Blogg

Mitt 310:e RW Blogginlägg


”Big boss man, can´t you hear me when i call/ Well, you ain´t so big, you are just tall, thats all”(Hope Sandoval-Mercury Rev)

-Nu är livet lättare igen. 31 dar sen min ryggoperation. Jag jobbar, cyklar, kör core och har någorlunda bra hållning. Framtiden är ljus. Ärret under 4 veckor. Grymt läkkött.

-Veckans träning: cykel 40 min + cykel 50 min + cykel 60 min + cykel 5×4 min + cykel 20 x 1 min + vattenlöpning 14 x 90 sek (svinjobbigt) Plus massor med core.

-Fina vinyler som ramlat in. Long Ryders, Junios Meyvant, Mercury Rev och Paul Mc Cartney

-Kärleksvecka på Minervagymnasium. Alla har varit extra snälla och till och med en 60 årig, ryggopererad idrottslärare fick lite extra kärlek.

-Jag har planerat in ytterligare tre avsnitt i CoachLG podden (spelas in v 10 och har nu totalt 9 avsnitt i pipelinen. Dock utan några sponsorer ännu. Jo Runners World/Hasse Lodin och Springtime/Patrik Yderberg förstås)Kan inte  Alex& Sigge samt Filip& Fredrik dela med sig lite?

Avsnitt 7) Det blir med Martin Enholm (svenskt rekord på 800 m i 1.45.91) övergång från elit till motionär?

Avsnitt 8) Karl Dyall , dansare, sångare och bronsmedaljör på VM i crossfit. Hur kombinerar man träning med artistlivet?

Avsnitt 9) Peppe Lindholm, trummis, yogis och löpare. Kan löpning vara rock´n roll?

-Nästa vecka får man bita i. Måndag jobb vanlig dag – tisdag består av 23 utvecklingsamtal x 20 min – onsdag jobb vanlig dag – torsdag jobb vanlig dag samt Idrottsgalan på kvällen – fredag jobb vanlig dag samt resa till Hemavan(39 mil) med mina elever i kursen Idrott2 – Lördag och söndag består av snöbivackgrävning, skidåkning och andra uteaktiviteter samt en föreläsning i ledarskap samt hemresa (39 mil) Dessutom skall jag klämma in 5-6 träningpass x 90 min. Plus lite vinyllyssning och pussa på frun.

-Hemma-spa är det nya och heta hörde jag. Jag hittade en ansiktsmask från Origins i badrumsskåpet samt en hårinpackning som ger fukt och tjockt,långt hår. Massera in och på med Runners World buffen. Låt verka i 10 min och vips som ny!

-Jag älskar hemmagjorda semlor. Brukar klippa en till två stycken. Min kollega Herman tryckte i sig sju (7) stycken utan att blinka i söndags!?

-Snart blir det resa till Liverpool med min son. Vi skall se Liverpool-Burnley och äta buffé i Bill Shankleys loge. Vi skall åka Beatles rundturen och dricka öl på Cavern Club. Vi skall äta på Jamie Olivers restaurang och köpa vinyler på Liverpools hetaste skivaffär. Och prata om far&son grejer. Plus lite morgonträning förstås.

-Stäm av träningen då och då med Ed Eyestone testen.

-Tiden går för alla. Glasögon och frisyrer också. Här har ni LG 1979-2017-1981-1986

Veckans Hasse:

