Blogg

Mitt 155:e RW Blogginlägg


-Jag är varken gangster eller patriot/Bara en lätt åldrad idiot (Ulf Lundell-Lotta L)

Usain Bolt är kingen!  Sexton guld i VM/OS. ”Are you ready/I´m ready! Lets go!”

– Mo Farah är kingen! Elva guld i VM/OS/EM. ” Dont dream of winning/train for it!”

– Jag är mycket glad över att träffa mina elever igen. Dessutom har jag fått två nya åk 7 klasser och en åk 8 resp åk 9 som är kanonbra! Detta blir nog ett bra år. Lite intro om höstterminens upplägg samt vilka förväntningar jag och eleverna har. Sen har vi kört friidrott samt fotboll med fotbollsklasserna. Och det var länge sen jag upplevde sån glädje och fart på lektionerna. Hoppas det håller i sig.

Inget arbets-ekg denna vecka. Men Dr Eriksson skulle fixa nästa vecka. Kroppen är lite bättre och träningsmässigt har det varit så här:

fre  styrka + löpning 20 min

lör 10 x slalombacken + 1 tim cykel

sön löpning 35 min

mån vila

tis  löpning 35 min

ons styrka+ 5 x slalombacken

tors  vila

Ni fattar att det är ingen Mo farah varning direkt. Men Acne jeansen sitter hyfsat

– Jag hittade en mycket trevlig podd i veckan. Kolla in podden RETORISKT!. En podcast om att övertyga. Gäster bland annat Henric Schyffert och Fredrik Wikingsson. Båda två är ju genialiska retoriker och gav många roliga exempel på metaforer och andra anekdoter urderas liv. Sen sammanfattar programledarna och ger tips vad man bör tänka på när man håller tal mm.

– Jonas Buud är kingen! Nittio gånger tusen meter (90x1000m) på 3.49 min/km med 0 sekunders vila. Är ni med ? ”Nu skall Sixten få bullar och Zandra få ett eget gym. Då kan jag träna ännu mer”

– Malin har varit flitig på slutet. Hon har vunnit 4 lopp på 12 dagar. I helgen vann hon Röbäckskneget 7.5 km terräng (33 sekunder bättre än ifjol) I förrgår gjorde hon 17.48 på 5000 m bana. Nu springer hon Kraftloppet i Skellefteå på lördag. Sen är det fullt fokus på Lidingöloppets 30 km.

– Sköna vinyler hos Stefan i veckan. Här är ett urval. Ni bör absolut kolla upp Imperiel State Electric, Rayland Baxter och Florence and the Machine. Då är ni hemma. Kolla in Steve Roper Plattan. Det är bröderna Åhdens band (som äger Gitarr-musset i Umeå) 

Mina Asics adepter visade framfötterna i Ultra vasan i helgen. Josefine stark 3:a i 45 km klassen, Frida 7:a trots stora magproblem. Anders och Sanna fixade medlajtiden på 90 km (trots störningar i förberedelserna veckorna innan) Marcus gjorde sin tredje Ultra? på 8 veckor och slet sig i mål med pannbenet i handen.

Så här skrev jag i mitt mail till dem i veckan.(jag har coachat dem med individuella träningsprogram i 24 veckor. Återstår 7 veckor av projektet)

Nästa vecka (v 35) är det återhämtning med eget ansvar. Efter en sån tömning i muskler,lever och kropp tar det tid. Ni måste blanda totalvila med skogspromenader, cykling, simning, lätt jogg motsv. Ät och drick ordentligt och kosta på er en massage under veckan.
Från v 36 kommer program fram till loppet.

Summering v12-34:
Frida: Stora framsteg och vinst-pallplaceringar i 10-15 lopp. Fått struktur på innehåll och farter. Fått ordning på armpendling samt blivit tuff mentalt.
Nu är Anders Tysk (Ultra) intresserad av henne. Jag har vädjat att Frida bör fortsätta utvecklas på 5-10-21 km några år till. Kan bli hur bra som helst. På riktigt. Bör fortsätta jobba med fart-tempo

Josefine: Otroligt talangfull och bra balans på träning-privatliv. Mycket stora framsteg och vinst-pallplaceringar på många lopp. Stark utveckling med lite mängd. Stor potential. Halvmara-maraton kan bli grymt bra. Bör försöka öka träningen med ett pass/vecka

Sanna: Startade som en bra motionär, men visade med sin vilja och drivkraft att det finns mycket i den lilla kroppen. Mycket bra Sthlm Maraton med 3-4 pass/vecka. Bra uppladdning inför Vasan (förkylningen störde lite) Gör ett otroligt starkt lopp i 60 km och fullföljer jättebra. En blivande ultralöpare och maratonlöpare. Bör jobba med fart-tempo och öka med ett pass/vecka

