Blogg

Mitt 276:e RW Blogginlägg


Från vår balkong ser man långt långt bort / Men du ser längre bort än mig / Och jag vet att du undrar om allt går att få / Hur länge ska man bara titta på (Joel Alme)

-Jag är nu i Portugal med Springtime och tidningen Topphälsa igen. Det är min 48:e vecka här totalt. Jag älskar verkligen detta livet. Mitt ansvar är att styra upp löpträningen med gästerna samt hålla en föreläsning. Mitt löpteam är Nicke Berglund, Ultra Jens, Camilla B samt vid vissa pass Naprapat-Hasse och Sofia Fredriksen. Vi erbjuder intervallpass, backpass, distanspass samt löpteknik-skola. Hela verksamheten bygger på glädje, välplanerade pass samt teamwork. Hittills har denna vecka varit mycket lyckad. Min föreläsning ”allt du behöver veta om träning/löpning på 60 min” gick mycket bra igår. Klädkod och Tomduscha-momenten gick hem. Idag hade alla vita strumpor och alla vågade ta i. Skönt att folk lyssnar.

-Mitt nya liv ”LG två punkt noll” har börjat mycket bra. Kroppen funkar bättre, jag är glad och positiv, träningsmässigt börjar det likna nåt (knähelvetet spökar dock). Mina elever är fina och duktiga, kollegerna snälla och seriösa. Min familj är tajt och jag har mycket roligt att se fram emot. Dessutom växer håret bra härnere i solen.

 

-Liverpool-Roma 5-2! Nära en Champions League final nu. Den otroliga Mo Salah 2 mål+2 ass. Vilket fantastiskt lag Klopp fått ihop. Jag och min kompis Håkan åker till Liverpool 12 maj och ser sista omgången i PL (Liverpool-Brighton).

-Markus Larsson skrev en fantastisk krönika i Aftonbladet om Prince originalversion av ”Nothing compares 2 U”. Rubriken är ”Efter Prince kan all musik avgå”. Videon finns på you tube och är Prince sjunger fantastiskt med otroligt komp av sin band The Revolution. Så här avslutar Markus krönikan: -”Redan i första versen plockar Prince ner månen och börjar spela basket med den. Han sätter trepoängare efter trepoängare. Motståndarlaget är svarslösa. De sätter sig på avbytarbänken och gömmer huvudet under en handduk. Varför skall man lyssna på en annan artist. Vad har vi för ursäkt?” Underbart.

 

-Malin jobbar på med Canovaprogrammet. Formen stiger och vi skall snart lätta på träningen. I lördags körde hon 10 x 1000 m runt Ersmark (36.24) och idag löpte hon båda distanserna på Brorundan i Umeå (5 km + 3 km 18.52 och 10.44). Hon har två tuffa pass kvar innan Kungsholmen runt 5 maj.

-Record Store day gav mig en massa fina vinyler (tack för presentkorten Micke,Linn,Anton,Herman, Gunvor,Kalle,Nisse och Birgitta) Kolla nedan: Rymdimperiet (mellan Ebba Grön och Imperiet) Ramones, Bowie, Soundgarden, Oskar Linnros, Stones,Stooges och Marvin Gaye. Dessutom har jag lyssnat mycket på Ashley Monroe och Kali Uchis. Kolla upp!

  

-Topphälsas chef Pamela Andersson höll en stark föreläsning om hur hon kämpade bort sin hjärntumör med träning och vilja. Martin Lidberg hade temat ”våga vara vinnare” om sin brottningskarriär och Lets Dance-vinsten. Vi har kvar en föreläsning om Mental träning och en som handlar om mediation/avslappning också. Vi lär oss mycket härnere förstår ni.

-Min fina son fyllde 34 år igår. Oj vad tiden går. Han är enormt driven och duktig vare sig det gäller träning, jobb eller familj. Grattis Mattias. Kärlek&Respekt

 

-Vårt koncept inom Springtime bygger mycket på sammanhållning och teamwork. Veckans ledarteam har otroligt kul tillsammans. Det smittar av sig på alla gäster och övriga. Lite roliga citat har slunkit igenom. ”Jag är bläckfiskblå”(Camilla B om sin hudfärg) ”Fan, jag ser ut som en kassler”(Sofia F när hon legat på en solstol av nät). ”Jag skulle vilja vara som dig LG, eller som Sting”(Naprapat-Hasse vid poolen).

-Veckans Hasse:

Passade på att ta ledigt över påsken för att besöka San Francisco. Helt fantastiskt skönt väder och jag fick äntligen vädra splitshortsen på allvar. Det man slogs av var det enorma löpintresset. Jag var ute vid 7-tiden på mina löparrundor i Fishermans Wharf och på de 30-40 minuter jag sprang så överdriver jag inte om jag säger att jag mötte hundratalet löpare. Många var dessutom riktigt snabba (vita strumpor, lätta skor och splitshorts). Tyvärr var jag där en vecka för tidigt för att delta i Rock ’n roll Halfmarathon. Coolt lopp där man springer över Golden Gatebron – hade varit en upplevelse. Fick istället springa uppför snirklande Lombard Street i ensamt majestät (se bilden) Några spännande upplevelser på rundorna annars? Tja.. en stad som San Francisco bjuder ju på en del annorlunda personligheter. Mest imponerad var jag över den man jag mötte på rullskridskor, han var spritt språngandes naken sånär på som en svart hög hatt! Tja… ska man vara näck och bli inburad av polisen så ska det väl i varje fall ske med stil 🙂


Nr 5 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Fem farthöjande pass du måste testa
  • Det händer vid överträning
  • Ätstörning? Symtom du ska ta på allvar
  • Artros i knät?
  • Nya sköna löparskor
  • 6 enkla sätt att testa formen
Bli prenumerant
Antal kommentarer: 3

Lasse

Finns det folk som använder strumpor som inte är vita? Att springa eller cykla i strumpor med fel färg är helt förkastligt.


