Blogg

Mitt 148:e RW Blogginlägg


– ”Och fråga efter hennes namn tror jag inte att jag ska/Jag är lite rädd hon skall heta nåt som inte låter bra (Jakob Hellman)


– Efter förra veckans skada/smärta i baklåret lydde jag Stig Petterssons råd. Först fick en massör jobba med höft-lår-vad, sen körde jag McKenzieövningar. Veckan har bestått av 3 pass yoga, 3 pass gång i slalombacke (10 ggr ca 60 min) , 3 pass crosstrainer (tröskel & 5×4 min) 1 pass cykel och lite styrka. Benet har blivit bättre. Jag känner att flåset också funkar. Alla morronpass och ibland dubbelpass har varit positivt för underhudsfettet också. Dock ingen löpning blev det denna vecka. Skall testa på söndag. 

– Men jag har tränat 38 dar i rad, så det så!

– Malin vann 15 km loppet på 57.41 (4 min före tvåan) Bra lopp i värmen och ganska kuperad bana. Det är nog i paritet med hennes 1.21 på halvmaran. På lördag springer hon ett terränglopp på 6 km som ingår i GP.

– Lennart Johanssons utspel att våra damfotbollspelare tränar för dåligt och ”gullar” omkring var mycket tråkigt. Jag har jobbat inom damfotbollen sen 1997 och vet hur det har utvecklats. Tjejerna tränar mellan 6-9 pass/veckan och flertalet jobbar eller studerar också. Dom är oerhört hängivna och brinner för träning och att förbättra sig. Sen var det givetvis ett uselt VM på många sätt. Men Lennart Johansson: Sätt dig ner!

– Jag fick en av de finaste berömmen någonsin under mina 35 år som tränare denna vecka. En av mina Asics adepter, Frida Michold skrev ett helt blogginlägg om mig. Det var mycket fint skrivet och gladde mig i samma nivå som några av de mail/brev jag fått av gamla Umeå IK/Tyresö FF spelare. Perfekt för en bekräftelse-knarkare som mig.

– I lördags deltog jag på Johanna Frisks bröllop i Uppsala. En underbar dag med en massa fotbollsspelare, god mat, härlig stämning och rolig fest. Jag höll även ett tal till Johanna och hennes John. Johanna kom som 19 åring till Umeå IK från Bälinge. Hon och Lisa Dahlqvist var sist på alla löpningar/fyspass mellan jan-mars. Men sakta men säkert utvecklades dom till spelare som vann 4 SM guld och Champions Leagie. Tyvärr bromsades Johannas karriär av en svår knäskada. Nu jobbar hon på Radiosporten. Karin Lissel, Carola Söberg, Linda Sembrandt, Lisa Dahlqvist, Sophie Persson och Victoria Forsmark hade klänning/finkläder för första gången nånsin. Underbart!. Johanna sa en fin sak i sitt kärlekstal till John : ” Jag tycker om mig själv när jag är med dig”  Det var fint sagt.

– Det är kul att se hur sina adepter utvecklats. Björn Eklund har jag hjälpt med program i 29 veckor (2.57 i Sthlm) Nu bollade vi hans fortsatta sommar/höst och hans tankar om upplägg kändes klockrent. Så jag sa till honom att nu klarar du dig själv. Du behöver ingen  hjälp längre. Jag kommer fortsätta vara bollplank men Björn har hittat sina farter och pulsering. Bra Björn.

– IFK Umeås starke man Hasse Nilsson (50 år igår) hittade en video på You tube från Vindelälvsloppet 1988. Där jag sprang mot Jonny Danielsson (bäst i Sverige på 5000-10000m) Jag drog i 10 km allt jag kunde. Vi passerade på 30.48. Sen sprang Jonny ifrån mig 45 sek sista 4.5 km (sträckan var 14.5 km) Härliga minnen. Hasse Nilsson fick beröm av Mats Erixson (27.56 på 10000m och numera Mikael Ekvalls tränare) för att han hade bra löpsteg. Det har Hasse levt på i 28 år. Grattis Hasse!

– Springtimes VD Patrik Yderberg och Runners Worlds ägare Hasse Lodin har kört igång igen efter mina program och har hittat en perfekt balans och är super motiverade. Glädjen är viktig. Om man ser får kontinuitet och vågar bli trött så kommer utvecklingen.

– ”Folk svälter i Afrika, och så gnäller jag för att ha slagit 3 felpass” (Erik Edman, fotollspelare om att överanalysera)

 Jag har en kompis från Norrland som heter Dan Karlsson (numera framgångsrik VD i Sthlm) som skall göra comeback i New York maraton. Danne gjorde 3.49 på 1500 m i sin ungdom. Nu har han kört igång löpträningen (tappat 8 kg). Han och hans syster åker med Springtimegänget och skall testa maraton för första gången.  När han fyllde år så skulle jag snacka lite på kalaset. Han presenterade mig för sällskapet med att kunna alla mina personrekord utantill. Fån 800 m till maraton  ? Vilket sifferminne. Lycka till och håll igång träningen nu. 