Anders: Var ju redan etablerad och tränade mycket. Dock ville jag justera innehållet lite. Med lite mera fart och lugnare långpass gjorde han fina lopp hela våren på 10km-21km och Rotterdam. Om inte knät spökat i Sthlm hade 2.48-2,50 varit rimligt. Anders visar med sin vilja, alternativ träning och rehab att 3 veckors löpning fixade 9 tim på vasan. Imponerande. Bör jobba med fart-tempo blandat med ”sin” träning

Marcus: Som jag sa, han chockade mig i Sthlm med 3.15 (jag trodde 3.19) Han tål mycket träning och är hängiven. Bör dock planera mer tränings-viloperioder istället för 3 ultralopp inom kort tidsrymd.(sjukdom-skaderisk) Stark kropp och bra pannben. Bör fokusera på fart-tempo inför halvmara-maraton. För att sen kunna ”flyta” genom Ultralopp.

– Jag har några dream-team i mitt hjärta. Här kommer två av dem: Mo, Bolt, Szacke, Södergård, Mattias, Malin och Sandra

– I  samband med New York-maraton skall jag, Szalkai och Anders Forselius dela rum. Många skratt, dåliga historier och anekdoter skall avhandlas.

Fredrik Wikingsson var på Moderna museet med sina två barn när han fick problem med sin mage. Barnen var för små att lämnas själva så han blev tvungen ta med dem in i den minimala toaletten. Där exploderade hans mage och stanken var så olidlig att barnen började gråta och skrika. ”Jag vill ut” skrek den lilla. Storasyster skrek ”Andas med munnen så känns det mindre”. När Fredrik var klar och öppnade dörren så var det en stor folksamling utanför som undrarde vad han gjort med sina barn eftersom dom skrek och grät hejdlöst därinne.  ”Här finns inget att se, rotera, skingra er” skrek Fredrik till folkmassan. Oerhört roligt tyckte jag.

– Bäst just nu enligt Danne Blom: BJN, Usain Bolt och ett turkost medelhav. 

– Bäst just nu enligt LG: Mina Bräntis-elever och livet


Nr 8 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Frisk kropp – och knopp! Så påverkas din psykiska hälsa av löpning
  • Tänk dig snabb med mental träning
  • 15 enkla knep för bättre prestation
  • Nya teknologin som förändrar löpningen – för alltid!
  • Så lär du dig känna farten
Bli prenumerant
Antal kommentarer: 1

Anders Forselius

Du måste återgå till lördagarna igen. Dina blogginlägg är ju enda möjligheten för mig att hålla reda på vilken dag det är!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Mitt 154:e RW Blogginlägg


Och vi skall göra vattnet rent/Ja vi skall göra jorden hel/ Och vi skall aldrig skada varandra mer (Laleh)Alla prover var bra. Tack Dr Eriksson. Nu återstår arbetsekg och lite annat. Men jag är lite på G kanske. Träningsmässigt har det varit tunt:

lör   gång/jogg Salomontrail banan i Järvsö

sön   cykel 1 tim

mån  styrka ( 2 minuters-testen) 61 pushups och 57 situps

tis    jogg 30 min + styrka

ons  vila

tors  jogg 30 min

Zlatans nya parfym är på gång. Den fick 4 stjärnor av 5 i  Magasinet Café. Parfymen och Vitamin Well känns ok att han satsar på. Men Dressman? Hallå? Köp tre betala för två. Taskig passform och kvalitet. 

Malin gjorde att jättebra lopp i Tavelsjö halvmaraton i lördags 1.22.27 (1.5 min snabbare än i fjol) Det är en tuff bana och väldigt varmt. Så det motsvarar nog under 1.21 på en platt bana. Hon körde ett tufft pass på bana med grabbarna i IFK Umeå häromdan. Hon ville göra en variant på Sandra Erikssons testpass (som hon skrev om förra veckan) Nu blev det först 4 x 1000 (3.22-3.25) Målet var 3.20 i snitt. Då blev hon sur och hoppade på löpbandet på IKSU och körde 3×1000 m ytterligare. Där klarade hon 3.20 ganska lätt. Nu kör hon ett terränglopp på 7.5 km på lördag (Röbäckskneget) Var har Thomas Edström hitta shortsen? Jag vill hem!


– Min gamla kollega och vän, Lotta Larsson bidrar med ite låtcitat några veckor framåt.Vi hade många trevliga stunder under min tid som portchef på Springtime. Jag saknar gänget mycket. Det är skönt att jag finns på vissa Training Camp veckor + New York och mitt uppdrag i Runners World. Då träffs vi regelbundet.

