Blogg

Mitt 179:e RW Blogginlägg


– I´m a man in love with a pure heart/Someone above send me a work of art/The happines i feel/ I so real (Dee Dee King)


Träningen rullar på och denna vecka har jag tryckt på med lite kortare intervaller. Det var skönt att få springa sig trött och ta ut steget. 10 x 200 m i Nolia med 30 sek ståvila samt 10 x 30 sek på löpband på 17 km/h. Med 30 sek ståvila. Desutom har jag cyklat 5 x 4 min och kört roddmaskin och crosstrainer som genomblödning. Ett pass yoga och styrka i samband med löpningen. Bra vecka.

– Alex&Sigges podcast är underhållande. I veckan har dom diskuterat olika sätt att gradera lycka mm. Och kom fram till att bästa måttet på att beskriva lycka är att använda antal cm som livmoderhalsen öppnat sig??  När en kvinna är gravid så är väl ca 10 cm öppning läget när barnet är på väg. Har man öppnat sig 3 cm är det kanske läge att åka in till BB osv. Då menar Alex&Sigge att man kan använda detta när folk frågar hur glad och lycklig man är över exempelvis sin nya lägenhet – ”Jo , tack, det är ungefär 4 cm”!

– Ishockeyspelarna Jörgen och Kenny Jönsson (Rögle, NHL, OS guld mm) har en mamma som följt sina pojkar i alla lägen ändå upp till 16-17 års åldern. Hon har stöttat med utrustning när dom var yngre, skjutsat och hämtat till matcher och träningar. Hon följde även med i bussen på bortamatcherna. -” Det var så trevligt med gemenskapen och snacket. Sen brukade grabbarna skramla till en P-rulle på hemvägen”!?  Va? Det skulle känna konstigt att sitta i en buss och se på en VHS porrfilm med lagkamraterna när ens mamma sitter två säten framför…

Vecka 12-13 är jag i Portugal med Springtime och Runners World. Då skall huvudfokus ligga på löpträning, styrka för löpare, yoga för löpare samt föreläsning om löpning. Jag skall fördela ut vilka pass mina fina löpledare skall köra. Under veckan finns Lars Södergård, Hjärnfysik-Johan, RW Stefan, RW Sofia, RW Nina, Björn Lans, kost-Emma,Löplabbet-Jens och den super ödmjuke legenden Mustafa Mohamed  med på löpningarna. Cecilia Duberg, Carolina Söderberg, Erik Sandström, Annika Lans, Ulrika Brorson, Åsa Barrén, Kinna och Hasse sköter de andra passen och våra kroppar. Det blir grymt. Kortbyxor, färgmatchade kläder, sol och glädje. 

– På några dagis i Israel hade dom problem med att föräldrarna hämtade sina barn senare och senare. Då införde dom böter om dom hämtade senare än avtalat. Då skulle ju resultatet bli att dom hämtade i tid och inte så sent heller. MEN då började dom hämta ännu senare. Dom såg böterna som en avgift och tycket dom betalde för en timme till? Tidigare var det en känslomässig koppling mot personalen att dom skulle skynda sig. Men nu tycket dom att dom betalde för att få komma sent. Så kan det gå…

– Det är bra med en blogg på många sätt. Dels får jag skriva om vad som helst (nästan) Dels får man bra respons från läsare (oftast) Man får också många förfrågningar om att testa produkter. Jag brukar vara noga med vad jag testar, och förklarar att om jag inte tycker produkten är bra så framgår det i bloggen. Då brukar några företag dra sig tillbaka. Jag skall få möjligheten att testa löpskon Hoka-One. Den skall ju vara extra bra för mina knän genom sin sulkonstruktion. Vi får se om det funkar. Jag har mest sprungit med Asics de 5 senaste åren. Asics har ju det bredaste och bästa sortimentet. Nike var störst förr och det märke jag sprang på när jag var tävlingslöpare 1978-2009. Men Adidas, Saucony, Pearl Izumi, Salming mfl har kommit väldigt starkt. Dom här heta sneakers fick jag av Asics Camilla för att hon tyckte jag var en fin man. Och ändå är jag bara mig själv..

– Jag fortsätter bygga upp min vinylsamling och veckan kryddades med Dee Dee King (Ramones-Blondie) , Lucinda Williams, Redd Kross, Bowie samling, The Clash samling och en LP med den nyss avlidne radiolegenden Kjell Alinge (Hemma Hos). 

– Jojje Borssén, den gamle RW medarbetaren har ju startat företaget Vitaminmanager. Nu skall han köra igång en podcast om heter unika människor. Och har bjudit in mig. Det känns spännande. Oj vad jag skall snacka..

– På tal om musik. Det dök upp en skiva med ett band som heter Atlas Station. Medlemmarna är från Vännäs/Umeå. Och det låter sensationellt bra. Påminner om Peter Gabriel. Grym sångare och kanonljud. Dom spelade på Burmans Musik i måndags. Anders Larvia upptäckte dem via Spotify. In och lyssna eller köp plattan!

