Blogg

Mitt 301:a RW Blogginlägg


-”Jesus skulle signera biblar i gallerian/men han dök inte upp/det gör han aldrig mer” (Håkan H)

Det blev ingen klang och jubelförställning när jag publicerade mitt 300:e Blogginlägg förra veckan! Inga presenter eller framträdande i media. Men tillslut ringde Springtimes VD Patrik Yderberg och berättade att på styrelsemötet under veckan hade dom bestämt en stor fest efter 1000 inlägg. Härligt tänkte jag ändå tills jag började räkna. Ytterligare 700 inlägg = 700 veckor = ca 14 år. Festen blir när jag är 75 år (61 idag + 14) Vad fan skall jag skriva om i inlägg nummer 1000? Hur är det på hemmet? Hur är min avföring? Använder jag käpp eller rullator på mina träningspass? Har jag nåt hår kvar? Är jag sponsrad av Hemmets Journal?

-Bra vecka på flera sätt.

1.Bra träning (två pass löpning, två pass indoor walking, ett pass cykel, ett  pass stavgång i backe + styrka)

2.Fina elever och bra fart på lektionerna

3.Min nya Ipad pro har kommit. Snabb och snygg.

4.Fina vinyler har kommit. (se nedan)

5.Malin är skadefri och tränar bra som tusan

6.Fyra dar kvar till jullov

-Några plumpar i veckan

1.Ont i ryggen efter marklyft med dålig uppvärmning. Strålar ut i båda skinkorna. Svårt att gå på morgonen och kan ej springa.

2.Tidningarna fortsätter skriva negativt om vår fina skola. Återigen är det aktieaffärer och styrelsebråk. Det berör ej undervisningen och vi som inte har aktier. Grymma elever, fin skolmiljö, bra schema, idrottsundervisningen på IKSU, fina arbetskamrater och bra chefer. Men det lägger sig

-Petter Northug orkade inte kämpa sig tillbaka mer. Tack för alla uppvisningar och att du blev en frisk fläkt inom längdåkningen. 20 mästerskapsguld och många coola citat samt några sämre. Lycka till.

-På tisdag skall jag spela in de tre första avsnitten i min podcast (Träningspodden med Runners World) Grymt roligt skall det bli. Mina första gäster blir Anders Szalkai, Sanna Hed och Lars Södergård. Tekniker blir Alexander Sjöblom som jobbar med alla stora poddare. Håll ögonen öppna där poddar finns och på Runnersworld.se

-Hälsokontrollen hos distriktssköterskan Malin Skoog gick lysande i måndags. Bra blodtryck, bra kolesterol, 3 cm mindre midjemått, minus 4.5 kg och bara glädje. Nu blir hon inte arvslös längre.

-På torsdag skall Malin göra tröskeltest med mera på Umeå Performance Center (Tack Micke Svensson och Andre B) När vi fått hennes värden skall hon köra 8 veckor efter Team Ingebrigtsens filosofi. Sen gör vi nytt test och utvärderar. Som reservplan har vi Canova som vi körde ifjol. Gick jättebra tills blod/järnvärdena förstörde hösten. Idag körde hon 2 x 3km i 3.50 fart + 2 x 1000 m i 3.40 fart utan att vara speciellt ansträngd. Dock på löpband.

-Många lugna frikvällar har det blivit efter att jag slutat som fystränare. Saknar mina killar i Umeå FC, men jag har hunnit ta tag i musiksamlingen och lagt tid på min egen träning. Nu har jag dessutom blivit ”bokbloggare” . Jag fick tre recensionsexemplar av Ljusdals stolthet Erik Nilshammar. Tre olika glesbygdsepos och den ena handlar om en polis som heter Skoog. Skall bli min juluppgift. Återkommer.

-Håkan Hellström släppte en platta lite överraskande i förrgår. Med mina kontakter fixade jag ett signerat ex av ”Illusioner”. En lågmäld platta med egentligen nio ballader. Ingen platta som fyller Ullevi men en klar 4:a i betyg. Hans texter är ju fortfarande världsklass och han menar varje ord han sjunger. Bästa låt är ”Nordhemsgatan leder rakt in i himlen”

-Ibland har jag andra kläder än träningskläder. Min lördagsoutfit bestod av svarta 510:or från Levis, Mörkblå tröja AZ sportwear, retrojeansjacka med pälsfoder från Levis och kalsonger från CDLP. Så jobbar jag..