Arnold Schwarzeneggers karriär är alltid kul att läsa om. När han var liten var han tvungen att köra massor av situps för att få frukost. Och fick tillbringa sina unga år genom att jobba tungt på familjens lantgård. Hans filmkarriär sammanträffade med Sylvester Stallones, och dom var inte bästa vänner kan man säga. Dom spydde galla om varann till media. Vid ett tillfälle hade Stallone häcklat Arnold i pressen, så Arnold stämde journalisten. Då betalade Stallone böterna åt journalisten. Det var det värt tyckte han.

– Nu väntar Ultravasan för mina Asics Go Run it adepter. Marcus sprang Sthlm Ultra för 3 veckor sen (han hade planerat det sen länge) men han är hård och slitstark. Sanna har gjort stora framsteg och har ett psyke som passar för långa lopp. Anders Larvia fick ju löparknäproblem i samband med Sthlm Maraton vilket hämmat hans träning. Han kommer fixa loppet utan problem, men inte den tid han hoppats på. Frida och Josefine kör 45 km och kommer prestera mycket bra. Camilla på Asics och Jonas Lund har fixat ett bra program I Mora i helgen.

– Men nästa utmaning blir kanon! Då är det ett snabbt 10 km i Berlin 10-11 oktober. Nu blir det fartträning när dom återhämtat sig.

– Det var en härlig helg i Järvsö i samband med Salomon Trail Tour/Järvloppet. Jag och Markus Torgeby hade varsin föreläsning på fredag. Mycket trevliga lyssnare och middag uppe på Rovdjurscentret. På lördag var det barnlopp + 53 km + 21 km + 11 km lopp. Totalt ca 300 deltagare. Och en djävulsk bana! Vi gick och joggade den med möda. Anders Södergren vann halvmaran på 1.41 (Linus Holmsäter 3:a). På kvällen var det bankett på Destilleriet med grillbuffe, filmvisning och live musik av Engmans Kapell (Peppe på trummor) Peppe har slutat med solrosfrön och broccoli. Nu äter han fläsk och flott och dubbel Japp. Det syns inte på kroppen. Men kolla kinderna.

 

Marlene Sjöberg fotbollspelare i Göteborg (några landskamper) vann Chalmerspris för bästa uppfinning. Hennes Race One app kan bli en sensation. Flera stora lopp är intresserade. Appen går ut att man kan följa varje enskild deltagare i mobilen på ett snyggt och enkelt sätt. Hon är till och med inbjuden till Silicon Valley och presentera iden. Bra jobbat Marlene!

Vid OS i Berlin 1936 så hade storfavoriten Jesse Owens två ogiltiga hopp i längdhoppskvalet. Då gick hans främste utmanare, tysken Luz Long fram och gav honom räd att flytta bak ansatsen några decimeter. Jesse tackade och fick till ett bra hopp. I finalen vann Jesse Owens före just Luz Long. Det ansågs mycket vågat av tysken att hjälpa en färgad motståndare när Hitler satt på läktaren. Jesse och Luz blev för alltid bästa vänner och Luz Long fick pris av Pierre de Coubertain för sitt sportmannaship.

– Jag är ruskigt nöjd med Garmin Fenix 3. När jag börjar träna hårdare får jag chans att testa farter och sträcka. Nu går jag mest omkring och är stencool.

– Södergård har vaknat ur pollendimman. Grattis till andraplatsen i Midnattsloppet! Prispengar? Sen håller vi tummar för David Nilsson på lördag, Andreas Almgren med bästa coachen Urban Aruhn samt bloggkollegan Sandra Eriksson.

– Bäst just nu enligt Danne Blom: Spanienresan och Friidrotts VM

– Bäst just nu enligt LG: Att eleverna kommit tillbaka och Liverpools 6 poäng.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Mitt 153:e RW Blogginlägg


– Jag har inga starka armar att bära dig på/Jag är inte mycket, inte mycket att titta på (Håkan H)

Tunga tider. Tunga tider…

– Så här är det: Efter mina fina 51 dagar i rad med blandad träning tog jag några vilodagar. Men kroppen blev helt konstig. Jag körde 4 dar förra veckan och allt gick tungt. Oerhört svårt att dra djupa andetag. Dålig sömn. Trött som ett lik. Jag vilade i fre-lör och körde igång med:

söndag skogspromenad 1 tim (segt-trött)

måndag 40 min jogg (155 i puls i 6.00 min/fart) fick gå 8-10 ggr

tisdag  Cykel halvhårt 60 min (segt trött)

Onsdag  Yoga + 15 min jogg (segt)

– Dr Eriksson fixade provtagning åt mig samt en remiss om arbets Ekg. Endera är livet över eller så är det vilodagarna som dödade mig.

