Nya teknologin som förändrar löpningen – för alltid!
  • Så lär du dig känna farten
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Mitt 152:a RW Blogginlägg


– Baby for a long time/You had med believe/That your love was all mine/And that´s the way it would be (The Byrds)


– Efter mina 51 dagars träning på rad blev det tre vilodagar av olika anledningar. Och kroppen blev helt konstig. Jag blev stel i lederna och mitt knä kändes tjockt. Jag startade om med följande träning: 

måndag fm 5 ggr i slalombacken (40 min) em jogg 30 min + yoga

tisdag    fm crosstrainer 30 min + roddmaskin 15 min + styrka

Onsdag  fm jogging 45 min

Tors      fm slalombacken 5 ggr (40 min)  em jogg 30 min + styrka

Men kroppen känns fortfarande seg. Jag skall blåsa ur mig nån dag med vattenlöpning 10 x 3 min med 30 sek vila (utan väst) Då får man jobba som tusan.

Jämtland har ju en president som heter Evert Ljusberg. Han berättade hur man kan känna igen en jämte. 1. Dom rör bara på läpparna när det är allsång. 2. Dom använder inte blinkers pga miljöskäl. 

– Hans vallöfte till nästa år var:

1. Snabbare snabbtåg

2. Bredare bredband

3. Gladare gladpack

4. Smartare smartphones

5. Fetare grisar

Hans Nilsson, IFK Umeås starke man fyllde 50 år nyss. Och istället för att ordna en fest med smörgåstårta och serpentiner, så arrangerade han en löptävling. Loppet hette Jubileums-loppet och gick i Holmsund. Banan mätte 7.4 km, småkuperad grus-asfalt. Ca 80 deltagare där Malin vann damklassen och Anders Hemmyr herrklassen. Malin snittade 3.42 min/km vilket är bra. Nu springer hon 3000 m bana på måndag och Tavelsjö Halvmaraton på lördag.

– Själv åker jag till Järvsö och har en föreläsning under deras Salomon-trail helg. Även Markus Torgeby kommer föreläsa. Det blir Ultra 53 km , ett lopp på 11 km samt ett hillrace. Peppe Lindholm är med i arrangörsgruppen och bjuder på bantningstips och trumlektioner. Vi skall bo hos Peppe och hans underbara Cecilia. Och köpa coola retrogrejer ur deras garage-shop.

– Undrar hur fort Mo Farah skall springa i år? Vad kommer han att vinna? Vad skall han fixa maran på den dag han toksatsar? Njut av en stilstudie och ge er ut och härma hans löpstil. Skit i 180 frekvens och falla framåt och bla bla bla….

Sköna vinylinköp på slutet samt 20 st Knasentidningar från 1981.

Håkan Eriksson, U21 förbundskaptenen som coachade Sverige till Guld i EM nyss har en teori om spelartyper. Han kallar spelare som jobbar hårt både offensivt och defensivt samt är lojala och hårda för kontinuitets-spelare. Och spelare som är matchvinnare, gör oberäknade saker, duktia en mot en men kanske inte jobbar så hårt defensivt för rubrikspelare. Han menar att när man möter svagare motstånd kan man ha 3-4 rubrikspelare på planen. När man möter jämnstarka motståndare kan du ha 1-2 rubrikspelare i startelven. Men möter du starkare motstånd kan du inte ha nån endaste en.

– Jag tror det är bra att kombinera tröskelpass med några kortare intervaller i samma pass. Ex: 2 x 10 min i tröskelfart + 5 x 400 m i överfart. Du lär dig springa fort fast du är trött. Du är ordentligt uppvärmd och har fått igång slagvolym, blod i varje muskelfiber och har bra löpteknik.

– Snart är det dags för Ultravasan för mina Asics Go run it adepter. Anders, Marcus och Sanna klipper 90 km. Frida och Josefine tar 45 km. Undrar vad Jonas Buud kan göra i år? Han har ju slagit banrekord eller personrekord hela sommaren. Han måste kört grymt bra alternativ träning när han var skadad i bäckenet.