-Veckans Hasse

Det närmar sig jul om någon nu skulle ha missat det, julfester och andra trevligheter avlöser varandra. På jobbet körde vi vårt traditionella luciatåg där jag fick hedersuppdraget som julgran. Bara att ställa upp och ta en för laget. Direkt efter firandet på jobbet var det bara att sticka ner till friidrottshallen och Löparnas Kväll ”Lucia edition”.  I år involverade vi även våra ungdomsgrupper i Löparnas Kväll vilket visade sig vara en succé! Vi inledde med ”Lusseloppet 600 meter för våra yngsta förmågor. Vilken löpglädje! Det var pepparkaksgubbar, tomtar och lucior som ångade på runt löparbanan.  Därefter ”Lilla Löparnas Kväll 1000 m” för de lite äldre ungdomarna där 10-åriga Lisa Hilli tog hem hela tjottaballongen och sprang in som vinnare på 3.28.  Snabb tjej! Lägg det namnet på minnet!Vi rullade sedan på med 6 stycken 3000 metersheat där vi fick en grymt dramatisk uppgörelse på tjejsidan. Allt kom att avgöras i en spurtduell där Evelina Henriksson var några hundradelar före Angelica Strandberg (både sprang in på 10.09 = pers för båda) och strax bakom bandebuterande Charlotte Andersson med 10.10. Grymma brudar!På herrsidan var det inget snack om saken. Robin Rohlén tog kommandot direkt och radade upp jämna varv för att helt överlägsen landa på 8.30.  Mycket lovande och den bildsköne Robin ser ut att gå mot en ny vår (fastän vi är mitt i vintern).Nästa juluppdrag i löpningens tjänst blir årets Santa Run. Fullt ös med löpande tomtar på stan. Där släpper vi allt vad prestation heter och ser bara till att ha så kul som möjligt. Galet arrangemang för alla med barnasinnet kvar.


Nu finns ett nytt fullspäckat nummer i din butik!

  • Kom igång! Så bygger du en grund för 2023
  • Vägen till framgång. Hitta ditt varför
  • De 14 bästa vinterskorna. Stor Guide
  • 7 perfekta pass för löpbandet
  • Ont i smalbenet? Det här kan vara orsaken
  • Möt Andreas Almgren
  • Är Backyard Ultra ett mytiskt Gladiatorspel – eller en motionform för alla?
Bli prenumerant
Blogg

Mitt 300:e RW Blogginlägg (Trehundrade)


-Walk of Shame/ Vi går den igen/ I ett samhälle med era normer/Är skammen vår bästa vän(Avantgardet)

-Mitt 300:e Blogginlägg. Trehundra stycken inlägg. Ett per vecka. Det blir 6 år. Herregud. Hoppas gänget på Runners World hyllar sönder mig nu, och ger mig medaljer, priser, hedersbetygelser mm. Jag väntar spänt i min bekräftelseknarkar tillvaro.

-Zandra Buud som är min trognaste läsare undrade om jag skall lägga av nu? Jag har slutat efter 100:a inlägg (höll upp i 3 månader). Jag slutade efter 200:a inlägg (höll upp i 2 månader) Det var bra på flera sätt eftersom jag fick tillbaka suget och nya ideer. Samt fick massa bekräftelsemail om hur himla bra och saknad jag var. Eller massa och massa (8 st). Men  jag tycker fortfarande att det är kul att skriva om träning, musik, fotboll, skvaller och lägga ut halvnakna bilder på mig och mina kompisar.

-Veckan har varit bra med 2 pass löpning (löpband 45-15 intervaller, snöpulsning, indoor walking, cykel, matrixmaskinen intervaller, styrka och yinyoga. Samt en vilodag (vi hade öppet hus på skolan) Knäna är bättre, jag är starkare, 4.5 kg lättare efter min 4 veckors kostjustering och ser fram emot mer struktur framöver.

-Jag har mycket fritid nu när jag slutat som fystränare. Förutom jobbet och träningen har jag hunnit se 10 avsnitt av Modern Family, se A star is bornpå bio sam gå på glöggfest hos Andre Jeglertz med familj. A star is bornvar väldigt stark förresten. En solklar 4:a. Bra musik och en fin story. Lady Gaga var jättebra i huvudrollen.

-2019 blir ett bra konsertår. Bob Dylan 26 juni, Storsjöyran 2-3 aug och Robyn 17 aug. Jag älskar livemusik.

-Mina nya sneakers från ”Difficult by P” är skitsnygga. Likaså min nya bob hund tatuering. Glädje!

 

-2019 bjuder också på två resor till Liverpool och Anfield. I mars med min son (Liverpool- Burnley)  och i maj med min kompis Håkan. (Liverpool-Wolverhampton) Det blir 7-8:e gången jag besöker Liverpool för fotboll och musik.