Ska man tävla och har ambitionen att springa fort så är det förknippat med en helt del smärta och plåga. Som löpare är det något man bara måste acceptera och vara beredd på. Men plågan kan ju även ta sig andra former som t.ex. illamående.Vi har då lämnat allt vad idrottsglamour heter när det handlar om att ”springa tills man spyr”. I klubben hade vi en junior, Micke Jonsson som alltid avslutade banpassen med en pizza i en papperskorg (om han hann).  Eller en annan junior, Elias Bjuhr vann P17 på terräng-SM 2010 och spydde sedan som en gris. Efter segerloppet skulle vi käka segermiddag på en kinarestaurang. Det enda han lyckades få ner var två skedar misosoppa innan det var dags att ratta Gustafsbergsbussen.. (som bonus kan ni se Elias lopp här i ett gammalt Youtubeklipp, han ser lite mör ut efteråt :  https://www.youtube.com/watch?v=lStCdGG9itk&t=4s  har ni ögonen med er ser ni även den färske svenske rekordhållaren Napoleon Solomon som 16-åring) Min egna favoritspya är från en landsvägsstafett där vi i IFK låg i täten. Jag skulle på min 4:e sträcka växla över till Peter Carlsson (3.47 på 1500). På sista kilometern kände jag hur frukosten gick runt som en torktumlare i magen och åkte hiss upp och ner i halsen. Precis när jag skulle lämna över stafettpinnen var det som att någon hade smällt av en champagnekork… men det var inte champagne som flödade… Peter som skulle ta över var smidig som en panter och hoppade vigt undan kaskadspyan och drog iväg på nästa sträcka. ”Det var det värsta vi sett här i Sävartrakten sedan 1808-1809 års krig” var kommentaren från speakern vid växlingen… Så kom ihåg våga bli trött och skäms inte för att visa det.


Nr 4 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Test av trailskor – 12 nya modeller!
  • Bästa passen! Tre enkla nyckelpass
  • Slipp smärta i hälsenan
  • 21 smarta knep för alla löpare
  • Därför motverkar löpning demens
  • Så tränar du i rätt fart
Bli prenumerant
Blogg

Mitt 309:e RW Blogginlägg


-”Men jag vet när du håller i min hand/att dig äger ingen alls”(Joel Alme)

-Veckans träning: 6 pass cykel och core. Underbart

-Veckans läkning av ryggen: God

-Veckans kosthållning: Bra mat och dryck, 3 påsar Polly ( 1 gul och 2 röda)

-Jag har också kunnat jobba denna vecka. Och fick ett jättefint mottagande av elever och kolleger. Kändes bra i hjärtat. Jag har dock åkt hem på lunchen och vilat ryggen. Blir trött som fan av att stå och gå. Men nu bygger jag upp mig med cykel och core. Nästa steg blir vattenlöpning och crosstrainer.

-Innan min vecka med systrarna Kallur och Mustafa Mohamed måste jag kunna springa ordentligt. 6-13 april skall ryggen tåla löpning. 46 dagar kvar….

-Har även hunnit spela in 4 nya avsnitt i Coach LG podden. Tyvärr blev avsnitt 4 med fysiologen/testledaren Olof Södergård förstört pga tekniskt fel. Så det måste vi göra om senare. Imorgon bitti (sön 10/2) kommer avsnittet med Lars Södergård (29.43 0ch 2.19 på maran) Vi snackar olika träningsfilosofier som Lydiard, Daniels, Canova och Ingebrigtsens. Samt hur motionärer kan ha nytta av struktur. Vi pratar mängd-fart och LSD, samt cykelträning. Den 24/2 kommer avsnittet med Emma Lindblom där vi pratar kost och träning samt vad man bör ha i kylskåpet. Jag berättar även anekdoten när jag lagade fiskpinnar och blodpudding i brödrosten åt mina barn, när frugan var på kurs. Den 10 mars kommer så avsnittet med artisten Petter där vi pratar musik och träning. Om Petter får uppslag till texter mm under löprundor? Hans favoritlåt ? Så mycket bättre?  Här kommer även anekdoten när jag band min son Mattias och hans kompis med ett hopprep för att åka och lyssna på en stereo?! Alla avsnitt är mellan 28-40 min. Utom avsnittet med Petter som blir ca 60 min.

-Helv..e vad man tappar mycket vid inaktivitet. Jag låg i ryggläge ca 10-12 dar och gjorde inget fysiskt på ca 3 veckor. Första cykelpasset hade jag 162 i puls för att cykla 40 min med 75-80 i kadens på medelbelastning? Men idag på pass nr 6 kunde jag cykla 60 min med inlagt 4×4 min intervall i 90 kadens på tyngre belastning och hade 155 i puls. Det finns hopp.