– Danne Blom har en pärla till sambo. Sofie skickade mig en skål av LP skivan ” De La Soul”. Med massa fruktkola i. Plus sångtexten till Lill Lindfors ”En sån karl”. Och ändå är jag bara mig själv. 

– Jag springer med den specialgjorda inlägget som vinklar mitt knä inåt (pron) Vilket funkar ganska bra. Däremot får jag lite ont i baklår-knävecket efter vajervurpan i våras. När jag tog bort inlägget och körde neutralt kändes baklåret bättre men då fick jag ont i knät. Faan!!!

– Jag kommer att göra en enkel utmaning 3 ggr/veckan ett tag framöver. Det består av:

1. Så många pushups jag klarar på 2 min. Det skall vara djupa så att bröstkorgen touchar en tennisboll som jag har under bröstet. Igår klarade jag 49 st.

2. Så många sit-ups (crossfit-varianten) jag klarar på 2 min. Du skall toucha golvet med din händer över huvudet på nedvägen och klappa dina vrister på uppvägen. Så det är en lång rörelse. Igår fixade jag 50 st. 

– Bäst just nu enligt Danne Blom: Hans nya löparskor och sommarens kravlösa träning

– Bäst just nu enligt LG: Bates motel på Netflix och Lediga dagarLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Mitt 151:a RW Blogginlägg


– Livet börjar om varje dag/Varje sekund (Håkan Hellström & Lotta Larsson)


– Det blev 51 dagar i rad med träning!

– Jag är nöjd med min utveckling under dessa 51 dagar. Nu kan jag springa 40 min i sträck och kan köra tuffa pass på cykel/crosstrainer och roddmaskin.(bland annat 1092 m på O´Neilltestet i rodd på belastning 10) Jag är jättestark i mina ben av styrketräningen och stavgången i slalombacken. Dock lite för mycket godis och grillat för att ha den lätta, flygande känslan i kroppen.

Andre Jeglertz, den gamle Umeå IK, Djurgården tränaren och numera förbundskaptenen för Finska damlandslaget är en skön man.  Han älskar löpning och håller en god klass (sub 40 min på 10 km) Men han har en usel kropp som ofta blir skadad. Nu har han testat cykel och triathlon som kanske blir hans nästa gebit. Tillsammans med Tony Gustavsson (Hammarby, Tyresö FF och USA:s damlandslag) är han den absolut bästa tränaren jag jobbat med under mina 30 år som fystränare. Andre skapade ett bra spelsystem för Umeå IK, han lät mig ha full frihet för fysträningen. Vi diskuterade upplägg och nya ideer vilket gav en massa SM guld och fina framgångar för våra spelare. Tony är den mest karismatiske tränaren av alla som kan få en lårbens-amputerad spelare att jobba stenhårt. Vi diskuterade i ledarteamet (Leif Edeborg ass trän) om upplägget vecka för vecka. SÅ första året med Tyresö FF (SM guld) var spelarna i god form varje vecka (Annicka Näsmark/Jessica höll koll på ev skador)

Noel Gallagher (Oasis mm) var gäst i Varvet. När Kristoffer Triumf frågade honom om han ville rekommedera nåt, svararde han: ” Säg att du älskar din parner varje dag. Det underlättar vardagen. Även om du inte älskar henne/honom så säg det ändå. Allt blir lättare då!” 

– Det funkar. Jag lovar. Testa själva.

– Jag fick några konstiga kommentarer när jag skrev om Sanna Lundells sommarprat förra veckan. Broder Anders förtydligade att siffrorna om kvinnors ägande och inkomst är globala siffror. Tack bror. Även MB hade bra länkar med fakta. Jag älskar de flesta kvinnor och även de flesta män förresten. 

