Blogg

Mitt 176:e RW Blogginlägg


– We can be heroes/just for one day (David Bowie 1947-2016)

Nu är jag tillbaka i vardagen efter ett härligt jullov som innehållit julfirande i Stockholm, nyårsfirande i Umeå och en tripp till Gran Canaria. Det var kul att träffa kolleger och elever igen. Och jag har tillbringat två dar på badhuset (vi har badperiod med eleverna)

Så här glad är jag efter en dag på badhuset när jag firar med Apoternaes Julmust

På Gran Canaria var upplägget under en normaldag följande: snabb promenad 45 min före frukost + rörlighet – frukost-sol, vila podcast eller musiklyssnade-lunch- sol,vila podcast- kaffe-träning 50-60 min ofta backe eller lugn distans + styrka-dusch- middag – läsa Lennart Perssons samlade krönikor – sömn. 

Om jag ser bra ut naken nu: Svar Ja!

– Skavlan var gäst hos kristoffer Triumf i Värvet och bjöd på en intressant timme. Jag fick lära mig att en ”Like-raket” (lajkraket) på Instagram/Facebook är om 10% av alla ens följare trycker på like/gilla. Jag har haft några stycken. Men då har jag ju inte supermånga följare.

– Malin har tränat väldigt bra på slutet. Och kr varje vecka intervaller i 3.30 fart. Långa trösklar typ 1 x 60 min (4.00 min/km) 2 x 30 min 3.55 min/km) och ett testlopp på 5 km (17.28) Dessutom ett pass styrka i veckan (tungt för benen + hopp + bål) Och en veckodistans på 12-14 mil. Barcelona Maraton i mars blir det. Tack för tipset Forselius!

– I podcasten Retoriskt diskuterade dom ombyggnationen av Slussen och olika typer att argumenterar för och emot. Benny Andersson (ABBA) är en av huvudmotståndarna och avsade sig sitt foto i ankomsthallen på Arlanda när Ja-sidan vann. Benny har sagt att -”Jag skulle gärna återförena ABBA och skriva en låt om Slussen om vi slapp ombyggnationen”!  Då skall man veta att ABBA erbjudits en miljard dollar om dom skulle återförenas! Nu bor väl Benny på Lidingö men äger tydligen ett hotell på Söder, och måste passera Slussen ofta…..

I nya numret av RW skriver vi om maratonträning, där jag skriver allmänt om upplägg mm och Szalkai bifogar träningsprogram. Nästa nummer gör vi tvärtom mot halvmaratonträning där jag bifogar programförslag. Senare i vår skall jag belysa för och nackdelar med att följa träninsprogram och ha en coach.

I Olof Lundhs podcast blev intervjuade fotbollstränaren Mikael Stahre. Han beskrev så skönt när han tränade IFK Göteborg och spelade fin fotboll men hade svårt att vinna matcher. På Stockholms dialekt: –” Vi åkte runt och lirade, men signerade aldrig tavlan!”. Det tyckte jag var jätteroligt. Faktiskt.

 – Tour de ski blev ju en total Norsk affär med överlägsna segrare och massor av norska åkare bland topp 10. Charlotte Kalla var stabil och blev 4:a (7-45 min efter Johaug). Det  var dock intressant att se och läsa om den unge lovande U-landslagsåkaren Oskar Svensson som gjorde flera fina lopp.( han nämns som Sveriges Northug) Han berättade att han varit över i Norge och tränat med Norrmännen. Och märker en klar skillnad i farter på träning mellan landslagen. På de Svenska landslagssamlingarna är det ofta tävling mellan åkarna. Dom åker fort till halvfort hela tiden.  Medans Norrmännen skiljer på intensitet. När det är distansfart så är det verkligen det, och när det är tröskel motsv så går det fort. Jag har försökt förklara detta för många av mina adepter också. De flesta lyssnar men inte alla. Inga namn nämnda….

– Det har varit stora dagar i Umeå under helgerna. IFK Umeås starke man Hans Nilsson tänker sälja sina legendariska svinsmå Sub 4 shorts!! Stor rusning har det varit från alla möjliga håll. Alltifrån serösa löpare från Team Idijot, Jalles och Sandviks IK till lite perversa personer som vill lukta lite och bara gå omkring med shortsen på huvudet. Nu springer Hasse med svarta shorts. Ser förjäkligt ut.