-Den 18 dec skall jag spela in de tre första avsnitten i min träningspodd på Runners World. Avsnitten kommer ligga på ca 30 min och avhandla olika ämnen om löpträning. Tanken är att det skall vara som en liten utbildning där lyssnaren får med sig bra fakta och tips. Jag kommer ha en gäst de flesta avsnitten.

-Jag har avslutat min ”Klok som en bok” kampanj nu. Det blev 20 st fantastiska citat/levnadsregler som min följare kan ta med sig gratis. Varsågoda.

-Malin är i full träning efter hälseneskadan (10 veckor) Nästa vecka gör hon ett tröskeltest hos Löparen/professorn Mikael Svensson för att få ett startvärde på sin träning. Hon skall testa 4-8 veckor efter ”Team Ingebrigtsens” träning.

-Med mina fina kontakter så dök det upp några fina vinyler i min brevlåda igår. Bowie från Glastonbury, Greta van Fleet och Avantgartdet. Dessutom är jag lovad en signerad Håkan Hellströmplatta nästa vecka. Sådärja. Är man snäll och har kontakter så….

-Claes Åkesson som har elitpodden i RW (med Per Synnerman) hatar löpskolning. Nu hade dom Kalle Berglund som gäst i veckan. Och han erkände att han körde löpskolning före kvalitetpassen några ggr i veckan. Du får börja löpskola igen Claes…

-Årets plattor 2018 (Hittills att tillägga. När Håkan Hellströms platta kommer nästa vecka så går den nog in topp 5)

1.Kacey Musgraves

2.Robyn

3.Elvis Costello

4.Doug Paisley

5.Avantgardet

6.Paul Collins

7.John Hiatt

8.Ashley Monroe

9.Father John Misty

10.Carl Broemel (från My Morning Jacket)

11.Docenterna

12.Phosphorescent

13.Courtney Barnett

14.Say Lou Lou

15.Viagra Boys

Veckans Hasse:

Men jädrar! Det känns ju nästan som Julafton redan nu! 300 blogginlägg!! Snudd på läge att fira med serpentiner och kladdkaka! Bara att ställa sig i stram givakt och dra upp splitshortsen till naveln och sedan gratulera LG till en grym bloggsvit. Nu när LG lagt ner tränaruppdragen så torde det finnas tid över för minst 300 inlägg till.  Om ni följer LG på Instagram/Facebook så har ni för inte så länge sedan sett en bild där LG borrar i täten före Johnny Danielsson. Jag var där, jag såg, jag hörde, jag kände svettdoften.  Det hela utspelade sig på Vindelälvsloppet 1988 där LG  ställdes mot Johnny Danielsson, Kvarnsvedens GOIF på startsträckan från Björksele.  I tätklungan var det LG, Josef Machalek Hässelby + ytterligare ett koppel grymma löpare. Det regnade och LG var i slag. Sträckan var 14.4 km. LG öppnade första 3 km under 9 min. Och endast Jonny hängde på. De passerade 10 km på 30.51 då tackade Johnny för sig och sprang ifrån till sträckseger med LG inte så långt efter (41 sekunder). Jag minns sedan hur LG kom in i lagbussen, regnblöt och endorfinhög som ett hus. ”Helvete grabbar, Johnny Danielsson ville få upp mig i täten”. ” Upp och dra du så blir det jämnt och bra tempo”. Grym pepp för hela vårt stafettlag som om jag minns rätt gick i mål som tvåa på den dagsetappen. Johnny Danielsson då? Jo, efter Vindelälvsloppet fortsatte han med en rätt hygglig säsong som avslutades med en 10:e plats i OS-finalen på 5000 meter i Seoul – världsklass!!!


Blogg

Mitt 299:e RW Blogginlägg


”Vänta tills våren/ Men vänta inte för länge/För åren väntar inte på någon”(Håkan Hellström)

-299:e inlägget. Tvåhundranittionionde! Nästa vecka 300:a. Vad händer sen?

-Veckan har varit bra på flera sätt. Men mitt humör har inte hängt med alla gånger. Många tankar som snurrar. Tungt även med kostschemat. Längtar som en galning efter sötsaker och bröd.

-Träningsmässigt ett pass löpning, två pass indoor walking, ett pass cykel,ett pass stavgång i backe, två pass styrka samt yinyoga. Helt ok men ingen hård träning där man känner trötthet 1 timme efter. Mera som pass för svettens skull och spegelns skull. Nästa vecka då….

-Jag sprider klokskap på min Instagram för att verka vara skärpt och få bekräftelse. Det funkar bra. Och många av citaten/råden är lysande.

-Planeringen av min träningspodd i RW är klar. Nu skall vi synka mot innehållet i tidningen. Szacke skall få säga sitt och sen kör jag.