– Om jag skulle återge mina 150 inlägg i repris med tidsinställning varje vecka. Då skulle jag ha inlägg till 25 juni 2018. 

Lars Södergård har hälsat på i Umeå. Vi hade en härlig samvaro med besök på Gitarr museet, där Lars fick guldstjärna av guiden (han kunde Paul Mc Cartney och Jim Hendrix samt benämningen på lite gitarr teknik) Jag bjöd honom på öl och Guitars specialburgare efteråt som belöning. Han körde ett bra banpass på Campus i Umeå enligt följande:

4000 m på 12.13 (3.03-3.04-3.03-3.03) Byte till spikskor sen en stege 1000-800-600-400-200 m (2.48-2.12-1.39-65.28,5 sek) Grymt bra. Vi avslutade kvällen med DN Galan och vattenmelon. Samt konstaterade att bästa Håkan Hellström plattorna är ”Känn igen sorg” och Två steg från pardise”

– Alex& Sigge diskuterade lite hur det var förr. Bland annat fick man röka längst bak i flygplanen?  ” Det är som att ha en pisshörna i ett hörn av simbassängen , sa Alex !

Malin körde också ett kanonpass på bana samtidigt som Södergård enl följande:

2000 m- 1500 m-1000 m  (7.01-5.11-3.19 ) med 5 min vila + 5 x 200 m på 35-36 sek. Kan bli en bra höst för båda två.

– Förra helgen var vi i Göteborg hos Mattias svärföräldrar ocj firade hans fru Linns 30 årsdag. Fick även se Marstrand mm av Västkusten. Mycket fint. Jag hann inte träffa Markus Torgeby, Patrik Nyström, Jonas Lundström, Mats Erixson, Isak Mankert eller Malin Johansson. Men en annan gång. Snart börjar skolan och sen är det jul och det blir 2016. Nja inte ännu…

– Vi hyllar några kvinnor. Är ni med?

– Jag fick mina presenter av Stig Petterson förra veckan. Underbart!

– Nu skall jag skriva klart artikeln till nästa Runners World. De närmsta numren handlar om Lidingöloppsträning mm. Och nummer 9 (20 sept) skriver jag om att behålla motivationen och roliga träningspass. Jag beskriver sex stycken egna pass + två som Södergård har som favoritpass. Missa inte.

– Mina Asics adepter går som tåget igen. Larvia springer för fullt, Frida och Josefine vinner och vinner, Marcus och Sanna går på som i ett rus av tränng och kommande tävlingar. Även Lodin, Yderberg och Alwin har hittat struktur och motivation till 100%. Jag har även ett gäng som springer BAMM, Lidingö, Sthlm halvmara och en del kommande höstmaror som är hur motiverade som helst.

– Bäst just nu enligt Danne Blom: Diamond League och Livekonserter

– Bäst just nu enligt LG: Håkan på vinyl och nya utmaningar (återkommer)Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Mitt 150:e RW Blogginlägg


– Just a perfect day/You made me forget myself/I thought i was someone else/someone good (Lou Reed)


– ”Min bil är inte lik nån bil/ Det är en likbil (Robert Broberg) Vila i frid.

Mo Farah är tillbaka!  Efter de smutsiga ryktena som cirkulerade om hans tränare Alberto Salazar. Mo tog ett kort uppehåll från tävlingar medan Salazar svarade media på dopingryktena. Sen dess har Mo visat på banan att han är kingen. Vad sägs om 26.50 på 10000m , lekande lätt spurtvinst i Lausanne på 5000m 13.11 (54 sek på sista varvet) och 3.28 på 1500m i Diamond League galan i Monaco! Schhh alla andra. Tyssta nu..