– David Bowie somnade in häromdan. Johan Renck (Stakka Bo) har producerat ”avskedsvideon” till låten Lazarus från nya plattan. Bowie ringde även runt till en del nära musikervänner och tog adjö veckorna innan han dog. Bowie har alltid varit en stor idol för mig och lyckades alltid förnya sig. Jag har alla hans skivor på vinyl.Det finns fina spellistor på spotify som summerar hans karriär. Vila i frid.

– Bäst just nu enligt Danne Blom: Hans förmåga att ALDRIG ge upp

– Bäst just nu enligt LG: Joel Alme, Kurt Vile, David Bowie, Julmust och solbrända ben


Nr 3 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Test! Vårens bästa löparskor. 23 nya modeller – hitta rätt sko för dig
  • Löpträningen som gav Guld  i skridsko-VM. Möt Nils Van Der Poel
  • Världens bästa träningspass
  • Kriget mot skavsåren – och hur vi kan vinna det
  • Därför skyddar löpning mot depression
  • 3 sätt att bli snabbare
Bli prenumerant
Antal kommentarer: 3

Johan Renström

Satt och lyssnade på Bowie hela gårdagen. Sorgligt. Julmust!? För att det är billigt nu?


Johan Renström

Aha, ska tänka på eftersmaken nästa jul:) Fast jag är lite svag för zeunerts julmust. Den är lite speciell. Ja, snart portugal. Nedräkning:)


Anders Larvia

Kul att Malin kör Barcelona, då har jag en rygg att klamra mig fast vid när huvudet börjar hänga snett 🙂Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Mitt 175:e RW Blogginlägg


– Walk on walk on with hope in your heart/And you´ll never walk alone (Liverpools inmarsch original Gerry and the Pacemakers)

– Jag skall prova och göra ett tidsinställt inlägg. Jag kommer befinna mig i San Augustin en vecka. Och skippar datorn. Funkar detta så är det nu 2 jan 2016. Om inte måste jag gå kurs hos Jonas Lund igen.

– Nyåret firades med grannar och ryggbiff, hasselbackspotatis, lax och avocadoröra i förrätt och nån glassbomb i efterätt. Vinylstund, diskussioner om livet och annat. På förmiddagen blev det 10 ggr i slalombacken (10 x 2.30 min lugnt)

– I Offsides podcast så blev Damlandslaget i fotboll årets besvikelse. Det efter förlust redan i 8 delsfinalen mot Tyskland med 1-4 i VM i Kanada. Dom tyckte att stämningen var dålig, spelarna var svåra att få intervjua, ledarna negativa mot media mm. Jag tror nog att spelarna gärna varit mer tillgängliga men att dom blev tillsagda från ”högre ort”. Man kan konstatera att många länder har hunnit ikapp och förbi Sverige. Nu hoppas jag att dom kommer igen och fyller på med unga hungriga spelare. Och Caroline Seger, Sofia Jakobsson och Nilla Fischer håller hög Europaklass redan. Jag hoppas att  Lina Hurtig, Jenny Hjolman och Malin Diaz blommar ut 2016. Och kanske lite nytänk i uppladdning, spelsätt mm. Men det vet dom bäst själva.

– I nyaste Filter var det en intressant artikel om Auktoritetstro. Där dom bland annat tog upp ett berömt experiment av Psykologen Solomon Asch (grupptryck). Det gick till så att ett antal försökpersoner fick titta på två kort. På kort 1 var det ett streck. På kort 2 var det tre streck, varav ett kort, ett långt och ett streck som var lika långt som på kort 1. När försökpersonerna fick lösa uppgiften enskilt och para ihop rätt streck svarade dom rätt på över 99% av korten. Sen fick dom lösa samma uppgift tillsammans med 8 andra studenter. Dessa åtta studenter hade instruerats att medvetet svara fel vid 15 av 18 tillfällen. Då visade det sig att endast 25% av försökspersonerna svarade rätt. Övriga kände av grupptrycket och litade inte på sin egen förmåga utan svarade som övriga i gruppen. Som förklaring fanns bland annat att det måste vara fel på dom själva, eller att dom inte ville verka jobbiga och gå emot gruppen. Några märkte inte ens att dom svarat fel. Det handlade mycket om självkänsla och tro på sin egen förmåga.


Alice Bah Kunkes pressekreterare heter Kristoffer Talltorp och är inbiten AIK anhängare. Efter AIK:s förlust mot IFK Göteborg i höstas skrev han på Twitter ”AIK-VAM 1-2” och syftade på ”vitt ariskt motstånd” och IFK Göteborgs värvningar av svenska och nordiska spelare. Han insåg snabbt sitt misstag och meddelade att han skrev den av bitterhet. Tweeten togs bort och han behöll sitt jobb. Ibland undrar man…

– All heder åt Zara Larsson. Både musikaliskt och i media. Hon är ung och tuff. Mest uppmärksammat blev hennes Instagrambild påkondomen på underbenet. Som en passning till killar som inte vill ha kondom för att dom tror dom är så välutrustade. Bra Zara..

