Blogg

Mitt 298:e RW Blogginlägg


-Bastrumman hoppar över ett slag/Den här rytmen vill bara ha min kropp
Har du inget man kan dansa till
? (bob hund)

-Veckan har varit kanon på 9 punkter av 10. Punkt 10 sparar jag för mig själv. Mitt kostschema funkar mycket bra. Sockerdetoxen är klar, energin räcker till träning och Levisskjortan sitter som ett smäck. Visst går tanken ibland till röda Polly och rostat bröd, men nu kör vi all in.

-Träningen har bestått av 1 pass backe med stavar i slalombacken, 2 pass löpning på band, 1 pass indoor walking, 1 pass på Matrixmaskin som Tom Pietilä visade mig och styrka + yinyoga. Kommande vecka skall bli liknande. Jag är glad.

-Det är grymt stort intresse för de som vill börja på Minervagymnasium. Trots skriverier i tidningarna (aktieaffärer mest samt en del faktafel). Låt eleverna bilda sig en egen uppfattning. Vi är mycket bra inom idrott & hälsadelen och givetvis naturämnen och språk. Alla elever får helårskort på IKSU:s anläggningar så att dom förutom idrottslektionerna och specidrotten kan träna på fritiden. Min löpgrupp på onsdagar efter skolan har pendlat mellan 3 och 36 deltagare.

-Bra Black Friday för mig. Vinylexemplar av Kaney West, Bob Hund, Say Lou Lou och Primal Scream. I fredags spelade jag 4 timmar, i lördags 2 timmar och idag söndag har jag lyssnat på musik 3 timmar. (Lena är i Stockholm och är barnvakt till lilla Chloe)

-Hasse Lodin och Patrik Yderberg ringde för en vecka sen och erbjöd mig att starta en podd i Runners World! Jag svarade ja innan dom sagt p i podd. I veckan var det premiär för två andra poddar i RW:s regi. Nämligen Elitpodden med Claes Åkeson och Per Synnerman samt Jag är löpare-podden med Kenneth Gysing och gäst (denna vecka artisten Promoe). Min podd skall heta Träningspodden och handla om löpträningens alla metoder och hemligheter. Det blir olika teman som träningsfilosofier, backträning, planering av säsong, metoder, styrketräning, hur man blir löpare mm mm. Jag har gäster då och då. Avsnitten kommer ligga på 30 min. Det hinner man på väg till jobbet eller på lunchen.

-Åkeson/Synnerman belyste problemet med folk som går på löpbanden och håller i sig i handtagen samt varför man har shorts utanpå tajtsen? Dom konstaterade också att det är färre löpare som tränar hårt nuförtiden.

-Lilla Chloe fyllde 3 år i veckan. Hon är verkligen klok som en bok. Och är så söt att det är olagligt. Vad säger ni?

-Malin är återställd från hälseneskadan. Hon har stegrat löpningen från 2 till 10 km per pass men kör ca 10 tim/vecka totalt med crosstrainer och annat också. Om några veckor skall hon testa 4 veckor enligt Team Ingebrigtsens schema som jag lyckades få tag i på min New Yorkresa. Givetvis modifierad i mängd och fart.

-I april åker jag till Portugal igen och skall bland annat hjälpa systrarna Kallur i sin träning mot New Yorks tjejmil. Musse är därmed oss och Carolina Söderberg sköter yogan.Underbart!

-Denna vecka har jag också skickat ut program till mina fotbollspelare i Umeå FC samt 3-4 damspelare som jag fortfarande hjälper med fysträning. Men annars har jag varje kväll fri för första gången på 33 år.

-Jag tog en långfrukost på sängen idag med smoothie (yoghurt,banan, havrgryn, frysta bär) 2 ägg och kaffe. Sen låg jag och såg 3 avsnitt modern family på Ipaden och njöt.

-Grattis Therese Johaug till comebacken. Vilket grymt andravarv och som hon drog på i backarna!  Och grattis till Kalla och Ebba som blev 2:a och 3:a. Det blir en rolig vinter på damsidan. Och glöm inte Moa Lundgren som gick till semifinal i Världscupen. Helt orädd tog hon ledningen ut ur stadion. Hon gäspade lite på startlinjen som man gör när man är laddad och lämpligt nervös. Moa lyckas också hitta balansen mellan tävlingspsyke och att visa glädje.