Sanna Lundell (Ulf Lundells dotter och Mikael Persbrandts sambo/särbo) hade ett starkt och utelämnande sommarprat häromdan. Om sin uppväxt med föräldrar som hade problem med alkohol/droger. Hennes trygga faster i Åre som hyllades. Hon berättade också om förhållandet med Persbrandt som sitt livs kärlek, men också om medberoendet. Hon är en stark feminist och lämnade några tänkvärda exempel på detta. Till exempel att kvinnor äger 1% av världens egendomar och tjänar 10% av vad männen tjänar! Och att var 3:e vecka dödas en kvinna i Sverige av sin manliga partner. Sverige har kommit långt i jämställdhetsfrågor men vi har mer att jobba på. 

Malin fortsätter att bygga upp sig inför höstens tävlingar. Söndagens ”Canova-Distans gick bra. Hon löpte efter jobbet 90 min (45 min i 5.00 + 45 min i 4.10),. Nu är hon i Sthlm med sambon Achmed och hälsar på brorsan mm. Hon löpte 3 x 3 km i Hagaparken igår i 4.00 fart. Idag 90 min distans och imorgon backe 12 x 45 sek.

Emma Berglund (Fotbollspelare i Landslaget/Rosengård) är en god människa. Hon skickade ett vykort och berättade om läget från VM i Kanada till min 83 årige far i Vilhelmina. Han älskar fotboll och Umeå IK i synnerhet. Jag undrar när han slår sitt rekord på att steka pannkakor på tid? Själv tar jag tid på en massa saker också. Förutom alla löprundor, styrkeutmaningar så har jag en liten udda aktivitet som jag brukar klocka. Nämligen hur länge jag urinerar. Reglerna är att strålen måste vara obruten och det skall skvala konstant. Det längsta jag urinerat stående är 69 sek. Visserligen 7-8 år sen men ändå.

Nisse Hellberg (Wilmer X) var sommarpratare igår och hade en bra definition om bra artister. ”Det bästa artisterna är de som misslyckas med att härma andra artister”! 

– Min egen träning går bra. Sen förra inlägget har jag sprungit 4 ggr (40-40-50-40 min) samt gått i slalombacken 4 pass, ett pass cykel , ett pass vattenlöpning och styrketräning. Igår tränade jag för 50:e dagen i rad. Vi får se hur länge jag fortsätter. Mitt rekord i antal träningsdagar i rad är 106 dar. Det var från 1987. Jag var aldrig skadad eller sjuk under en 15 årsperiod 1984-1999. Jag kunde träna det jag ville utan avbrott. Dock hade jag ju familj med två barn och heltidsjobb som yrkesofficer. Och jobbade som fystränare för ett antal lag på fritiden. Men jag körde mina 8-11 mil/vecka och tävlade mellan 25-50 lopp per år. 

– Jag har under våren-sommaren haft en del företagsträningar om löpning/träning. Mitt vanligaste koncept är en föreläsning på 60 min (tack för layout Hasse Castergren) och ett praktikpass på 60 min. En reflektion jag gjort är: För tio år sen frågade folk: ”Hur skall jag träna”?  Nu frågar folk: ”Hur skall jag springa”? Just själva löptekniken har blivit het. Men som jag skrivit tidigare så brukar sånt ge sig själv om du springer mera. Löpteknik är individuellt och man måste hitta sin egen stil. Visserligen finns det bra tekniktips och instruktionspunkter för att underlätta. Men alla coacher lär ut olika. Kolla hur dom bästa springer. Och spring oftare.

Johan på Hjärnfysikbloggen är duktig som tusan. Han skriver bra och tränar bra. Respekt Johan!

– Nästa vecka kommer Lars Södergård upp till Umeå för att hälsa på. (hans tjej har släkt i Granö) Vi skall på Gitarrmuseet och käka middag på Its only rock´n roll (John Eden styr upp). Vi kommer spela vinyler, jämföra underhudsfett, hårtjocklek samt kolla om det var bättre förr. Dessutom skall han bränna av lite banintervaller. Tyvärr är jag inte i skick att vara hare. Men Instagramma skall jag. Han få låna mitt hus när jag åker till Storsjöyran. Undrar hur många av mina märkes Tshirt och Acne jeans han snor med sig? Det kvittar för jag det har gått bra i juli.