– Malin körde 1500 m på DM igår (vann på 4.59) efter loppet körde hon 3000 m tröskel i 3.40 fart och 2000 m tröskel i 3.38 fart. Draghjälp av sina klubbkompisar Göran, Lars-Erik och Lukas. Tack grabbar. På lördag springer hon en halvmara i Tavelsjö.

– Brassemålvakten Jefferson skulle beskriva Neymars storhet. Han sa så här: ”Vissa spelare bär pianot. Andra spelar på det”

– Det är svårare och svårare att få länder att arrangera OS. Vinter OS 2022 hade två seriösa ansökningar!? Almaty/Kazakstan och Peking/Kina. Det blev Peking. Olympiska spelen i Los Angeles 1984 hade egentligen också bara en konkurrent (Afganistan). Mats Olsson berättade i pådden att LA blev skuldfri från kostnaderna för några år sen.

– Bloggkollegan och hinderstjärnan Sandra Eriksson är en skön tjej. Läs hennes Instagram (santero_e89) när hon kör sitt testpass. Nämligen 6 x 1000 m på bana med 2-3 min vila. Målsättningen att ha alla loppen under 3 min. Efter 4 lopp la hon sig ned och ville dö. Men hon grävde farm sin finska sisu och klippte dom sista loppen på sub 3 min också (snitt 2.58). Jag körde 10 x 1000 m med Mats Erixson på den tiden jag var löpare. Han vilade inte på tid, utan tills pulsen gick ned till 120 slag. Om det tog längre än en minut så la han av. Jag klarade 8 x 1000 m (snitt 2.56) men på 9:e loppet låg pulsen på över 130 slag efter en minut så jag klev av. Mats trummade vidare på lätta ben.

– Jag hälsade på en gammal kompis från barndomstiden i Vilhelmina häromdan. Sommarprataren, slöjdare och livsnjutaren Jögge ”Sur Olle” Sundqvist. Vi hade en trevlig stund där vi pratade om slöjd, musik och livet. Han är proffsslöjdare sen nästan 20 år tillbaka. Säljer verk till flygplatser, företag, skolor samt har slöjdkurser runt hela världen. Allt sker med yxa, såg och kniv. Han gillar att springa och kollar ofta efter bra råmaterial i skogen på sina löprundor.

– Jag skall få testa Garmins nya Fenix 3. Som har enormt med funktioner. Och snygg som tusan. Isak Mankert på Garmin skall förresten spring Lidingöloppets 30 km. Igår körde han 4 km (4.30 fart) + 3 km (4.20 fart)+ 2 km (4.10 fart) med 4 min vila. Och han fixade det på (4.21-4.21-4.08)  Det blir nog en bra dag för honom den 26 sept.

Sigge Eklund har kommit på ett sätt att betygsätta filmer. Han kallar systemet för 12/12/12/12 systemet. Du betygsätter filmen 12 tim innan, 12 minuter efter, 12 timmar efter och 12 dagar efter du sett filmen. Då får du ett snittbetyg. Ofta kan man ha stora förväntningar innan och kanske bli besviken direkt efter. Men sen växer filmen efter nån vecka. Testa.

– Det var bra inlägg av Johan och Södergård om polariserad träning förra veckan. Johan är noga med vetenskapliga belägg och hittar undersökningar som är intressanta. Södergård har erfarenhet från elitvärlden och bidrog med bra länkar från de bästa norrmännen som tränar enligt Kenyanska principer. Om vi tittar på vilka träningsfilosofier som präglat de bästa löparna genom tiderna (Lydiard, engelsmännen, Portugals Lopes & Mamede, Marockanerna, Kenyanerna, Salazar och Renato Canova)  så är det blandad träning hos alla. Både mängd, trösklar och tuffa intervaller. Alla springer mycket (14-25 mil/veckan). Canovas långpass i maratonfart (typ 30 km i 3.10-3.15 fart för de bästa) var lite iögonfallande när det kom. Men har funkat. Man måste skilja på elit och motinär. Skilja på 3-4 pass/vecka till 12-13 pass/vecka. Prova er fram och testa olika metoder. Men framför allt öka antalet pass/vecka och spring er trötta som faan ibland.

– Umeå IK vann igår mot Hammarby med 2-0 och fick lite andrum. Supertalangen Lina Hurtig gjorde båda målen. Jag lovade spelarna att bjuda på nakendans, berätta usla historier samt tacos om dom vann. Lisa Lantz var snabb på vilja boka tid och dag. Hur tusan gör jag med nakendansen? Annica Svensson är en av de seriösatse spelarna jag jobbat med. Hon är en kugge i Eskilstuna nu. Dom kommer till Umeå i helgen och bjuder på tufft motstånd.