-Maggie Rogers är en stjärna. Googla ”Maggie Rogers-Pharell”och ”Maggie Rogers – dance with some´body” .Otroligt bra.

-Intressant samling med udda rockgrupper-powerpop-garagerockgrupper. Coola gruppnamn och snygg liten box. ”All the young Droogs” heter den med anspelning på Mott the Hooples ”All the young dudes”

-Malin går som tåget med sin Team Ingebrigtsens träning. Snön och kylan har gjort att det blivit alla fartpass på löpband. Och vi har fått justera upplägget lite pga att det är svårt med dubbla pass/dag när hon jobbar heltid. Hon gjorde ett kombipass i förrgår enligt följande: 5000 m 2.5mmol tröskel på 19.30 min + 12 x 400 m (3.30 fart). Såg lätt ut. Ingebrigtesen-bröderna har varit på läger i 4 veckor nu och ser bra ut. Dom gör tävlingsdebut snart.

-Mina elever har gjort egna gruppdanser som slutredovisning i dansmomentet. Otroligt bra fantasi och kul att alla vågar visa upp sig. Allt från Saturday Night Fever till Drake. Om två veckor åker jag till Hemavan för vinterutbildning med en av mina klasser. Bygga snöbivack, åka skidor, klädsel, uteaktiviteter och ledarskap. Hoppas på bra väder. Återstår bada isvak under vecka 14.

-Liverpool har tappat lite på slutet med två 1-1 matcher mot medelsvårt motstånd. Vinst idag och vi leder ligan med 3 poäng. Vecka 11 och vecka 20 skall jag besöka Liverpool och Anfield och se LFC-Burnley samt LFC-Wolverhampton.

-Testa ett innetriathlon : 2 km roddmaskin+5 km cykel+ 3 km löpning utan vila- Totalt 10 km.

Veckans Hasse:

Alltså, våra löpträningar börjar mer och mer likna en Bellmanhistoria. Vi har ju fått hit 2.16-tysken Karsten, dessutom har vi också en snabb dansk som heter Rikki Frederiksen. Sköna killar som hamnat här uppe i snödrivan. På träningarna numera så är det dansken, tysken… och ja, det är väl Bellman som vi saknar? Språket är för det mesta engelska vilket ju ibland leder till språkförbistringar. Appropå språkförbistringar så jobbade jag tidigare i ett internationellt industriföretag där vi hade ett rätt stort utbyte med våra europeiska kollegor.  Bl.a. hade vi en engelsman som jobbade i ett av våra svenska projekt. Efter några dagar här i Umeå så rusade engelsmannen med stress i ögonen in till produktionschefens kontor och drog igen dörren ”I don’t get this! Explain to me:  why do you go around calling each other morons?!?”.   Produktionschefen fattade först ingenting förrän han kom på att det ju var den svenska hälsningsfrasen på morgonen han menade: ”morron”. Så go’morron! Alla löparmorons!


Blogg

Mitt 308:e RW Blogginlägg


”Jag tog en kula för dig och fick en smula tillbaks/ För dig skall jag göra det tusen gånger om”  (Daniel Adams Ray)

-Veckans träning: ett pass (1) 40 min cykel + core

-Veckans läkning av ryggen: Mycket god på gränsen till utmärkt

-Veckans kosthållning: Bra mat , fruktstund 3 ggr samt 3 Pollypåsar

-Veckans sysselsättning: Förbereda fyra nya avsnitt av CoachLG podden, se fyra avsnitt True Detective, 16 avsnitt Modern Family, 2 tim/dag vinylstund, förbereda kommande skolaktiviteter, dammsugning och dammtorkning vid ett tillfälle, skrivit två träningsprogram samt tyckt synd om mig själv vid ca 30 min/dag

-Veckans skönaste: När Malin plockade bort metallklamrarna ur ryggen

-Veckans present: Den limiterade vinylen av Daniel Adams Rays nya IRL (I’d rather live)

-Malin går som tåget i sitt ”Team Ingebrigtsens” influerade träningsprogram. Mycket tröskelvarianter i både 2.5 mmol och 4 mmol belastning. Plus styrka som gjort hennes löpsteg ännu bättre.