Min son Mattias kommer minska sina uppdrag som PT på SATS för han har fått fast jobb på ett Data-företag på Södermalm. Han har utbildat sig under två år parallellt med PT jobbet. Och fick fast jobb nästan direkt. Han är inne i en styrkeperiod nu. Ingen löpning alls!! Så här ser han ut nu:

Peppe Lindholm (den löpande trummisen från Järvsö ni vet) Han som äter solrosfrön till frukost och chiagröt på julafton. Han är med och arrangerar några traillopp med Salomom trailtour som går i Järvsö den 15 aug. Det blir en massa roliga event/lopp. Dessutom kommer jag och Markus Torgeby ha varsin föreläsning under helgen. Peppe älskar sin fina Cecilia mycket. Men han älskar mig nästan ännu mer. Och försöker ofta krama och pussa mig när vi ses.

– Oj vad jag spelat Jason Isbells nya vinyl. (Finns på spotify) Mer bra musik nu är Tame Impala, Iron&Wine och Chris Stamey. Och naturligvis blir det alltid en portion Håkan Hellström, Joel Alme under veckan. Fina vinyler i övrigt hos Burmans Musik : Motörheads första, Blue Öyster Cult, Tottas Bluesbands första, Cheepskates och Little River band

– Var köper man T-shirten nedan?

– Bäst just nu enligt Danne Blom: Sofies blåbärspaj med vaniljsås och 25 x 30 sek backintervaller!

– Bäst just nu enligt LG: Forselius, Värvet, Ekwall&Olsson, Alex& Sigge samt att erkänna att Zara Larsson är stark och duktigLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Mitt 149:e RW Blogginlägg


– Cover me up and know/you´re enough to use me for good (Jason Isbell)

– Veckan har bestått av uppbyggnad efter skadekänningarna i baklår/knä. Fyra pass löpning med stegring från 10 min-20 min-30 min och 40 min idag. Tre pass yoga + 10 x slalombacken har jag genomfört vid tre tillfällen + O´Neilltesten på rodd (1080 m) + styrka. Kanske på gång igen.

Mats Olsson (expressens legendariske journalist) har aldrig läst eller sett Pippi Långstrump eller Emil i Lönneberga? Hans mormor och mamma läste Mickey Spillane deckare eller Västernböcker för honom när han var liten. När han jobbade som musikjournalist så hade han 31 Tshirt med olika rockband/artister som tryck. Och bytte varje dag i månaden. Det tyckte jag var kul.

– Idag när jag löpte/joggade mina 40 min så var 45:e dagen i rad på min 50 dagarssvit. En fördel med att jag haft lite problem i lår/knä är att styrketräningen och slalombacken har gjort mig stark som tusan. När jag sprang idag hade jag betydligt mindre problem i det knä som skulle opereras i dec. Allt har nån mening. Jag fortsätter att bygga upp mina ben och skall slipa lite på underhudsfettet också. Men detta grillande och lösviktsgodis, tjeckiska öl, och tacobuffér är inte bra för min karaktär.

– Jag var nöjd och glad över Frida Micholds blogginlägg förra veckan. Och skrev att det var bra för en bekräftelseknarkare som mig. Men det finns många bekräftelseknarkare bland bloggarna har jag sett. Skönt att man inte är ensam.

– I nov-dec börjar en ny fas i mitt liv. Då blir jag nämligen farfar för första gången! Min son Mattias och hans fru Linn skall ha barn. Mycket roligt och perfekt att få ett barnbarn att skämma bort. Faan vad prylar han/hon skall få. Bra jobbat ungdomar. Blir det en kille så förelsår jag Mo (efter Mo Farah) eller Jason (efter Jason Isbell) Blir det en tjej önskar jag Caroline (efter Caroline Seger) eller Laleh (efter Laleh).