– Jag åker till Järvsö imorgon och skall föreläsa på deras Salomon trail helg. Även Torgeby skall föreläsa om sitt liv i kåtan. På lördag är det 11 km, halvmara eller 53 km lopp. Jag tittar, coachar och säger kloka saker. Fest på kvällen och umgänge med Peppe Lindholm och makalösa Cecilia Gustavsson. Undrar om Lilll-Babs kommer på festen?

Ludvig Edman är en gammal elitlöpare (29.52 på 10000 m) numera professor i nåt som har med batterier att göra? Jag mötte honom på Iksu när jag skulle på yoga igår. Jag var snyggt och färgmatchat klädd i mina träningskläder. Han kom i manchester-kavaj med läderförstärkningar på armbågarna, samt en Musse pigg sweatshirt under kavajen. När han fick höra att jag skulle på yoga så skrek han rakt ut och spottade choklad-flisor från kex-chokladen som han alltid bär omkring på. Varför skulle jag berätta? Nu kommer han att dra igång facebooks-kampanjer mot mig.

– Bäst just nu enligt Danne Blom: Hans nya Marshall-hörlurar och sin påbörjade hälsovecka

– Bäst just nu enligt LG: Yoga och Warren HaynesLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Mitt 152:a RW Blogginlägg


– Baby for a long time/You had med believe/That your love was all mine/And that´s the way it would be (The Byrds)


– Efter mina 51 dagars träning på rad blev det tre vilodagar av olika anledningar. Och kroppen blev helt konstig. Jag blev stel i lederna och mitt knä kändes tjockt. Jag startade om med följande träning: 

måndag fm 5 ggr i slalombacken (40 min) em jogg 30 min + yoga

tisdag    fm crosstrainer 30 min + roddmaskin 15 min + styrka

Onsdag  fm jogging 45 min

Tors      fm slalombacken 5 ggr (40 min)  em jogg 30 min + styrka

Men kroppen känns fortfarande seg. Jag skall blåsa ur mig nån dag med vattenlöpning 10 x 3 min med 30 sek vila (utan väst) Då får man jobba som tusan.

Jämtland har ju en president som heter Evert Ljusberg. Han berättade hur man kan känna igen en jämte. 1. Dom rör bara på läpparna när det är allsång. 2. Dom använder inte blinkers pga miljöskäl. 

– Hans vallöfte till nästa år var:

1. Snabbare snabbtåg

2. Bredare bredband

3. Gladare gladpack

4. Smartare smartphones

5. Fetare grisar

Hans Nilsson, IFK Umeås starke man fyllde 50 år nyss. Och istället för att ordna en fest med smörgåstårta och serpentiner, så arrangerade han en löptävling. Loppet hette Jubileums-loppet och gick i Holmsund. Banan mätte 7.4 km, småkuperad grus-asfalt. Ca 80 deltagare där Malin vann damklassen och Anders Hemmyr herrklassen. Malin snittade 3.42 min/km vilket är bra. Nu springer hon 3000 m bana på måndag och Tavelsjö Halvmaraton på lördag.

– Själv åker jag till Järvsö och har en föreläsning under deras Salomon-trail helg. Även Markus Torgeby kommer föreläsa. Det blir Ultra 53 km , ett lopp på 11 km samt ett hillrace. Peppe Lindholm är med i arrangörsgruppen och bjuder på bantningstips och trumlektioner. Vi skall bo hos Peppe och hans underbara Cecilia. Och köpa coola retrogrejer ur deras garage-shop.

– Undrar hur fort Mo Farah skall springa i år? Vad kommer han att vinna? Vad skall han fixa maran på den dag han toksatsar? Njut av en stilstudie och ge er ut och härma hans löpstil. Skit i 180 frekvens och falla framåt och bla bla bla….

Sköna vinylinköp på slutet samt 20 st Knasentidningar från 1981.

Håkan Eriksson, U21 förbundskaptenen som coachade Sverige till Guld i EM nyss har en teori om spelartyper. Han kallar spelare som jobbar hårt både offensivt och defensivt samt är lojala och hårda för kontinuitets-spelare. Och spelare som är matchvinnare, gör oberäknade saker, duktia en mot en men kanske inte jobbar så hårt defensivt för rubrikspelare. Han menar att när man möter svagare motstånd kan man ha 3-4 rubrikspelare på planen. När man möter jämnstarka motståndare kan du ha 1-2 rubrikspelare i startelven. Men möter du starkare motstånd kan du inte ha nån endaste en.