– Hugo Rehnbergs skrev en bra krönika om snålhet i nya King Magazine. Bland annat om J Paul Getty (världens tikaste man på 50 talet) som störde sig på att hans telefonräkning steg när han hade folk på kalas hemma. Så han lät installera mynttelefoner hemma. Eller Hetty Green (världes rikaste kvinna) som åkte runt flera timmar i New York när hennes son bröt benet, för att leta en gratisklinik för fattiga. Det slutade med att hennes son fick amputera benet. Och tog upp varje kompisgängs ”Ove”. Snåljåpen som alltid smiter på toan när notan kommer in. Har ni nån Ove i ert gäng?

– Sommaren är ju perfekt till podcasts och sommarpratare. David Batra, Saga Becker, Bengt Baron och Kjell Enhager är några favoriter. Kjell Enhager som jobbar med idrottare (”idrottspsykolog nånting) Hade några handfasta tips om hur man skall tänka i avgörande situationer. Hur andningen kan göra din golfsving bättre, Hur triggern ”Face your fear” hjälpte Annica Sörenstan att börja vinna mm. När han frågade Gunde Svan vilken vison han hade svarade Gunde: ”Vad menar du med vision”? Ja eee typ vad du vill uppnå, sa Kjell. Då svarade Gunde: ”Ja men säg det då”!  Kolla in dessa. Och givetvis Värvet och Pådden med Ekwall&Olsson och Alex & Sigge. Jag tycker också att Tove Langseth i Maratonpodden var intressant.

Så här ser Malins träning ut nästa vecka:

mån Långintervall 3 x 3.7 km på Gammlia (distansfart-tröskelfart-all-in) vila 3 min

tis  Distans i terräng 60 min

ons Styrka (benböj 4 x 4 explosivt + hopp på bänk + bål) + Distans 50 min

tors Tröskel 1 x 15 min + 1 x 10 min + 1 x 8 min (3.45 fart) jogga 2 min

fre Vila

Lör Bana 15 x 400 m (5 lopp på 80 sek+5 lopp på 78 sek + 5 lopp på 76 sek) Vila 1 min

Sön Långpass i terräng 2 tim

– Medans jag bloggat har jag lyssnat på Refused nya (wow) och Gov´t Mule (Allman Brothers) Nu blir det 40 km cykel stenhårt.

– Bäst just nu enligt LG: Att benet är bättre och mina adpeter


Nr 8 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Höstens stora skotest!
  • Maxa din träning! Så får du ut mest av din träningstid
  • Våga prova nytt. Gör succé 2023!
  • 7 knep att slippa skador
  • Därför kan kollagen minska skaderisken
  • Vi testar trail i Schweiz
  • Musses marapass inför München
  • Gång är på gång. EM- och VM-hjälten Perseus Karlström går snabbare än du springer
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Mitt 147:e RW Blogginlägg


– You can take the girl from the country/But not the country from the girl (Kasey Musgraves)


– Jag var ju mycket glad över att min träning flöt så bra förra veckan, med bland annat 4 pass löpning. Nu drabbades jag av en konstig skada häromdan. Hade lite känning i baklåret efter 15 min och provade att öka farten lite, då kom en mycket stark smärta/kramp ? som tvingade mig att direkt stanna. Efter några minuter kunde jag gå normalt och även prova lite hamstringsövningar med gummiband och i legcurlen. Crosstrainer, cykel mm funkade också men efter fem löpsteg brände det till och krampen kom tillbaka. Det är samma ben som fick ta smällen när jag ramlade över stålvajern för två månader sen. Igår tog jag massage och massören körde stenhårt ändå från vänstra skinkan, låret, vaden vilket gjorde att det kändes bättre. Nu vädjar jag till Stig, Sirpa, Rubin mfl om ni har nån aning vad det är. Området runt den blå tejpen krampade/smärtade. Så här såg benet ut efter vajervurpan

– Men jag har tränat 30 dagar i rad. Och det blev en hel del cykel, gång i slalombacke samt styrka sista dagarna. Fördelen är kanske att knät blir starkare. På tal om cykel så körde jag Umeå-Holmsund t.o.r (30 km) med en snitthastighet på 31 km. Då har jag visserligen vanliga trampor och ett vanligt rakt styre. Men hur kan dom cykla i 45 km i snitt? Hur mycket gör cykelskor-klickpedaler och racerstyre?

