Blogg

Mitt 272:a RW Blogginlägg


”Middle fingers up/Put them hands high/Wave it in his face/ tell him, boy, bye” (Beyonce)

-Nu kör vi löparveckan för fullt i Monte Gorde, Portugal. Runners World och TSM är huvudansvariga och vi har massor av bra ledare. Vi är 204 personer denna vecka och säkert 150 på varje löppass. Dom får testa tröskelpass, banintervaller, återhämtningsdistans, morgonjoggar samt bergspass. Åsa, Anci, Natahlie mfl håller i yoga, styrka, crossfit, soma move med mera. Och vi har grymma löpledare från TSM (Marie 100% är med) Livskvalite två punkt noll.

 

-Igår höll jag och Anders Szalkai en 60 min föreläsning om löpningens ABC som blev väldigt lyckad. Nu känns det som om resenärerna har en bra teoretisk bas att stå på också.

 

-Vi har en skön sammanhållning på dessa Training Camps. Både bland ledare och gästerna. Jag är extra glad att hänga lite extra med Naprapat-Hasse och Ultra-Jens. Jag försöker lära dom rätt värderingar och levnadssätt.. Igår hade jag genomgång om hur man behandlar kvinnor samt en liten hygien-workshop. Dessa två frågor har dom mest problem med.Dom fick med sig några punkter som hemläxa. Redovisas på fredag.

Punkter om hur man behandlar kvinnor

1.Lyssna på din sambo/fru/flickvän när hon berättar hur hon haft det på jobbet. Nicka då och så samt stryk henne på axeln om hon haft en stressig dag.

2.Vid jämna mellanrum kommenterar du hennes hår, kroppslukt och hy. I positiva ordalag.

3.Överraska var 5:e dag med kaffe och digestivekex eller en funktionströja från Craft. Med orden ”jag tycker du är värd detta”.

Punkter om hygien

1.Använd inte vanlig tvål i ansiktet. Huden blir frasig och flammig. Smörj in med Biotherm

2.Eltandborste är ett krav samt var noggrann på hörntänderna (premolarerna) fr.a ocklusalt.

3.Raka bort rygghåret i svanken så det inte hänger över jeansen.

 

-Kjell-Erik Ståhl är här denna vecka. Jag gjorde en liten hyllning till honom på föreläsningen igår. Ståhl har ju fortfarande svenska rekordet på Maraton på 2.10.38 (4:a på VM 1983). Han har sprungit 71 lopp under 2.20 tim. Dessutom gjorde han 14 maratonlopp på 12 månader, med en snittid på 2.16.11 !! Otroligt bra. Här kommer några av hans tunga citat:

 1. Kan du prata när du tränar så springer du för sakta”
 2. ”Är det nåt du vill ha sagt, säg det de första två kilometrarna”

   3. ”Du klarar av att träna dubbelt så mycket som du tror, och tio ggr så mycket som din mamma tror”

 1. Kjell-Eriks definition av ett hårt träningspass: Du skall inte kunna stå upp i duschen efteråt. Du måste sitta på en pall.

 

-Malin är med som löpledare och får springa i värmen och på barmark hela veckan. Formen är mycket bra och hon är i slutfasen av Canova-programmet 8 veckor. Fokus är Berlin Halvmaraton den 8 april.

 

-Idag klippte jag mig i en mycket modern Portugisisk frisyr. Tydliga uppdelningar i hela skalpen med vindrufsig sommarkänsla. Det kan bli en sensation när jag kommer hem. Pris 7.50 euro (han fick en tia)

 

-Beyonce är stencool. I hennes låt sorry så ger hon ”middle-fingers up” till en elak pojkvän. Jag ger ”middle-fingers up” till alla energitjuvar som inte fattar att det är gratis att vara glad. Helvete vad många som går runt och surar och klagar. ”Ja, men du då LG?” säger nån. Hallå? Jag är glad och positiv för det mesta. Min svacka berodde på den usla formen och oviljan att fylla 60 år snart. Nu har jag klivit upp ur svackan och är glad som ett barnkalas.

 

-Har ni gjort ”Ed Eyestone-testen” nån gång?  Den ger ett bra riktvärde på form och fart.