– Mest lyssnat av mig på Spotify: Joel Alme 238 lyssningar!

Nyårlöften är inget för mig. Så jag fortsätter leva som jag lär och tror att 2016 blir bra. Jag har konstaterat under december att jag kan köra ett hårt pass var tredje dag. Sen behöver jag två dar med lugnare träning innan kroppen svarar. När man var yngre kunde man köra hårt varannan dag utan problem. Mellan åren 1980-1992 vägde jag 71-72 kg.(Sub 30 min på milen, 1.07 på halvmaraton) Mellan åren 1993-2002 vägde jag 75-76 kg (31 min på milen och 1.07 på halvmaraton) Sen kom några knäoperationer (2005, 08, 12) med lång rehab och mycket styrketräning där vikten steg mellan 82-84 kg.(Jag gjorde  35.30 på milen och lyckades träna upp mig hyfsat igen) Men 2012 kom händelsen på SATS Hornstull när jag drabbades av minnesförlust, Södersjukhuset i ambulans och en lång period med sprängande huvudvärk. Som värst hade jag huvudvärk 25 dar i månaden. Otaliga kontroller och undersökningar senare så är jag nere på huvudvärk 2 dar/vecka och har lärt mig leva med det. Detta har dock gjort att jag tränat dåligt under perioder. Nu har min vikt hamnat mellan 84-86 kg och mina löptider brakat iväg. Det känns dock som det skall vända nu, och jag ser fram emot vårens veckor i Portugal och lite andra resor och projekt som jag har på gång. Jag fokuserar inte så mycket på vikt eller kilometertider närmsta tiden. Men nog skall jag plocka några kilo och kanske minska på överkroppsstyrkan…

– Jag undrar om löparbloggar är på väg utför? Bloggveteranerna Lennart och Staffan (Milen Sub 40 och 4.30 genom tillvaron) hade en fundering runt detta. Jag har bloggat här på Runners World i 3.5 år och hade inte koll innan. Jag surfade runt på massa löparbloggar 2014 och konstaterade att det fanns några bra och några usla. Många ville sälja in sig själv som löpcoach eller föreläsare och framstod som elitlöpare/tränare. Men tittade man på personrekord, meriter eller utbildning så var det skralt. Men det verkar ju funka ändå för många. Men kanske är det så att löparbloggarna är på väg utför? Det finns ju en hel del träningsmagasin med Runners World, Spring, Aktiv träning, Outside Magazine mm. Och miljoner tidningar om styrketräning. Dessutom skriver varenda människa minst en träningsbok. Vi får se vad som händer. Jag är glad att få vara en del av Runners World och Springtime. Där får jag utlopp för både kunskap och bekräftelse (skoja bara) Plus att jag coachar ett antal löpare privat. Dessutom lägger jag mycket tid som fystränare för Umeå IK i damallsvenskan samt personlig rådgivare åt flera spelare.

– Jag har dock bestämt för att bara umgås med männskor som ger mig energi och som jag känner glädje med. Jag skall inte fokusera på sånt som retar mig eller tar energi från mig. Det kommer bli svårt ibland men i längden är det nog bättre. Sköta mitt jobb som idrottslärare och ge mina elever kunskap och intresse om hälsa och den egna kroppen. Slipa till Umeå IK:s unga spelartrupp så dom klarar allsvenskan och utvecklas individuellt. Göra ett bra jobb med Runners World och Springtime så vi kan fortsätta samarbeta. Hjälpa min dotter med smådetaljer i hennes löparsatsning känns viktigt. Vårda min skivsamling och mina musikstunder. Vara en bra farfar till lilla Chloe blir inspirerande. Och sen får vi se om jag klarar nåt mer. Oj vad skitnödigt detta blev. Men ni som följt mig vet att jag är en bekräftelseknarkare ibland. Och ganska mogen och distanserad ibland.