– Malin hade tävlingsfritt i helgen så vi körde ett testlopp på 10 km runt Ersmark (asfalt-lättlöpt) Efter 18.30-18.41 så gjorde hon 37.11 kl 09.00 ensam med pappa på cykel. I ren glädje klippte hon en tusing på 3.23 på väg hem. Cool liten dotter man har. Igår sprang hon en nattsträcka i Vindelälvsloppet (Ammarnäs) 9.7 km på 36.40. Nu laddar hon för ett 15 km lopp på lördag. Bra form-kul höst…

– Benämningen Garage-rock kommer från när unga band spelade Stoneslåtar med dålig utrustning i pappas garage. Nu är ju Garagerock en ganska stor genre. Här kommer veckans vinylfynd förresten.

– Jag lyssnar mycket på podcast när jag tränar eller vilar. I Värvet var professorn-läkaren-författaren Stefan Einhorn gäst i veckan. En klok och intressant man. Han belyste problemen att vårdpersonalen har ett stressigt och tufft jobb (min dotter är sjuksköterska jag vet) Men han hade en kollega som sa en klok sak –” Det tar lika lång tid att säga ett vänligt ord, som ett ovänligt”!


– 
Sommarpratarna har kommit igång där David Batra och Bengt Baron varit bäst hittills. Men en skön tjej var Clara Henry (Videobloggare-programledare född -94) Hon blev jättekänd efter ett you-tube klipp om Apotekarnes julmust?! Hon skulle dricka julmust med några kompisar och upptäckte vad som stod på etiketten på flaskan. Apotekarnes, inte Apotekarens eller Apotekarnas. Utan Apotek-Arnes. Hon gjorde ett videoklipp på detta och undrade vem Arne var mm. Och fick en halv miljon tittare på sin you-tube kanal. Så kan det gå. Vem faan är den där Arne egentligen? 

– Det var underbart att se vårt U21 landslag vinna U21 EM på straffar. Jag gillar det där laget som bygger på stark sammanhållning, bra fysik, skickliga spelare och taktiska ledare som läst sönder motståndarna. Och John Guidetti delar Sverige i två läger, de som älskar honom och de som tycker han är för mycket. Jag älskar honom. Patrik Ekwall beskrev Portugals coach vid ett tillfälle under matchen. –” Han är topp tunnor rasande”! Vad menas med det uttrycket egentligen?

Anders Gärderud förtjänar några ord här på bloggen:

1. Hans formel för OS guld är 2 x 7 x 52 x 10 = 2 pass om dan, 7 dar i veckan, 52 veckor per år i 10 år.

2. 800 m-1.47.2 , 1500 m-3.36.7, 3000m h-8.08.02, 5000 m -13.17 (sv rekord) Allt från 70 talet

3. Hans råd till löparen:Jobba med kroppshållning, gör 100 tåhäv per dag. Löpningen skall bygga på upplevelse, ut och spring och njut, Tänj på gränserna och prova på att känna lite smärta.

– En som också tålde lite smärta var fotbollspelaren Stefan Schwartz. Han slet av hälsenan på match men gick av planen själv. På frågan om hur dom skulle kunna spela VM i 34 gradig värme sa han: ” Jag har inte kommit hit för att känna hur varmt det är. Jag är här för att spela fotboll”!  eller på frågan varför han så sällan dribblar på planen. -” Man skall göra det man kan, inte det man vill”!

– Jonas Buud har gjort en sensationellt snabb återhämtning från sin stressfarktur i dec. Han har kört rehab mellan feb-mitten på maj (cykel, skidor, styrka) och sprungit i 7 veckor. Ändå har han slagit två banrekord på långa lopp. Senast i Vansbro Maraton där han höll 3.59 min/km i 43 km. Han säger att han inte tappat så mycket och ändrat lite i träningen. Ingen asfalt, mera styrka och cyklingen kanske hjälp honom. Nu fokuserar han på Ultravasan och kanske VM på 100 km. Respekt Jonas. Hans fru Zandra har dock fått en bristning i vaden och får överta makens testcykel eller roddmaskin. Kom igen Zandra.

– Löpteknik är det populäraste ämnet på många blogga/sajter. Jag minns för 10 år sen när folk ville ha råd av mig. Då kom frågan. Hur skall jag träna?  Nu frågar många: Hur skall jag springa?  Självklart är det individuellt. Och jag tror det viktigaste är du springer och springer ännu mer. Sen finns det givetvis saker att tänka på som armpendlingen i löpriktningen, att inte sitta ner utan att få fram höften samt fotisättningen. Med fotisättningen tycker jag att det är viktigast att du inte tar för långa steg och träffar marken framför kroppen, vilket i sin tur ger en bromsande och belastande effekt. Utan försök träffa marken under kroppen. När det funkar kan du laborera att landa mer på framfoten och jobba hur du avvecklar steget. Dessa bilder är bra.

– Mina Asics-adepter går som tåget. Frida bara vinner och vinner. Josefine likaså. Sanna utvecklas för varje vecka. Marcus är stenhård och Anders är på väg tillbaka. Följ deras bloggar.