– Nilla Fisher hade ett bra sommarprat. Starkast var när hon berättade om sin kärlek till frun Mika. Hon var också grymt besviken över Sveriges insats i VM och all runt omkring. Dock använde hon rätt många svordomar när hon berättade. Skall jag säga som också svär onödigt mycket..

– Jogg.se har en väldigt fin hemsida. När jag var aktiv använde jag inte den speciellt mycket. Men nu har jag bläddrat runt i den och är imponerad över upplägget. Respekt till grundarna.

– Vår komkurrent Spring Magasin var i Umeå och skulle göra reportage om IFK Umeås löpargrupper, Hasse Nilsson, Karl-Uno Olofsson mm. BG Nilesjö ville också göra en intervju med mig och mina löparminnen. Jag fick bland annat berätta hur det gick till när jag sänkte mina personrekord på milen från 31.11 via 30.48 till 29.57 på 4 månader. BG är en mycket trevlig man. Vi skrattade mycket under intervjun och hade samma syn på träning verkade det som. Spring Magasin och Runners World har inte exakt samma läsekrets. Men han var en skön man, denne BG. Som tidning är Runners World bättre tycker jag.

https://instagram.com/p/3qev2qy_0R/  Så funkar min Selfiesticka. Hur kul som helst för en 57 åring! Jag kan inte lägga ut länkar!!!!

– Nu ser jag fram emot att vara ledare i New York maraton med Springtime. Tyvärr blir det ingen extra vecka i Miami. Men 5 dar i New York och dela rum med Szalkai och Forselius blir bra. Thomas Björnermark (New York ansvarig) har ordnat en ledarträff 30 aug i Sthlm. Med kramar, kladdkaka, serpentiner och ballonger. Typiskt Thomas.

– Malin fick ont i halsen och missade lördagens terränglopp. Hon vilade 4 dar , men kunde köra styrka-hopp vid två tillfällen. Detta gjorde att hon snabbt var igång igen.Efter några dagars lugn distans så körde hon tröskel på löpband i onsdags för att kolla hur hon låg till. 1 x 20 min (3.45) + 1 x 15 min (3.40) + 1 x 10 min (3.38) lätt. Idag lördag körde hon 15 x 400 m på bana ensam. ( första 5 loppen på 80 sek , nästa 5 lopp på 78 sek och sista 5 loppen på 76-77 sek) med 1 minuts vila. Lugn distans imorgon och ”Canova-Distans” på söndag 90 min (45 min i 4.50 + 45 min i 4.10)

– Sköna vinyler igår på Burmans Musik. Och idag kom äntligen Jason Isbells nya platta. Åh herregud vad bra den är!!

– När jag är deppad och känner mig usel, fet, gammal, tunnhårig, rynkig och stel brukar jag spela musik eller tänka på gamla tider. Jag hittade ett foto från 1987 när jag var i Portugal med Mats Erixson (27.56 på 10000m, 4:a på EM, grym spurt mm. Numera tränare åt Mikael Ekwall) och Jonas Lundström (8.38 på 3000m hinder och snyggare än Magnus Bergman) samt Patric Nilsson Ka2 (8.35 på 300 m hinder) bland annat. Vi tränade som faan i två veckor. Jag knäckte mig efter en dryg vecka eftersom jag var van 9-10 mil/vecka och här blev det 21 mil första veckan. Mats skull springa Chicago Maraton om några veckor (han gjorde 2.13) och skulle köra en test på bana som han brukade kolla av sin form med. Testen bestod av 5000 m på bana där man sprang fort på långsidorna och flöt i kurvorna. Jag hängde med i 3000 m (8.42) innan jag kroknade och blev plockad av banan av Tom Persson (Mats tränare) Mats gjorde 14.29 och var nöjd. Jag vet inte vad 8.42 motsvarar om jag sprungit jämnfort hela vägen men det var bra. Tyvärr lyssnade jag inte på kroppen utan hängde med dom stora pojkarna i en vecka till och blev övertränad. Men vi hade enormt roligt och man  fick vänner för livet. Jonas Lundström ser ut som hundratusendollar fortfarande.