Bäst just nu enligt Danne Blom: Läs hans summering på Instagram (danneblom)

Bäst just nu enligt LG: Att jag blivit så klok på gamla dar


Antal kommentarer: 2

Johan Renström

Du är så klok. Suveränt inlägg. Ska bli kul när vi slår ihop våra kloka skallar i Portugal:)


Ann-Sofie Forsmark

Och nyårslöften är inte så mkt för mig heller! 🙂 Försökte mest skicka med lite tankar för de som gillar att jobba så. NyårsPLANER däremot gillar jag.
Gott nytt år!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

mitt 174:e RW Blogginlägg


– I woke up this morning/Didnt recognize the man in the mirror/Then i´ve laughed and said/Oh silly me, ”Thats just me”/ (Kurt Vile)


Träningen flyter på med framförallt löpning 3-4 pass/vecka. Kompleterat med cross-cykel-rodd. Samt styrka i olika former. När jag var i New York och morgonjoggade med gruppen tyckte jag att löpstilen kändes bra. Men Peppe och Naprapat-Hasse filmade mig i smyg bakifrån. Och fan vad jag haltade på vänsterbenet! Sen dess har jag ökat benstyrketräningen med marklyft, benböj, benpress, leg extension, enbensböj i Trx samt Polyquin step up. Även jobbat med rörlighet och yoga. Nu känns det bättre och jag tror att haltandet blivit bättre. Här även lyckats plocka bort nåt kilo runt magen. (lade på mig vikt när jag ”vilade” efter blodtrycks-dilemmat) 2016 blir nog bra tror jag.

– Sen är det så oavsett vad hälsobloggarna och andra säger: ”löpträning är inte alltid bekvämt och skönt”. Vill du utvecklas och förbättra dina tider på olika distanser så måste du våga bli rejält trött ibland. Det är inte farligt att pressa sig bortom bekvämlighets-zonen då och då. Kroppen anpassar sig snabbt. Springer du runt och lallar på runt kvarteret, och vinkar åt grannarna 3ggr i veckan. Då blir du bra på att springa runt kvarteret och vinka åt grannarna. Det är även en mental faktor att våga pressa sig ibland eller våga springa lite längre ibland. Du kanske skall prova att springa på tom mage före frukost nån gång och testa hur du kan använda fettet. Och sök upp en kuperad runda då och då. Är ni med?

– Jag och Micke Svensson på 1500 m (1982 och 1983) jag fick stryk båda gångerna med nån hundradel. Vid högra bilden tog jag av glasögon och landstingets tröja. Micke slet av nrlappen och borde blivit diskad. Men det var en kvinnlig måldomare. Och alla kvinnor blev knäsvaga när dom såg hans kropp och de bruna rådjursögonen. Han behövde aldrig kämpa. Själv slet jag jävel….

Jag läste om NFL (amerikansk fotboll) som ju är extremt populärt i USA. Några fakta: 

Varje lag har en trupp på ca 50 spelare. Där 10 st är stjärnor och har extremt höga löner. De andra 40 spelarna har ett enkelt grundavtal på tre år.

Två år efter avslutad karriär är 78% av spelarna panka eller har tagit livet av sig

Under Super Bowl finalen kostar reklamen  1 miljon (en miljon) svenska kronor per sekund!

Ifjol hade New England Patriots för löst pumpade bollar (bättre grepp och lättare att kasta i regn) Motståndarlaget anmälde detta efter förlusten i semifinalen. Utredningen pågår fortfarande och är på 243 sidor (två hundra förtio tre sidor)

– Lars Karlsson (capacitynow på Instagram) är en återkommande person i Ekwall&Olsson podcast. Han jobbar för ett företag som rationaliserar/förbättrar detaljer i olika företag (luddigt, jag vet) Han har 280 resdagar per år och gav sina bästa flygplansregler och några funderingar:

1. Ryggsäck påtagen när du kliver på och av planet är förbjudet. Du stöter till medpassageraren när du vänder på dig mm

2. Sluta häva upp dig med hjälp av ryggstödet framför. Passageraren framför spiller ut sitt kaffe eller väcks ur sin välbehövda sömn.

3. Låt flygvärdinnan stänga bagageluckan. Sluta smälla i och öppna den när du sätter dig

4. Förbered avstigning ur planet. Stå inte i mittgången och ta på jacka, slå på mobil och gräv efter väskan så folk köas bakom dig.

5. I säkerhetskontrollen kan väl ingen missat att det är livrem av, jacka av, dator framtagen etc

6. Till föraren i taxin skall du aldrig säga ”Jag är här för första gången” (då blir taxiresan 3 ggr dyrare

övrigt: Varför får du ha 7 st 99 ml flaskor med flytande. Men ingen med 110 ml?