– Imorgon skall jag på bröllop i Uppsala. Den gamla Umeå IK/tyresö FF spelaren Johanna Frisk gifter sig. Många spelare och kompisar från fotbollsvärlden kommer. Jag skall hålla ett tal som tar 3.45 min (jag har provläst) 

– Danne Blom och Peppe vill spela trummor på brölloppet. Men jag lyckades avstyra det hela. Peppe har spelat trummor bakom Tomas Andersson Wij, Perssons Pack, Dregen och till och med några spelningar bakom Kicki Danielsson.

– Bäst just: Bara två dagar huvudvärk denna vecka och att träninssviten på 50 dar i rad hållerLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Mitt 146:e RW Blogginlägg


– Men när jag kysser havet/är jag fri från alla hämningar/När jag kysser havet/försvinner alla främlingar. (Ulf Lundell)

– Erik Niva ville kyssa himlen när U21 landslaget kvitterade mot Portugal i 89:e minuten och gick till semifinal. Och Forselius har redan bokat biljetten till OS i Rio. Eller pumpat cykeln kanske? John Guidetti uttryckte det så här: – ” Jag är fotboll”!

– Jag har haft en fantastisk bra träningsvecka. Dubbla pass varje dag (gång i slalombacke på morronen) och löpning 4 dar i rad på em. Visserligen korta pass på 25-40 min men knät har funkat. Jag har blivit grymt stark i mina ben efter Kroatien och all benstyrka. Jag har ni kört 23 dar i rad. Kanske man slipper stå i vassen i sommar…….

– Malin hade det segt på 5000 m bana i måndags.Planen var 17.29 (3.30 minkm) Men 3.35-3.38-3.38-3.38-3.35 gav 18.04. Det jag la märke till under loppet var att hon inte hade nåt tryck när hon avvecklade steget. Hon saknade spänst och sprang bara med ”låren”. Hon hade kunnat fortsätta springa i det tempot ett tag till och gör förmodligen bra tider på 10-21 km. Men för att ta nästa steg blir det styrka och lite hopp i backe ett tag framöver.

– Min kompis Patrik Stenlund (ordförnade i Arvingarna fan club) besökte Landby-iaden i helgen. En kraftmätning i samma anda som två berömda bröder, Sixten och Kurt Landby. Det har visats två dokumentärer om bröderna på TV. Dom är milt uttryckt lite udda personligheter. Bodde i en liten stuga med stampat jordgolv i Håkmark utanför Umeå. Sixten var stark nåt oerhört och uppträdde med att bryta hästskor och lyfta cyklar på lillfingret. -” Min morfar var ännu starkare. Hans tumnagel var större än en matsked” sa Sixten. Dom levde ensamma hela livet eftersom: -” Kvinnan är till för att göra mannen sämre/ Det är hårda ord, men sanna ord”! sa Sixten.

– Anna-Lena Petterson PT och skribent på Womans Health tycker man skall sitta på huk 5 min om dan för rörligheten. Tina Lovesan (tidigare Nordlund) säger att det heter stolen på yoga språk och är bra för matsmältningen också. Jag kör 3 min om dan och mår jättebra.

– Om Carl Philips och Sofias bröllop har jag inga åsikter. Bara att dom verkar trevligare än Madde och hennes rödmosige engelsman. Efter Maddes kaxiga svar till p-vakten på Biblioteksgatan, när hon ställt sin stadsjeep felparkerad för hundare gången och menade att hon inte behövde betala böter. Då går Madde bort….

– Ulrica Flodin, min bloggkollega och löparvän skall hyllas. Hyllas rejält. Kvinnan har småbarn och man. Dom pusslar med träningen, springer med barnvagn, möts halvvägs i nån park. Kör lite intervaller när hon hinner. Och sprang 10000 m bana på 35.30 förra veckan!  Respekt och kärlek i massor till henne.

– Kjell Bergqvist, skådespelaren har skrivit en bok om sitt liv ”Kjelle Berka från Högdalen”. Som består av massor av anekdoter ur livet. Hur han blev relegerad från skolan eftersom han mulade sin rektor med en päronglass. Han blev utkastad hemifrån som 15 åring och bodde hos sin kassaskåps-sprängande farbror Hans valspråk är ”skitsamma”!. Jag skall absolut läsa boken eftersom jag gillar Kjelle Berka.

– Musikmässigt har jag legat lågt eftersom sommaren inte är skivreleasens högsäsong. Men lite vinyler grävde jag upp på Burmans Musik. Cramps, Samling med Ramones, The Damned och Kent Norberg  från Sator. Energi och glädje i en perfekt symbios.

– Magnus Bergman, Löparen ni vet blev jätteglad när jag beskrev honom i nyaste Runners World som ”Lidingöloppslegendar och Stockholms bildskönaste löpare”. Men googla honom får ni se. Karln ser ju ut som en modell. Och sprang Lidingloppets 30 km på 1.37.24 ! Nu har han sprungit mycket med cafes chefredaktör också. Ni ser aldrig Bergman med en Dressmankasse i handen. Aldrig!