LG

Helt rätt Lasse!


M

Klädkoden för rullskridskor kanske är ”utan byxor”? Haha!



Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Mitt 275:e RW Blogginlägg


”Om vi nån gång, nånsin blir som dom/Känns som om alla är äldre nu och ser efter varann

Dom har gått för att leva sina liv/Och gud vet att jag måste leva mitt”(Håkan Hellström)

-Jag är glad som ett barnkalas!  Eller som ett 60 årskalas i alla fall. Nu är man där man inte vill vara. Men det är bara att gilla läget och jobba hårt med träning, hårfäste och ämnesomsättning. Jag blev firad i flera dar och fick fina presenter från alla håll. Resor, matchtröjor, upplevelser, whiskey, öl, godis, spabehandlingar, vinylskivor, presentkort, vin, cykelhjälm, reflexväst(nidpresent av kolleger), Viagra? (jag som hade slutat med sån verksamhet), bilvax, tavlor mm. Jag gick i plus som tusan..

 

-På min klass N17b:s instagram kan man se vad gammal jag blivit. Dom sjöng för mig på klasskonferensen. Då står jag och gungar som ett fån. Vad fan är det med mig? Kärlek&respekt till N17b i alla fall.,

 

-Mattias, Linn och Chloe var hemma i Umeå i tre dar vilket var mysigt. Dock halvdåligt med träning blev det. Men bra kvalite på umgänge i alla fall.Och på lördagen bjöd min far oss på Restaurang Maria där Sirwan, Jonny och Makhvan serverade oss som kungar. Jag älskar Restaurang Maria.

 

-Jag har cyklat en hel del mountainbike på slutet för att stärka mina ben och avlasta knät. Nu åker jag till Portugal på lördag och håller i löpkurs/träning med Topphälsas gäster. Det blir skoj och TH har alltid träningsvilliga resenärer. Sen får jag träffa Hasse, Sofia, Odd, Micke J med flera. Idag löpte jag 20 st 45-15 sek intervaller vilket kändes bra.

-Vår utmaning med 100 pushups per dag i 30 dar är klar. Jag, Mommo, Tobias Karlsson samt Naprapat-Hasse har plågat oss. Det gick aldrig lätt nån dag. Det blev inte lättare och lättare heller. Mitt rekord var 100 st på 4.23 min. Tobbe Karlsson gjorde på 3.11 min! Men då har han Lets Dance axlar också. Tobias Karlsson kommer förresten upp till min skola (Minervagymnasium) och har föreläsning samt ett danspass 4-5 juni. Det blir en succé.

 

-Malin är återhämtad från Berlin och körde testlopp i lördags (2 x 5 km med 2 min vila) 18.09-19.02=37.11. 0 grader, lite blåsigt, asfalt till 90%. Nu slipar vi med lite styrka 1 gång i veckan och fortsätter med Canova-programmet till Kungsholmen runt. Hon har fått en jättebra löpstil där hon ligger högt på foten och fram med höften. Vi skall jobba lite med drivet i steget samt rörlighet nu. På onsdag är det Broarna runt. Då springer hon först 3 km banan, vilar 10 min och kör 5 km banan. Ger hårdhet.

 

-Mina elever har lämnat in sitt stora hälsoarbete i Träningslära (Idrott 1 åk2) En faktadel på 30 frågor där 75% rätta svar krävs för betyg E. Sen skall dom göra ett träningsprogram till Hanna som vill springa Tjejmilen. Mål 1: springa utan att gå Mål 2: springa under 60 min. Hanna tränar tre ggr i veckan och klarar 5 km idag utan att gå. Farten är ca 6.30 min/km. Eleverna skall göra ett 8 veckors program mot målet. Dessutom skall dom göra ett program till Marcus som slagit vad med sin pappa att klara 5 chins och 10 dips inom 8 veckor. Idag gör han 1 chins och 4 dips. Nu har jag fått in 136 inlämingar på mellan 6-22 sidor! Satan vilken rättning jag har. Men jag har ögnat igenom många av elevernas inlämningar. Och herregud vilken bra kvalité. Imponerande! Här finns många potentiella personliga tränare.

-Igår fick mina mina elever som går kursen Idrott2 bada isvak i Nydala-sjön. Alla närvarande hoppade i (28 st). Vi hade en eld på land med en presenning som skydd för ombyte. Inga problem. Alla fixade detta på ett bra sätt.

 

-Några av födelsedagsvinylerna.Son Volt, Buffalo Tom, Kim Richey och Thundermother. Hög kvalité rakt igenom.