– Jag tror det är bra att kombinera tröskelpass med några kortare intervaller i samma pass. Ex: 2 x 10 min i tröskelfart + 5 x 400 m i överfart. Du lär dig springa fort fast du är trött. Du är ordentligt uppvärmd och har fått igång slagvolym, blod i varje muskelfiber och har bra löpteknik.

– Snart är det dags för Ultravasan för mina Asics Go run it adepter. Anders, Marcus och Sanna klipper 90 km. Frida och Josefine tar 45 km. Undrar vad Jonas Buud kan göra i år? Han har ju slagit banrekord eller personrekord hela sommaren. Han måste kört grymt bra alternativ träning när han var skadad i bäckenet.

– Danne Blom har en pärla till sambo. Sofie skickade mig en skål av LP skivan ” De La Soul”. Med massa fruktkola i. Plus sångtexten till Lill Lindfors ”En sån karl”. Och ändå är jag bara mig själv. 

– Jag springer med den specialgjorda inlägget som vinklar mitt knä inåt (pron) Vilket funkar ganska bra. Däremot får jag lite ont i baklår-knävecket efter vajervurpan i våras. När jag tog bort inlägget och körde neutralt kändes baklåret bättre men då fick jag ont i knät. Faan!!!

– Jag kommer att göra en enkel utmaning 3 ggr/veckan ett tag framöver. Det består av:

1. Så många pushups jag klarar på 2 min. Det skall vara djupa så att bröstkorgen touchar en tennisboll som jag har under bröstet. Igår klarade jag 49 st.

2. Så många sit-ups (crossfit-varianten) jag klarar på 2 min. Du skall toucha golvet med din händer över huvudet på nedvägen och klappa dina vrister på uppvägen. Så det är en lång rörelse. Igår fixade jag 50 st. 

– Bäst just nu enligt Danne Blom: Hans nya löparskor och sommarens kravlösa träning

– Bäst just nu enligt LG: Bates motel på Netflix och Lediga dagarLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Mitt 151:a RW Blogginlägg


– Livet börjar om varje dag/Varje sekund (Håkan Hellström & Lotta Larsson)


– Det blev 51 dagar i rad med träning!

– Jag är nöjd med min utveckling under dessa 51 dagar. Nu kan jag springa 40 min i sträck och kan köra tuffa pass på cykel/crosstrainer och roddmaskin.(bland annat 1092 m på O´Neilltestet i rodd på belastning 10) Jag är jättestark i mina ben av styrketräningen och stavgången i slalombacken. Dock lite för mycket godis och grillat för att ha den lätta, flygande känslan i kroppen.

Andre Jeglertz, den gamle Umeå IK, Djurgården tränaren och numera förbundskaptenen för Finska damlandslaget är en skön man.  Han älskar löpning och håller en god klass (sub 40 min på 10 km) Men han har en usel kropp som ofta blir skadad. Nu har han testat cykel och triathlon som kanske blir hans nästa gebit. Tillsammans med Tony Gustavsson (Hammarby, Tyresö FF och USA:s damlandslag) är han den absolut bästa tränaren jag jobbat med under mina 30 år som fystränare. Andre skapade ett bra spelsystem för Umeå IK, han lät mig ha full frihet för fysträningen. Vi diskuterade upplägg och nya ideer vilket gav en massa SM guld och fina framgångar för våra spelare. Tony är den mest karismatiske tränaren av alla som kan få en lårbens-amputerad spelare att jobba stenhårt. Vi diskuterade i ledarteamet (Leif Edeborg ass trän) om upplägget vecka för vecka. SÅ första året med Tyresö FF (SM guld) var spelarna i god form varje vecka (Annicka Näsmark/Jessica höll koll på ev skador)

Noel Gallagher (Oasis mm) var gäst i Varvet. När Kristoffer Triumf frågade honom om han ville rekommedera nåt, svararde han: ” Säg att du älskar din parner varje dag. Det underlättar vardagen. Även om du inte älskar henne/honom så säg det ändå. Allt blir lättare då!” 

– Det funkar. Jag lovar. Testa själva.

– Jag fick några konstiga kommentarer när jag skrev om Sanna Lundells sommarprat förra veckan. Broder Anders förtydligade att siffrorna om kvinnors ägande och inkomst är globala siffror. Tack bror. Även MB hade bra länkar med fakta. Jag älskar de flesta kvinnor och även de flesta män förresten. 

– Om jag skulle återge mina 150 inlägg i repris med tidsinställning varje vecka. Då skulle jag ha inlägg till 25 juni 2018. 