-Jag hade en föreläsning och löparworkshop igår på Umeå Performance Center. Mycket fin anläggning och ett trevligt upplägg av Linnea och John. Björklövens fystränare, Stefan Öhman avslutade dagen med ett 2 timmars fyspass för deltagarna. Då satt jag i soffan hemma och såg Liverpool vinna mot Watford. Jag har förresten bokat två resor till Liverpool denna säsong. I mars åker jag med min son Mattias och i maj med min kompis Håkan och ser sista omgången.

-Jag har under några veckor spridit kärlek och visdomsord under temat ”klok som en bok”. Jag fortsätter några veckor till. Eller till Bonniers ringer och ber mig skriva en bok.

Veckans Hasse

Det finns bara en Nicke Berglund… vad säger ni om den gången Nicke var i USA och hittade en suverän restaurang: ”All you can eat” för X antal dollar. Nicke och hans polare gick loss som utsvultna grisar på buffén. Som stor Grand Finale var det mjukglass som serverades ur en maskin som grabbarna efter några vändor lyckades tömma!Två dagar senare kom de tillbaka till restaurangen bara för att stoppas i entrén. ”Sorry guys, you aren’t welcome here”.  Grabbarna var portade! Nicke som var utsvulten blev vansinnig och krävde att få tala med chefen. Efter en stund svängde en jänkare med en stor kille in utanför restaurangen – the Boss himself anlände!Nicke förklarade läget, varefter chefen skällde ut personalen efter noter. Sedan var det fritt fram för Nicke med entourage att slå sig ner, svulla i sig buffén och tömma glassmaskinen på nytt ?

 

 

 


RW jubileumsspecial ute i butik nu!

  • Historisk tidslinje. Runner’s World 40 år 1982-2022.
      Dessutom:
  • Nystart! Kicka igång din vinterträning. Fem enkla steg
  • Kan du springa i ett dygn? Från galenskap till det nya normala
  • Varning! Det här tipset kan ge sämre löpteknik
  • Test! Vattentäta löparjackor
  • Så slipper du knäont på långpassen
  • Penny Parnevik springer för den mentala hälsan

Bli prenumerant
Blogg

Mitt 297:e RW Blogginlägg


 

-I need you more than you could know/ Don´t let me down and don´t let go(Anderson-Paak)

-Jag har startat en helrenovering av min kropp som inletts med 3 steg fram och ett steg bakåt. Kortisonsprutor i båda knäna vilket hjälpte till 50%. Jag har vilat från löpning och byggt upp med cykel, crosstrainer och styrka, vilket hjälpte ytterligare. Men körde marklyft med dålig uppvärmning som ledde till domningar som strålade ut i båda skinkorna och smärta i benen. Micke J fixade detta till 75%. Så nästa vecka kan jag återuppta den lite tuffare träningen.

-I LG tre punkt noll-projektet ingår även omlägg av kost och sockerdetox. Jag fick ett lysande program av skinny-Peppe som är tufft men genomförbart. Målet är minus 6 kg och rensad från socker. Så här är skillnaden mellan dag 1 och dag 7.

-Träningsmässigt blir det indoor-walking/crosstrainer 1-2 pass, Cykel/armcykel 1 pass, löpning i backe 1 pass, löpning på band eller slät bana 1 pass, vattenlöpning vid behov. Yinyoga 1-2 pass/vecka och styrka vid fler av passen.

-Kolla min musikvägg. Jag blir glad som ett barnkalas när jag är i mitt musikrum. Jag har lyssnat mycket på Rosanne Cash, Anderson-Paak, Costello, Mott the Hoople samt Mumford and sons

-I tisdags gjorde jag min sista dag som fystränare. Mellan 1985-2018 har jag haft 3500 instruktionsledda fyspass med mina lag. Umeå IK 17 år (7 SM guld, 2 Champions League guld, 5 cupguld), Umeå FC 17 år (Allsvenskan 1 år, superettan 6 år) Tyresö FF 2 år ( 1 SM guld, 1 CLfinal) , Björklöven 4 år , Umeå City 5 år, IFK Holmsund 5 år, Team TG innebandy 2 år mm.. Det har varit en ära att uppleva alla dessa fantastiska spelare i mina lag. Många har blivit vänner för livet och jag har följt/följer dem i deras karriärer. Jag hade kunnat fortsätta många år till, men tillexempel mitt nuvarande lag (Umeå FC) tränade 83 ggr fys ifjol. Skall vi utvecklas ytterligare krävs mer träning/återhämtning. Men min tid räcker ej till och resurser att träna dubbla pass är svårt i div 1. Tack för allt ingen nämnd ingen glömd.