 

Veckans Hasse:

Ett fyrfaldigt leve! Nu hyllar vi LG som fyller jämnt! Jag firar honom inte med serpentiner och kladdkaka utan med några personliga minnen från åren som gott. Några epitet:

Sub-30 mannen: 29.57 på 10.000 meter, evig respekt för det resultatet

Officeren Skoog: Vem minns inte alla reportage i lokaltidningen på 80-talet om LG:s glassiga resor till det ena efter det andra landet för att springa Militär-VM i terränglöpning.

Mr Vindelälvsloppet: Tror ingen enskild person varit så förknippad med det som var Sveriges största långloppsstafett under 80-/90-talet. Inget Vindelälvslopp utan LG Skoog på två tuffa sträckor och minst 8 bilder i lokaltidningen.

Coach LG: Jag hade förmånen att få träningsprogram av LG under säsongen 1989.  Persen haglade in och varje nytt träningsprogram var som bästa klappen under julgranen.

Musikmannen: Ja, ingen har väl missat storyn om när LG och sonen lekte indianer och cowboys där LG band sonen för att kunna cykla ner på Fru Musica och kolla senaste slutsteget.

Fysdemonen: LG tränar samtliga Umeås elitlag i alla sporter. Ja, eller i varje fall känns det så. I vart fall var han definitivt en mycket viktig kugge i Umeå IK:s framgångar under 2000-talet.

Det är gratis-att- vara-glad-mannen: Vindelälvsloppet 2000, LG tjurar som en 5-åring efter en dålig sträcka. Säger att han ska åka hem och slänga alla löparskor samt ta en giftampull. Sedan kommer han på att ”det är gratis att vara glad” och står två dagar senare på startlinjen.

Stort grattis till en mycket fin kompis och förebild!

 

 


Antal kommentarer: 5

Lisse

Grattis Skogen.
Log när jag läste veckans Hasse. Ler ganska ofta när jag läser din blogg.
Men jävlar vilken lugg sin farsa har.
Där ligger du i lä.
Respekt och kramar från mig till dig.


LG60

Lisse! Tack som tusan. Ja farsan 86 år har mer hår än alla. Kul att du gillar bloggen. Jag har fina minnen med din familj ockdå. Kram


Ida Nilsson

Grattis i efterskott! Jag blev väldigt nostalgisk när jag läste om Vindelälvsloppet. Jag minns det som en väldigt rolig resa med klubben när jag var liten. Vi åkte runt i en hippiebuss med egensydda Högby IF gardiner. Jag var tvungen att googla på att jag mindes rätt att att det var 1988 som vi var där. (Jag var 7 år) Jag hittade följande i Högby statistiken.
” Det stora projektet för året är Vindelälvsloppet, där damlaget kommer trea och herrlaget kniper en femteplats. Ett ungt Högby lag ställer upp i Lilla Vindelälvsloppet och kommer sist, men får ändå mycket uppmärksamhet med ett helsiderepotage i tidningen Land.
Så det var starten på min löpar karriär!


LG

Ida 7 år ! Underbara minnen. Ni hade en grym klubb med fin sammanhållning. Du fick en fin grund med vår fina Norrlandsluft.
Lycka till I din nya löparkarriär.
Kram
LG60


LG

Ida 7 år ! Underbara minnen. Ni hade en grym klubb med fin sammanhållning. Du fick en fin grund med vår fina Norrlandsluft.
Lycka till I din nya löparkarriär.
Kram
LG60



Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Mitt 274:e RW Blogginlägg


-Sit down, hol`up lil bitch/ Be humble (K.Lamar)

-Bra träningsvecka. Jag har haft påsklov men samtidigt håller min kompis Patrik Stenlund på att renovera vårt kök. Så upp klockan 6 för att vara klar när Patrik knackar på dörren 07.00. Då har jag skrivit lite program, artiklar mm och sen dragit och tränat. Hållit igen lite på sockret denna vecka vilket gjort att man slimmat till sig en aning.

-Lars ”29.43” Södergård har bott hos oss denna vecka eftersom han gjort praktik hos Umeå-polisen. Vi har tränat, pratat, spelat musik och ätit. Veckans höjdpunkt var när John Eden (team idijot, Wolfman Jack, Beverly Brothers), Henrik From, Uffe och William från gruppen Halm dök upp för en överraskningskonsert hemma hos oss! De kom med turnebilen med gitarrer, förstärkare, pedaler och en karta öl. Riktig rock´n roll. Dom spelade och sjöng och Södergård fick delta i gitarrspelandet (han är hyfsad) Kl 21.15 packade dom ihop grejerna i turnebilen och slet med sig Södergård ner på O´Learys för en kvällspelning. Så jobbar vi i Norrland. John siktar på 3.15 i Sthlm Maraton förresten.

 

-Vi var en kväll på Boxen i Umeå. Ett coolt gym som drivs av Richard Jezek (@rambojezek) Det blev 2×1000 m roddmaskin och styrka. Vi träffade också gymmets coolaste och starkaste tjej med denna coola T-shirt. Respekt!