Lars Södergård har hälsat på i Umeå. Vi hade en härlig samvaro med besök på Gitarr museet, där Lars fick guldstjärna av guiden (han kunde Paul Mc Cartney och Jim Hendrix samt benämningen på lite gitarr teknik) Jag bjöd honom på öl och Guitars specialburgare efteråt som belöning. Han körde ett bra banpass på Campus i Umeå enligt följande:

4000 m på 12.13 (3.03-3.04-3.03-3.03) Byte till spikskor sen en stege 1000-800-600-400-200 m (2.48-2.12-1.39-65.28,5 sek) Grymt bra. Vi avslutade kvällen med DN Galan och vattenmelon. Samt konstaterade att bästa Håkan Hellström plattorna är ”Känn igen sorg” och Två steg från pardise”

– Alex& Sigge diskuterade lite hur det var förr. Bland annat fick man röka längst bak i flygplanen?  ” Det är som att ha en pisshörna i ett hörn av simbassängen , sa Alex !

Malin körde också ett kanonpass på bana samtidigt som Södergård enl följande:

2000 m- 1500 m-1000 m  (7.01-5.11-3.19 ) med 5 min vila + 5 x 200 m på 35-36 sek. Kan bli en bra höst för båda två.

– Förra helgen var vi i Göteborg hos Mattias svärföräldrar ocj firade hans fru Linns 30 årsdag. Fick även se Marstrand mm av Västkusten. Mycket fint. Jag hann inte träffa Markus Torgeby, Patrik Nyström, Jonas Lundström, Mats Erixson, Isak Mankert eller Malin Johansson. Men en annan gång. Snart börjar skolan och sen är det jul och det blir 2016. Nja inte ännu…

– Vi hyllar några kvinnor. Är ni med?

– Jag fick mina presenter av Stig Petterson förra veckan. Underbart!

– Nu skall jag skriva klart artikeln till nästa Runners World. De närmsta numren handlar om Lidingöloppsträning mm. Och nummer 9 (20 sept) skriver jag om att behålla motivationen och roliga träningspass. Jag beskriver sex stycken egna pass + två som Södergård har som favoritpass. Missa inte.

– Mina Asics adepter går som tåget igen. Larvia springer för fullt, Frida och Josefine vinner och vinner, Marcus och Sanna går på som i ett rus av tränng och kommande tävlingar. Även Lodin, Yderberg och Alwin har hittat struktur och motivation till 100%. Jag har även ett gäng som springer BAMM, Lidingö, Sthlm halvmara och en del kommande höstmaror som är hur motiverade som helst.

– Bäst just nu enligt Danne Blom: Diamond League och Livekonserter

– Bäst just nu enligt LG: Håkan på vinyl och nya utmaningar (återkommer)Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Mitt 150:e RW Blogginlägg


– Just a perfect day/You made me forget myself/I thought i was someone else/someone good (Lou Reed)


– ”Min bil är inte lik nån bil/ Det är en likbil (Robert Broberg) Vila i frid.

Mo Farah är tillbaka!  Efter de smutsiga ryktena som cirkulerade om hans tränare Alberto Salazar. Mo tog ett kort uppehåll från tävlingar medan Salazar svarade media på dopingryktena. Sen dess har Mo visat på banan att han är kingen. Vad sägs om 26.50 på 10000m , lekande lätt spurtvinst i Lausanne på 5000m 13.11 (54 sek på sista varvet) och 3.28 på 1500m i Diamond League galan i Monaco! Schhh alla andra. Tyssta nu..

Sanna Lundell (Ulf Lundells dotter och Mikael Persbrandts sambo/särbo) hade ett starkt och utelämnande sommarprat häromdan. Om sin uppväxt med föräldrar som hade problem med alkohol/droger. Hennes trygga faster i Åre som hyllades. Hon berättade också om förhållandet med Persbrandt som sitt livs kärlek, men också om medberoendet. Hon är en stark feminist och lämnade några tänkvärda exempel på detta. Till exempel att kvinnor äger 1% av världens egendomar och tjänar 10% av vad männen tjänar! Och att var 3:e vecka dödas en kvinna i Sverige av sin manliga partner. Sverige har kommit långt i jämställdhetsfrågor men vi har mer att jobba på. 

Malin fortsätter att bygga upp sig inför höstens tävlingar. Söndagens ”Canova-Distans gick bra. Hon löpte efter jobbet 90 min (45 min i 5.00 + 45 min i 4.10),. Nu är hon i Sthlm med sambon Achmed och hälsar på brorsan mm. Hon löpte 3 x 3 km i Hagaparken igår i 4.00 fart. Idag 90 min distans och imorgon backe 12 x 45 sek.