-Garmin Fenix 5S plus är nog marknadens bästa klocka. Den gör allt utom att springa tusingar åt dig. Googla…

-Umeå har haft mellan minus 12 och minus 24 grader i 14 dar nu. Mina elever skall bada isvak vecka 14. Fortsätter detta kommer Nydalasjön vara bottenfryst eller ha åtminstone 120 cm is. Fru Lena har dock cyklat till och från jobbet 2 x 5 km varje dag. Heder

-Nästa blogginlägg skall ni få lite inside-information från kommande podinspelningar med artisten Petter, fd elitlöparen Lars Södergård, dietisten Emma Lindblom och fysiologen-testledaren Olof Södergård.

-Markus Larsson dundersågar Melodifestivalen vid fotknölarna redan efter första genrepet. Vad sägs om följande: ”Förra säsongen var en pärs. Vissa saker kan fortfarande få sansade människor att vakna mitt i natten och skrika av förtvivlan. Under sex veckor i fjol var Melodifestivalen inte ett tv-program. Det var ett ogenomtänkt och obegripligt klotterplank med konfettikanoner. Alla fjantiga idéer och sköna dumheter fick plats samtidigt. Allt var tillåtet, utom ett manus.Det borde inte vara några problem för SVT att överträffa förra årets kollaps. Att lägga en synål på marken och kliva över den är antagligen en svårare utmaning. De fyra programledarna behöver egentligen bara ställa sig framför kameran och säga ”knurp”. Det vore ungefär dubbelt så bra och roligt jämfört med totalsumman av fjolårets samtliga sex veckor.Vad kan egentligen gå fel?”

 Fruktstund är underskattat.

-Veckans vinyler Countryrock och pop från Italien!

Veckans Hasse: Fy tusan vilken kall januari. Det gäller att klä sig rejält på löprundan för att slippa frysa. Antar att ni alla springer i superunderställ av funktionsmaterial. Tro det eller ej men jag har fortfarande en grå långärmad Crafttröja från 1995 som jag fortfarande använder. Den håller passformen och är helt luktfri (nåja..). Anta att tröjan kostade 300 spänn och att jag har haft den i 24 år… Det blir sådär 12 kronor per år. Har jag sedan haft den i snitt 30 dagar per år så landar vi på 40 öre per pass! Här snackar vi investering! Superunderställ är framtidens pensionsfonder och kommer att ersätta allt vad värdepapper heter. Kom ihåg var ni läste det först!


Blogg

Mitt 307:e RW Blogginlägg


Take my hand, take my whole life too/For I can’t help falling in love with you” (Elvis)

 -Veckans träning: noll pass (0)

-Veckans läkning av ryggen: God, på gränsen till mycket god

-Veckans kosthållning: Bra mat och dryck. Dock 4 påsar Polly

-Veckans sysselsättning: Skriva halvmaraton artikel till Runners World nr 3, Skriva svar på ”Fråga Coachen”, Skriva två träningsprogram, sammanställa omdömen till mina elever, se säsong 1-2 The Office UK, se säsong 7-9 The Office US, se A star is born, spela vinylskivor, reflektera över framtiden.

-Elva häftklamrar i ryggen

-Imorgon (söndag) släpps avsnitt 3 i CoachLG podden. Gäst är fotbollstränaren Andre Jeglertz. Längd på avsnittet: 27 min 32 sek. Några citat ur podden –”Fotboll är en löpsport” och ”Träning skall inte vara ballonger, serpentiner och kladdkaka”.Vi hade ett bra snack och Andre förklarade varför löpningen var viktig för honom som coach också.