-Malin är återställd till 90% i sen hälsena och springer 4-6 km kombinerat med 8-10 timmar alternativ träning. Snart så kör vi igång. Det blir en blandning av Team Ingebrigtsens upplögg och Canova. Hon fyllde 30 år häromdan förresten. Blev bjuden till Rom av Acche. Tungt..

-Jag har bombarderat Instagram med fantastiska klokheter i veckan. Jag kallar projektet ”klok som en bok”. Var får jag allt ifrån?

-Malins fina klubbkamrat (Charlotte Andersson) har varit skadeförföljd och tränat stötvis. Men hon är duktig på alternativa pass. Igår klippte hon till med 1.21.06 på halvmaran i Verona. Mycket välförtjänt eftersom hon är ödmjuk och inte fladdrar iväg som många andra löpare kan göra ibland. Grattis Charlotte!

-Stor äger varje avsnitt i ”Så mycket bättre”. Det gör inte Christer Sjögren.

-Mats Olssons Zlatanbok är mycket läsvärd

-Min matsedel ser ut som följer:

Frukost. Smoothie, två ägg, kaffe

Mellanmål en wasasport med keso, äpple

Lunch kyckling, bulgur, sallad

Mellanmål kaffe, frukt

Middag pannbiff, råris, sallad

Kvällsmål. Rött te, frukt

Vatten till alla måltider

Saknar röda Polly, krämbullar, rostat bröd med ost

Veckans Hasse

Förra lördagen hölls den årliga säsongsavslutningsfesten för IFK Umeås löpare. En som inte missar en sådan tilldragelse är allas vår Nicke Berglund. Ingen fest utan Nicke. Klubben hade bokat bowlinghallens VIP-lokal för 35-talet partysugna löpare med tillgång till 5 bowlingbanor som nyttjades till max.Vid 23-tiden blev det så dags för delar av gänget att fortsätta ut på stan. Givetvis med Nicke i täten. När gänget drar fram på stan och börjar närma sig det hägrande discot så hörs Nicke klaga över ”att det är så jäkla halkigt ute”. Alla vänder sig mot Nicke tittar på hans skor och konstaterar… : ”Du har ju glömt att byta skor!!!” Nicke står alltså i kön till discot iförd bowlingdojjor. Helt obetalbart! Det kan dock konstateras att han dominerade dansgolvet som aldrig förr! Ett plus också för vita sockar! (fast på dansgolvet vete fan om det är ett plus…)Jag hann även med en kost- och nutritionsgenomgång med Nicke men den tar vi nästa vecka…


Blogg

Mitt 296:e RW Blogginlägg


”Here comes the beautiful ones/ the beautiful ones/la la la la ” (Suede)

-Tillbaka efter min Miami/New Yorkresa. Coach och ledare för 19 löpare på precamp i Miami och sen 4 dagar i New York med föreläsning, banbesiktning, nrlappsexpo och hålla kolla på löpare och anhöriga. Det är en fantastisk kombo som Springtime fixar med bravur. 9.6 på en tiogradig skala. Szacke 2.46 , Anna Haag och Emil Jönsson 3.09 samt vinoraklet Alf Tumble 2.59 var våra snabbaste gäster. Sanna Heds 3.18.30 skall också nämnas. Hon är hängiven och har jobbat sakta men säkert mot bra tider. Löpning har ingen ålder.

-Själv fick jag en kortisonspruta i mitt vänstra knä innan jag åkte och kunde springa 6 pass på mellan 4-7 km. Igår fick jag en spruta i mitt andra knä och hoppas att det tar lika bra. Framtiden ser ljus ut.