Spring 6 min hårt och notera hur långt du hann (Löpband, bana eller platt väg) Den sträcka du hann är riktvärdet för kommande träningspass. Vi säger att du hann 1200 m (5.00 min/km) Då skall du springa halva den sträckan (600m) på 3 min. Fem upprepningar med 90 sek vila. Alltså 5 x 600 m på 3 min. Det klarar du eftersom du orkade 6 min i sträck tidigare. När du gör en ny test om några veckor så hinner du kanske 1280 m. Då blir intervallerna 5 x 640 m på 3 min. Är du med?

  

-Musikmässigt är jag inne på countryrock, americana och singer&songwriters. Stefan på Burmans har alltid nåt ess bakom disken. Dessutom har jag plöjt 5 säsonger av TV serien Nashville. Mycket bra.

-Hur tänkte Lenny Kravitz med denna halsduk. Snälla ge mig ett svar!

Veckans Hasse:

Stor löparglädje i torsdags när vi körde ”Löparnas Kväll 3000 meter”. Härlig tävling, alla hjälps åt, man hejar på polarna, bara glada löpare och skön stämning. Men jag måste ju delge er lite skvaller…

–   John Lloyd Brändström (bluesgigant i Wolfman Jack och LG:s personlige elektriker) släppte allt med klädkod och sprang med keps, bomulls t-shirt och gnällde över att han dessutom hade glömt sina spetsshorts (?) hemma.

–    Skägg-Pär, är killen som inte lämnar något åt slumpen. Han värmer upp i vita sockar som han exakt 8 minuter före startskottet byter till ett nytt och torrt par. Dock undrade alla varför Pär hade tagit med hela familjens veckotvätt i en gigantisk hockeytrunk?

–    Nicke Berglund dök inte upp. Han trodde loppet var nästa vecka.

Största glädjeämnet var annars att det finns hopp om en ny generation löpare. Snabbast av alla var Jonathan Edman (född 2001) på 9.18, Klara Hofer Mattsson blev tvåa bland tjejerna på 10.31 (född 2000) och Evelina Henriksson blev 3:a på 10.46 (född 1999).

 

 


Nr 5 ute i butik nu!

Ur innehållet:

 • Fem farthöjande pass du måste testa
 • Det händer vid överträning
 • Ätstörning? Symtom du ska ta på allvar
 • Artros i knät?
 • Nya sköna löparskor
 • 6 enkla sätt att testa formen
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Mitt 271:a RW Blogginlägg


Det är inget mysterium varför hon gick/Jag är så jävla dum och misslyckad/ att jag hade lämnat mig själv om jag fick (Hjelle)

-Jag tror att det har vänt! Min form alltså. Jag har tränat hyfsat i veckan med mixade pass. Typ 20 min löpningh+20 min crosstrainer och 10 min skierg. Och styrka-rörlighet. Imorgon blir det ny Ed Eyestone-test. 1350 m förra veckan borde vara 1380 m imorgon.

 

-På måndag em flyger jag till Göteborg med mina killar på Minervagymnasium för att spela final i Skol SM i futsal. Det känns bra trots en del skador på duktiga spelare. Vi ger 100% och räcker inte det så gratulerar vi segrarna.

-På lördag åker jag till Portugal för en veckas löpläger med Springtime. Jag kommer hålla i nybörjargruppen och en teamad föreläsning med Szacke. Malin är också med som löpledare. Då fortsätter klättringen mot den perfekta kroppen och det fina löpsteget igen. 

-Mina spelare i Umeå FC är på gång. Vinst idag med 4-1 mot Skellefteå FF. Vi har kört tuff fysträning 2-3 pass/veckan sen 6 dec. Nu är vi klara med steg 1-3. Steg 4 är sprint-spänst och underhålla Vo2max. Nackdelen med många av spelarna att dom har taskig musiksmak, köper sina kläder på Dressman och vet inte vem Mo Farah är. Men annars är dom bra.

 

-Malin rullar på med ett nytt 30 dagars-program enligt Canovas filosofi. I veckan körde hon 12x 500 m i 3.20 fart samt 6 x 400 m backe i 3.30 fart (på löpband). Dubbelpass till och från jobbet 11+11 km. Samt sköna långpass. Berlin halvmaraton med Springtime 8 april. Jag har en förhoppning men håller den hemlig.