– Jag fick många fina reaktioner efter förra veckans ”djupe” depp om min risiga form och att jag saknade min kropp från förr. Johan R tycker det är bra att jag använder mina kunskaper som coach och Alberto Å menar att man kan njuta av det man gjort och hitta balans ändå. Jovisst har dom rätt. Men faan vad kul det är att blåsa tusingar i sub 3 fart och ligga och soltorka i gräset efteråt. Men jag är stolt över mina 15 adepter och vad dom presterar. Dom ger mycket glädje. Fem av dom bloggar flitigt här på RW.

– Grattis till försteläsaren Danne Blom som fyller år idag. Undrar vad hans fina fru Sofie har köpt åt honom? Signerade trumpinnar kanske?

– Jag skall fika med Sofia jakobsson och Emma Berglund nästa vecka när dom är hemma på ledigt efter Dam VM:et. Har också styrt upp hur Emma skall förbereda sig inför hösten. Skall bli kul att träffa tjejern igen.

– Bäst just nu enligt LG: U21 landslaget, träning 23 dar i rad och mina bensmuskler


Antal kommentarer: 3

Johan Renström

Ja de var minst sagt udda bröderna Landby. En av dom skrev ganska ekivok poesi om jag inte minns fel. Idag hade de kanske bloggat.


Anders Forselius

Rio (och U21!) behöver oss L-G. Vamos ao Brasil!


Kenneth Gysing

Snygga ben LG! Knäcker Sofia Lårens 😉 Fråga: gills morgonsittningen, om man har stöd?Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Mitt 145:e RW Blogginlägg


– Where are you now?/Who holding you now?/ Do you remember? (Blake Shelton)

– Fantastisk vecka i Igrane , Kroatien. Dubbla träningspass, sol, bad, god mat, vila och podcast samt musiklyssnande. Jag har nu tränat 17 dar i rad i min 50 dars utmaning. När jag var mest aktiv har jag en obruten rad på 106 dagar i rad med träning. Då var man så genomtränad att 10 km distans gav samma effekt som massage. Nu känner man av 10 km distans dagen efter.

– Artisten Daniel Adams-Ray är en duktig och hängiven löpare (sub 37 min på milen) Hans sommarprogram i P1 från 2011 är riktigt bra. Han berättar om sin uppväxt i Kenya och sitt artistliv på ett målande sätt. Att han i år sprungit Göteborgsvarvet, Utö swimrun, Kungshlmen runt och strax Triathlon i Kalmar gör honom ännu bättre. Han skall göra en rejäl satsning på löpning efter Kalmar. Där sub 2.50 på maran och sub 36 min på milen är rimligt.

– ”Vi köper saker vi inte behöver/för pengar vi inte har/för att imponera på människor vi inte tycker om? (Fredrik Lindström)

– Dotter Malin har kört några bra pass igen inför 5000 m på måndag. Bland annat 5 x 1000 m på 3.25 samt 15 x 400 m (5 lopp på 79 sek 45 sek vila + 5 lopp på 77 sek 1 min vila + 5 lopp på 74-75 med 75 sek vila)  samt 10 x 600 m (400 m på 82 sek+200 m på 39 sek) Lugn distans och lite vila så fixar hon 17.29 min på måndag.

– Framgång är att få det man vill ha/Lycka är att vilja ha det man får (Ingrid Bergman & Blossom)

– Idrottsklubbar har i ökad utsträckning velat sälja ut sina arenor till olika företag. I många fall låter det ok. Typ Tele 2 arena, Fjällräven arena. Men nu har väl Falkenbergs FF nått bottennivå. Deras arena skall heta: håll i er nu ”Falcon alkoholfria arena”. 

– Lars Södergård visade ett livstecken i veckan när han körde 15 x 400 m intervaller på Bsoön med Uhrbom. Lars drog varannan på 67-68 sek medans Uhrbom körde sina på 64-65 sek. Jag tror Södergård vaknar i samband med SM. Jag vill ha honom under 30 min på 10000m. Mina adepeter kör på med mera mängd inför Ultravasan. Dock har Anders Larvia problem med ett knä sen Sthlm maraton och tränar alternativt + lite löpning. Marcus Hartman har varit förkyld drygt en vecka men kommer snart vara i fas. Josefine, Frida och Sanna kör på bra med både mängd och tävlingar.

– Jason Isbell kommer snart med en uppföljare till den magiska ”Southwestern”. Under tiden kan ni kolla in hans fru Amanda Shires, Muse, Blake Shelton, Kent Norberg från Sator eller varför inte Ulf Lundells 40 års samling. Bra musik ger energi.

– Jag har just skrivit klart det tal jag skall hålla på Johanna Frisks bröllop. Johanna spelade i många år i Umeå IK innan hon blev lagkapten och vann SM guld med Tyresö FF. Innan kraschen.. Nu jobbar hon på Radisporten och gifter sig i Uppsala den 4 juli. Många trevliga gäster blir det.