-På måndag kör jag och Lena igång ett kostprogram som Peppe skickat. Det är inte Peppes solrosfrödiet utan ett beprövat system. Jag räknar med att slimma till mig och minska belastningen på mina taskiga knän. Kombinerat med styrka, vattenlöpning, crosstrainer och yinyoga så blir det LG 3.0 som glider fram i januari.

-Kolla min coola nya Apple Watch 4 som kom häromdan. Ni som följt mig sen 2012 då jag började blogga har noterat att jag bara har grymma prylar. Med jämna mellanrum uppdaterar jag mobil, dator, klocka och klädsamlingen. Och jag ligger alltid i framkant. Det är en bedrift att alltid hamna rätt. 2019 kommer jag  ha kurser där jag lär ut just detta. 1195:- för 2 x 3 timmar.

-Erik Niva är nominerad till stora journalistpriset för sina #jagärfotboll berättelser fotboll och migration. Mycket läsvärt och välförtjänt. Vi är kompisar och brukar ses på storsjöyran. Kanske fira jul nästa år.

-Lennart Adolfsson är en av Springtimes resenärer i New York. Han sprang sin 155:e mara i New York. Mellan 2004-2014 sprang hann 100 maratonlopp! Alltså 10 per år. De flesta i Sverige. Respekt Lennart!

-Anders Forselius är rolig. Han lyckas alltid hitta åskådare med roliga skyltar. Nästan alltid snygga kvinnor?

-Mats Olsson har skrivit boken ”Jag är Zlatan”. Otroligt bra. Skriven i kronlogisk ordning från Malmö-Ajax – Juventus -Inter osv. Intervjuer med Zlatan, tränare och lagkamrater. De flesta biografier om idrottsmän/kvinnor är så tråkiga att min vänsterfot somnar.  Men inte denna. Köp!

-Jag samarbetade med Asics för några år sen. Dom minns mina insatser fortfarande. I veckan kom ett paket med deras nya vinterkollektionsjackor/tröjor. Tack Camilla! Och ändå är jag bara mig själv.

-Jag hade en föreläsning på Beacon Hotel i New York. Det var många maratondebutanter där. Jag gav rådet att lägga upp loppet genom att gå 1 min varje mile, Du förlorar 1.7 km eller 10 min. Men vinner återhämtning, lättare att tillgodogöra dig dryck samt kunna använda andra muskler. Alla tog sig i mål och mådde bra. Så gör man.

-Tyvärr lyckades inte mitt Umeå FC fixa kvalplatsen till superettan, utan avslutade med två förluster. Till veckan gör jag styrketest på dem och gör i ordning program inför deras ledighet. Sen har vi avslutningsmiddag på torsdag. Då kommer jag att tacka för mig. Jag har varit fystränare i 33 år (17 år i Umeå IK, 17 år i Umeå FC, 4 år i Björklöven , 2 år i Tyresö, 5 år i Umeå City, 2 år i Team TG mm). Nu räcker det. Skall jag kunna utveckla Umeå FC ytterligare måste vi höja dosen fysträning till 2-3 ggr/vecka tränarledd fys. Den tiden finns inte. Grabbarna har gett mig massor av glädje under de sista två åren.

-Den 24 nov skall jag ha föreläsning och praktikpass på Umeå Performance Center. Ett otroligt fint och välutrustat gym. Dom har allt och dessutom bra testutrustning. Det ser jag fram emot.

-Det var fint att träffa mina elever igen efter höstlovet. Vi har haft fotboll med teknikinriktning på specialidrotten samt simning/livräddning på idrotten. Otroligt artiga och ambitiösa elever. Glädje och stolthet.

-Malin är på gång igen efter sin hälseneskada. 5 veckor med 10 timmar alternativ träning har nu blandats med löppass på 15-20 min också. 2019 blir Malins år.

Veckans Hasse:

Hösten är ju något av marathonloppens tid med perfekt löparväder. Amsterdam, New York, Chicago och Valenica är några av dem. Jag har aldrig sprungit något av dessa. Dock har jag sprungit i flera av städerna. T.ex. så var jag i Chicago sommaren 2017. Det tajmade sig dessutom så bra att jag och dottern kunde springa ”Chicago Bears 5 k” tillsammans. Ett lopp med start och mål inne på Bears hemmaarena Soldier Field.