-Ikväll är det Mello! Det heter Melodifestivalen och är helt ointressant. Jag skall äta ryggbiff, hasselbackspotatis,dricka en tjeckisk samt klippa en påse lösviktsgodis. Sen blir det några avsnitt på Netflix istället. Somnar nog 22.05.

-I kommande nummer av Runners World skriver jag om träning för nybörjare samt om träna i terräng/skogen. Genomtänkt, välskrivet om tänkvärt. När jag recenserar mig själv alltså. Man får vara trygg i sig själv och tycka man är bra ibland.

-Men oftare och oftare börjar bli less på mig själv faktiskt. Det kan bero på nån ålderskris inför att fylla 60 år. Eller ha nåt att göra med min dåliga fysiska status. Jag har grubblat en hel del på framtiden de sista månaderna och inte hittat nåt superbra svar. Det blev en nytändning när jag bytte skola och började jobba med nya kolleger och äldre elever på Minervagymnasium. Samtidigt var det enklare på nåt sätt med mina högstadieelever på  Bräntbergsskolan. Jag får anpassa mitt ledarskap med en ny åldersgrupp på gott och ont. Mina nya elever skall snart ut i vuxenlivet är väldigt fokuserade på betyg och bedömning. Mina högstadieelever behövde en del fostran och vägledning. Och ibland var det viktigare med det personliga samtalet och att man såg dem/bekräftade dem. Jag har dock blivit en bättre lärare nu tycker jag. Man tvingas förbereda sig noggrannare och kunna bemöta frågeställningar om de olika momenten vi jobbar med. Och jag älskar alla elever som är seriösa och brinner för att göra så bra insats som möjligt hela tiden. Jag har många såna.

 

Träningstips: LG:s 60 minuters kombo

1)löp 20 min i stegrande fart (löpband från 8 km-12 km/h)

2)löp 4×4 min med fartökning var 30:e sekund (börja på 10 km-10.5-11.0 osv till 13.5) under 90 sek vila kör du lite rörlighet på baklår-vader. Upprepa 4 serier och justera farten

3)Styrkemoment 1 är: 5 pushups-10 situps-10 squats så många varv du hinner på 5 min

4) styrkemoment 2 är: 21-15-9 reps av Thrusters (benböj med press) och bicepscurl. Först gör du 21 thrusters med kanske 15-20 kg stång. Sen gör du 21 bicepscurl med samma stång. Upprepa med 15 och 9 reps. På tid.

5) styrkemoment 3: 100 löpsteg i Trxband (fötterna i bandet-händerna i pushupsställning)+100 springsteg liggande på rygg i Trxband +100 sek planka i trxband

Avsluta med rörlighet och rulla på foamroller. Duscha, föna håret och ligg på soffan några timmar.

-Med kontakter kommer man långt. Vinylnytt med bob hund, Kendrick Lamar och Tom Waits gjorde helgen fantastisk.

 

-Och kolla in denna spellista från Hannas Källare. Otroliga 90 talsklassiker. Runners Worlds redaktionschef Stefan Larsen växte upp på den klubben under 90 talet. Oj vad avundsjuk jag är. Popsicle, Jakob Hellman, Suede, Broder Daniel, Charlatans, The La´s ,Stoner Roses, Beck och massa mer.

 

Veckans Hasse:

Säsongen närmar sig så det kanske börjar bli dags att bli konkret och fastställa tidsmålen för 2018. Det skall sägas att jag tyvärr har varit dålig med det de senaste åren..Inför starten av en halvmara här i Västerbotten får något år sedan så var det en kille som frågade mig vad jag hade för mål med loppet. Mitt desillusionerade svar var att jag inte hade något riktigt mål och att tiden inte spelade så stor roll (man hamnar där när persen ligger 30 år tillbaka i tiden…).   ”Men Hasse du måste ha ett mål!” sa snubben. Jag kontrade med att fråga vad han själv hade för mål med loppet. ”Jag hoppas kunna springa på 1.03!” var svaret (helt allvarligt dessutom). Med ett PB på milen kring 35 och därifrån till 1.03… hmmm… viss skillnad!!  Jag träffade honom sedan efter målgång och frågade hur det gick. Killen sken som en sol! ”Det gick skitbra! Nytt pers!!! 1.23!!”   Så lär av det! Sätt mål, revidera (om det krävs) och gläds!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Mitt 270:e RW Blogginlägg


You are my oxygen. I breathe you in, I breathe you out (Richard page)