Julledigheten har varit skönt hittills. Julfirande i Sthlm, Träning, film, musikstunder hemma. Nyårsfirande med vänner. Strax sticker vi en sväng till San Augustin och ett stopp på Bosön innan skolan börjar igen. Våren ser bra ut med två veckor i Portugal med Springtime/Runners World. Samt en vecka i Bilbao för besök av deras fotbollsakademi (+ semester) 

Umeå IK spelarna tränar bra under julledigheten. Vi skall köra ett konditionstest den 12-13 jan som heter yo-yo testet.( man springer 20 m fram och tillbaka i ett stegrande tempo) Det  tar hänsyn till konditionen, löpförmågan samt styrkan att klara vändningar. Jag hjälper även några landslagspelare i andra klubbar med samma grundupplägg. Mina spelare är lediga 20 dar under julen och hinner med 9-10 pass löpning och 6-7 pass styrka under den tiden. Ingen av dom jag känner skulle ha en tanke på att ”tomduscha”. (duscha utan fysisk aktivitet innan)

Steven Ireland är en duktig fotbollspelare i Irlands landslag och vid detta tillfället spelare i Mancherster City. Det var en landskamp mot Tjeckien som han ville slippa. Så han sa att hans farmor hade dött. När tidningarna skrev om detta kom det fram att farmor levde i allra högtsta grad. Då rättade Steven det med -” Jag sa fel. Det var min mormor som dött”! Mormor råkade läsa det i tidningen och även hon levde och mådde bra. Ny dementi av Steven – ” Eh min farfar gifte om sig och hans nya fru har dött. Det var henne jag menade”!  Men hon existerade inte ens. Då visade det sig att Stevens flickvän fått missfall och inte ville att det skulle komma ut i pressen. Sanningen är oftast bäst….

Musiken är en viktig del av mitt liv. Att lyssna, samla på skivor och att läsa om musik. Tragiskt nog är jag talanglös på att spela instrument som ni såg i tidigare inlägg. Jag är dock övertygad om att jag skulle göra mig bra som rockstjärna. Bekräftelse-knarkare, kan glida på knäna vid scenen, kan många rockposer, skulle kunna skriva fina låtar om livet och kärlek. Dessutom skulle jag älska intervjuer, mikrofoner coh TV framträdanden. Jag skall fundera på en ”rider” (vad som skall finnas i logen)

– Peppe Lindholm kör styrketräning! Meddelas endast på detta sätt

Tove Langseth är en skön kvinna. (tovelangseth på Instagram) Hon tränar varje dag, hon har familj, hon har ett krävande jobb, hon har humor och stil i både kläder och utförande. Dessutom har hon lite roclstjärnelook över sig. Tänk er en ung Patti Smith utan knark. Eller en Debbie Harry med muskler. 

– Så här har jag ätit i veckan. Lasagne/Kyckling och ris, tunnbröd, tomater, julmust, kafe och kolakakor. Hela kostcirkeln och massor av glädje.

– Bäst just nu enligt Danne Blom: Hans nya TV

– Bäst just nu enligt LG: Att våga bli trött


Antal kommentarer: 1

Johan Renström

Bra gjort att tappa kilon under julhelgen. Gott nytt år:)Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Mitt 173:e RW Blogginlägg


– Put your makeup on/and make your hair pretty/Meet me tonight in Atlantic City (Bruce Springsteen)

– Vilken härlig julhelg vi haft. Vi har varit i Stockholm och firat jul med Mattias, Linn och lilla Chloe. Dessutom var Linns föräldrar samt Malin och Acche med. God mat, bordshockey, film, julklappar, mera mat, träning och glädje. Men bäst och finast var lilla Chloe 5 veckor. Jag sjöng Jeff Buckleys Hallelujah för henne tills hon somnade. Sen satt jag bara och luktade och tittade på henne. 

– Det har blivit en del löpning. Bland annat 10 x 90 sek backe i Liljeholmen. Ett lugnt distanspass samt två pass Intervall 20 x 45-15. Idag körde jag 7 serier med (30-15,45-15,60-15) Totalt 21 lopp + yoga. Det tar sig. Malin körde också 10 x 90 sek backe i Liljeholmen samt ett pass på 25 km (5 km i 4.45 + 15 km i 4.05 + 5 km i 4.45) före frukost?