-Vinylmässigt lugnt denna vecka. Har spelat Rosanne Cash, Hawkwind, Joel Alme och Primal Scream ganska mycket. Och häromdan släppte Håkan Hellström sin nya singel ”Vänta tills våren”. En bra låt som är en blandning av ”Vid protesfabrikens stängsel och Du är snart där”. Plattan kommer 14 dec. Hurra! Även Jeff Tweedy från Wilco släppte en fin soloplatta i förrgår. Har bara hunnit lyssna en gång ännu.

-Malin stegrar sin löpträning och ligger på 4-5 mil löpning per vecka samt 5 timmar alternativ träning. Hon har blivit starkare och fått till sitt löpsteg. Blir kul att följa hennes vårsäsong. Och kanske hitta ett bra maratonlopp.

-Hon skall förresten testa en modifierad variant av ”Team Ingebrigtsens” träning. Mån, ons lugnare distans, fredag vila, söndag långpass och tis, tors , lör olika fartpass(ibland dubbla). Hon vet att hon kommer i form av Canova och ”Kenyansk träning”. Kul att testa andra filosofier av träning också.

-”Så mycket bättre” är blekt som fan i år. Inte en enda låt som man lägger in på sin spellista. Jag minns Agnes, Olle Ljungström, Darin, Ebbot, Laleh, Miriam Bryant, Miss Li och Petter.Men möjligen nån låt med Stor platsar. Nästa år blir det Håkan Hellström, Thåström, Robyn, Nina Persson, Mauro Scocco, Dregen och Säkert.

-David Nilssons svenska rekord på halvmaraton var roligt och lite överraskande. David var med oss i New York och jag tyckte han tränade rätt hårt hela tiden. Men killen känner sin kropp och fick på ett lopp där han testade sina gränser. 1.02.29 lyder det nya svenska rekordet på. Han är kvar i japan och sprang häromdan en 10000 m lopp på bana (som han vann) Nu blir det en del terränglopp för honom. Heja David.

-Therese Johaug tre raka segrar. Respekt och välförtjänt tycker jag. Ebba Andersson 3:a, 2:a och 2:a grymt imponerande. Hon är redan etablerad i världstoppen. Kalla 2:a, 3:a och 4:a är också mycket bra. Men idag brast hon ut i tårar under intervjun när Heidi Weng försökte trösta henne. Svenska damerna får ett starkt stafettlag och kan nog rubba norskorna. På herrsidan …..

-Jag växlar mellan min Apple Watch 4 och min Garmin 645 music

-Ni läser väl Johan Renströms ”Hjärnfysikblogg”? Han hittar alltid intressanta ämnen. Vi är kompisar och han älskar mig efter jag styrt upp hans ”Klädkod för löpare”. För två år sen såg han ut som en uteliggare när han sprang. Nu ser han bra ut och –”är mycket lyckligare” säger han själv till RW:s utsände. Nyss skrev han om träning i kyla och det bruna fettet.

-Malin Diaz är en supertalang och Sveriges nya Malin Moström. Hon har haft otur med skador senaste året. Innan dess var hon viktig i landslaget och Eskilstuna/Djurgården. Hon lade ut ett fint Instagraminlägg efter hon löpt ett av mina pass.

-Just nu lyssnar jag mycket på musikpoddar. Gessles nio i topp, Gradvall, Fredriks Strage med grymma gäster (Howlin Pelle från the Hives, Brett Anderson, Dennis Lyxsen, Dregen mfl) samt Beatles-podden där dom avhandlar ett Beatles album åt gången. Låt för låt. Underbart.

-Imorgon skall jag göra Ed Eystone-testet på löpband för att se hur långt efter jag ligger. Så här gör man: Efter en uppvärming springer du så långt du kan på 6 min. Pressa dig hårt utan att spurta (90-95% insats). Notera hur långt du hann på 6 min. Halvera den sträckan och spring den på 3 min x 5 nästa träningspass. Det är riktvärdet för att hålla rätt fart på intervallerna. Ex. Du hinner 1200 m på 6 min. Då skall du springa 5 x 600 m på 3 min. Med 90 sek vila. Gör du om testen en månad senare skall du hinna längre. Till exempel 1300 m. Då springer du 5 x 650 m på 3 min.

Veckans Hasse:

För ett tag sedan käkade jag lunch med en gammal fotbollslirare. Vi kom snabbt in på skillnaden mellan idrott förr och nu. ”Men vet du en grej” sa lunchkompisen ”nu förtiden så byter dom inte längre om tillsammans eller duschar ihop”.  Sedan berättade han en historia om en nytillträdd fotbollstränare som inför första träningen såg till att vara på plats 45 minuter innan passet skulle börja. Tanken var att byta om och surra lite med grabbarna i laget.  Men… ingen dök upp och han satt helt ensam i omklädningsrummet!