– Damlandslaget gjorde ett bra genrep mot Skottland. Vinst med 6-0 och bra insatser av många. Seger och Lisa D starka på mitten. Kul att Pauline Hammarlund fick göra två mål. Umeå IK har också byggt upp sin grund nu. Sen 7 november har vi kört ca 25-30 pass löpning, 25- 30 pass styrka samt 25-30 pass fotboll. Fortfarande är ju några spelare under rehab från fjjolårets 4 korsband och två stressfrakturer. Till seriestarten är nog huvuddelen igång. Så tiden talar för det unga UIK.

– Bäst just nu enligt Danne Blom : Vilopuls på 47 och Anthon Bergs choklad

– Bäst just nu enligt LG: Atlas Station och Modern family på Netflix


Nr 3 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Test! Vårens bästa löparskor. 23 nya modeller – hitta rätt sko för dig
  • Löpträningen som gav Guld  i skridsko-VM. Möt Nils Van Der Poel
  • Världens bästa träningspass
  • Kriget mot skavsåren – och hur vi kan vinna det
  • Därför skyddar löpning mot depression
  • 3 sätt att bli snabbare
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Mitt 178:e RW Blogginläggt


– I´m an alligator/I´m a mama-papa coming to you/I´ll the a space invador/I´ll be the rockn rollin bitch for you (David Bowie)

– Lars Södergård fick inte köpa Hasse Nilssons urtvättade Sub 4 splitshorts. Dom köptes av en av Hasses största beundrare, nämligen Mats Lundin (Sveriges Petter Northug). Det var länge sen jag såg Södergård så ledsen. Han älskar gamla sunkiga träningskläder. Undrar hur fort han skulle springa med nya funktionskläder?

– Beatles hela katalog finns numera på Spotify. Du kan ävn få anpassade Beatles-listor för olika sinnesstämningar. Det finns även fina och varierade spellistor på sonicmagazine.com

– Veckans träning rullar på. Två pass löpning, två pass cykel,ett pass roddmaskin, ett pass yoga och ett pass styrka är helt ok vecka. Jag har dock under lång tid slarvat med de långa passen. Mitt psyke är dock inte i dagsläget nog starkt för 90 min cykel eller crosstrainer. Nu börjar dock kylan ge med sig vilket bäddar för skidåkning. Skärp dig LG..

– Alex&Sigge är väldigt underhållande i sin podd. Dom har även ett nyhetsbrev som är väldigt kul. Alex vet om att Sigge har en fobi för kräk och spybilder. Flera gånger i veckan skickar Alex mail till Sigge med till exempel ”kolla vår fina recension av showen” När Sigge öppnar mailet ploppar en äcklig spybild upp. I storlekordningen två spymail iveckan brukar Alex skicka. I senaste nyhetsbrevet skall Sigge hämnas på Alex. Det känsligaste för Alex är om andra kändisar får framgång samt om hans pappa framställs i sämre dager. Alex pappa producerade bland annat Hylands hörna och blev god vän med Lennart Hyland. Denna relation var viktig och ”ren”. Alex var väldigt stolt över detta. Sigges hämnd i nyhetsbrevet var att photoshoppa in Hylands och pappa Allans ansikte i grova porrbilder. Där Hyland och Allan är fångade i grova sexscener med varann. Undrar hur Alex reagerar på detta?

– I nya numret av RW skrev jag om maratonträning och jämförde även Lydiard och Canovas olika träningsfilosofier. Det jag kan märka på yngre löpare eller löpare som vill börja satsa är  att dom vill ha snabba resultat. Problemet med långdistanslöpning är att det tar tid att bli bra och genomtränad. Det finns ingen quickfix som vissa tycks tro. På vissa bloggar och så kallade träningsmagasin kan det stå ” du kan bli bra på bara 3 min hård träning” eller ”6 x 30 sek är bästa träningen”. Jag hoppas ”Hjärnfysik-Johan” kan bena ut dessa spörsmål. När jag skall hjälpa löpare med träningsupplägg så vill jag ha 6-8 månader om de skall springa ett maraton och 3-4 månader inför ett halvmaraton. Skall dom satsa på ett 10 km lopp räcker det hyfsat med 10-12 veckor för att det skall se ut som löpning.

– Eric Cantona (Fransk fotbollspelare, Manchetser United) är en cool man. När han var kung i klubben hade just ungdomar som Paul Scholes, David Beckham och Gary Neville flyttats upp i Alaget. Vid ett tillfälle hade klubben fått en check på 5000 pund för nåt sponsorjobb. Spelarna diskuterade hur man skulle fördela summan.De flesta yngre spelare med låg lön ville att dom skulle dela pengarna på truppen. Medan de rika,äldre spelarna ville lotta ut så att en spelare fick hela summan. Paul Scholes och Gary Neville gick med på detta trots de andra yngre spelarna ville dela. Sen vann Eric Cantona utlottningen och lämnade omklädningrummet med kaxig min. Dagen efter kom Cantona med två checkar på vardera 2500 pund. Sen gav han Sholes och Neville varsin check. -” Här får ni grabbar för att ni vågade gambla”!