 

-En annan kväll körde vi cykeltest på IKSU (Andre Jeglertz, Dr Eriksson, Södergård och jag) Tyvärr blev jag stensist på 236 w, Andre 265 w, Dr E 281 w och Södergård 311 w. Jag hade otur med motvind och osmorda trampor. Skulle tro att 320 w är rimligt annars. Jeglertz var inte nöjd efter ha blivit pissad på av Dr E.

-Lill-Babs har lämnat oss. Hon var större än man förstod. Kolla Beatles-medlemmarnas blickar och tänk på hennes karriär i 65 år. Aktiv till slutet. Ni är ett fint gäng däruppe nu.

-Malin har ju tränat jättebra i 21 veckor (14 v ”Kenyanskt” och 7 veckor ”mini Canova”) Sen åkte hon till London förra helgen med sambon Ahmed för att se Chelsea-Tottenham. Dom gick 30000 steg per dag + att Malin sprang 16 km på morronen både lör-sön. Åkte hem på måndag natt med dålig sömn. Och som ett brev på posten kom en febersläng. Nu låg hon däckad mån-onsdag. Kände sig hyfsad torsdag, åkte till Berlin halvmaraton på fredag (helt frisk) Morronjoggen på lördag gick sådär. Men hon fick till ett godkänt lopp ändå. Öppnade första 10 km på 38.40 dock med blyben från steg ett. Hjärta&lungor var hur pigga som helst. Hon släppte fokus på klockan och kämpade och försökte njuta av loppet resterande 11 km. sluttiden blev 1.23.36. Nu har hon fått starta upp säsongen och visa lite pannben. Och vet att grunden är bra. Hon kommer kunna persa på flera sträckor i år. Bra arrangemang av Springtime och Charlotte Wijk. Det blev världsrekord på herrsidan genom Erich Kiptanui 58.42 (27.31 på 10 km) !! Mikaela Larsson 1.15.43 grattis till perset! Min gamla adept Björn Sandler persade också på 1.12.04.

 

-Just när jag skriver detta ringer Malin och berättar att SVT ringde henne och frågade om hon märkt nåt om attentatet mot Berlin Halvmaraton! Tysk polis grep 4 män som planerade ett knivattentat mot loppet. Varav den ena gärningsmannen planerat att knivdöda deltagare i loppet!  Kom hem Malin!

 

-På tal om konserter kom jag och tänka på Ulf Lundells klassiska ”en inställd spelning är också en spelning” . Här kommer det korrekta citatet: ”En inställd spelning är en spelning det också eftersom det väcker känslor som saknad, irritation och bitterhet. Och de inställda spelningarna är ju det enda folk pratar om, så något måste de ju betyda”

 

-Mitt Umeå FC hade premiär i div 1 igår mot Per Olssons defensiva Sandviken. Det blev 1-1 efter en bra första halvlek och en tam andra halvlek. Nja det behövs mer framöver. Det finns mycket kraft i vårt lag och en härlig laganda. Så här fint har dom i omklrummet innan match. Bra Curre.

 

-Malin och Acche hade med sig två fina vinyler från London. Soccer Mummy och Kasey Musgraves. Kvalitetsmusik.

 

-Fem dar kvar innan livet går in på upploppsrakan. En del säger att 60 är det nya 40. Jag skall visa dom. Lite tårta, rostbiff, nån present och sen kör vi järnet mot 70 va?

 

-Men 2018 blir bra. Portugal vecka 17, Liverpool i maj, Cypern i juni , sonen har en överraskning i juli med mera med mera…

-Veckans Hasse:

Förra måndagen var det premiär för våra omåttligt populära Löparkvällar. Jag gjorde en gallupundersökning och frågade: ”Hur många älskar LG:s blogg? Hand upp!” 

Ja, ni ser ju resultatet. 

Spana också in killen som körde ett entimmes pass i -2 grader endast iförd norrländska vintertights. Sommartights?Då rakar man benen.. 

  


Antal kommentarer: 4

Emil P

Världsrekord?? Det står sig väl ändå från 2010 på 58.23?
Fantastisk blogg i övrigt, ursäkta petigheten 😉


LG

Rätt Emil! Jag har börjat dricka. Jag hade för mig att det var 58.43. Nåväl 58.42 är respekt.
Tack för beröm


Björn W

Grattis LG!
60 är definitivt nya 40. Åtminståne för dig, kanske nya 30 tom. Vi som har några år kvar till 60 ser dig som en stor förebild och inspirationskälla. Vi fantiserar om att vara lika snabba, starka, snygga och stilrena som dig!


LG60

Björn W! Du är bäst!



Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Mitt 273:e RW Blogginlägg


”Hon har ett sätt att röra höfterna försiktigt när hon går/Hon har ett sätt att le som bara jag förstår (Jakob Hellman)

-Återhämtning efter Portugalveckan. Träningsmässigt seg som sirap i början. Men kul att träffa elever och kolleger igen. Hann titta på eleverna som valt skidor som specialidrott när dom körde impulser och hur man tar backkrön på bästa sätt. Gick igenom explosiv styrka med mina fotbollselever och hade basketlektioner med mina övriga klasser.