– Vad säger man om Dam VM i fotboll ? Jag tror Sverige laddar om ordentligt mot Tyskland imorgon, men det räcker inte. Svårtippat i övrigt. USA kanske, Japan nja, Frankrike ojämna. Kul med lite nya lag som Colombia och Kamerun. Men jag har ju många spelare i Sverige som jag hjälper/har hjälpt som man unnar framgång. Flera som jag varit fystränare åt är Marta, Ramina Bachman, Kirsten van der Ven, Christen Press och Meghan Klingenberg.

– Orange is the new black, säsong 3 har landat på Netflix. Kommer att rädda många kvällar. Har just sett klart Bloodline och Suits.

– Jag har funderat mycket på min tid som löpare. Jag började springa regelbundet 1977 (som 19 åring) och la av med fotbollen. Jag gjorde 37 min på 10 km det året(200 mil) Året därpå sänkte jag mig till 33.35 (250 mil) sakta ökade jag min volym och pendlade mellan 450-500 mil/år mellan 1984-2000.(31.11 1984 och 29.57 1986) Mina resultat blev bättre och bättre år för år. Jag kunde i många år göra bra tider på 800 m upp till Lidingloppet 30km. Jag var aldrig skadad och nästan aldrig sjuk. Jag sprang mellan 30-50 lopp per år och älskade tävlingsmomentet. Sen körde jag ikull på rullskidor och slog sönder ena knät (operation-lång rehab) kom tillbaka till 32.10 på 10km som 42 åring. Operarede andra knät (brosk-lång rehab) Och har sen aldrig blivit helt återställd igen. (av många olika anledningar) Nu kan jag ofta känna en sorg över att jag inte kan träna som förr. Jag fattar ju att tiderna försämras. Men bara känslan att sticka ut och springa 15 km på en fin terrängbana ,och känna att kroppen svarar när man rycker på i backarna. Det funkar aldrig nu. Oftare och oftare lider jag av detta. Kroppen börjar svika mig känns det som. (huvudvärken som jag skrivit om, knät som spökar mm) Äh faan man skall inte lipa för sånt… Många har det värre.. in my ass….

– Bäst just nu enligt LG: Kroatien och att få gnälla och lipa lite i bloggen


Antal kommentarer: 1

Johan Renström

Knän som inte funkar som förr är trist men å andra sidan är din hjärna fullproppad med erfarenheter från en lång och framgångsrik löparkarriär, och som coach kan du delge andra dessa kunskaper och se hur frön gror, växer och utvecklas. Rena drömjobbet. Bra bild där i slutet med 100 procent fokus framåt:)Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Mitt 144:e RW Blogginlägg


– Det här är inte nästan/Det är precis! (Bob Hund)


– Nu har jag avverkat dag 10 av min utmaning ”Träna 50 dar i rad”. Två lätta löppass i terrängen + 5 pass cykel + 2 pass crosstrainer+ 1 pass vattenlöpning + styrka förstås. Det kommer bli lätt att klara detta tror jag eftersom mitt sommarlov började idag.

– Har gjort en koll av mitt huvud (huvudvärkshelvetet) vi får se vad som sägs. Och direkt efter det tog vi flyget till Split, Kroatien (tack för tipset Anders Forselius) Har precis checkat in och tränat ett pass i +28 och sol. Oerhört vackert och kuperat överallt.

– Härlig avslutningsvecka med mina elever. Brännbollsturnering, fotbollsfinaler, niornas avslutningsbal och den blomstertid nu kommer. Nu slappnar man av i två dygn sen börjar man tänka på höstens lektioner igen. Ni vet att i läraryrket vilar man aldrig.

– Malin fick sin första motgång i år när hon fick bryta DM 10000 m bana. Hon jobbade på lasarettet fram till 40 min före start och kände sig tung och seg i benen. Passerade 3000 m på 11.04 och 5000  m på 18.30. Men det syntes att benen var döda. Hon klev av efter 6400 m. Dagen efter straffade hon kroppen genom att springa ensam 3000 m på 10.45 + 2000 m på 7.00 och 1000 m på 3.18. Nu får hon träna några veckor inför 5000 m bana den 22 juni. 

– Hans Crunach, den gamle simmarcoachen och expertkommentatorn hade en skön kommentar om när simmarna tyckte det var jobbigt med media och alla intervjuer. -” Ja men simma långsammare då. Så slipper ni intervjuer”!

– Mauro Scocco har gjort det igen med nya singeln. Eller vad säger ni om dessa rader: – ” Man måste leva/inte bara finnas/låt oss göra det här till en kväll att minnas”! Varför kan jag aldrig komma på sånt där?