-Dr Eriksson kan ha hittat felet på min usla form senaste 4-5 månaderna. Efter mängder av undersökningar och prover, så upptäckte han att en av mina mediciner (knämedicinen) ger ökat blodtryck, trötthet, minskad lust och viktuppgång?! –Sluta genast med den, sa han. Nu får vi se vad som händer (jag äter fortfarande blodtrycksmedicin) Jag fick en superkick rent mentalt och kände glädjen komma tillbaka.- Dr E , jag älskar dig!  (hyggligt fin fru har han också)

 

-Som uppstart så gjorde jag Ed Eyestone-testet på löpband idag. Givetvis uselt resultat, men nu har jag ett startvärde att jobba från. (6 min löpning 1% lutning.) Jag hann 1350 m..

 

-Läkaren Mats Danson har startat #Challenge4Charity där man utmanar en person på vad som helst. Förloraren betalar valfri summa till välgörenhet. Jag utmanade Naprapat-Hasse på 100 pushups per dag i 30 dar.  Regler: Inom 5 min. Bröstet i marken. Filma var 10:e dag. Hasse har karaktär som Boston-stryparen och kommer missa detta.

  

-Malin är grym nu. Idag 3 x 6 km i 3.50 min/km. Som vila mellan loppen körde hon 1 km på 4.30. Totalt 20 km på 1.17.45 (3.53 min/km) Hon har karaktär som LG Skoog. Stenhård.

 

-Kan ni tänka er att denna gosse gjort milen på 29 min och skall bli polis nu?

 

-Kanske de två snyggaste artisterna. Linda Ronstadt och Rick Danko. Jag vill ha Rick Dankos hår och Linda Ronstadts hår. #Hetsomenpistol

 

-Andreas Bergstedt ordnade fram ett par Nike epic react som jag testade nyss. Det blir bra när kroppen fattat vad respons, avveckla steget mm betyder.. Dessutom fick jag tag i ett par Asics Noosa för halva priset idag på Gå&Löpkliniken i Umeå. Nu väntar jag på att testa fler självspringade modeller.

  

-Veckans platta är: trumvirvel….. Jonathan Wilson. Otroligt bra med Father John Misty och Lana del Rey som gästartiser.  Progressiv hantverkspop skrev Pierre Hellqvist i Sonic. Anders Larvia (bloggare på RW och nördlöpare med njutningspotential älskar Jonatan Wilson. Kolla upp genast.

 

-Min gamla lärarkollega Anna Persson fortsätter utmana kockeliten. Förra veckans ”skumtomte inlindad i Parmaskinka” gav mest avsky i kockduellen. Denna vecka satsar hon sin karriär och äktenskap på ”Krämbulle och ölkorv”. Lycka till!

 

-I måndags gjorde jag yoyo-test på Umeå FC. (Endurance nivå 2) snitt resultatet blev 3459 m. Det är svinbra! Punkt. Tyvärr verkar vår bildsköne och kvicke Henrik Millbert välja mellan fotbollskarriär och danskarriär. Han gjorde nämligen succe när han visade upp sin examinationsdans på idrottslärarutbildningen i onsdags. Kör båda Henke!

-Viktuppgång som biverkning? Och jag som käkat den där jä…a knämedicinen i 10 månader. Undrar hur smal jag kommer bli?

-Snart Portugal i en vecka. Jag har varit i Monte Gordo 41 veckor sammanlagt. Efter våren blir det 43. @ultrarunnerjens är på plats redan. Våfflor med jordgubbar och glass på Nox. Eller hur Jens?

 -Den här pojken saknar jag varje dag. Varje dag. När jag fyller 60 kommer han hem till Umeå med fina frun Linn och sötaste Chloe. Bästa presenten.

Veckans Hasse:  

Var på väg hemåt från jobbet för någon vecka sedan. Passerar då en av Umeås mest trafikerade rondeller (tänk: Essingeleden goes Umeå) där alla tänkbara fordon passerar i parti och minut och där det inte finns en gång-/  cykelbana så långt ögat når. Mitt i detta trafikkaos ser jag en löpare som kommer springandes rakt in i detta stormens öga. Jag bara gapar, ”vilken j-vla idiot” är tanken som slår mig. Sedan ser jag hur idioten springer vidare och kryssar fram mellan en ledbuss och en baklastare för att till sist försvinna bort i mörkret bakom en Volvo 144. Löpstilen gick dock inte att ta miste på… Niklas Berglund!  Ni vet ju vem Nicke är eller hur? En av Umeås verkliga löparprofiler. Killen som äter pizza till frukost, 2 chokladkakor till middag och som sedan dyker upp till start på 10.000 meter när två varv redan sprungits. En av många sköna lirare som berikar löpningens underbara värld helt enkelt!