 

-Knät har spökat sen bergspasset så nu blir det 4 dagar med cykel, benstyrka och rörlighet. Känns redan bättre och till och med mina 100 pushups per dag i 30 dar börjar gå bättre. Vi är ett gäng som kör #challenge4charity och är inne på dag 17 med 100 pushups (Naprapat-Hasse, Mommo, Tobias Karlsson, Emma Lindblom och Sofia F) Snabbast är Tobias som kör sin 100 på 3.20 min.

 

-Jag hade ett snack med Szalkai i Portugal om min framtid på Runners World. Jag har varit coach och skribent i tidningen sen 2012 med totalt 60 artiklar (2 sidor) + 120 fråga coachen och 273 blogginlägg. Jag känner att det ibland blir svårare och svårare att hitta bra ämnen att skriva om. RW är en sån otroligt bra tidning och jag vill inte att folk skall tycka att jag upprepar mig och blir tråkig. Vi får se hur vi gör. Än ett tag hänger jag med gänget. Har ni som läser min blogg nåt ämne ni skulle vilja läsa om?

-Malin fick en jättebra träningsvecka i Monte Gordo (150 km tack vare 5 morronjoggar) Dessutom har hon genomfört sin 7:e vecka i mitt Canova-program. Veckan avslutades med 4 x 2 km i 3.40 fart. Med 1 km löpning på 4.30 som vila. Mustafa Mohamed var snäll och var farthållare/peppare åt henne. Först sprang Musse 1 tim själv innan han plockade upp Malin och Linus Näslund. Perfekt farthållare med 2 lopp på grusstigarna och de 2 sista loppen på asfalten. Därefter avslutade Musse dagen med 12 km i 3.20 fart. Nu är Malin i London på en fotbollsweekend med sambon Ahmed. Och nästa helg blir det Berlin Halvmaraton. Återkommer…

 

-Vi avslutar alltid Training Camp-veckan med middag och disco på Nox. Bra drag denna vecka och jag lärde mig några moderna dansmoves av Sofia Fredrikssen (dotter till Friskis&Svettis legenden Ann Fredriksen) Dock räckte min uthållighet inte ända in i kaklet. Men nära.

 

-Legenden Kjell-Erik Ståhl var ju också på plats i Monte Gordo. Och vi fick se ett nytt kapitel hos den gamle rekordmannen. Han deltog nämligen i ett yogapass på plankan! Bildbevis nedan. Kjell-Erik Ståhl. Deltog. På. Ett .Yogapass. 2018…………..

 

-Min son Mattias har lagt mer tid på löpning nu under våren. Han har länge varit en styrkekille med galet bra muskulatur. Nu har han hittat löpningen som en ventil i vardagen mellan jobb och familj. Förut hade vi alltid en utmaning mellan mig själv, Malin och Mattias. Den bestod av 1 km löpning, bänkpress och dips eller pushups beroende var vi befann oss. Poängberäkningen bestod av löpningen i sekunder minus antal kg i bänk och antal dips/pushups (malin hade ett handikappsystem för att hon var så mycket yngre. Inte för att hon var tjej). Första året (Mattias var 16 år, Malin 12 år och jag var 42 år) så sprang jag på 2.57 på 1 km loppet, Mattias 2.59 och Malin 3.35. Jag tog 75 kg och gjorde 22 dips. Mattias tog 120 kg i bänk och gjorde 33 dips och fick dyngstryk. Det visade sig att Mattias tjuvtränat med intervaller 15×1 min i 3 veckor innan utmaningen utan att jag visste. Jag trodde han skulle gör 3.20 kanske. Vi körde utmaningar 2 ggr/år i många år framåt. Jag lyckades aldrig vinna. Även Malin blev starkare och bättre på löpa hela tiden. Nu är det över..

 

-Jag fick ett fint mess av en av mina ”gamla adepter”. Hon är en glädjespridare och håller mycket bra klass. Jag minns vår tid tillsammans med glädje. Tack Frida! Kärlek&Värme

-Jag och naprapat-Hasse körde även O´Neill testet på roddmaskin förra veckan (ro så långt du hinner på 4 min) Hasse gjorde 1131 meter. Jag gjorde 1052 meter. När skall jag få vinna nåt igen?

-Lite fräscha skivor senaste veckan. Black Rebel Motorcycle Club, Jenny Wilsson och en minibox med Aztec Camera. Bra blandning och värt att kolla upp. Anders Larvia spelar bara Marillion och ändå springer 16 mil i veckan. ”-Anders, om du läser detta så förutom dessa plattor bör du kolla Jonathan Wilsson, Chris Stapelton, Kacey Musgraves och givetvis Popsicle. Då blir det 2.47.59 i London.