 
–  Jag fick en fin väska av min kompis David Lenneman som kan vara bra att ha i vardagen. Även skivbutiken Pet Sounds har tryckt upp tygpåsar. Den numera nedlagda Its only rockn roll likaså. Nu väntar jag på Stefan på Burmans Musik. Då är samlingen komplett.

– Två av mina gamla löparkompisar är Mickael Svensson (3.37 på 1500 m semifinal i VM) och Richard Larsson (sub 15 min på 5000 m) Nu är dom framgångsrika företagare och kör kostym och handsydda skor. En gång i tiden så blandade dom vetekli och kruskakli i allt dom skulle äta. En dag när Micke kom till Richards lägenhet låg Rickard avsvimmad på toaletten med byxorna vid vristerna. Han hade ätit så mycket kruskakli att magen blivit förstoppad. Men det löste sig och dom började äta normalt. Igår bjöd faktiskt Richard och sambon Liselott på färsk pasta, lax, vaniljsorbet och Belgisk öl. Och Micke är docent i överträning och kost och massa mer…

– Helt galen match igår mellan Norwich och Liverpool. Matchen slutade 4-5 efter 2 mål på övertid. Försvarspelet var en katastrof för båda lagen. Men vändningen och 3 poäng kan bli mycket värt för fortssättningen. När Jurgen Klopp får tid att sätta fysiken och jobba med försvarspelet samt kanske värva en forward och en mittback så blir det bra.. Lallana tryckte in seger målet i 95:e min med 20 sek kvar. Erik Nivas analys efter matchen var klockren. (Viasat fotboll)

– Malin börjar få samma psyke som Uhrbom. Veckan i Umeå har varit svinkall så det blev två pass på löpband. Pass 1) 10 km i 4.00 min/km + 6 km i 3.40 min/km. Pass 2) 30 km (trettio) på löpband snittfart 4.40 min/km lutning mellan 1-2%. Barcelona maraton i mars kan bli intressant. Min lilla flicka är stenhård. Dessutom har hon bara en termin kvar innan hon är distriks-sköterska. 

– Veckan bjöd på några fina plattor. Dels Sam Outlaw (coolt namn va) Med medlemmar från My Morning Jacket och producerad av Ry Cooder. Och Son Volt (Jay Farrar från Uncle Tupelo) samt Dylan Le Blanc. I genren singer songwriter, country rock. Fyra + på samtliga.

Det här tyckte jag var roligt om Lance Armstrong. Jag hoppades alltid att lance var ren. Men faan vad fel jag hade. Kolla också in dokumentären om bergsspecialisten Marco Pantani på Netflix. Hög som ett höghus.

– Jonas Buud är på Nya Zeeland för att träna i tre veckor. Han pumpar ut fantastiska bilder och filmer på de mest fantastiska löpstigarna jag sett. Stackars Zandra kör 10 km roddmaskin och äter kalla fiskpinnar. Heja båda två.

– Bäst just nu enligt Danne Blom: Att vi faktiskt går mot kjusare tider (på alla vis)

– Bäst just nu enligt LG: Apotekarnes julmust och Sam Outlaw


Antal kommentarer: 3

Frida Michold

Alltid lika kul att läsa. Och Malin kommer ju springa som en vind i Barcelona!


Anders Larvia

Sam Outlaw hade jag missat, vilken grym platta, det sound Nashville borde ha tagit istället för mainstream vägen. Kolla upp Atlas Station om du inte redan köpt den, doftar Peter Gabriel lång väg. Beatles stereomixar blir man ju tyvärr åksjuk av med trummorna längst ut till vänster och sången till höger, dom borde aldrig ha fått släppas, Beatles ska vara i mono.


Anders Larvia

Jag snubblade över en recension som lät intressant och nu har jag snurrat den tjugofyra timmar om dygnet senaste dagarna. Magiskt bra!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Mitt 177:e RW Blogginlägg


– Ground control to Major Tom/Ground control to major Tom/Take your protein pills/and put your helmet on (David Bowie)


– Stor omställning att komma från värmen på Gran Canaria till Umeå och 10-18 grader kallt. Jag har dessutom tillbringat flera dar på badhuset. Vi har nämligen badperiod med eleverna på Bräntbergsskolan. Dom har skött sig kanonbra och fixat simningen, livräddningen med både hämta docka och bogsera varandra med livboj. En vecka till på badhuset sen kör vi skridskoperiod, handboll, skidor och badminton.

– Ni måste se Jerry Seinfelds nya komediserie ”Comedians in cars getting coffea”. Avsnitten är 15-17 min långa och Jerry åker med olika coola veteranbilar. Han hämtar upp olika kändisar och åker och dricker kaffe med dem. Otroligt underhållande. Bäst hittills var Jim Carrey och Barack Obama. Jerry frågade om Obamas underkläder? Han har bara ett märke och alla kallingar i samma färg. Jerry frågade Obama vilken sport som kunde liknas vid politik? ”- Är det schack eller poker”?  frågade Jerry. ”-Nej det är fotboll. Det är många inblandade med olika specialiteter. Och det är mycket taktik inblandat”! svarade Obama. Han gillade frågan och bjöd på sig själv. Jag kan inte det här med länkar så ni får söka på nätet efter titeln. Titta nu!