När han sedan gick ut på planen så stod ett gäng spelare där samtidigt som övriga parkerat bilen och var på väg ut på planen omklädda och klara.  Efter träningen så tänkte tränaren ta en dusch och snacka lite skit i omklädningsrummet efter träningen med laget. Men… precis som innan träningen! Han blev ensam i omklädningsrummet. Alla spelare satte sig i sina bilar och drog hem.Jag minns själv våra löpträningar i slutet på 80-talet när man efter plugg / jobb satt nere i sporthallens omklädningsrum. Väntade in polarna, snackade igenom vad som hänt sedan sist. Mycket skratt, mycket skoj. Ett hårt träningspass på det och sedan dusch och gemensam bastu med snack om dagens pass, nästa träning och planerna för kommande helg. Så det faktum att ungdomar verkar umgås mindre ”IRL” avspeglar sig även i idrottens värld och i omklädningsrum som ekar tomma…

 


Blogg

Mitt 298:e RW Blogginlägg


-Bastrumman hoppar över ett slag/Den här rytmen vill bara ha min kropp
Har du inget man kan dansa till
? (bob hund)

-Veckan har varit kanon på 9 punkter av 10. Punkt 10 sparar jag för mig själv. Mitt kostschema funkar mycket bra. Sockerdetoxen är klar, energin räcker till träning och Levisskjortan sitter som ett smäck. Visst går tanken ibland till röda Polly och rostat bröd, men nu kör vi all in.

-Träningen har bestått av 1 pass backe med stavar i slalombacken, 2 pass löpning på band, 1 pass indoor walking, 1 pass på Matrixmaskin som Tom Pietilä visade mig och styrka + yinyoga. Kommande vecka skall bli liknande. Jag är glad.

-Det är grymt stort intresse för de som vill börja på Minervagymnasium. Trots skriverier i tidningarna (aktieaffärer mest samt en del faktafel). Låt eleverna bilda sig en egen uppfattning. Vi är mycket bra inom idrott & hälsadelen och givetvis naturämnen och språk. Alla elever får helårskort på IKSU:s anläggningar så att dom förutom idrottslektionerna och specidrotten kan träna på fritiden. Min löpgrupp på onsdagar efter skolan har pendlat mellan 3 och 36 deltagare.

-Bra Black Friday för mig. Vinylexemplar av Kaney West, Bob Hund, Say Lou Lou och Primal Scream. I fredags spelade jag 4 timmar, i lördags 2 timmar och idag söndag har jag lyssnat på musik 3 timmar. (Lena är i Stockholm och är barnvakt till lilla Chloe)

-Hasse Lodin och Patrik Yderberg ringde för en vecka sen och erbjöd mig att starta en podd i Runners World! Jag svarade ja innan dom sagt p i podd. I veckan var det premiär för två andra poddar i RW:s regi. Nämligen Elitpodden med Claes Åkeson och Per Synnerman samt Jag är löpare-podden med Kenneth Gysing och gäst (denna vecka artisten Promoe). Min podd skall heta Träningspodden och handla om löpträningens alla metoder och hemligheter. Det blir olika teman som träningsfilosofier, backträning, planering av säsong, metoder, styrketräning, hur man blir löpare mm mm. Jag har gäster då och då. Avsnitten kommer ligga på 30 min. Det hinner man på väg till jobbet eller på lunchen.

-Åkeson/Synnerman belyste problemet med folk som går på löpbanden och håller i sig i handtagen samt varför man har shorts utanpå tajtsen? Dom konstaterade också att det är färre löpare som tränar hårt nuförtiden.

-Lilla Chloe fyllde 3 år i veckan. Hon är verkligen klok som en bok. Och är så söt att det är olagligt. Vad säger ni?

-Malin är återställd från hälseneskadan. Hon har stegrat löpningen från 2 till 10 km per pass men kör ca 10 tim/vecka totalt med crosstrainer och annat också. Om några veckor skall hon testa 4 veckor enligt Team Ingebrigtsens schema som jag lyckades få tag i på min New Yorkresa. Givetvis modifierad i mängd och fart.

-I april åker jag till Portugal igen och skall bland annat hjälpa systrarna Kallur i sin träning mot New Yorks tjejmil. Musse är därmed oss och Carolina Söderberg sköter yogan.Underbart!

-Denna vecka har jag också skickat ut program till mina fotbollspelare i Umeå FC samt 3-4 damspelare som jag fortfarande hjälper med fysträning. Men annars har jag varje kväll fri för första gången på 33 år.