 

-Mina Umeå FC spelare slipar formen inför seriestart och fick 2 dar helvila i påsk. Nu jäk…r är det nära. Vore kul att uppleva Superettan med dessa fina killar och sköna ledargäng. Övrigt fotbollsnytt: Lisa Dahlqvist och Annika Svensson  är spelklara, Liverpool vinner alltid, allsvenskan bättre än på länge, Caroline Seger ser bra ut på Rosengårds mittfält, Lisa Llantz bra testvärden och Lina Hurtig given i Linköping. Mitt ”gamla” Umeå IK har gått bra på försäsongen och Emma ÅZ gjort comeback efter skada. Mina gamla elever Fanny Hjelm, Emma ÅZ och Johanna Nyman är äldst i laget (91, 91, 95:a)

-Hasse Nilsson stack på studiebesök till USA för att besöka Alcatraz och nån badstrand. Jag vill bara hylla den slitvargen som gör så mycket bra för löpningen och IFK Umeå. Dock har han problem med civila klädmatchningen (Dressman och Jula så långt ögat ser) Och han till och med sover i sina ljusblå splitshorts. Men kärlek&respekt till dig Hasse”


Antal kommentarer: 6

Monica Carlsson

Runners World har samma problem som alla tidningar av den typen. Hur både hålla kvar gamla läsare, och ändå hitta nya? Samma med Utemegasinet, som kanske är ännu mer beroende av säsong, och varje årstid återkommer ju liksom varje år… Man kan ju inte skicka alla nybörjare till ”läs en bok om grunderna och kom tillbaka sen”. Man kan ju inte förvänta sig att ”alla som läser redan har provat allt”. Man får se upp med att haka på alltför många *för nya* saker/prylar/aktiviteter, innan man vet om de är vettiga eller nåtsånär beständiga. Och man kan inte bara skriva smygreklam för nya produkter. Klurigt!
(Tänk ytterligheten, magasin för de som ska bli föräldrar. Något extremt repeterbart och förutsägbart! Men å andra sidan, de slutar nog köpa/läsa såna tidningar när barnet väl har kommit, så kanske blir ändå inte den sortens tidningar så känsliga för upprepningar? Trots allt!)


LG

Tack för kommentar Monica. Jag håller med
Med vänlig hälsning,
LG


Mickesotoksd

Håller med Monica, det är en klurig ekvation de där… Men i just ditt fall känns du speciell med din breda kunskap. Du kan coacha både nybörjare & elitlöpare, du coachar fysträning för lagidrotter, fyslärare för ungdomar under utveckling mm, mm. Du känns unik på det sättet & ska verkligen inte känna att du bara upprepar dej!
Att vi via din blogg även får lära oss hyfs, klädkoder, musik, fotboll, anekdoter & din kamp med kropp & själ mot 60 är en ynnest för oss alla 🙂 Skrattar mkt & ofta 🙂
Tips på artiklar… en artikel, lr hel serie kanske, om generell ungdomsträning, om att bygga en stark, allsidig grund inför kommande tuffa år osv. Både riktad direkt till ungdomar men även till föräldrar & tränare. Jag kan minnas fel men jag tror inte RW kört det tidigare…
Ett annat spår är löpträning & fys för lagsporter. Kanske kantboll på den i RW… men att vara stark & snabb i fotboll/innebandy osv kräver bra löpträning på rätt sätt för att inte explosiviteten ska ge bristningar stup i kvarten.
Kör hårt LG!! City på onsdag!


LG

Tack Micke grymma tips. Skall fundera. Många intressanta vinklar. LFC till semi. Kram


Ulf Å

Hej Coach!
Något jag skulle vilja läsa mer om är tips på träning för kortare distanserna 100-1500 m. Och hur man på bästa sätt kombinerar tung styrketräning med löparambitioner.
/Ulf Å


LG

Bra tips Ulf Å! Skall fundera lite på detta tema
Bless
LG



Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Mitt 272:a RW Blogginlägg


”Middle fingers up/Put them hands high/Wave it in his face/ tell him, boy, bye” (Beyonce)

-Nu kör vi löparveckan för fullt i Monte Gorde, Portugal. Runners World och TSM är huvudansvariga och vi har massor av bra ledare. Vi är 204 personer denna vecka och säkert 150 på varje löppass. Dom får testa tröskelpass, banintervaller, återhämtningsdistans, morgonjoggar samt bergspass. Åsa, Anci, Natahlie mfl håller i yoga, styrka, crossfit, soma move med mera. Och vi har grymma löpledare från TSM (Marie 100% är med) Livskvalite två punkt noll.

 

-Igår höll jag och Anders Szalkai en 60 min föreläsning om löpningens ABC som blev väldigt lyckad. Nu känns det som om resenärerna har en bra teoretisk bas att stå på också.

 

-Vi har en skön sammanhållning på dessa Training Camps. Både bland ledare och gästerna. Jag är extra glad att hänga lite extra med Naprapat-Hasse och Ultra-Jens. Jag försöker lära dom rätt värderingar och levnadssätt.. Igår hade jag genomgång om hur man behandlar kvinnor samt en liten hygien-workshop. Dessa två frågor har dom mest problem med.Dom fick med sig några punkter som hemläxa. Redovisas på fredag.

Punkter om hur man behandlar kvinnor

1.Lyssna på din sambo/fru/flickvän när hon berättar hur hon haft det på jobbet. Nicka då och så samt stryk henne på axeln om hon haft en stressig dag.

2.Vid jämna mellanrum kommenterar du hennes hår, kroppslukt och hy. I positiva ordalag.

3.Överraska var 5:e dag med kaffe och digestivekex eller en funktionströja från Craft. Med orden ”jag tycker du är värd detta”.

Punkter om hygien

1.Använd inte vanlig tvål i ansiktet. Huden blir frasig och flammig. Smörj in med Biotherm

2.Eltandborste är ett krav samt var noggrann på hörntänderna (premolarerna) fr.a ocklusalt.