Vi gick ”all in” för loppet och kutade i Sverigekläder och vikingahjälmar. Amerikanarna bara älskade oss vikingar och vi fick ställa upp på ett antal selfies såväl före som efter loppet: ”Hey, you guys look so cool!”

Innan start var det Star Sprangled Banner, fyrverkerier och cheerleaders. Ute efter banan fick vi sedan ett riktigt hallelujamoment när hela Chicagos skyline uppenbarade sig framför oss. När vi sprang in på stadion för målgång så skedde det genom björnportalen som normalt används vid matcher, häftig musik, målgång på storbildsskärm, high five med lagmaskoten innan det var dags för den fetaste medalj jag sett. Därefter afterrace med öl, läsk, pretzels, godis, fotografering med spelare, band som lirade och olika tävlingar för att vinna supporterprylar.Fy tusan! Amerikanarna kan det där med show! LG brukar ju alltid inleda med en textrad så jag får väl avsluta med en och säga att om ni vill ha en häftig löparupplevelse utöver det vanliga så är det västerut som gäller:

”Go west in the open air
Go west where the skies are blue
Go west this is what we’re gonna do ”

 


Mitt 295:e RW Blogginlägg
Blogg

Mitt 295:e RW Blogginlägg


-Well I hope I don’t fall in love with you/Cause falling in love just makes me blue (Tom Waits)

-Sitter på Royal Palm hotel , south beach Miami och vinkar åt alla kändisar. Är ledare för 19 löpare som har en precamp härnere innan New York Maraton på söndag. Igår morronjogg och rörlighet samt en föreläsning med frågestund. Idag körde vi fartkontroll där deltagarna fick springa 1 km i sin tänkta maratonfart samt 15 sek snabbare än sin marafart. Hitta känslan, löpsteget och självförtroendet. Sen hade jag lektion hur man får jämnaste solbrännan. Imorgon kollar vi pulsfall. Torsdag vila.

-En av deltagarna (Håkan Karlsson) hade en intressant spaning om att det är dödsfarligt att ta selfies. Vi hat tagit massor av selfies på Miami Beach under passen. En studie från vetenskapstidskriften Journal of medicine har 259 människor dött när dom tagit en selfie. Den vanligaste dödsorsaken  är drunkning där personen svepts med av en våg eller ramlat överbord när dom tagit selfie. På andra plats kommer trafikselfies (påkörs av bil eller tåg) På tredjeplats är fall från höga höjder eller i samband med bränder. Åtta personer har dött av selfies på djur. jag skall skärpa till…

-När jag publicerade mina teser om tomduscht och klädkod för löpare så väckte det starka redaktioner bland kreti och pleti. Mest positiva. De negativa fattar inget. Mest glad blev jag att Jogg.se (Krister Strömqvist) hörde av sig och ville publicera detta på www.jogg.se. Känns bra.

-Jag fick en kortisonspruta i knät av Jon på ortopeden i Umeå. Och efter 3 dagars vila har jag kunnat springa med gruppen med bara lite smärta. Det är 60% bättre än innan. Jag kommer tillbaka med stormsteg. Dr Erikson som hjälpt mig mycket får nu en laddning pigga träningskläder igen av mig. Jag såg honom på IKSUs löpband med Musse Pigg tröja i bomull och surfshorts??

-Abraham Kiptum satte nytt världsrekord på halvmaraton i Valencia i söndags. Efter milpasseringarna 28.02 och 27.16 bröt han målsnöret på 58.18 (3.00 sista 1100 m) Herregud! 27.16 sista milen.

-Jag undrar vad Gunilla Persson och Anna Book skulle göra för tid i Valencia? Om man har dom i olika startgrupper ökar chanserna. För dom pratar och gråter så mycket att det skulle vara syrebrist runt ikring dem om dom startade samtidigt. Men skitsamma.

-Malin har struligt med sin häl/sena/muskel. Kan ej springa men kör 10 timmar alternativ träning i veckan.

-Vi har ett norskt par (Ingrid och Sigurd Hetland) från Sandsnes. Dom berättade roliga anekdoter om Ingebrigtsens och Northug. Återkommer kanske.