-Jag har hamnat i konflikt med mig själv angående min hygien. Man får ju aldrig ”tomduscha”, alltså duscha utan att ha gjort nåt fysiskt innan. Där minimikravet är 15 min jogging eller 25 situps+25 pushups. De tre första dygnen efter min operation duschade jag inte. Bara tvättade ansiktet, underlivet och borstade tänderna. Sen fick jag några övningar av sjukhusets sjukgymnast (spänna magen, lyfta höften,lätta squats, samt sträcka benet bakåt) Då omvandlade jag det till ett halvt pass. Så du kunde jag duscha varannan dag. Nu är mitt hår rent, min haka rakad och jag luktar som ett spädbarn igen.—

Veckans kärlek till Antonia, Camilla. Patrik och Pär. Pollyförrådet är fullt igen.

-Jag längtar tills jag får gå ut med min Country Levisjacka med pälsfoder igen. Och vinka åt grannarna.

-Jag längtar tills jag får svettas igen. Och bli sådär blank på hela kroppen så man kollar länge i   spegeln efteråt.

-Jag längtar tills jag får bli trött av ansträngning. Typ crosstrainer, armcykel, cykel och matrixmaskinen. 20 x 1 min med 30 sek vila

-Jag längtar tills jag kan springa igen. Lång backe 10x 90 sek, 5 x 4 min, 25 st 45-15

-Jag längtar till skolan och mina kolleger och elever. Och Guns luncher.

-I vår (9-11 mars) så är det Liverpool-Burnley 3 dagar med min son. Underbart roligt att visa Mattias allt som Liverpool har att erbjuda.

-I vår (11-13 maj) så blir det Liverpool-Wolverhampton 3 dagar med min kompis Håkan. Vår 7:e Liverpoolresa. Och kanske får fira guldet i Premier League

-I vår(6-13 april) så kör jag (förhoppningsvis) en vecka i Portugal med Springtime (Musse, systrarna Kallur, Carolina, Mommo, Micke, Hasse mfl. Kolla nedan.

-Vi fick ingen idrottsminister denna gång heller. Amanda Lind är kombinerad kulturminister (och lite idrott) Hon gillar att lajva, se vinterstudion och vill införa konstnärs och kulturbidraget igen?

-Alex Schulman sågade Fredrik Lindström i veckan och menade att han kommer undan med felaktigheter eftersom han är en ”auktoritet”. Lindström påstod att svenskar fokuserar på kvadratmeter yta när man köper bostad. Vilket inte görs i andra länder. Där inte bostadens storlek nämns i annonser enligt Lindström. Detta googlade Schuman och det visade sig att visst stod kvadratmeteryta mm i annonserna på bostäder utomlands. –  Det är nånting med det där, med en auktoritet som inte är en auktoritet som gör att jag blir superirriterad. Fredrik Lindström sitter i soffan och leker vetenskapsman. Det är babbel! Avslutar Schulman

-Therese Johaug! Respekt!  Åtta av åtta.

-Ebba Andersson! Respekt! På pallen 5 ggr

-Moa Lundgren och Frida Karlsson! Respekt! 3 guld på JVM-U23VM

-Knepig presskonferens inför helgens världscup i Ulricehamn. De svenska damerna är glada och avslappnade. De ser framemot helgen och VM med stora medaljhopp. Så långt är det underbart. Så blir det herrarnas tur och då handlar det om att dom hoppas det går hyfsat och jag gör mitt bästa. Och lägger krut på att spy galla på Anders Blomqvist. Jaja……

Veckans Hasse:

Så himla kul när satsningar lönar sig! Doroteakillen Patrik Wikström som tävlar för IFK Umeå är ett bra exempel. Helyllekille och svärmorsdröm som verkar kunna springa hur mycket som helst. Som bäst har det blivit 2.31 på maran och givetvis har då 2.30-gränsen hägrat…Efter jul satte han sig på ett plan ner till Kenya för 3 veckors hård träning på hög höjd. Första veckan innebar 24,5 mils löpning och hela 4150 höjdmeter. Andra veckan 14 mil och lite mer fart i passen. Grymt bra sparring på passen med drösvis av snabba löpare i träningsgruppen.  Sista veckan, nedtrappning och prepp inför hemresan som skulle gå via Dubai och Dubai marathon som en formtest. Som uppladdning för maran så avslutades Kenyvistelsen med en rejäl festmåltid: get (kanske inte den vanliga laddarmaten för en löpare).Loppet gick sedan av stapeln i fredags med start kl. 07:00 på morgonen. Flack bana, bra temperatur och Patrik var full av självförtroende. I jämn fart checkades kilometrarna av och låga 1.13 på första halvan följdes av höga 1.13 på andra halvan och katjing: 2.27.55 i mål – nytt PB! Om jag tittar i kristallkulan så tror jag att Patrik kan springa snabbare än så. Främst har han stora utvecklingsmöjligheter på de lite kortare distanserna som även kommer att hjälpa honom att ta nästa steg på maran. Förresten, är ni intresserade av Kenyansk träning? Läs ”Train hard win easy” av Sverigebekantingen och förre Spårvägenlöparen Toby Tanser. Fascinerande läsning och jäkligt inspirerande!