3.Raka bort rygghåret i svanken så det inte hänger över jeansen.

 

-Kjell-Erik Ståhl är här denna vecka. Jag gjorde en liten hyllning till honom på föreläsningen igår. Ståhl har ju fortfarande svenska rekordet på Maraton på 2.10.38 (4:a på VM 1983). Han har sprungit 71 lopp under 2.20 tim. Dessutom gjorde han 14 maratonlopp på 12 månader, med en snittid på 2.16.11 !! Otroligt bra. Här kommer några av hans tunga citat:

  1. Kan du prata när du tränar så springer du för sakta”
  2. ”Är det nåt du vill ha sagt, säg det de första två kilometrarna”

   3. ”Du klarar av att träna dubbelt så mycket som du tror, och tio ggr så mycket som din mamma tror”

  1. Kjell-Eriks definition av ett hårt träningspass: Du skall inte kunna stå upp i duschen efteråt. Du måste sitta på en pall.

 

-Malin är med som löpledare och får springa i värmen och på barmark hela veckan. Formen är mycket bra och hon är i slutfasen av Canova-programmet 8 veckor. Fokus är Berlin Halvmaraton den 8 april.

 

-Idag klippte jag mig i en mycket modern Portugisisk frisyr. Tydliga uppdelningar i hela skalpen med vindrufsig sommarkänsla. Det kan bli en sensation när jag kommer hem. Pris 7.50 euro (han fick en tia)

 

-Beyonce är stencool. I hennes låt sorry så ger hon ”middle-fingers up” till en elak pojkvän. Jag ger ”middle-fingers up” till alla energitjuvar som inte fattar att det är gratis att vara glad. Helvete vad många som går runt och surar och klagar. ”Ja, men du då LG?” säger nån. Hallå? Jag är glad och positiv för det mesta. Min svacka berodde på den usla formen och oviljan att fylla 60 år snart. Nu har jag klivit upp ur svackan och är glad som ett barnkalas.

 

-Har ni gjort ”Ed Eyestone-testen” nån gång?  Den ger ett bra riktvärde på form och fart.

Spring 6 min hårt och notera hur långt du hann (Löpband, bana eller platt väg) Den sträcka du hann är riktvärdet för kommande träningspass. Vi säger att du hann 1200 m (5.00 min/km) Då skall du springa halva den sträckan (600m) på 3 min. Fem upprepningar med 90 sek vila. Alltså 5 x 600 m på 3 min. Det klarar du eftersom du orkade 6 min i sträck tidigare. När du gör en ny test om några veckor så hinner du kanske 1280 m. Då blir intervallerna 5 x 640 m på 3 min. Är du med?

  

-Musikmässigt är jag inne på countryrock, americana och singer&songwriters. Stefan på Burmans har alltid nåt ess bakom disken. Dessutom har jag plöjt 5 säsonger av TV serien Nashville. Mycket bra.

-Hur tänkte Lenny Kravitz med denna halsduk. Snälla ge mig ett svar!

Veckans Hasse:

Stor löparglädje i torsdags när vi körde ”Löparnas Kväll 3000 meter”. Härlig tävling, alla hjälps åt, man hejar på polarna, bara glada löpare och skön stämning. Men jag måste ju delge er lite skvaller…

–   John Lloyd Brändström (bluesgigant i Wolfman Jack och LG:s personlige elektriker) släppte allt med klädkod och sprang med keps, bomulls t-shirt och gnällde över att han dessutom hade glömt sina spetsshorts (?) hemma.

–    Skägg-Pär, är killen som inte lämnar något åt slumpen. Han värmer upp i vita sockar som han exakt 8 minuter före startskottet byter till ett nytt och torrt par. Dock undrade alla varför Pär hade tagit med hela familjens veckotvätt i en gigantisk hockeytrunk?

–    Nicke Berglund dök inte upp. Han trodde loppet var nästa vecka.

Största glädjeämnet var annars att det finns hopp om en ny generation löpare. Snabbast av alla var Jonathan Edman (född 2001) på 9.18, Klara Hofer Mattsson blev tvåa bland tjejerna på 10.31 (född 2000) och Evelina Henriksson blev 3:a på 10.46 (född 1999).

 

 



Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Mitt 271:a RW Blogginlägg


Det är inget mysterium varför hon gick/Jag är så jävla dum och misslyckad/ att jag hade lämnat mig själv om jag fick (Hjelle)

-Jag tror att det har vänt! Min form alltså. Jag har tränat hyfsat i veckan med mixade pass. Typ 20 min löpningh+20 min crosstrainer och 10 min skierg. Och styrka-rörlighet. Imorgon blir det ny Ed Eyestone-test. 1350 m förra veckan borde vara 1380 m imorgon.

 

-På måndag em flyger jag till Göteborg med mina killar på Minervagymnasium för att spela final i Skol SM i futsal. Det känns bra trots en del skador på duktiga spelare. Vi ger 100% och räcker inte det så gratulerar vi segrarna.

-På lördag åker jag till Portugal för en veckas löpläger med Springtime. Jag kommer hålla i nybörjargruppen och en teamad föreläsning med Szacke. Malin är också med som löpledare. Då fortsätter klättringen mot den perfekta kroppen och det fina löpsteget igen. 