– Bäst just nu enligt LG: Jason Isbell och träning 45 dar i rad

– Bäst just nu enligt Danne Blom: hans trumset och hans fina SofieLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Mitt 148:e RW Blogginlägg


– ”Och fråga efter hennes namn tror jag inte att jag ska/Jag är lite rädd hon skall heta nåt som inte låter bra (Jakob Hellman)


– Efter förra veckans skada/smärta i baklåret lydde jag Stig Petterssons råd. Först fick en massör jobba med höft-lår-vad, sen körde jag McKenzieövningar. Veckan har bestått av 3 pass yoga, 3 pass gång i slalombacke (10 ggr ca 60 min) , 3 pass crosstrainer (tröskel & 5×4 min) 1 pass cykel och lite styrka. Benet har blivit bättre. Jag känner att flåset också funkar. Alla morronpass och ibland dubbelpass har varit positivt för underhudsfettet också. Dock ingen löpning blev det denna vecka. Skall testa på söndag. 

– Men jag har tränat 38 dar i rad, så det så!

– Malin vann 15 km loppet på 57.41 (4 min före tvåan) Bra lopp i värmen och ganska kuperad bana. Det är nog i paritet med hennes 1.21 på halvmaran. På lördag springer hon ett terränglopp på 6 km som ingår i GP.

– Lennart Johanssons utspel att våra damfotbollspelare tränar för dåligt och ”gullar” omkring var mycket tråkigt. Jag har jobbat inom damfotbollen sen 1997 och vet hur det har utvecklats. Tjejerna tränar mellan 6-9 pass/veckan och flertalet jobbar eller studerar också. Dom är oerhört hängivna och brinner för träning och att förbättra sig. Sen var det givetvis ett uselt VM på många sätt. Men Lennart Johansson: Sätt dig ner!

– Jag fick en av de finaste berömmen någonsin under mina 35 år som tränare denna vecka. En av mina Asics adepter, Frida Michold skrev ett helt blogginlägg om mig. Det var mycket fint skrivet och gladde mig i samma nivå som några av de mail/brev jag fått av gamla Umeå IK/Tyresö FF spelare. Perfekt för en bekräftelse-knarkare som mig.

– I lördags deltog jag på Johanna Frisks bröllop i Uppsala. En underbar dag med en massa fotbollsspelare, god mat, härlig stämning och rolig fest. Jag höll även ett tal till Johanna och hennes John. Johanna kom som 19 åring till Umeå IK från Bälinge. Hon och Lisa Dahlqvist var sist på alla löpningar/fyspass mellan jan-mars. Men sakta men säkert utvecklades dom till spelare som vann 4 SM guld och Champions Leagie. Tyvärr bromsades Johannas karriär av en svår knäskada. Nu jobbar hon på Radiosporten. Karin Lissel, Carola Söberg, Linda Sembrandt, Lisa Dahlqvist, Sophie Persson och Victoria Forsmark hade klänning/finkläder för första gången nånsin. Underbart!. Johanna sa en fin sak i sitt kärlekstal till John : ” Jag tycker om mig själv när jag är med dig”  Det var fint sagt.

– Det är kul att se hur sina adepter utvecklats. Björn Eklund har jag hjälpt med program i 29 veckor (2.57 i Sthlm) Nu bollade vi hans fortsatta sommar/höst och hans tankar om upplägg kändes klockrent. Så jag sa till honom att nu klarar du dig själv. Du behöver ingen  hjälp längre. Jag kommer fortsätta vara bollplank men Björn har hittat sina farter och pulsering. Bra Björn.