Veckans Hasse

LG lär visst dra till Miami och New York nu till veckan. Grymt coola ställen som passar honom som fisken i vattnet. Jag som (tvärtemot LG) har en mer filosofisk ådra drar istället till Paris för några dagar av reflektion och kultur. Senast jag var i den franska huvudstaden var 2014 i samband med en konferens. Med på resan var även en annan löpare. På söndagen som var konferensfri så passade vi på att ta en löpande sightseeing runt Paris med start 07.15 på morgonen. Vi gjorde oss ingen brådska utan stannade till, fotade och upplevde staden med alla sinnen.  T.ex. kunde vi konstatera att det mest luktade piss under broarna i Paris och att fransmännen inte alltid plockar upp det som deras små chihuahuor lämnar efter sig när de promenerar längs Champs Elysses – halkvarning för alla löpare!Totalt med ett antal stopp var vi ute nära 3 timmar och han med att bocka av det mesta av det bästa. Den löpande sightseeingen avslutades med backlöpning upp till Montmartre och sicksacklöpning i trängseln av turister. Efter rundan varvade vi ner med en karaff rött och en mör entrecote i höstsolen på en kvarterskrog vid hotellet. En bra dag i livet rätt och slätt!


Blogg

Mitt 294:e RW Blogginlägg


-Har satt mig i soffan hos en psykolog/ Och jag frågar varför man blir låg (Docenterna)

 

-Runners World har bytt hemsida och layout. Jag hade problem att få över mina gamla inlägg men nu verkar det funka. Tanken är att Szacke skall kunna promota oss lite bättre. Jag vill ta upp kampen med Bianca Ingrosso i sociala medier. Hon kliver inte ur sängen för mindre än 50000:- på faktura. Jag är nöjd med en påse röda Polly. Förut fick man då och då testa skor, klockor mm via bloggen. Men nu är man iskall.

-Lite seg vecka hittills rent träningsmässigt. Men imorgon blir det 8×3 min vattenlöpning och myren på söndag. Jag måste bli stenhård innan Miami/New Yorkresan. Då skall jag springa och utbilda en 20 tal löpare. Knät och knölen under foten är bättre men inte bra nog. Men jag klippte mig i en modern amerikansk frisyr i tisdags, vilket gav mig kraft och energi.

-Malins hälsena är nästan bra. Hon kan jogga 15-20 min varannan dag. Men hon fortsätter med crosstrainer, vattenlöpning och styrka ett tag till. Förra veckan 10 timmar träning. Hon skall också snacka med Marie på Springtime om att vara ledare till våren på Training Camp och löparresor. Hon har blivit duktig på att föreläsa och instruera löpgrupper. När jag lägger min verksamhet på hyllan skall hon få ärva mina 5-6 olika föreläsningar och mina metoder vad gäller träningsupplägg och program.

 

-Denna vecka har jag Tabata-styrka och yinyoga med mina idrott 1 elever. Idrott 2 hade boxning med Micke Nygren (mycket kul och jobbigt) Dom fick till och med sparra mot honom. Fotbollseleverna har haft avslut-tillslag och numerära överlägen. När jag åker till Miami/New York så har eleverna höstlov. Det behöver dom och vi.

 

-Så här glad blev jag när jag hittade en kvarglömd påse röda Polly i mitt musikrum. Testa fem och fem. Då känner ni chokladsmaken och tuggmotståndet bäst. Kan det ens vara lagligt? Så gott är det.

-Fick tag på lite vinyler på skivmässan på Kulturgaraget samt Burmans. Bäst var nog Elvis Costello och Docenterna. En rolig punksamling och samling med Tammy Wynette&George Jones räddade kvällen. Även John Hiatt håller  bra klass.

-Min gamla elev David Åhman vann ungdoms OS i Argentina i beachvolley igår.(mamma Sofia och pappa Fredrik är träningsprofiler med galet bra fortplantningskvalitet) Syrran Fanny är också ett A-barn och volleybollstjärna. Grattis till allt.

-Ni missar väl inte P3 musikdokumentärs podcast? I veckan handlade det om Frank Ocean. Bra avsnitt med Taylor Swift, Beyonce och The Hives också. Lyssna och lär er.