 

 Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Mitt 269:e RW Blogginlägg


Jag var nästan framme när det inte längre gick Allt jag ville ha, men inte fick När hjärtat och hjärnan inte vill samma sak (Ellen Sundberg)

-Sju pass på 21 dagar! Sju pass på tjugoendagar! Gränsen för motionär går vid 9 pass på 21 dagar. Grattis LG. Jobba , jobba joobba!

-Otroligt OS av svenska skidåkarna och skidskyttegänget. Temat är ”bäst när det gäller”. Underbart när formtoppning och allt fungerar vid exakt rätt tidpunkt.

-Jag bockar det finaste jag kan till Marit Björgen. Fem OS och 15 medaljer. Tårarna vid målområdet var mycket en längtan efter lilla sonen.

-Melodifestivalen jobbar vidare. Torsk på Talinn fick bra reklam igår. Läste jag…

 

-Förra veckan hade jag teori (träningslära) med eleverna. Förutom faktafelen skall eleverna göra ett träningsprogram åt en tjej som vill klara tjejmilen på 60 min. Och ett program till en kille som skall fixa 5 chins och 10 dips. Och kommande vecka är det skidåkning på Campusområdet som gäller.

-Jag säger bara Esther Ledecka. Tjeckiska. Vinner först Super-G. Sen tar hon på sig snowboarden och blåser hem OS guld i parallell storslalom i snowboard?! Det är som att vinna OS i badminton och sen i tennis. Eller kanske 800 m löpning och 3000 m hinder. Hatmail skickas till lgfunderar@hurra.nu

 -Peppe har börjat med Body-buildning eller som Peppe säger själv ”Kroppskulpturering”. ”-Underbart att slippa tröjor och sånt”. Vi följer resultatet av hans resa här i bloggen.

-min gamla kollega Anna Persson gillar att överraska maken Lars med nya maträtter. I fredags var förrätten skumtomtar inlindade i parmaskinka. Dom är enligt uppgift fortfarande gifta.

 

-Triggervarning har blivit ett populärt uttryck. UnderbaraClara skrev roligt om detta i söndagens Expressen. I korthet menas att man borde triggervarna innan man skriver känsliga inlägg. Eller gör nån känslig handling. Clara ville bli varnad innan personen bakom henne i bussen smaskar i sig sin banan. Själv är jag inte så bevandlad i att triggervarna. Men det vore skönt att få en hint om Anna Book finns med i närheten eller om det kommer ett helt löpargäng med svarta strumpor och splitshorts utan att ta i.

-7 mars föreläser jag i Umeå inför Umeå Halvmaraton. 55 min med sanning och facit. Hållbar utveckling för löpare, klädkod, olika farter och glädjen med backträning.

 -Jag har länge erbjudit mig att bli gudfar åt Bergstedts lilla Nils. Men dom bjöd mig inte ens på dopet. Södergård var där och frossade i smörgåstårta. Jag satt hemma med sluttande axlar och undrade vad jag gjort  för fel.

-Om tre veckor åker jag till Portugal som löpledare. Underbart roligt brukar det vara. Men nu måste kroppen börja fatta vad jag vill. Annars blir det triggervarning hur usel form kan se ut på riktigt.

-Ellen Sundberg är bättre än Sarah Klang. Och Imperiel State Electric är bästa hårda rocken just nu. Men Joel Alme är jämnast över tid.

-Markus Torgeby har skapat en egen klädkollektion för löpare. Retroplagg i ekologisk bomull med inspiration av Gunder Hägg, Evy Palm, Arne Andersson mfl. Jag fick en svart cool löparjacka som Markus vill ha i Cafe, King med flera modemagazin. Han tänker sig att jag står svettig med uppdragen jacka och ser cool ut. Mitt tjocka självlockiga hår skall fladdra lite nonchalant i vinden. Ja, vi får se. Jag måste fundera lite först. Har så mycket att stå i just nu.