– Svenska damerna fick kramp efter 60 min mot Nigeria? Jag tror att det var anspänningen eller att dom tränat lite för hårt i värmen innan matchen. Hoppas dom reser sig och bjuder upp till kamp mot USA. Och vinner mot Australien. Då blir det kanske Brasilien i kvartsfinal. Men jag tyckte Nigeria hade coola spelare. Dom såg både hårda och coola ut. Och som dom sprang! Och Marta tog Birgit Prinz VM rekord när hon dunkade in sitt 15:e mål. Hoppas Caroline Seger är så här glad om en vecka.

– Danne Blom min trogna följeslagare har fått ett musikrum med vinylspelare och affischer och ett trumset. Hans fru Sofia är ju porten till himmelriket.

– Zandra Buud övervägde att flytta till Umeå så att hennes barn skulle ha mig som idrottslärare när dom blev högstadieelever. Det var efter mitt svar i ”Fråga Coachen” i nya Runners World. Frågan kom från en annan idrottslärare om hur man får eleverna intresserade av löpning. Jag brukar jobba med mina elever i korta pass. löpteknik, 12-24 arsenal-intervaller (15 sek löpning , 5 sek vila upprepa 12 ggr. serievila 90 sek) sen avslutar jag med en enkel ”crossfitwod” som innehåller 5 pushups-5 situps-5 squats så många varv du hinner på 5 min. Allt detta tar kanske 25-30 min. Sen får dom testa lite trail-löpning och springa på smala stigar och lite obanat. Men sanningen är: dagens 13-16 åringar är inte bra grundtränade.

– Det förekommer ett skumt fenomen på Facebook och snapchat som ungdomarna döpt till ”Game of 72”. Det betyder att man skall försvinna/rymma/hålla sig undan i 72 timmar. Sen får man poäng och priser efter ett konstigt system. Oroliga föräldrar och onödiga sökinsatser från polisen blir följden. Ut och spring för tusan istället!

– Emmy-Lou Harris fick välförtjänt Polarpriset. First Aid Kit framförde sin hyllning ”Emmylou” så att hon började gråta. Lyssna på plattan ”Wrecking ball”. Den håller alltid. Hon avslutade tacktalet med att säga ” Man skall alltid följa sitt hjärta”. Min kompis Stefan Nilsson som har Burmans Musik i Umeå har döpt sin dotter efter Emmy-Lou Harris.

– Renato Canova rörde ju om i maratonträningen när han fick sitt superstall. 

– Intervjun med David Nilsson i nya RW var bra. Han är en skön löpare med ett brett register. Hoppas han fortsätter utvecklas och behåller glädjen. Och jag längtar tills Mustafa Muhamed är skadefri.

– Veckans vinyler Blev Graham Parkers nya, Garland Jeffries, Foo Fighters samlingen (skitsnygg) och Thåströms Beväpna dig med vingar. Samlingen växer och min glädje likaså.

– Testa några lightvarianter av Canovas pass. Jag har döpt mina till ”Canova-Distans”. spring tillexempel 80 min (50 min i distansfart + 30 min i din tävlingsfart på maran) succesivt kan du lägga in längre sträckor. Anders Larvia körde ju 120 min (60 min i långpassfart + 60 min i marafart) Eller testa att under ett distanspass på 60 min lägga in farthöjningar på 2 min i milfart.  Gör detta var 10 min. Då blir det 6 st 2 minutersökningar under ett distanspass. 

– Min gamla adept i Tyresö FF, Jennifer Egelryd vann Robinsson love edition häromdan. Och blev 250000:- rikare. Hon var het som en pistol redan på Tyresö tiden. Undrar hur hon klarar alla beundrare nu? Jag skyddar henne så gott jag kan.

– Huvudsaken att du tränar och gärna tränar löpning. Och helst tränar en dag extra i veckan. Du hinner allt ändå.

– Bäst just nu enligt LG: Kroatien och Johanns Frisks kommande bröllop.


Antal kommentarer: 1

Anders Forselius

Grymt inlägg igen och kul att du gillar Split! Diocletianus Palace i Split är som en bal på slottet och namnet är ju ganska lätt att komma ihåg. Det är bara att tänka på magsjuka…
Det blir 1-1 mot USA i natt och 3-1 mot Australien. Ha en fin semestervecka och glöm inte att besöka grannbyn Trogir!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Mitt 143:e RW Blogginlägg


-Jag brukade prata högt för mig själv/Men jag slutade lyssna/ Så nu skriker jag istället (Bob Hund)

Veckans träning; Har inlett ”Träna 50 dar i rad”. Två pass löpning, tre pass cykel,vattenlöpning och styrka. Det känns rätt bra. Problemet med mig själv är att jag lägger mycket krut på mina adepter för att det skall bli bra stegring och innehåll för dem. Men eftersom jag inte har några egna tävlingsmål längre så är min egen träning inte lika strukturerad. Jag kör ingen mellanmjöksträning men ibland känns det lite kladdkaka, ballonger och serpentiner.