-Den norske senstationen Jakob Ingebrigtsen som vann EM guld på 1500 m och 5000 m i somras (han är bara 17 år) gjorde nyss tröskeltest hemma i Norge. Där dom mäter vilket fart han kan springa i utan att dra på sig mjölksyra. Enligt säkra källor hade han mellan 21-22 km/h? Det betyder att han kan springa en halvmara på 59 min utan att drunkna i mjölksyra. Missa inte Team Ingebrigtsen säsong 1-2. Det finns på youtube och varje avnött är 35-40 min. Mycket sevärt.

-Min kompis och den gamle RWbloggaren/löparen Lars Södergård har tyckt att Anna Book varit ganska ok tidigare. Men häromkvällen ringde han och gjorde avbön. När hon fått sin lägenhet helrenoverad och uppstädad gratis var hon ändå grymt missnöjd. Hon grät och skrek och skämde ut sig och förnedrade sig i programmet ”Arga snickaren-vad hände sen”. Det är okej Lasse. Jag tar emot din ursäkt. Men Anna Book existerar ej för mig. Jag har förträngt allt med henne.

-Nu är det nära att VD:n på Sprintime, Patrik Yderberg fixat några fina uppdrag åt mig. Jag kanske får coacha en av mina idoler (och hennes syster) inför ett 10 km lopp. Dessutom är det mera kul på gång i podcast-världen. Passa ryggen Bianca!

 

-Veckans Hasse: Sedan en tid tillbaka så har jag börjat lyssna på en skvalradiostation på mornarna där man varje dag kör en lista på ”X antal saker du inte… o.s.v”. Det slog mig att vi  givetvis även behöver fler listor i löpningens värld. Så håll till godo:

5 saker man inte vill höra på startlinjen…

5. Slå personbästa? Hur ska det gå till? Du är ju som en gammal sur filmjölk i kylen på Konsum. Bäst-före-datum är ju passerat för flera år sedan…

4. Lättlöpt bana? Nä, dom har dragit om den sedan ifjol, varför tror du jag har cyklop på mig?

3. Vadå ”känner sig i form?” Du har väl aldrig varit i form!

2. ”5-kilometersloppet”? Det startade för två timmar sedan, nu är det starten på maran.

1. Jäklar vad pissnödig jag är… ursäkta mig men jag ska försöka undvika att det stänker på dig..

 Den händelse som toppar listan har jag faktiskt erfarenhet av. När jag sprang London Marathon 2008 och stod i startfållan tillsammans med min polare Janne Nordlinder så hör jag plötsligt Janne med viss tvekan säga ”vad är det som stänker..?” följt av ett högljutt ”NÄ, FY FAN VILKEN ÄCKLIG JÄVEL”.. Bakom oss hade nämligen en italienare gått ner på knä i trängseln och försökt pissa lite diskret. För kännedom: det går inte att pissa diskret i startfållan på ett marathonlopp…


Blogg

Mitt 293:e RW Blogginlägg


13 okt 2018

-Hey, little girl, I wanna be your boyfriend
Sweet little girl, I wanna be your boyfriend
(Ramones)

-Det behöver inte vara krångligare än som Ramones”I wanna be your boyfriend”. Jag slutade köpa blommor till min fru för 30 år sen. Varje gång jag gjorde det så misstänkte hon att jag gjort nåt helsicke som att jag köpt massa nya skivor (vilket hände) eller att jag skulle bort på nån tävlingsresa utan att förvarna (vilket hände). Men hon vet att jag älskar henne mycket och får fina presenter då och då (Garminklocka 645 och nya löparskor nyss)

Veckanbestod av 1 pass vattenlöpning, 1 pass crosstrainer, 1 pass cykel, 1 pass skiErg med Naprapat Hasse, samt 90 min yinyoga och styrka. Imorgon blir det myren igen. Jag leder med 9-8, så spänningen är olidlig.

-Malinfår ihop 10 timmar alternativ träning denna vecka pga sin hälsena. 3 pass vattenlöpning och 6 pass crosstrainer , 1 pass cykel samt styrka. Hoppas senan läker snabbt så hon kan börja satsningen mot 2019.

-En snigelknackade på dörren hos en man  på Berghem i Umeå. Mannen öppnade och fick se snigeln på sin trappa ”Fan vad äckligt” , sa han och slängde iväg snigeln 30 m bort i en buske innan han stängde dörren. Två år senare knackade samma snigel på dörren hos mannen igen. När mannen öppnade sa snigeln ”Va fan var det där?”