Emma Berglund (Fotbollspelare i Landslaget/Rosengård) är en god människa. Hon skickade ett vykort och berättade om läget från VM i Kanada till min 83 årige far i Vilhelmina. Han älskar fotboll och Umeå IK i synnerhet. Jag undrar när han slår sitt rekord på att steka pannkakor på tid? Själv tar jag tid på en massa saker också. Förutom alla löprundor, styrkeutmaningar så har jag en liten udda aktivitet som jag brukar klocka. Nämligen hur länge jag urinerar. Reglerna är att strålen måste vara obruten och det skall skvala konstant. Det längsta jag urinerat stående är 69 sek. Visserligen 7-8 år sen men ändå.

Nisse Hellberg (Wilmer X) var sommarpratare igår och hade en bra definition om bra artister. ”Det bästa artisterna är de som misslyckas med att härma andra artister”! 

– Min egen träning går bra. Sen förra inlägget har jag sprungit 4 ggr (40-40-50-40 min) samt gått i slalombacken 4 pass, ett pass cykel , ett pass vattenlöpning och styrketräning. Igår tränade jag för 50:e dagen i rad. Vi får se hur länge jag fortsätter. Mitt rekord i antal träningsdagar i rad är 106 dar. Det var från 1987. Jag var aldrig skadad eller sjuk under en 15 årsperiod 1984-1999. Jag kunde träna det jag ville utan avbrott. Dock hade jag ju familj med två barn och heltidsjobb som yrkesofficer. Och jobbade som fystränare för ett antal lag på fritiden. Men jag körde mina 8-11 mil/vecka och tävlade mellan 25-50 lopp per år. 

– Jag har under våren-sommaren haft en del företagsträningar om löpning/träning. Mitt vanligaste koncept är en föreläsning på 60 min (tack för layout Hasse Castergren) och ett praktikpass på 60 min. En reflektion jag gjort är: För tio år sen frågade folk: ”Hur skall jag träna”?  Nu frågar folk: ”Hur skall jag springa”? Just själva löptekniken har blivit het. Men som jag skrivit tidigare så brukar sånt ge sig själv om du springer mera. Löpteknik är individuellt och man måste hitta sin egen stil. Visserligen finns det bra tekniktips och instruktionspunkter för att underlätta. Men alla coacher lär ut olika. Kolla hur dom bästa springer. Och spring oftare.

Johan på Hjärnfysikbloggen är duktig som tusan. Han skriver bra och tränar bra. Respekt Johan!

– Nästa vecka kommer Lars Södergård upp till Umeå för att hälsa på. (hans tjej har släkt i Granö) Vi skall på Gitarrmuseet och käka middag på Its only rock´n roll (John Eden styr upp). Vi kommer spela vinyler, jämföra underhudsfett, hårtjocklek samt kolla om det var bättre förr. Dessutom skall han bränna av lite banintervaller. Tyvärr är jag inte i skick att vara hare. Men Instagramma skall jag. Han få låna mitt hus när jag åker till Storsjöyran. Undrar hur många av mina märkes Tshirt och Acne jeans han snor med sig? Det kvittar för jag det har gått bra i juli.

Min son Mattias kommer minska sina uppdrag som PT på SATS för han har fått fast jobb på ett Data-företag på Södermalm. Han har utbildat sig under två år parallellt med PT jobbet. Och fick fast jobb nästan direkt. Han är inne i en styrkeperiod nu. Ingen löpning alls!! Så här ser han ut nu:

Peppe Lindholm (den löpande trummisen från Järvsö ni vet) Han som äter solrosfrön till frukost och chiagröt på julafton. Han är med och arrangerar några traillopp med Salomom trailtour som går i Järvsö den 15 aug. Det blir en massa roliga event/lopp. Dessutom kommer jag och Markus Torgeby ha varsin föreläsning under helgen. Peppe älskar sin fina Cecilia mycket. Men han älskar mig nästan ännu mer. Och försöker ofta krama och pussa mig när vi ses.

– Oj vad jag spelat Jason Isbells nya vinyl. (Finns på spotify) Mer bra musik nu är Tame Impala, Iron&Wine och Chris Stamey. Och naturligvis blir det alltid en portion Håkan Hellström, Joel Alme under veckan. Fina vinyler i övrigt hos Burmans Musik : Motörheads första, Blue Öyster Cult, Tottas Bluesbands första, Cheepskates och Little River band

– Var köper man T-shirten nedan?

– Bäst just nu enligt Danne Blom: Sofies blåbärspaj med vaniljsås och 25 x 30 sek backintervaller!

– Bäst just nu enligt LG: Forselius, Värvet, Ekwall&Olsson, Alex& Sigge samt att erkänna att Zara Larsson är stark och duktigLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*