-Jag tog en långfrukost på sängen idag med smoothie (yoghurt,banan, havrgryn, frysta bär) 2 ägg och kaffe. Sen låg jag och såg 3 avsnitt modern family på Ipaden och njöt.

-Grattis Therese Johaug till comebacken. Vilket grymt andravarv och som hon drog på i backarna!  Och grattis till Kalla och Ebba som blev 2:a och 3:a. Det blir en rolig vinter på damsidan. Och glöm inte Moa Lundgren som gick till semifinal i Världscupen. Helt orädd tog hon ledningen ut ur stadion. Hon gäspade lite på startlinjen som man gör när man är laddad och lämpligt nervös. Moa lyckas också hitta balansen mellan tävlingspsyke och att visa glädje.

-Jag hade en föreläsning och löparworkshop igår på Umeå Performance Center. Mycket fin anläggning och ett trevligt upplägg av Linnea och John. Björklövens fystränare, Stefan Öhman avslutade dagen med ett 2 timmars fyspass för deltagarna. Då satt jag i soffan hemma och såg Liverpool vinna mot Watford. Jag har förresten bokat två resor till Liverpool denna säsong. I mars åker jag med min son Mattias och i maj med min kompis Håkan och ser sista omgången.

-Jag har under några veckor spridit kärlek och visdomsord under temat ”klok som en bok”. Jag fortsätter några veckor till. Eller till Bonniers ringer och ber mig skriva en bok.

Veckans Hasse

Det finns bara en Nicke Berglund… vad säger ni om den gången Nicke var i USA och hittade en suverän restaurang: ”All you can eat” för X antal dollar. Nicke och hans polare gick loss som utsvultna grisar på buffén. Som stor Grand Finale var det mjukglass som serverades ur en maskin som grabbarna efter några vändor lyckades tömma!Två dagar senare kom de tillbaka till restaurangen bara för att stoppas i entrén. ”Sorry guys, you aren’t welcome here”.  Grabbarna var portade! Nicke som var utsvulten blev vansinnig och krävde att få tala med chefen. Efter en stund svängde en jänkare med en stor kille in utanför restaurangen – the Boss himself anlände!Nicke förklarade läget, varefter chefen skällde ut personalen efter noter. Sedan var det fritt fram för Nicke med entourage att slå sig ner, svulla i sig buffén och tömma glassmaskinen på nytt ?

 

 

 


Blogg

Mitt 297:e RW Blogginlägg


 

-I need you more than you could know/ Don´t let me down and don´t let go(Anderson-Paak)

-Jag har startat en helrenovering av min kropp som inletts med 3 steg fram och ett steg bakåt. Kortisonsprutor i båda knäna vilket hjälpte till 50%. Jag har vilat från löpning och byggt upp med cykel, crosstrainer och styrka, vilket hjälpte ytterligare. Men körde marklyft med dålig uppvärmning som ledde till domningar som strålade ut i båda skinkorna och smärta i benen. Micke J fixade detta till 75%. Så nästa vecka kan jag återuppta den lite tuffare träningen.

-I LG tre punkt noll-projektet ingår även omlägg av kost och sockerdetox. Jag fick ett lysande program av skinny-Peppe som är tufft men genomförbart. Målet är minus 6 kg och rensad från socker. Så här är skillnaden mellan dag 1 och dag 7.

-Träningsmässigt blir det indoor-walking/crosstrainer 1-2 pass, Cykel/armcykel 1 pass, löpning i backe 1 pass, löpning på band eller slät bana 1 pass, vattenlöpning vid behov. Yinyoga 1-2 pass/vecka och styrka vid fler av passen.

-Kolla min musikvägg. Jag blir glad som ett barnkalas när jag är i mitt musikrum. Jag har lyssnat mycket på Rosanne Cash, Anderson-Paak, Costello, Mott the Hoople samt Mumford and sons

-I tisdags gjorde jag min sista dag som fystränare. Mellan 1985-2018 har jag haft 3500 instruktionsledda fyspass med mina lag. Umeå IK 17 år (7 SM guld, 2 Champions League guld, 5 cupguld), Umeå FC 17 år (Allsvenskan 1 år, superettan 6 år) Tyresö FF 2 år ( 1 SM guld, 1 CLfinal) , Björklöven 4 år , Umeå City 5 år, IFK Holmsund 5 år, Team TG innebandy 2 år mm.. Det har varit en ära att uppleva alla dessa fantastiska spelare i mina lag. Många har blivit vänner för livet och jag har följt/följer dem i deras karriärer. Jag hade kunnat fortsätta många år till, men tillexempel mitt nuvarande lag (Umeå FC) tränade 83 ggr fys ifjol. Skall vi utvecklas ytterligare krävs mer träning/återhämtning. Men min tid räcker ej till och resurser att träna dubbla pass är svårt i div 1. Tack för allt ingen nämnd ingen glömd.