-Mina eleverpå Minervagymnasium har haft yinyoga, tabatastyrka och gym intro i veckan. Specialidrotts-fotbollen har haft poängspel samt drill i 4 passningsövningar. Löpgruppen körde fartkontrollsintervaller. Ytterligare en femplus-vecka in på kontot. Jag är glad…

-Det är roliga saker på gång medRunners World.Jag hade möte i veckan med VD:n Patrik Yderberg och han presenterade 3 olika ideer som snart kanske går i lås. Återkommer i ämnet.

-Mitt lilla barnbarn Chloe måste vara norra Europas mest begåvade unge. Hon pratar bättre än sin pappa. Hon räknar till 20 (även på engelska) Hon vet vad mjölk heter på engelska och vad potatis heter på tyska. Igår gick hon för första gången till tandläkaren. När hon kom in i behandlingsrummet sa hon –” Hej, jag heter Chloe Skoog och har 20 tänder”! Mina farfars-gener smälter sönder.

-Hollywoodfrun Gunilla Perssonförstör ofta min sinnesstämning. Jag tittar inte på programmet men mina ögon dras som magneter på varje löpsedel hon flashar. Människan måste vara galen. Punkt. Hon är ovän med alla. Nu är hon skyldig svenska staten 350.000:- för felaktiga bidrag hon utkvitterat. Dessutom snodde hon ett par solglasögon för 6000:- i LA och blev fångad på film. Hon kom undan med 100 dollar i böter och 20 timmars samhällstjänst (som hon skröt om att han inte behövde göra). Hon lät måla en gigantisk oljemålning på sig själv, sin dotter och sin 80 åriga mamma. Usel kvalite och likheten var 15%. Nu måste jag sluta reta upp mig och låta henne förstöra mina dagar. Hejdå Gunilla!

-Liverpools James Milnervar en mycket god medledistanslöpare när han var yngre. Han vann skol EM på 1000 m bland annat. Dessutom löpte han mest av alla i Premier League ifjol. Han tacklade mest och hade flest assist. Dessutom är han nykterist. Respekt Milner.

-Bra träningspass: Fartkontrollsintervaller.Välj en sträcka mellan 300 m och 1000m. (Ett bra exempel är 10 x 400 m) Löp sträckan i progressiv fart utan att titta på klockan (bara vid start och mål) Löp första loppet lugnt och utgå från den sluttid. Därefter skall du löpa nästa lopp 5 sek snabbare. Tredje lopet ytterligare  5 sek snabbare osv. Det får inte bli så att du löper första loppet på 2.00 min och andra loppet på 1.45 min. Försök hitta den lilla fartökning som krävs för 5 sek snabbare per lopp. Lägg märke till hur din löpteknik förändras ju fortare du springer. När du inte klarar av att öka farten med 5 sek, så börjar du om med ett lugnt lopp och stegrar vidare. I onsdags klarade min löpgrupp 9 lopp med en ökning på 5 sek varje lopp.

Veckans Hasse

Nästa år så står IFK Umeå som värd för terräng-SM. Som ett led i förberedelserna så genomförde vi förra helgen en testtävling för att få en check på banan. Inget stort startfält men som alltid med ett skönt gäng profiler på plats. En av de första som dök upp var Skägg-Pär från Jalles som hade plockat med sig 5 par skor ”ut-i-fall-att”. En annan som sprang var  Umeås skönaste veteran tillika trummis, Reino som laddar för M70 nästa år men som den här gången DNF:ade efter ett varv (känningar i baksida lår efter fredagens blueskväll på Droskan).Junior-Wille var annars först att jogga ut på ett uppvärmningsvarv. Men redan efter 150 meter hade hans lokalsinne överbelastats så till den grad att han blev ståendes som ett frågetecken i en kolonilott undrandes: ”går banan genom ett morotsland?”. Samtidigt stod Angelica och Jessica och funderade över vilken färg på solbrillorna de skulle välja för loppet. Robin Rohlén var även han lätt stressad in i det sista över att skäggstubben inte var perfekt trimmad. Till sist fick vi styr på det här förvirrade gänget och genomförde en riktigt bra test. Bara positiva känslor och omdömen och vi ser fram emot ett grymt terräng-SM i Umeå 2019.