Jag har varit sliten i mitt taskiga knä efter all löpning på Gran Canaria. Denna vecka har jag cyklat 3 dar (4×4 min och distans) Sprungit 2 dar och kört styrka och yoga. Dessutom hade jag en lite löptest Umeå IK:s spelare i onsdags. Dom har jobbat stenhårt under ledigheten och nu är nästan alla riktigt starka. Småtejejerna (vi har flera spelare födda 97-98) har verkligen fattat det här med fysträning. Och Jenny Hjolman och Lisa Lantz styr gänget snyggt. Framtidshoppet och blivande stjärnan, Lina Hurtig har kastat gipset och löper för fullt. Dessutom skrev landslagsmittfältaren Hanna Folkesson på för Umeå igår. Hon är nog spelklar till seriepremiären (korsbandet)

– Den legendariske rockjournalisten, Lennart Persson frågade Rodney Crowell om han kunde beskriva hur han gör när han skriver låtar. -” Det går inte. Det är som att göra ett korttrick i radio”! svarade Rodney.  Stentungt.

Springtime är ju ett fantastiskt bra företag som ordnar träningsresor och löparresor. Jag har själv jobbat som Sportchef i två år samt löpansvarig i 10 år. Totalt har jag varit 55 veckor på olika Training Camp (Portugal, Thailand, Turkiet) samt löparresor till London och New York. Ni som åkt med oss vet att ledarna håller väldigt hög klass. Duktiga, sociala och försöker se alla gäster. Nästa års New York maraton resa kommer vi erbjuda tre morgonföreläsningar på 45 min (Jag , Szalkai och Forselius) som en liten extra boost) På våra Training Camps är målsättningen att ligga i framkant med nya träningsformer och bra service. Häng med på en resa får ni se. Här nedanför har ni mina bästa kompisar.

– Elaine i Seinfeld hade fått ett bra råd av sin mormor om konsten att vara lycklig. Hennes mormor sa -” Du skall alltid ha nåt att se fram emot. Det kan vara en liten enkel sak eller en större. Men att längta och se fram emot nåt gör en lycklig”!  Bra mormor. Vi sa ofta förut att – ” Oj vad skönt att det är helg nu. Pust stön”!  När man var sliten och jobbade mycket, tränade själv och coachade andra. Då sa vår son Mattias en klok sak -” Ni kan inte bara leva för helgen. Ni måste njuta och ha trevligt även på vardagen ibland”!  Helt rätt sonen!

– Veckan har gått i David Bowies tecken. Jag har läst om honom , sett dokumentärer på SVT Play och spelat hans skivor. MIn Bowie samling är stor och stolt, men TSM:s Kalle Svensson har en ännu större Bowie-samling. Faan!

min samling till vänster och Kalles till höger.

Malin tuggar påinför Barcelona Maraton sön 13 mars. Träningen flyter grymt bra. Idag en progressiv 8 km med  fartökning varje kilometer. (3.50-3.36)  Bra sällskap av Lars-Erik. Hon springer även Vinteridijoten (en halvmara i feb här i Umeå) som Thomas och John arrangerar. 

David Lenneman (med bloggen Just cant run enough) är även skådis/teaterman. Han och bästa Kayo håller på och repar inför premiären av Broadway-klassikern ”En druva i solen”. Båda har huvudroller. Bra jobbat. Dom älskar mig för övrigt!

– Imorgon springer jag på löpband följande pass: Lutning 1%. Intervall 25 x 45-15. Alltså 25 lopp med 45 sek löpning och 15 sek vila. Jag startar på 12.5 km/h och ökar 0.1 km varje lopp. Avslutar på 15 km/h. med 10 min uppvärmning och 5 min nedjogg tar detta pass 40 min totalt. Det är medeljobbigt för mig nu men man blir både lite flåsig och kan hålla ett hyfsat löpsteg. 

– Lite nya plattor i fredags. Temperence Movement (rockigt) Sam Outlaw och Dylan Le Blanc.(singersongwriter)  IFK Umeås ultratrevlige åsikstmaskin Michael Grahn älskar TM. Som övrig underhållning bläddrade jag i boken ”1001 album du måste höra innan du dör”. Jag äger ca 650 av dessa plattor.

– Jag vill gärna att mina adepter tränar i olika farter. Viktiga farter är Tröskelfart , löpa i tänkt tävlingsfart samt då och då löpa i överfart. Men som jag skrev i förra inlägget så är de lugna distanspassen och långpassen lika viktiga. Spring mer….

– Bäst just nu enligt Danne Blom (via LG): Hans taekwandosatsning och att han låter håret växa

– Bäst just nu enligt LG: Livet och att Liverpool strax skall spöa Man U


Antal kommentarer: 2

Johan Renström

Tack för tipset om Seinfelds nya show. Har nog sett varje Seinfeldavsnitt 3-4 gånger och såg nyligen om alla avsnitt på Viaplay. Tror jag kan relatera allt i livet till någon episod av Seinfeld.