Blogg

Mitt 305:e RW Blogginlägg


-Jag skall dansa fastän hjärtat brister(Säkert/Annica Norlin)

-Nu har jag opererat min rygg. Det blev snabba ryck. Förra fredagen upptäckte dom 2 cystor på ryggraden via MR. I onsdags opererade jag mig. Grymt bra sjukvård. Läkaren (Patrik G) är pappa till en av mina elever. Cystorna (godartade) satt på insidan ryggraden. Dom skar upp i ländryggen, lossade ryggmusklerna från ryggraden för att komma åt. Skar bort ena cystan. Den andra satt fast på kotutskottet, så dom fick såga bort en del av den för att få loss cysta två. Sydde fast musklerna igen och dagen efter kunde jag stå upp! Nu är jag i bostaden och kan gå korta sträckor samt stå, sitta och ligga. All smärta sen tidigare är borta. Nu börjar rehaben mot ett kanonbra liv igen. Tack svensk sjukvård. Tack för alla fina hälsningar från elever, kolleger och vänner. Fick till och med en videohälsning från Springtimes årsfest igår.

-Träningsmässigt denna vecka är noll (0)

-Netflix tack för att du finns

-Mitt musikrum tack för att du finns

-Mitt bokförråd tack för att du finns

-Antikrundan, Farmen och Kändisar bakar tack för att ni finns. Skoja bara! Skojar fattar ni väl!

-Även avsnitt 2 av CoachLG:s podcast blev en succé. Nu med Szacke som gäst. Bland kommentarerna finns plusfaktorer som: Bra längd på avsnitten (35-36 min), avslappnad ton, bra tips och ett språk som alla fattar. Tackar så mycket. Nästa söndag kommer avsnittet med fotbollstränaren Andre Jeglertz. Löpning och bollsport mm. Kul att vi breddar oss. Därefter följer i tur och ordning: Avsnitt 4 Olof Södergård- löpningens fysiologi, tester mm Avsnitt 5 Lars Södergård – Olika tränar filosofier, vad är bästa sättet att träna på ? Avsnitt 6 Emma Lindblom – Löpning och kost Avsnitt 7 – artisten Petter – Träning, musik mm

-Lugnt på vinylfronten men intressanta skivsläpp: The Delines (vacker singer-songwriting/americana) Maggie Rogers (folkpop) kolla på youtube när Pharell Williams hör henne när han besökte en musikklass i New York och Sharon van Etten (folkpop). Kolla upp! I övrigt har jag lyssnat på Elvis Costello, The Cramps, Arctic Monkeys och givetvis Håkan Hellströms nya.

-Jag hann skriva klart artikeln till nästa Runners World. Det blev ”komma igång-program” för 10 km , halvmaraton och maraton. Många tycker det är skönt att få tips och struktur med sin löpträning efter julhelger och mörka vinterveckor.

-Malin är inne på vecka 3 av ”Team Ingebrigtsens filosofi”. Det funkar väldigt bra och går hyfsat att få in i hennes vardag som Distrikstsköterska 07.30-17.00. i grova drag följande:

Mån distans 10 km

Tis 06.00  2 x 3 km 3.50 min/km vila 2 min

17.00. 8 x 1000 m 3.40 min/km vila 45 sek

Ons distans 14 km

Torsdag  17.00. 20 x 400 m med 45-60 sek vila

Fre Vila

Lördag  08.00  6 x 5 min (3.45 min/km) vila 1 min

16.00 16 x 200 m backe (fokus teknik)

Söndag långpass med 2 x 5 km (3.50 min/km) vila 2 min inlagt Totalt 20-24 km.