I podcasten Retoriskt tog dom upp debatten mellan Pehr Gahrton och Carl Bildt. Dagen efter EU valet 1994 och Pehr Gahrton som är på Nej sidan är inte glad och blir kallad dålig förlorare. Han spyr galla över Bildt och Ja sidan. Då kontrar Bildt med:– ” Men Per, nu är det nog dags att du går och lägger dig ett tag och tar det lite lugnt.  Jag kan förstå din bitterhet ”!  Och Gahrton tänder till: -”Håll truten Carl Bildt, Jag är inte bitter och tala inte till mig med nån översittar statsminister röst”!  I samma avsnitt är det en bra intervju med Lasse Granqvist, Radiosporten.  Avsnitt 18 . Kolla in genast.

Året har varit bra på många sätt. Musiklista hade jag förra veckan. Träningsmål skrev jag om i RW (runnersworld.se) Jag har mycket fina elever på Brätbergsskolan som gjort året bra. Jag fick en förstelärartjänst som gladde mig (dock inte alla kolleger) Och givetvis mitt barnbarn Chloe som kom i november. Här är några fler årets bästa:

– Årets löparpryl: Garmin Fenix 3

– Årets uslaste karriär. Min misslyckade gitarrkurs

– årets godaste podcast: Blossom, Markiz och jag. Träning och citroncurry kyckling

– Årets bästa adepter: Asics gänget ”Go Run it”

– Årets semester: Kroatien i juni

– Årets Vastus medialis: Mina egna som fått jämvikt

– Årets bröllop: Johanns Frisks i Uppsala

– Årets mest tragiska bild: Treårige Aylan Kurdis

– Årets maträtt: Ryggbiff och hasselbackspotatis

– Årets skada: Min vajervurpa i mars

– Årets mest engagerade tränare: Jurgen Klopp

– Årets löparframgång: Mikael Ekwalls 2.12 och Jonas Buud seger på VM 100 km

– Årets sötnos: Chloe 5 veckor och Malin Diaz

– Årets mesta skrattvecka: Veckan som ledare på Springtimes New York maratonresa. (otryckbara sanningar från Naprapat-Hasse, Peppe och Forselius)

– Alla års intervju: Frank Zappa när reportern hade synpunkter på hans långa hår

– Bäst just nu enligt Danne Blom: Sofies Mozart-kulor samt att nyår närmar sig så hans nya idrottsatsning kan ta fart

– Bäst just nu enligt LG: Mig själv och 2016Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Mitt 172:a RW Blogginläggt


– Watch out where the huskies go/And don´t you eat that yellow snow (Frank Zappa)

Jag tackar för trevliga mail och kommentarer ang min blogg. Och de flesta tycker som jag att det räcker med ett inlägg i veckan. Jag skulle kunna visa dagens outfit och vad jag åt till frukost, men det får andra göra.

– Hurra för min bloggkompis Lars Södergård som fixade Sub 2.20 i Pisa Maraton i helgen. Efter fint harande av Uhrbom (1.09.01 halvvägs) gled Lars in på 2.19.29. Med det är han 4:a i Sverige i år. Jag har vetat om detta lopp länge och följt hans träning noggrannt. Grattis till kloka broder Olof som styrt upp program. Nu firar Södergård med en turne längs kusten via Sthlm-Uppsala-Gävle-Söderhamn-Tönnebro Världshus-Klumpmark-Missionshuset i Selånger och slutligen julfirande i Sundsvall. Passa på att hälsa och klämma lite på den magre stackaren.

– I söndags sändes showen ”Meningen med livet” av Alex Schulman och Sigge Eklund. Regi Peter Settman. Det var underhållande och trevligt som dom lyckades knyta ihop på ett bra sätt. Däremot flippade dom ut lite grann i senaste podcasten. Alex blev intervjuad i Café. Dom har en frågesida längst bak i tidningen (Samma frågor som i Vanity Fair) Bland annat är det en fråga som lyder: ”Vad gör du när ingen ser dig”?  Vanliga svar är petar näsan, dansar för mig själv mm. Alex svarade att han brukar sitta på toastolen bak å fram. Grensle med magen mot vattenbehållaren?!. Sigge brukade dra av sig sina byxor men behålla sina kalsonger på och titta på siluetten av sitt stånd i en spegel ??! 

– Signaturen sub 35 till sommaren efterlyste hålltider för de olika träningsmomenten som jag skrev om i förra inlägget. Så här skulle jag göra:

Långpass 4.30-4.45 min/km

Distanspass  4.20-4.30 min/km

Tröskelpass  3.40-3.45 min/km

Syreupptagningsintervaller/kort vila  3.30-3.40 min/km

Tempointervaller/lång vila 3.15-3.25 min/km

– Härliga vinylinköp på slutet. Vad sägs om Amason (svensk variant av Fleetwood Mac), Fountains of Wayne, Adele och en Rockn roll samling som är stark.