LG Skoog

Då kommer du älska diskussionerna i denna. Både George och Elaine är gäster i var sitt avsnittLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Mitt 177:e RW Blogginlägg


– Ground control to Major Tom/Ground control to major Tom/Take your protein pills/and put your helmet on (David Bowie)


– Stor omställning att komma från värmen på Gran Canaria till Umeå och 10-18 grader kallt. Jag har dessutom tillbringat flera dar på badhuset. Vi har nämligen badperiod med eleverna på Bräntbergsskolan. Dom har skött sig kanonbra och fixat simningen, livräddningen med både hämta docka och bogsera varandra med livboj. En vecka till på badhuset sen kör vi skridskoperiod, handboll, skidor och badminton.

– Ni måste se Jerry Seinfelds nya komediserie ”Comedians in cars getting coffea”. Avsnitten är 15-17 min långa och Jerry åker med olika coola veteranbilar. Han hämtar upp olika kändisar och åker och dricker kaffe med dem. Otroligt underhållande. Bäst hittills var Jim Carrey och Barack Obama. Jerry frågade om Obamas underkläder? Han har bara ett märke och alla kallingar i samma färg. Jerry frågade Obama vilken sport som kunde liknas vid politik? ”- Är det schack eller poker”?  frågade Jerry. ”-Nej det är fotboll. Det är många inblandade med olika specialiteter. Och det är mycket taktik inblandat”! svarade Obama. Han gillade frågan och bjöd på sig själv. Jag kan inte det här med länkar så ni får söka på nätet efter titeln. Titta nu!

Jag har varit sliten i mitt taskiga knä efter all löpning på Gran Canaria. Denna vecka har jag cyklat 3 dar (4×4 min och distans) Sprungit 2 dar och kört styrka och yoga. Dessutom hade jag en lite löptest Umeå IK:s spelare i onsdags. Dom har jobbat stenhårt under ledigheten och nu är nästan alla riktigt starka. Småtejejerna (vi har flera spelare födda 97-98) har verkligen fattat det här med fysträning. Och Jenny Hjolman och Lisa Lantz styr gänget snyggt. Framtidshoppet och blivande stjärnan, Lina Hurtig har kastat gipset och löper för fullt. Dessutom skrev landslagsmittfältaren Hanna Folkesson på för Umeå igår. Hon är nog spelklar till seriepremiären (korsbandet)

– Den legendariske rockjournalisten, Lennart Persson frågade Rodney Crowell om han kunde beskriva hur han gör när han skriver låtar. -” Det går inte. Det är som att göra ett korttrick i radio”! svarade Rodney.  Stentungt.

Springtime är ju ett fantastiskt bra företag som ordnar träningsresor och löparresor. Jag har själv jobbat som Sportchef i två år samt löpansvarig i 10 år. Totalt har jag varit 55 veckor på olika Training Camp (Portugal, Thailand, Turkiet) samt löparresor till London och New York. Ni som åkt med oss vet att ledarna håller väldigt hög klass. Duktiga, sociala och försöker se alla gäster. Nästa års New York maraton resa kommer vi erbjuda tre morgonföreläsningar på 45 min (Jag , Szalkai och Forselius) som en liten extra boost) På våra Training Camps är målsättningen att ligga i framkant med nya träningsformer och bra service. Häng med på en resa får ni se. Här nedanför har ni mina bästa kompisar.

– Elaine i Seinfeld hade fått ett bra råd av sin mormor om konsten att vara lycklig. Hennes mormor sa -” Du skall alltid ha nåt att se fram emot. Det kan vara en liten enkel sak eller en större. Men att längta och se fram emot nåt gör en lycklig”!  Bra mormor. Vi sa ofta förut att – ” Oj vad skönt att det är helg nu. Pust stön”!  När man var sliten och jobbade mycket, tränade själv och coachade andra. Då sa vår son Mattias en klok sak -” Ni kan inte bara leva för helgen. Ni måste njuta och ha trevligt även på vardagen ibland”!  Helt rätt sonen!

– Veckan har gått i David Bowies tecken. Jag har läst om honom , sett dokumentärer på SVT Play och spelat hans skivor. MIn Bowie samling är stor och stolt, men TSM:s Kalle Svensson har en ännu större Bowie-samling. Faan!

min samling till vänster och Kalles till höger.

Malin tuggar påinför Barcelona Maraton sön 13 mars. Träningen flyter grymt bra. Idag en progressiv 8 km med  fartökning varje kilometer. (3.50-3.36)  Bra sällskap av Lars-Erik. Hon springer även Vinteridijoten (en halvmara i feb här i Umeå) som Thomas och John arrangerar. 

David Lenneman (med bloggen Just cant run enough) är även skådis/teaterman. Han och bästa Kayo håller på och repar inför premiären av Broadway-klassikern ”En druva i solen”. Båda har huvudroller. Bra jobbat. Dom älskar mig för övrigt!