– IFK Umeås starke man Hasse Nilsson (50 år igår) hittade en video på You tube från Vindelälvsloppet 1988. Där jag sprang mot Jonny Danielsson (bäst i Sverige på 5000-10000m) Jag drog i 10 km allt jag kunde. Vi passerade på 30.48. Sen sprang Jonny ifrån mig 45 sek sista 4.5 km (sträckan var 14.5 km) Härliga minnen. Hasse Nilsson fick beröm av Mats Erixson (27.56 på 10000m och numera Mikael Ekvalls tränare) för att han hade bra löpsteg. Det har Hasse levt på i 28 år. Grattis Hasse!

– Springtimes VD Patrik Yderberg och Runners Worlds ägare Hasse Lodin har kört igång igen efter mina program och har hittat en perfekt balans och är super motiverade. Glädjen är viktig. Om man ser får kontinuitet och vågar bli trött så kommer utvecklingen.

– ”Folk svälter i Afrika, och så gnäller jag för att ha slagit 3 felpass” (Erik Edman, fotollspelare om att överanalysera)

 Jag har en kompis från Norrland som heter Dan Karlsson (numera framgångsrik VD i Sthlm) som skall göra comeback i New York maraton. Danne gjorde 3.49 på 1500 m i sin ungdom. Nu har han kört igång löpträningen (tappat 8 kg). Han och hans syster åker med Springtimegänget och skall testa maraton för första gången.  När han fyllde år så skulle jag snacka lite på kalaset. Han presenterade mig för sällskapet med att kunna alla mina personrekord utantill. Fån 800 m till maraton  ? Vilket sifferminne. Lycka till och håll igång träningen nu. 

– Hugo Rehnbergs skrev en bra krönika om snålhet i nya King Magazine. Bland annat om J Paul Getty (världens tikaste man på 50 talet) som störde sig på att hans telefonräkning steg när han hade folk på kalas hemma. Så han lät installera mynttelefoner hemma. Eller Hetty Green (världes rikaste kvinna) som åkte runt flera timmar i New York när hennes son bröt benet, för att leta en gratisklinik för fattiga. Det slutade med att hennes son fick amputera benet. Och tog upp varje kompisgängs ”Ove”. Snåljåpen som alltid smiter på toan när notan kommer in. Har ni nån Ove i ert gäng?

– Sommaren är ju perfekt till podcasts och sommarpratare. David Batra, Saga Becker, Bengt Baron och Kjell Enhager är några favoriter. Kjell Enhager som jobbar med idrottare (”idrottspsykolog nånting) Hade några handfasta tips om hur man skall tänka i avgörande situationer. Hur andningen kan göra din golfsving bättre, Hur triggern ”Face your fear” hjälpte Annica Sörenstan att börja vinna mm. När han frågade Gunde Svan vilken vison han hade svarade Gunde: ”Vad menar du med vision”? Ja eee typ vad du vill uppnå, sa Kjell. Då svarade Gunde: ”Ja men säg det då”!  Kolla in dessa. Och givetvis Värvet och Pådden med Ekwall&Olsson och Alex & Sigge. Jag tycker också att Tove Langseth i Maratonpodden var intressant.

Så här ser Malins träning ut nästa vecka:

mån Långintervall 3 x 3.7 km på Gammlia (distansfart-tröskelfart-all-in) vila 3 min

tis  Distans i terräng 60 min

ons Styrka (benböj 4 x 4 explosivt + hopp på bänk + bål) + Distans 50 min

tors Tröskel 1 x 15 min + 1 x 10 min + 1 x 8 min (3.45 fart) jogga 2 min

fre Vila

Lör Bana 15 x 400 m (5 lopp på 80 sek+5 lopp på 78 sek + 5 lopp på 76 sek) Vila 1 min

Sön Långpass i terräng 2 tim

– Medans jag bloggat har jag lyssnat på Refused nya (wow) och Gov´t Mule (Allman Brothers) Nu blir det 40 km cykel stenhårt.

– Bäst just nu enligt LG: Att benet är bättre och mina adpeterLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*