– Umeå IK:s framtidsstjärna Lina Hurtig och mittbacksklippan Lisa Lantz blev fotagraferade av Linas extramamma Malin Mattson. Kolla in löpsteget, knälyftet, hållningen och de färgmatchade kläderna. Kärlek tjejer! Jag skall adoptera båda två. men först skall vi ha Tacokväll.

På Bräntbergsskolan där jag är idrottslärare gillar vi teambuilding och tävlingar. I onsdags hade vi fotbollsturnering där killarna i åk 8 vann finaken mot åk 9 med 3-1. Och tjejerna i åk 9 vann sin final mot åk 8 med 4-0. På torsdag hade vi Dodgeball/Spökbollsturnering och trekamp. Dodgeball vanns av 9 C och trekampen av 7 A (Rockringstafett, plintfyllnad och basketstraffar) Hela skolan på läktarna och pristutdelning i matsalen. Så jobbar vi.

Mikael Svensson (gammal landslagslöpare som gjort 3.37 på 1500 m och slog ut Steve Cram i semifinal i VM) hittade en gammal bild från 1982. Banlopp i Piteå på 1500m och kallt som faan. Micke vann på 3.56.95 och jag blev tvåa på 3.56.99. Landstingets undertröja och splitshorts som IFK Umeås Hasse Nilsson skulle sälja sin fru för. Micke 17 år och jag 24 år. Micke är lika bildskön som Magnus Bergman. Men Bergman har bättre klädsmak.

Jag tittade på Jills Veranda på SVT Play igår. Först avsnittet med Joel Alme där dom spelade i fängelset för livstidsdömda fångar. Oerhört starkt. Se tittade jag på avsnittet med Kristian Gidlund som gick bort i cancer bara 4 månader efter inspelningen. Knäckande bra. Om ni orkar innan jul, så titta gärna igen.

Mina Springtime kompisar firar jul på olika sätt. Naprapat-Hasse och Tobbe Karlsson är i Thailand. Mitcho bygger om kök i Lund åt frun Anna. (kolla in bilden. Fast Mitcho har valonblod i sig så är jag brunare), Peppe och Cecilia är i Järvsö och yogar, Lodins är på Hawaii, Ydebergs har släkträff i Småland. Forselius har fått hugg på en snygg änka i Boston och själv åker jag till Stockholm till sonen, fru Linn, Lilla Chloe, Linns föräldrar samt Acche och Malin.
– Nu blir det inget inlägg förrän på annandagen. Snart dags för träning. Planen är att fortsätta bygga upp mig. Dagens pass: 25 st backar på löpband. 4 % lutning 45 sek jobb och 15 sek vila. progressiv fart. Planerad startfart 12.1 km/h. Igår styrka (tungt för benen) + yoga. Imorgon bilresa till Stockholm (kanske vila). Acche kör hela vägen. Han älskar att köra bil. Och fyller 24 år idag. Hurra!!

– Danne Blom: Kör hårdrock, pussar Sofie och tränar taekwondo. Du får önska nästa inlägg

– Bäst just nu enligt LG: Jills Veranda och jullovLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Mitt 171:e RW Blogginlägg


– Gud som haver barnen riktigt kär/Se till mej som aldrig nånsin lär/Jag som alltid trott att två plus två/Var nånting jag skulle kunna förstå (Thåström)

– Bra vecka träningsmässigt. Kanske börjar det hända nåt i kroppen? Nu har jag löpt med Umeå IK spelarna vid två tillfällen + några bra pass backträning på löpband. Ett kombipass crosstrainer och roddmaskin. Jag tänkte ro 10 km som Zandra Buud gjorde men gav mig efter 5 km (21.20)  Jag måste dock förbättra min uthållighet under jullovet. Där är det inte riktigt bra ännu. 

Zlatans berömda dribbling när han lurade Liverpools högerback på läktaren är en klassiker. Och hans förklaring till reportern är ännu bättre.

Vad säger man om Prinsessan Madeleine och Chris i Skavlan? Jag har tyckt illa om Madde efter hennes kaxiga svar till Pvakten (hon felparkerade på Biblioteksgatan för hundrade gången) – ”Du kan skicka böterna men vi behöver inte betala ändå”! Men i Skavlan skötte hon sig bra. Trevliga svar och fin framtoning. Även Chris visade andra sidor som var bra. Så jag kanske ändrar mig lite. Men oj vilka debatter det blev i olika medier! Johan Croneman i DN skrev en rolig krönika där han uppmärksammat att Maddes ”vink” till Chris att rätta till sin lugg fick gigantiskt utrymme i media. Expressens relationsexpert konstaterade att ”vinken” var ett tecken på ovanligt bra ordlös kommunikation?! Och att Chris inger en stabil känsla som prinsessan känner sig trygg med. Croneman avslutar med:  -” Som man legat sömnlös” . Alex Schulman sågade publiken i sin krönika i Aftonbladet för att dom applåderade och skrattade åt allt som Madde och Chris sade? Det tänkte jag inte ens på. Jag blev dock lite mildare inställd till gänget.