-Det blev ryggbiff igår igen. Efter ett uppehåll (Lena var less) Det känns verkligen som lördag med ryggbiff och hasselbackspotatis. Det borde alla fatta och testa.

-När inspirationen laddats upp kommer det klokare och fylligare inlägg.

-Anci Näslund fick pris som årets ledare inom Springtime. Mycket välförtjänt av en kvinna som behärskar många moment inom träning. Hon är dessutom godheten själv. Om hon vore godis skulle hon vara både röda Polly och wienernougaten i dom gula Paradisaskarna.

Veckans Hasse:

Har ni sett ett målfoto någon gång? Misstänker t.ex. att ni kan ha sett det på TV efter något av Usain Bolts otaliga världsrekord. Man visar då mätpunkten på löparens torso och hur det läses av till sekunder och hundradelar. Snyggt och prydligt! Välkommen till en annan verklighet! Västerbottens-DM i friidrott! Här blir målfotona ”nalta eljest” som vi säger här uppe… Eller ”helt skruvade” som övriga Sverige uttrycker det. Nu senast på DM så hade vi en kille som kroknade rätt rejält på 3000 m. Sista varvet gick i joggfart och 20 meter före mål så är det mer promenad än löpning. Sista metern lägger han sig ner och mer eller mindre kryper över mållinjen för att bli liggandes kippandes efter andan som en nyfiskad abborre. Hur blir ett så’nt målfoto? Inte bra kan jag säga… kolla in bilden nedan och föreslå en lämplig mätpunkt för när bröstet skär mållinjen. Rätt svar vinner ett par använda Sub-4 splitshorts…Förresten, vet ni hur det gick för Nicke Berglund i loppet? 10 minuter innan start ropade livsnjutaren Micke Grahn från läktaren att ”Nicke har sms:at att han är på väg in för att springa, han har precis stuckit från jobbet”.Efter 7 minuter så joggar en lätt stressad Nicke in i hallen, fixar en (vääldigt sen) efteranmälan, rusar i väg i sista stund för ett toalettbesök… Bara för att sittandes i fartställning på muggen höra ett avlägset ”Pang” när startskottet går…

 

 


Blogg

Mitt 304:e RW Blogginlägg


”Don´t be ashame when the going gest tough/ It´s not easy/Don´t give up (Sade)

-Tung vecka… Gjorde MR på min onda rygg i tisdags. Dom hittade två cystor på ryggraden. Jag skall operera bort dem på torsdag. För att komma åt måste delar av kotutskotten sågas bort, muskeln lossas, ett ledband skäras bort för att komma åt cystorna. Orkar inte tänka mer på detta. Har förmodligen haft dom en längre period. Men smärtan försvinner och jag bygger upp min kropp igen. Rehabperiod ?

-Träningsmässigt av ovanstående skäl enbart 45 min armcykel + lite coreträning vid 4-5 tillfällen.

-Jag har kunnat genomföra mina lektioner, dock med mest instruktioner och mindre visning. Mina elever på MInervagymnasium är guldungdomar som fixade alla fotbollspass och danspassen lysande. Tack för den energi och glädje ni ger mig. Mina klockrena kolleger ger mig fullt stöd och jag är tillbaka innan ni hunnit svälja wienerbrödet.

-Coach LG podden släppte sitt andra avsnitt imorse. Gäst är Anders Szalkai och vi snackar löpband, klädkod mm. 36 min långt med bra flyt. Jag är jättenöjd. Dock blev det lite under bältet i samband med klädkodspunkten. (Dom som har för små splitshorts på gymmet. ”Man ser rätt in i mumindalen” sa jag) Avsnitt 3 har fotbollstränaren Andre Jeglertz som gäst. Sen följer Olof Södergård (fysiolog-testledare mm), Lars Södergård (Fd elitlöpare-filosof), Emma Lindblom (dietist RF) och artisten,löparen mm Petter!