-Malin är återställd till 90% i sen hälsena och springer 4-6 km kombinerat med 8-10 timmar alternativ träning. Snart så kör vi igång. Det blir en blandning av Team Ingebrigtsens upplögg och Canova. Hon fyllde 30 år häromdan förresten. Blev bjuden till Rom av Acche. Tungt..

-Jag har bombarderat Instagram med fantastiska klokheter i veckan. Jag kallar projektet ”klok som en bok”. Var får jag allt ifrån?

-Malins fina klubbkamrat (Charlotte Andersson) har varit skadeförföljd och tränat stötvis. Men hon är duktig på alternativa pass. Igår klippte hon till med 1.21.06 på halvmaran i Verona. Mycket välförtjänt eftersom hon är ödmjuk och inte fladdrar iväg som många andra löpare kan göra ibland. Grattis Charlotte!

-Stor äger varje avsnitt i ”Så mycket bättre”. Det gör inte Christer Sjögren.

-Mats Olssons Zlatanbok är mycket läsvärd

-Min matsedel ser ut som följer:

Frukost. Smoothie, två ägg, kaffe

Mellanmål en wasasport med keso, äpple

Lunch kyckling, bulgur, sallad

Mellanmål kaffe, frukt

Middag pannbiff, råris, sallad

Kvällsmål. Rött te, frukt

Vatten till alla måltider

Saknar röda Polly, krämbullar, rostat bröd med ost

Veckans Hasse

Förra lördagen hölls den årliga säsongsavslutningsfesten för IFK Umeås löpare. En som inte missar en sådan tilldragelse är allas vår Nicke Berglund. Ingen fest utan Nicke. Klubben hade bokat bowlinghallens VIP-lokal för 35-talet partysugna löpare med tillgång till 5 bowlingbanor som nyttjades till max.Vid 23-tiden blev det så dags för delar av gänget att fortsätta ut på stan. Givetvis med Nicke i täten. När gänget drar fram på stan och börjar närma sig det hägrande discot så hörs Nicke klaga över ”att det är så jäkla halkigt ute”. Alla vänder sig mot Nicke tittar på hans skor och konstaterar… : ”Du har ju glömt att byta skor!!!” Nicke står alltså i kön till discot iförd bowlingdojjor. Helt obetalbart! Det kan dock konstateras att han dominerade dansgolvet som aldrig förr! Ett plus också för vita sockar! (fast på dansgolvet vete fan om det är ett plus…)Jag hann även med en kost- och nutritionsgenomgång med Nicke men den tar vi nästa vecka…


Blogg

Mitt 296:e RW Blogginlägg


”Here comes the beautiful ones/ the beautiful ones/la la la la ” (Suede)

-Tillbaka efter min Miami/New Yorkresa. Coach och ledare för 19 löpare på precamp i Miami och sen 4 dagar i New York med föreläsning, banbesiktning, nrlappsexpo och hålla kolla på löpare och anhöriga. Det är en fantastisk kombo som Springtime fixar med bravur. 9.6 på en tiogradig skala. Szacke 2.46 , Anna Haag och Emil Jönsson 3.09 samt vinoraklet Alf Tumble 2.59 var våra snabbaste gäster. Sanna Heds 3.18.30 skall också nämnas. Hon är hängiven och har jobbat sakta men säkert mot bra tider. Löpning har ingen ålder.

-Själv fick jag en kortisonspruta i mitt vänstra knä innan jag åkte och kunde springa 6 pass på mellan 4-7 km. Igår fick jag en spruta i mitt andra knä och hoppas att det tar lika bra. Framtiden ser ljus ut.

-På måndag kör jag och Lena igång ett kostprogram som Peppe skickat. Det är inte Peppes solrosfrödiet utan ett beprövat system. Jag räknar med att slimma till mig och minska belastningen på mina taskiga knän. Kombinerat med styrka, vattenlöpning, crosstrainer och yinyoga så blir det LG 3.0 som glider fram i januari.

-Kolla min coola nya Apple Watch 4 som kom häromdan. Ni som följt mig sen 2012 då jag började blogga har noterat att jag bara har grymma prylar. Med jämna mellanrum uppdaterar jag mobil, dator, klocka och klädsamlingen. Och jag ligger alltid i framkant. Det är en bedrift att alltid hamna rätt. 2019 kommer jag  ha kurser där jag lär ut just detta. 1195:- för 2 x 3 timmar.