-Mina spelare i Umeå FC är på gång. Vinst idag med 4-1 mot Skellefteå FF. Vi har kört tuff fysträning 2-3 pass/veckan sen 6 dec. Nu är vi klara med steg 1-3. Steg 4 är sprint-spänst och underhålla Vo2max. Nackdelen med många av spelarna att dom har taskig musiksmak, köper sina kläder på Dressman och vet inte vem Mo Farah är. Men annars är dom bra.

 

-Malin rullar på med ett nytt 30 dagars-program enligt Canovas filosofi. I veckan körde hon 12x 500 m i 3.20 fart samt 6 x 400 m backe i 3.30 fart (på löpband). Dubbelpass till och från jobbet 11+11 km. Samt sköna långpass. Berlin halvmaraton med Springtime 8 april. Jag har en förhoppning men håller den hemlig.

-Ikväll är det Mello! Det heter Melodifestivalen och är helt ointressant. Jag skall äta ryggbiff, hasselbackspotatis,dricka en tjeckisk samt klippa en påse lösviktsgodis. Sen blir det några avsnitt på Netflix istället. Somnar nog 22.05.

-I kommande nummer av Runners World skriver jag om träning för nybörjare samt om träna i terräng/skogen. Genomtänkt, välskrivet om tänkvärt. När jag recenserar mig själv alltså. Man får vara trygg i sig själv och tycka man är bra ibland.

-Men oftare och oftare börjar bli less på mig själv faktiskt. Det kan bero på nån ålderskris inför att fylla 60 år. Eller ha nåt att göra med min dåliga fysiska status. Jag har grubblat en hel del på framtiden de sista månaderna och inte hittat nåt superbra svar. Det blev en nytändning när jag bytte skola och började jobba med nya kolleger och äldre elever på Minervagymnasium. Samtidigt var det enklare på nåt sätt med mina högstadieelever på  Bräntbergsskolan. Jag får anpassa mitt ledarskap med en ny åldersgrupp på gott och ont. Mina nya elever skall snart ut i vuxenlivet är väldigt fokuserade på betyg och bedömning. Mina högstadieelever behövde en del fostran och vägledning. Och ibland var det viktigare med det personliga samtalet och att man såg dem/bekräftade dem. Jag har dock blivit en bättre lärare nu tycker jag. Man tvingas förbereda sig noggrannare och kunna bemöta frågeställningar om de olika momenten vi jobbar med. Och jag älskar alla elever som är seriösa och brinner för att göra så bra insats som möjligt hela tiden. Jag har många såna.

 

Träningstips: LG:s 60 minuters kombo

1)löp 20 min i stegrande fart (löpband från 8 km-12 km/h)

2)löp 4×4 min med fartökning var 30:e sekund (börja på 10 km-10.5-11.0 osv till 13.5) under 90 sek vila kör du lite rörlighet på baklår-vader. Upprepa 4 serier och justera farten

3)Styrkemoment 1 är: 5 pushups-10 situps-10 squats så många varv du hinner på 5 min

4) styrkemoment 2 är: 21-15-9 reps av Thrusters (benböj med press) och bicepscurl. Först gör du 21 thrusters med kanske 15-20 kg stång. Sen gör du 21 bicepscurl med samma stång. Upprepa med 15 och 9 reps. På tid.

5) styrkemoment 3: 100 löpsteg i Trxband (fötterna i bandet-händerna i pushupsställning)+100 springsteg liggande på rygg i Trxband +100 sek planka i trxband

Avsluta med rörlighet och rulla på foamroller. Duscha, föna håret och ligg på soffan några timmar.

-Med kontakter kommer man långt. Vinylnytt med bob hund, Kendrick Lamar och Tom Waits gjorde helgen fantastisk.

 

-Och kolla in denna spellista från Hannas Källare. Otroliga 90 talsklassiker. Runners Worlds redaktionschef Stefan Larsen växte upp på den klubben under 90 talet. Oj vad avundsjuk jag är. Popsicle, Jakob Hellman, Suede, Broder Daniel, Charlatans, The La´s ,Stoner Roses, Beck och massa mer.

 

Veckans Hasse:

Säsongen närmar sig så det kanske börjar bli dags att bli konkret och fastställa tidsmålen för 2018. Det skall sägas att jag tyvärr har varit dålig med det de senaste åren..Inför starten av en halvmara här i Västerbotten får något år sedan så var det en kille som frågade mig vad jag hade för mål med loppet. Mitt desillusionerade svar var att jag inte hade något riktigt mål och att tiden inte spelade så stor roll (man hamnar där när persen ligger 30 år tillbaka i tiden…).   ”Men Hasse du måste ha ett mål!” sa snubben. Jag kontrade med att fråga vad han själv hade för mål med loppet. ”Jag hoppas kunna springa på 1.03!” var svaret (helt allvarligt dessutom). Med ett PB på milen kring 35 och därifrån till 1.03… hmmm… viss skillnad!!  Jag träffade honom sedan efter målgång och frågade hur det gick. Killen sken som en sol! ”Det gick skitbra! Nytt pers!!! 1.23!!”   Så lär av det! Sätt mål, revidera (om det krävs) och gläds!



Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*