 

-När jag blir het igen skall jag köra Ed Eystone-testet och supertusingar varje vecka. Och backe och myren  (i maj) och Trx mage med mera med mera.

-Ekwall hyllade de Norska idrottarna efter deras otroliga OS. Med all rätt för jag har alltid beundrat de norrmännen. Alltifrån Dähli, Ulvang, Alsgaard och naturligtvis Northug, Johaug. Kläbo och tidigare nämnda Björgen. Thomas Wassberg tyckte de svenska skidåkarna tränade för lite med engagemang typ. Personligen tror jag nog att de svenska åkarna tränar mycket och hängivet. Men jag tror de Norska åkarna tränar mer ”rätt”. Pulserar bättre och har tydligare skillnad mellan tuffa och lugna pass. Men vad vet jag. Nu ser man vad rätt Charlotte Kalla hittat med sitt upplägg. Detsamma gäller Stina Nilsson och Ebba Andersson. Hoppas dom delar med sig och att herrarna hittar rätt också. Sen är kulturen i Norge annorlunda med att alla går på tur. Alla äger ett par skidor. Alla..

-Just hemkommen från en helg i Stockholm där vi hjälpt sonen med familj att flytta. Grymt effektiva var vi. Nu kan dom koppla av och sen 26 maj blir det ny flytt. Då är deras hus i Täby klart. Jag skall få ett eget rum har Linn lovat.

-Imorgon har vi beachvolley-turnering på Minervagymnasium. Mina duktiga elever i Minerva IF arrangerar detta på IKSUs utmärkta beachvolley-hall. På kvällen är det yo-yo test nr 2 för mitt Umeå FC. Mycket intressant att se hur de senaste 5 veckornas träning gett för resultat.

 

Veckans Hasse:

Åh, fy fan. Vilken vecka! Jag har drabbats av svårartad Mancold och ordinerats OS-tittande. OS-tittande har ungefär samma effekt som att köra värme och is för benhinnorna… Från den ena ytterligheten till den andra och man kastas mellan hopp och förtvivlan. Mellan hostattackerna har jag börjat med en ny grej: att lyssna på poddar. Det borde ni testa – tror att det är rätt nytt. Har jobbat mig igenom några avsnitt av marathonpodden – bra lyssning!  Jag kör med hörlurar för 199 spänn från Claes Ohlsson. Enligt LG så motsvarar det att köra intervaller i bermudashorts, orangea strumpor, bomulls t-shirt och tennisskor 🙂


Antal kommentarer: 1

Mickesotoksd

Hej LG!
Jag har ett problem. Ett allvarligt problem! Jag & en arbetskamrat pratade strumptvätt här om dagen. Stolt berättade jag att vita Newbodystrumpor fungerar utmärkt att tvätta i 90(!) grader. De behåller form, storlek & mjukhet – & fortsätter framför allt att vara vita!
Han var helt oförstående & idiotförklarade hela upplägget. Det var energi, det var miljö, det var onödigt, jag minns inte allt… Enl honom kör man alltid i svarta strumpor så är problemet löst. Han påstår även att han tvättar i 30.
Svarta strumpor… som en självklarhet lixom… LG, hjälp! Hur får man människor att förstå?Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Mitt 268:e RW Blogginlägg


-So cover me up and know you,re enough/ to use me for good (Jason Isbell)

-Jag nämner inget om min träning eller uteblivna form i detta inlägg. Meddelas endast på detta sätt…

 

-Tillbringar denna helg i Hemavan med mina Minervagymnasium-elever. Kursen Idrott 2 innehåller friluftsmoment. Igår grävde eleverna fyra stora snöbivacker (några elever sov hela natten i dem) Bra samarbete och bra kvalite på bivackerna. Termometern låg på 8-10 minusgrader och snöhögarna bestod av hård packad snö. Idag har det varit skidåkning mellan 09.00-18.00. Några gjorde sina första åk på 10 år. Imorgon blir det utvärdering om klädsel-bivack mm. Sen skall jag prata lite ledarskap.