– Imorgon springer jag på löpband följande pass: Lutning 1%. Intervall 25 x 45-15. Alltså 25 lopp med 45 sek löpning och 15 sek vila. Jag startar på 12.5 km/h och ökar 0.1 km varje lopp. Avslutar på 15 km/h. med 10 min uppvärmning och 5 min nedjogg tar detta pass 40 min totalt. Det är medeljobbigt för mig nu men man blir både lite flåsig och kan hålla ett hyfsat löpsteg. 

– Lite nya plattor i fredags. Temperence Movement (rockigt) Sam Outlaw och Dylan Le Blanc.(singersongwriter)  IFK Umeås ultratrevlige åsikstmaskin Michael Grahn älskar TM. Som övrig underhållning bläddrade jag i boken ”1001 album du måste höra innan du dör”. Jag äger ca 650 av dessa plattor.

– Jag vill gärna att mina adepter tränar i olika farter. Viktiga farter är Tröskelfart , löpa i tänkt tävlingsfart samt då och då löpa i överfart. Men som jag skrev i förra inlägget så är de lugna distanspassen och långpassen lika viktiga. Spring mer….

– Bäst just nu enligt Danne Blom (via LG): Hans taekwandosatsning och att han låter håret växa

– Bäst just nu enligt LG: Livet och att Liverpool strax skall spöa Man U


Antal kommentarer: 2

Johan Renström

Tack för tipset om Seinfelds nya show. Har nog sett varje Seinfeldavsnitt 3-4 gånger och såg nyligen om alla avsnitt på Viaplay. Tror jag kan relatera allt i livet till någon episod av Seinfeld.


LG Skoog

Då kommer du älska diskussionerna i denna. Både George och Elaine är gäster i var sitt avsnittLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Mitt 176:e RW Blogginlägg


– We can be heroes/just for one day (David Bowie 1947-2016)

Nu är jag tillbaka i vardagen efter ett härligt jullov som innehållit julfirande i Stockholm, nyårsfirande i Umeå och en tripp till Gran Canaria. Det var kul att träffa kolleger och elever igen. Och jag har tillbringat två dar på badhuset (vi har badperiod med eleverna)

Så här glad är jag efter en dag på badhuset när jag firar med Apoternaes Julmust

På Gran Canaria var upplägget under en normaldag följande: snabb promenad 45 min före frukost + rörlighet – frukost-sol, vila podcast eller musiklyssnade-lunch- sol,vila podcast- kaffe-träning 50-60 min ofta backe eller lugn distans + styrka-dusch- middag – läsa Lennart Perssons samlade krönikor – sömn. 

Om jag ser bra ut naken nu: Svar Ja!

– Skavlan var gäst hos kristoffer Triumf i Värvet och bjöd på en intressant timme. Jag fick lära mig att en ”Like-raket” (lajkraket) på Instagram/Facebook är om 10% av alla ens följare trycker på like/gilla. Jag har haft några stycken. Men då har jag ju inte supermånga följare.

– Malin har tränat väldigt bra på slutet. Och kr varje vecka intervaller i 3.30 fart. Långa trösklar typ 1 x 60 min (4.00 min/km) 2 x 30 min 3.55 min/km) och ett testlopp på 5 km (17.28) Dessutom ett pass styrka i veckan (tungt för benen + hopp + bål) Och en veckodistans på 12-14 mil. Barcelona Maraton i mars blir det. Tack för tipset Forselius!

– I podcasten Retoriskt diskuterade dom ombyggnationen av Slussen och olika typer att argumenterar för och emot. Benny Andersson (ABBA) är en av huvudmotståndarna och avsade sig sitt foto i ankomsthallen på Arlanda när Ja-sidan vann. Benny har sagt att -”Jag skulle gärna återförena ABBA och skriva en låt om Slussen om vi slapp ombyggnationen”!  Då skall man veta att ABBA erbjudits en miljard dollar om dom skulle återförenas! Nu bor väl Benny på Lidingö men äger tydligen ett hotell på Söder, och måste passera Slussen ofta…..

I nya numret av RW skriver vi om maratonträning, där jag skriver allmänt om upplägg mm och Szalkai bifogar träningsprogram. Nästa nummer gör vi tvärtom mot halvmaratonträning där jag bifogar programförslag. Senare i vår skall jag belysa för och nackdelar med att följa träninsprogram och ha en coach.

I Olof Lundhs podcast blev intervjuade fotbollstränaren Mikael Stahre. Han beskrev så skönt när han tränade IFK Göteborg och spelade fin fotboll men hade svårt att vinna matcher. På Stockholms dialekt: –” Vi åkte runt och lirade, men signerade aldrig tavlan!”. Det tyckte jag var jätteroligt. Faktiskt.