-Erik Niva är nominerad till stora journalistpriset för sina #jagärfotboll berättelser fotboll och migration. Mycket läsvärt och välförtjänt. Vi är kompisar och brukar ses på storsjöyran. Kanske fira jul nästa år.

-Lennart Adolfsson är en av Springtimes resenärer i New York. Han sprang sin 155:e mara i New York. Mellan 2004-2014 sprang hann 100 maratonlopp! Alltså 10 per år. De flesta i Sverige. Respekt Lennart!

-Anders Forselius är rolig. Han lyckas alltid hitta åskådare med roliga skyltar. Nästan alltid snygga kvinnor?

-Mats Olsson har skrivit boken ”Jag är Zlatan”. Otroligt bra. Skriven i kronlogisk ordning från Malmö-Ajax – Juventus -Inter osv. Intervjuer med Zlatan, tränare och lagkamrater. De flesta biografier om idrottsmän/kvinnor är så tråkiga att min vänsterfot somnar.  Men inte denna. Köp!

-Jag samarbetade med Asics för några år sen. Dom minns mina insatser fortfarande. I veckan kom ett paket med deras nya vinterkollektionsjackor/tröjor. Tack Camilla! Och ändå är jag bara mig själv.

-Jag hade en föreläsning på Beacon Hotel i New York. Det var många maratondebutanter där. Jag gav rådet att lägga upp loppet genom att gå 1 min varje mile, Du förlorar 1.7 km eller 10 min. Men vinner återhämtning, lättare att tillgodogöra dig dryck samt kunna använda andra muskler. Alla tog sig i mål och mådde bra. Så gör man.

-Tyvärr lyckades inte mitt Umeå FC fixa kvalplatsen till superettan, utan avslutade med två förluster. Till veckan gör jag styrketest på dem och gör i ordning program inför deras ledighet. Sen har vi avslutningsmiddag på torsdag. Då kommer jag att tacka för mig. Jag har varit fystränare i 33 år (17 år i Umeå IK, 17 år i Umeå FC, 4 år i Björklöven , 2 år i Tyresö, 5 år i Umeå City, 2 år i Team TG mm). Nu räcker det. Skall jag kunna utveckla Umeå FC ytterligare måste vi höja dosen fysträning till 2-3 ggr/vecka tränarledd fys. Den tiden finns inte. Grabbarna har gett mig massor av glädje under de sista två åren.

-Den 24 nov skall jag ha föreläsning och praktikpass på Umeå Performance Center. Ett otroligt fint och välutrustat gym. Dom har allt och dessutom bra testutrustning. Det ser jag fram emot.

-Det var fint att träffa mina elever igen efter höstlovet. Vi har haft fotboll med teknikinriktning på specialidrotten samt simning/livräddning på idrotten. Otroligt artiga och ambitiösa elever. Glädje och stolthet.

-Malin är på gång igen efter sin hälseneskada. 5 veckor med 10 timmar alternativ träning har nu blandats med löppass på 15-20 min också. 2019 blir Malins år.

Veckans Hasse:

Hösten är ju något av marathonloppens tid med perfekt löparväder. Amsterdam, New York, Chicago och Valenica är några av dem. Jag har aldrig sprungit något av dessa. Dock har jag sprungit i flera av städerna. T.ex. så var jag i Chicago sommaren 2017. Det tajmade sig dessutom så bra att jag och dottern kunde springa ”Chicago Bears 5 k” tillsammans. Ett lopp med start och mål inne på Bears hemmaarena Soldier Field.

Vi gick ”all in” för loppet och kutade i Sverigekläder och vikingahjälmar. Amerikanarna bara älskade oss vikingar och vi fick ställa upp på ett antal selfies såväl före som efter loppet: ”Hey, you guys look so cool!”

Innan start var det Star Sprangled Banner, fyrverkerier och cheerleaders. Ute efter banan fick vi sedan ett riktigt hallelujamoment när hela Chicagos skyline uppenbarade sig framför oss. När vi sprang in på stadion för målgång så skedde det genom björnportalen som normalt används vid matcher, häftig musik, målgång på storbildsskärm, high five med lagmaskoten innan det var dags för den fetaste medalj jag sett. Därefter afterrace med öl, läsk, pretzels, godis, fotografering med spelare, band som lirade och olika tävlingar för att vinna supporterprylar.Fy tusan! Amerikanarna kan det där med show! LG brukar ju alltid inleda med en textrad så jag får väl avsluta med en och säga att om ni vill ha en häftig löparupplevelse utöver det vanliga så är det västerut som gäller:

”Go west in the open air
Go west where the skies are blue
Go west this is what we’re gonna do ”