– I fredags var vi på en trevlig middag hos familjen Wilhelmsson (legendariska idrottslärare i Umeå) Dom hade förberett tävlingar i sakletning och julklappsrim. Där man i slutet av kvällen fick den julklapp man rimmat till. Inslaget snyggt i paket. Mycket trevligt. Jag vann boken ”Årets idrott 1983”. Där hittade jag mitt namn som DM vinnare på 1500 m (4.01) och 5000 m (15.14). Dom hade lagt en förmögenhet på dukningen. Jag räknade till 6 olika glas per person under kvällen. Diskmaskin tack så mycket!

– Malin har jobbat bra med grundträning. Mycket distans och en del styrka. Plus ett kvalitetspass per vecka. Hon funderar på Las Palmas maraton i slutet på januari.

– I lördags blev det träning, skriva artikel till RW 2 , titta på Liverpool-WBA 2-2, käka ryggbiff och sen kvällens höjdpunkt, Tobias Karlssons Dansikal ”En Dans på rosor” på den fina Vävenscenen i Umeå. Hans danscrew bjöd på 2 timmar glädje och bra musik. Stor respekt för hela gänget. Och plus till Sigrid Bernson som sjöng sin egen sång på slutet. Och Babsan var jätterolig och fick igång publiken med sin frispråkighet.

– Signaturen Marie efterlyste min uppdelning av farter under de olika löpträningsmomenten. Jag brukar dels säga att det finns sju (7) olika farter. Från långsammast till snabbast:

1. Långpass

2. Distanspass

3. Tröskelpass

4. Syreupptagningsintervall

5. Tempointervall

6. Tävlingsfart

7. Snabbhet-Överfart

– Skulle jag ge förslag på olika tempon för en löpare så kan det se ut så är för en som gör milen på 50 min (5.00 min/km). OBS! en motionär klarar sig med pass nr 1,2,3,4

1. Långpass 5.45 min/km (90 min eller längre)

2. Distanspass 5.30 min/km (30-60 min)

3. Tröskelpass 5.10-5.15 min/km ( typ 3 x 10 min , 2 x 15 min)

4. Syreupptagningsintervall med högst halva löptiden som vila 4.45- 4.50 min/km (typ 5 x 4   min med 1-2 min vila)

5. Tempointervall med längre vila 4.30 min/km ( typ 15 x 400 m med 1 min vila)

6. Tävling (all in)

7. Snabbhet (korta lopp 60-100 m i hög fart med lång vila)

Debatten om ungdomsidrotten där SV Fotbollsförbundet vill förbjuda seriertabeller och slutspel i cuper fortsätter. Jag konstaterar dock att många fel beror på överambitiösa vuxna. Jonny Hjelm som är professor vid Umeå Universitet har skrivit bra om detta. Men det roligaste inlägget var Henrik Bredberg i Sydsvenskan. Han kallar fenomenet ”Ring så spelar vi mentalitet”!

– IFK Norrköpings guldtränare Janne Andersson är klok på många sätt. -” Jag kan inte utveckla spelare. Spelarna måste utveckla sig själva. Däremot kan jag vägleda dom”!

Musikmässigt har det varit roligt. Framförallt två fina boxar. Thåströmboxen med en fin bok där Jan Gradvall skrivit förord och intervjuat. Och Springsteen boxen som är helt fantastisk. Klockrena julklappstips. Jag gav mig själv båda två. Tack LG!

– Nu blir det Stockholm med julfirande hos sonen, Linn och lilla Chloe. Sen nyår hemma i Umeå. En vecka i San Augustin och litet besök på Bosön. Sen kör vi nya termin och nytt år. Umeå IK spelarna har vaknat rejält på slutet. Nu har vi tränat fys i 5-6 veckor och det börjar hände lite nu.

– Bäst just nu enligt Danne Blom: Att det drar ihop sig tilll en ny satsning

-Bäst just nu enligt LG: Jul-lov och Jan Gradvall och lilla ChloeLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*