 – Tour de ski blev ju en total Norsk affär med överlägsna segrare och massor av norska åkare bland topp 10. Charlotte Kalla var stabil och blev 4:a (7-45 min efter Johaug). Det  var dock intressant att se och läsa om den unge lovande U-landslagsåkaren Oskar Svensson som gjorde flera fina lopp.( han nämns som Sveriges Northug) Han berättade att han varit över i Norge och tränat med Norrmännen. Och märker en klar skillnad i farter på träning mellan landslagen. På de Svenska landslagssamlingarna är det ofta tävling mellan åkarna. Dom åker fort till halvfort hela tiden.  Medans Norrmännen skiljer på intensitet. När det är distansfart så är det verkligen det, och när det är tröskel motsv så går det fort. Jag har försökt förklara detta för många av mina adepter också. De flesta lyssnar men inte alla. Inga namn nämnda….

– Det har varit stora dagar i Umeå under helgerna. IFK Umeås starke man Hans Nilsson tänker sälja sina legendariska svinsmå Sub 4 shorts!! Stor rusning har det varit från alla möjliga håll. Alltifrån serösa löpare från Team Idijot, Jalles och Sandviks IK till lite perversa personer som vill lukta lite och bara gå omkring med shortsen på huvudet. Nu springer Hasse med svarta shorts. Ser förjäkligt ut.

– David Bowie somnade in häromdan. Johan Renck (Stakka Bo) har producerat ”avskedsvideon” till låten Lazarus från nya plattan. Bowie ringde även runt till en del nära musikervänner och tog adjö veckorna innan han dog. Bowie har alltid varit en stor idol för mig och lyckades alltid förnya sig. Jag har alla hans skivor på vinyl.Det finns fina spellistor på spotify som summerar hans karriär. Vila i frid.

– Bäst just nu enligt Danne Blom: Hans förmåga att ALDRIG ge upp

– Bäst just nu enligt LG: Joel Alme, Kurt Vile, David Bowie, Julmust och solbrända ben


Antal kommentarer: 3

Johan Renström

Satt och lyssnade på Bowie hela gårdagen. Sorgligt. Julmust!? För att det är billigt nu?


Johan Renström

Aha, ska tänka på eftersmaken nästa jul:) Fast jag är lite svag för zeunerts julmust. Den är lite speciell. Ja, snart portugal. Nedräkning:)


Anders Larvia

Kul att Malin kör Barcelona, då har jag en rygg att klamra mig fast vid när huvudet börjar hänga snett 🙂Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Mitt 175:e RW Blogginlägg


– Walk on walk on with hope in your heart/And you´ll never walk alone (Liverpools inmarsch original Gerry and the Pacemakers)

– Jag skall prova och göra ett tidsinställt inlägg. Jag kommer befinna mig i San Augustin en vecka. Och skippar datorn. Funkar detta så är det nu 2 jan 2016. Om inte måste jag gå kurs hos Jonas Lund igen.

– Nyåret firades med grannar och ryggbiff, hasselbackspotatis, lax och avocadoröra i förrätt och nån glassbomb i efterätt. Vinylstund, diskussioner om livet och annat. På förmiddagen blev det 10 ggr i slalombacken (10 x 2.30 min lugnt)

– I Offsides podcast så blev Damlandslaget i fotboll årets besvikelse. Det efter förlust redan i 8 delsfinalen mot Tyskland med 1-4 i VM i Kanada. Dom tyckte att stämningen var dålig, spelarna var svåra att få intervjua, ledarna negativa mot media mm. Jag tror nog att spelarna gärna varit mer tillgängliga men att dom blev tillsagda från ”högre ort”. Man kan konstatera att många länder har hunnit ikapp och förbi Sverige. Nu hoppas jag att dom kommer igen och fyller på med unga hungriga spelare. Och Caroline Seger, Sofia Jakobsson och Nilla Fischer håller hög Europaklass redan. Jag hoppas att  Lina Hurtig, Jenny Hjolman och Malin Diaz blommar ut 2016. Och kanske lite nytänk i uppladdning, spelsätt mm. Men det vet dom bäst själva.

– I nyaste Filter var det en intressant artikel om Auktoritetstro. Där dom bland annat tog upp ett berömt experiment av Psykologen Solomon Asch (grupptryck). Det gick till så att ett antal försökpersoner fick titta på två kort. På kort 1 var det ett streck. På kort 2 var det tre streck, varav ett kort, ett långt och ett streck som var lika långt som på kort 1. När försökpersonerna fick lösa uppgiften enskilt och para ihop rätt streck svarade dom rätt på över 99% av korten. Sen fick dom lösa samma uppgift tillsammans med 8 andra studenter. Dessa åtta studenter hade instruerats att medvetet svara fel vid 15 av 18 tillfällen. Då visade det sig att endast 25% av försökspersonerna svarade rätt. Övriga kände av grupptrycket och litade inte på sin egen förmåga utan svarade som övriga i gruppen. Som förklaring fanns bland annat att det måste vara fel på dom själva, eller att dom inte ville verka jobbiga och gå emot gruppen. Några märkte inte ens att dom svarat fel. Det handlade mycket om självkänsla och tro på sin egen förmåga.