 

-Lugnt på musikformen denna vecka. Några intressanta skivsläpp i dagarna (Stefan Nilsson hör du?) Tomas Andersson Wij samarbetar med Deportees ”Avsändare okänd”. Ett annat hypad skivsläpp är Everything is recorded by Richard Russel. Han har producerat Bobby Womack och Gorillaz. Medverkande på plattan är Sampha, Ibeyi och Kamasi Washington vilket ger en bild av hur det låter. Den tredje plattan jag lyssnat på är Sarah Klang, en svensk artist med väldigt speciell och stark röst. Kritikerna är inte helt eniga om vilket fack hennes musik skall sorteras in i (americana, soul, pop)

-Om melodifestivalen tycker jag fortfarande ingenting. Absolut ingenting.

-Malin går som tåget. Hon är inne på dag 16 i mitt mini Canova-program. I veckan körde hon 3×4 km i 3.40 min/km med 1 km på 4.20 min/km som löpvila. Alltså 14 km utan att stanna. Och idag klippte hon 5-4-3-2 km (snittfart 3.47) med 1 km löpvila på 4.20 min mellan varje. Så 17 km utan att stanna. Nästa period innehåller bland annat 17 km i 4.15 min/km och 3 x 6 km i 3.50 fart med 1 km löpvila på 4.20. Progressivt långpass och flera ”regeneration-pass” för återhämtning.

 

-I avdelningen Hur tänkte dom här?

-Sienna Miller, skådespelare ”jag älskar cigarretter. Älskar dem. Jag tror att ju mer positivt inställd du är till rökning, desto mindre farligt är det”

-Jean-Claude van Damme, skådespelare ” Jag är fascinerad av luft. Om man tog bort all luft från himlen skulle fåglarna falla till marken. Och alla flygplan också”

-Sue Murphy ”Har du nånsin gått in i ett rum och totalt glömt bort varför du gick dit? Det är så en hund tillbringar hela sitt liv”

-Peppe Lindholm,trummis&löpare ”Nej aldrig! Jag hatar tröjor och allt som trycker mot kroppen” på frågan om han ville bli sponsrad av Hanes (T-shirt tillverkare)

-Jag skrev en artikel till nästa nummer av Runners World. ”Kan en motionär lära av eliten?” Är temat. Jag redogör för Lydiard, Daniels och Canova samt hur en motionär kan tänka runt dessa träningsfilosofier.

-Jag är bjuden på Mårten Klingbergs 50 års fest 14 april. Det vore ett perfekt tillfälle att snacka till sig en biroll i nästa Beck-film. Eller spela pojkvän till hans fru Marie Robertsson i nån kärleksfilm. Eller helt enkelt bara sitta i ett hörn och inte fatta nåt. Men klarar jag 2 fester i rad? Jag fyller ju 60 år den 13 april.

 

-Ny säsong av Homeland och sista avsnittet av Bron imorgon. Livskvalité

-Hur kan dom förresten hitta 2 finalister i lördagens Melodifestival (Mina elever tittade på detta och jag satt och skrev i bakgrunden. Kunde inte undgå att höra.) Alltså kan man inte säga –” Tyvärr var kvaliten på låtarna för dålig denna vecka, så ingen går vidare. Hem och träna. Nya tag!” Tea lärde sig texterna på låtarna direkt och sjöng med i alla. Otrolig talang. Men jag är hellre bra på Sudoku eller nåt.

Veckans Hasse: 

Coach LG har ju i de senaste blogginläggen tagit upp det här med ”ups and downs”. Där ”ups” är helt underbartl! Medan de ”downs” man stöter på suger… Jag kan ju passa på att delge er min syn på hur man kan tänka när det går emot. Min gyllene regel är att: ”det kan alltid bli sämre!”. Många gånger under de senaste 10 åren har jag gjort usla lopp, usla träningspass och tänkt ”Nu är f-n- i mig botten nådd! Det kan inte gå sämre!”. MEN – till min förvåning: Det kan det!! Något år senare drömmer man plötsligt om att göra skittiden som man en gång ville bränna upp skorna för..   Likadant med skador. När man haft ont i hälsenan och tror att det är den värsta skadan som kan drabba en så tycker man att nästa skada ”var-den-än-sitter” är ännu värre. Så man får glädjas över de gånger man kan springa skadefritt. Eller som löparpoeten skägg-Pär (eller var det tok-Tanos?) i Team Idijot uttryckte det: ”när man befinner sig mellan två skador”.