– Förra helgens Stockholm Maraton var mycket glädjande. Jag hade tolv adepter på startlinjen och elva av dom slog personrekord. Enda missen var att Anders Larvia fick problem med ett knä ganska tidigt i loppet. Men gick ändå i mål på fina 2.55. Marcus gjorde 3.14.58 vilket var 4 min bättre än jag tippat! Sanna gjorde 3.26 och Josefine 3,23 vilket var många minuter bättre än väntat. Och med tanke på regnet och blåsten så finns det lite marginal en perfekt dag. 

– Alberto Salazar som tränar bland annat Galen Rupp och Mo Farah är misstänkt i ett dopingärende!? Jag vägrar tro detta. Min teori är att Lance Armstrong som tidigare var sponsrad av Nike (som Salazar, Mo och Rupp) har glömt kvar lite preparat från sin tid. Och när han skulle städa ur sitt skåp på Nike så ramlade testosteronkapslarna ner i Rupps väska.

– Johan Renck (Stakka Bo) är numera en framgångsrik filmregissör. Med bland annat Breaking Bad och Bloodline på sitt CV. Dessutom har han gjort musikvideos med Madonna, Depech Mode mm. Han fick frågan hur han klarar av alla stora egon han jobbat med. ”Jag ser till att ha större ege själv” svarade han. Nu har han en fotoutställning i Stockholm som heter ”Ormen har ringlat sig in i paradiset”. Och handlar om bland annat tiggarna i Sverige.

– Malin blev 2:a på Vårruset i tisdags efter en duktig Hässelby löpare som heter Lina Alainentalo. Ingen ville dra i början så det var en stor klunga som låg tillsammans i 3 km. Då ryckte Lina och bara Malin kunde hänga på. Men 700 m före mål la Lina in en växel till och vann med 13 sek. 18.03 mot Malins 18.16. Så här ser Malins träning ut inför DM 10000 m bana på söndag:

Tis  Vårruset 5 km 18.16  2:a

Ons Distans 50 min lugnt

Tors Tröskel 10 

Fre  massage och vla

Lör  lätt distans 30 min + några stegringslopp

Sön  DM 10000 m bana

– Kristina Lugn (författarinnan mm) berättade i Värvet om fruktansvärd story från sin barndom. Hennes pappa skulla ta med henne på bio (Rasmus på luffen). Hon var överlycklig när pappan höll henne i handen på väg mot bion. Det var första gången han skulle ta med henne. Och hon var så glad. När dom kom fram till biljettluckan sa pappan: ” Nu, gåsaflåsa skall jag lära dig vad en besvikelse är. Kom så går vi hem!”. Vilken pedagogik…

– Mina elever har visat framfötterna på fotbollsplanen igen. Härliga segrar i veckan. Nu återstår en  vårbal för åk 9 samt skolavslutningen på onsdag. Sen glider vi stackars lärare iväg på 8 veckors sommarlov.

– Tobias Karlssons fina danshow ”Dans på Rosor” har blivit sån succe att dom ger sig ut i landet igen. Dom kommer även till Umeå i höst. Missa inte detta. Bra musik, mycket glädje och fantastiska dansare.

– Nya skivor har det blivit givetvis. Och det kommer även lite ny musik som är bra. Jag har lyssnat en del på Jamie XX nya samt Tove Styrkes ”Kiddo”. I dagsläget ger jag dem 3 +. Dessa 4 plattor blev det igår. Bäddat för trubbel (Wilmer X stuk) Del-Gators (powerpop-Garage-rock) The Vaccines (power-pop) Och Titiyos första LP (underbar soul-pop)

– Jag brukar vara ganska bra på att förutse formen hos mina adepter. Och anpassa farterna på passen mm. Utifrån detta brukar jag tippa deras förmodade sluttider. Med mitt ödmjuka sinneslag lyckades jag extra bra med Patrik Alwin. Jag skrev i hans sista program ”Du gör 3.28.44”  Han gled in på 3.28.39!

– Nu skall Asics Go Run it adepterna träna inför Ultravasan. Anders, Sanna och Marcus springer 90 km. Frida och Josefine satsar på 45 km. Dom fick sina första program för perioden vecka 24-27 nu iveckan. Inriktningen blir mera mängd, mera terräng, längre trösklar samt en ”Crazy Weekend” (20 km fre + 30 km lör+30 km sön). Camilla på Asics delade ut trailskor och fina träningskläder. Asics ligger i framkant på både skor och kläder.

– Det är trevligt att många är positiva till detta projekt. Vi har fått flera postiva kommentarer på olika håll och kanter. En som följer oss noga är Lennart som har bloggen ”Milen sub 40”. Han skriver om oss och kommenterar löparna och mig mycket positivt hittills.

– Min bror Anders hoppas av Bäst just nu för en tid framöver. Han har fullt upp med studier och inreda lägenheten med sambon Karolina.

– Bäst just nu enligt LG: Att min träna 50 dar i rad har startat och mina fina adepterLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*