 

-Mitt musikrum är min oas i tunga stunder. Ett smakprov av veckans skyltning och nya vinyler med The Cramps och Arctic Monkeys.

-Peppes son Ziggy har skapat lite olika Tshirts. Jag köpte denna ”Angelic-Demon” eftersom jag har både det änglalika utseendet och demonstämpeln på mig.

-Camilla Läckberg blev upptaxerad med 10.000:- stod det i stora rubriker i kvällstidningarna! Oj! Hon tjänade 43 miljoner ifjol och hade en vinst på 18 miljoner (18.000.000:-)

-Jag har tittat på massor av gamla klipp från ”Så mycket bättre” eftersom årets säsong var så usel. Herregud vad många guldkorn det finns. Petters version av Stockholm i mitt hjärta är stark. Bäst är Agnes version av ”Hanna från Arlöv”, Lalehs ”Ängeln i rummet” samt Miss Li och ”Här kommer natten”. Sämst är allas med Sylvia Vrethammar, Christer Sjögren och Kajsa Grytt.

-Henrik Schyfferts show ”Var inte rädd” är nästan lika genialisk som hans ”The 90s ett försvarstal”. Finns på SvtPlay. Otroligt snyggt hur han knyter ihop hatmailet från ”Odenkorsriddare”. Och hur han bollar fittskämt,allvar, politik med publik i olika åldrar. Genialiskt. Han vore en drömgäst i CoachLG podden. Schyffert tränar mycket (mest crossfit på Crossfit Solid i Sthlm) Men enligt säker källa kliver han inte ur sängen för under 50000:-. Jag har dock ett sparat sms från honom. Det är från min tid som sportchef på Springtime där jag erbjöd honom en träningsvecka i Portugal mot att han höll en stand-up show för alla mina ledare på vår årsfest. Men då turnerade han med showen ”ljust och fräscht”. Sms:et är kvar i min mobil som en isbrytare när jag måste imponera på tjejerna eller tröga polare.

-Min fru Lena är 5 plus. Hon är mitt hjärta och min själ i samma person.

-Träningstips kommer i ett annat inlägg.

-Jag skrev artikel till nästa nummer av Runners World. Då bifogar jag träningsprogram för att komma igång efter juluppehållet. Det blir program för 10 km, halvmaraton och maraton.

Veckans Hasse

Bra start på det nya året! På löparfronten så är det ett ruggigt bra drag just nu uppe i norr. Det blåser så positiva vindar att jag misstänker att det var det draget som gjorde att jag blev liggande i en förkylning över nyår. På tjejsidan i IFK Umeå har vi en toppbredd som aldrig förr. När vi i helgen körde inomhus-DM så fick vi t.ex se ett rejält genombrott av Charlotte Andersson på 3000 m. Efter kilometrar på 3.20, 3.22 small det sedan bara till på sista kilometern där det blev en tuff duell mot IF Götas Olivia Weslien. Tjejerna pushade varandra stenhårt och Charlotte drog det längsta strået med en sista kilometer på 3.11!! Verkligen kul! Jag tror faktiskt att det finns mycket mer att hämta där! IFK:s tjejer var grymma 2018 men 2019 tror jag blir året då Charlotte, Angelica, Evelina och Malin (för att nämna några) alla kommer att ta nästa steg. Alla är dessutom ödmjuka och trevliga personer – bra människor helt enkelt som inspirerar varandra.

På killsidan så har vi fått hit en grym doktorand på Umeå Universitet. Detta i form av tyske Karsten Meier. Vad sägs om 2.16 på maraton och silver på tyska mästerskapen 2018 samt 13.51 på 5000 m. En klasslöpare som dels kan hjälpa till att ge IFK:s Robin Rohlen bra pace på träningarna men som också bidrar till att höja ribban för vad som kan anses som bra. Karsten kommer garanterat att göra att fler vågar sikta mot stjärnorna.

Så 2019, nu kör vi!