 


Antal kommentarer: 1

Lasse

”när man befinner sig mellan två skador”.
Det måste vara då man bara är halvskadad, ett helt godkänt läge i H60.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Mitt 267:e RW Blogginlägg


När han visade en stjärna som föll/Då visste hon inte om/Att allt var för henne/för hennes skull (Joel Alme) 

-Segt på bloggfronten ett tag. Och skall en snart 60 årig föredetting blogga? Egentligen…

-Charlotte Kalla gav energi och glädje denna dag. Och lilla Ebba Andersson åkte helt orädd in på en fjärdeplats! I intervjun med utmärkta Camilla Enström (en gammal elev till mig) så var Ebba lite lite besviken. ” Det var ju så nära ett brons”!  Skön tjej som dessutom gjort 9.29 min på 3000 m löpning.

-Mitt sökande efter form och identitet fortsätter. Efter 7 vilodagar på de senaste två veckorna och en hjärnröntgen med MR (som var bra) så letar jag vidare. På tisdag skall jag testa ett 24 timmars blodtryckstest. Dr Eriksson skall hitta lösningen på min usla form.

 

-Mina grabbar på Minervagymnasium vann sin semifinalgrupp i skol SM futsal. Vi slog Widenska Gymnasiet från Västerås med 6-2 (underläge 1-2) och vann med 2-1 mot Rudbeckianska gymnsiet. Final i Kungsbacka 13 mars. Härlig känsla. Fina pojkar.

 

-Jag gjorde en hörlurstest förra helgen där mina favoritlurar (Apple airpods och Miiego) fick kriga mot ett par trådlösa från DeFunc. Jag jämförde ljudkvalitet, passform, pris samt handhavande i en skala 1-5. Miiegolurarna tål mycket, låter bra och har bra batteritid. Apple lurarna är coola, låter mkt bra, sitter bra men är svindyra. DeFunc kostar bara 399:-, låter hyfsat, sitter bra men kontrolldosan svänger och dinglar när man springer. Funkar bättre för gym och cykel.

Fabrikat                        pris       ljud     handhavande passform totalt

Miiego AL 3 freedom.      4          4             4                3           15

Air Pods                         3          5             4                4           16

De Func                         5          3             3                3           14

 

Malin har snart gjort sin första 10 dagarsperiod enligt Canova-metoden. (tuffa backpass + intervaller 10x 500 m och 6 x 1000 m snabbt varvat med distanspass mellan 11 -26 km. Nästa period blir det långa intervaller/trösklar med löpvila.

-Kollar på Håkan/Mirjam från Ullevi och givetvis Stevie Nicks backstage. Enda man behöver. Sök på youtube

-Jag längtar till mina Portugalveckor med Springtime (vecka 12 RW samt vecka 17 Topphälsa) Sen längtar jag till en egen resa med frun för att fira 60 årsdagen. Jag är sugen på Nashville, Liverpool eller Kroatien:

Definitionen av framgång är: Att gå från fiasko till fiasko med odämpad entusiasm (W.Churchill) Det är inte så dumt citat va? Fredrik Wikingson sålde in det i deras podcast.

-Är Sigge Eklund Sveriges djupaste kändis? Några exempel hur han svarade i en intervju med Katarina Hahr .

 1. Vad tycker du om att vara ensam? Sigges svar: Jag älskar att vara ensam. Och har en väldigt högljudd dialog med olika röster!
 2. Känner du dig älskad? Sigges svar: Ja av familjen. Och om alla runt omkring mig skulle dö skulle jag vara älskad och i sync med universum!
 3. Var du glad som barn? Sigges svar: Jag var ett ensambarn och höll på med mina grejer. Det var nästan som jag inte finns!

-Melodifestivalen har jag ingen åsikt om. Inte en enda. Punkt.

-Min träning denna vecka: vila-crosstrainer/styrka-30 min löpning-vila-vila-backe 5 x 300 m.

Veckans Hasse:

Stilpolisen gjorde en oanmäld inspektion på veckans inomhuspass med IFK Umeås Löpargrupp. Under hela hösten har mantrat varit: ”splitshorts vid snabb löpning”. Kontrollen visade att endast 5 (!!) löpare hörsammat detta och följdaktligen klarade kontrollen. 

Det här brottet mot löparreglementet är rapporterat till LG som kommer att hålla personliga samtal med var och en i gruppen. Skärpning slashasar!

 

 

 Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*