Alice Bah Kunkes pressekreterare heter Kristoffer Talltorp och är inbiten AIK anhängare. Efter AIK:s förlust mot IFK Göteborg i höstas skrev han på Twitter ”AIK-VAM 1-2” och syftade på ”vitt ariskt motstånd” och IFK Göteborgs värvningar av svenska och nordiska spelare. Han insåg snabbt sitt misstag och meddelade att han skrev den av bitterhet. Tweeten togs bort och han behöll sitt jobb. Ibland undrar man…

– All heder åt Zara Larsson. Både musikaliskt och i media. Hon är ung och tuff. Mest uppmärksammat blev hennes Instagrambild påkondomen på underbenet. Som en passning till killar som inte vill ha kondom för att dom tror dom är så välutrustade. Bra Zara..

– Mest lyssnat av mig på Spotify: Joel Alme 238 lyssningar!

Nyårlöften är inget för mig. Så jag fortsätter leva som jag lär och tror att 2016 blir bra. Jag har konstaterat under december att jag kan köra ett hårt pass var tredje dag. Sen behöver jag två dar med lugnare träning innan kroppen svarar. När man var yngre kunde man köra hårt varannan dag utan problem. Mellan åren 1980-1992 vägde jag 71-72 kg.(Sub 30 min på milen, 1.07 på halvmaraton) Mellan åren 1993-2002 vägde jag 75-76 kg (31 min på milen och 1.07 på halvmaraton) Sen kom några knäoperationer (2005, 08, 12) med lång rehab och mycket styrketräning där vikten steg mellan 82-84 kg.(Jag gjorde  35.30 på milen och lyckades träna upp mig hyfsat igen) Men 2012 kom händelsen på SATS Hornstull när jag drabbades av minnesförlust, Södersjukhuset i ambulans och en lång period med sprängande huvudvärk. Som värst hade jag huvudvärk 25 dar i månaden. Otaliga kontroller och undersökningar senare så är jag nere på huvudvärk 2 dar/vecka och har lärt mig leva med det. Detta har dock gjort att jag tränat dåligt under perioder. Nu har min vikt hamnat mellan 84-86 kg och mina löptider brakat iväg. Det känns dock som det skall vända nu, och jag ser fram emot vårens veckor i Portugal och lite andra resor och projekt som jag har på gång. Jag fokuserar inte så mycket på vikt eller kilometertider närmsta tiden. Men nog skall jag plocka några kilo och kanske minska på överkroppsstyrkan…

– Jag undrar om löparbloggar är på väg utför? Bloggveteranerna Lennart och Staffan (Milen Sub 40 och 4.30 genom tillvaron) hade en fundering runt detta. Jag har bloggat här på Runners World i 3.5 år och hade inte koll innan. Jag surfade runt på massa löparbloggar 2014 och konstaterade att det fanns några bra och några usla. Många ville sälja in sig själv som löpcoach eller föreläsare och framstod som elitlöpare/tränare. Men tittade man på personrekord, meriter eller utbildning så var det skralt. Men det verkar ju funka ändå för många. Men kanske är det så att löparbloggarna är på väg utför? Det finns ju en hel del träningsmagasin med Runners World, Spring, Aktiv träning, Outside Magazine mm. Och miljoner tidningar om styrketräning. Dessutom skriver varenda människa minst en träningsbok. Vi får se vad som händer. Jag är glad att få vara en del av Runners World och Springtime. Där får jag utlopp för både kunskap och bekräftelse (skoja bara) Plus att jag coachar ett antal löpare privat. Dessutom lägger jag mycket tid som fystränare för Umeå IK i damallsvenskan samt personlig rådgivare åt flera spelare.

– Jag har dock bestämt för att bara umgås med männskor som ger mig energi och som jag känner glädje med. Jag skall inte fokusera på sånt som retar mig eller tar energi från mig. Det kommer bli svårt ibland men i längden är det nog bättre. Sköta mitt jobb som idrottslärare och ge mina elever kunskap och intresse om hälsa och den egna kroppen. Slipa till Umeå IK:s unga spelartrupp så dom klarar allsvenskan och utvecklas individuellt. Göra ett bra jobb med Runners World och Springtime så vi kan fortsätta samarbeta. Hjälpa min dotter med smådetaljer i hennes löparsatsning känns viktigt. Vårda min skivsamling och mina musikstunder. Vara en bra farfar till lilla Chloe blir inspirerande. Och sen får vi se om jag klarar nåt mer. Oj vad skitnödigt detta blev. Men ni som följt mig vet att jag är en bekräftelseknarkare ibland. Och ganska mogen och distanserad ibland.

Bäst just nu enligt Danne Blom: Läs hans summering på Instagram (danneblom)

Bäst just nu enligt LG: Att jag blivit så klok på gamla dar


Antal kommentarer: 2

Johan Renström

Du är så klok. Suveränt inlägg. Ska bli kul när vi slår ihop våra kloka skallar i Portugal:)


Ann-Sofie Forsmark

Och nyårslöften är inte så mkt för mig heller! 🙂 Försökte mest skicka med lite tankar för de som gillar att jobba så. NyårsPLANER däremot gillar jag.
Gott nytt år!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*