Blogg

Running- cheaper and muddier than therapy- och tips på ett vackert långpass


Igår var det tänkt att jag skulle haka på Ultrapåsken som min fina löparvän Peter anordnade (Han som brukade springa i Aquasocks men nu snajsat till garderoben med både Inov-8 och Altra minsann). Det var många som skulle springa. Men det funkade inte för mig. Livet kom emellan så jag ville inte vara långt hemifrån och jag är verkligen en lonesome runner om jag måste välja. Jag gillar mina löparvänner men jag springer helst långpass själv har jag märkt. Kortare pass och eller specialare- gärna med sällskap men idag behövde jag vara för mig själv.

Det är min lugna egentid. Det känns som jag suger in naturen genom ögonen och den hamnar rätt i hjärtat och själen. Precis så pretto är det.

Jag har haft en idé om att springa Upplandsledens ”svans” som börjar i Barkarby och går till Sigtuna ett bra tag. Min mamma bor längs vägen och där var också barnen den här dagen.

Det var lätt att hitta leden nu när jag kikade efter den. Jag har sprungit förbi där många gånger men inte förstått riktigt hur den gick.

De orangea markeringarna måste vara förbättrade. Det var lätt att hitta. Och det var så fint så fint. Nu var det tidig vår men om några veckor kommer man kunna springa bland vitsippor och grönska. Leden följer nära vattnet och jag var tvungen att stanna och fota Mälarens blå vatten flera gånger. Tog också en extra sväng ut på ön Koffsan som jag aldrig varit på trots att jag vuxit upp i närheten. Det var soligt, lugnt, lite lerigt, och sådär andäktigt fint.

Jag vet inte hur långt det hade blivit till Sigtuna för jag vek av och sprang hem till mamma och mina fnattar. 3 mil blev det och det var alldeles lagom för dagen.

Men den här turen kan jag verkligen varmt rekommendera att springa! Det är lätt att hoppa på pendeltåg både i Jakobsberg, Kallhäll, Kungsängen och Bro. Vatten kan man fylla på vid Görvälns Slott vid deras kolonilotter. Tassa fint, lämna inget skräp och visa hänsyn för fåren.


Nr 3 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Test! Vårens bästa löparskor. 23 nya modeller – hitta rätt sko för dig
  • Löpträningen som gav Guld  i skridsko-VM. Möt Nils Van Der Poel
  • Världens bästa träningspass
  • Kriget mot skavsåren – och hur vi kan vinna det
  • Därför skyddar löpning mot depression
  • 3 sätt att bli snabbare
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Älska dina "5-kilon"


Övervikt och fetma ökar i Sverige och jag är all for att gå ned ohälsosamma kilon. Jag har själv hjälpt många genom åren och sett hur det leder till mer än behov av nya byxor.

Men.

Jag tror många, och jag har själv varit en av dem, går runt och lägger väldigt mycket energi på att vilja ”gå ned 5 kilo”. Har ångest över- inte jämt kanske men kanske … efter julledighet? Helg? En stor middag? En påskhelg?

Man lägger mycket energi på att tänka på att gå ned ”5 kilo” som är vikt som man tänker är det som behövs för att få sin perfekta kropp. Man vet ungefär vad som krävs men man får inte till det. 

Jag som springer skulle tjäna massor i fart på att gå ned mer i vikt. Ibland, när det känns tungt, svär jag lite över just det men de tankarna får aldrig följa med hem efter löppasset. Jag är inte elitlöpare. Jag är löpare och livsnjutare.

Jag har hört det här med ”5 kilon” en hel del i lunchrum, omklädningsrum, i frågor till mig hur rman ska göra osv.

Det gör mig lite ledsen. Det kanske är många därute nu som läser detta och har en sån här hangup på några kilon. Som tar upp mycket energi. Som står ivägen för att älska sig precis som man är. Så mycket onödigt tänkande på något som för många följer med kanske år ut och år in. 

Många motionerar, äter bra och lever hälsosamt. Så det är inte förknippat med ohälsa.

Jag tycker, om fallet är som ovan, att du ska lära dig älska dina extrakilon. Om de inte blir fler och om det aldrig blir av att bli av med dem, trots att du tycker du försökt. Förstå vad de är!

De är en god fika då och då. De kanske är en extra portion god mat. De är att slippa vara hungrig. De är att vara i energibalans och ha ork till allt du vill. De är att njuta av en bit tårta när det bjuds. Det är inte de som om de försvinner gör dig perfekt. Lyckligare. 

Du är perfekt precis som du är!


Antal kommentarer: 1

Ann-Sofie Forsmark

Haha Anders- låter som en härlig kombo annars 🙂Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Stunder man minns är skärmfria


TVilken fantastisk start på påskhelgen vi fick. Min bästman hade lyckats hitta ett herrgårdsspa i de djupar bergslagsskogarna jag inte hört talas om. Inte han heller. Chansning!

Full pott visade det sig. Färna Herrgård är bland det mysigaste jag varit på. Och det var verkligen helheten och de små detaljerna som gjorde det:

Spaavdelningen som låg precis över den gamla ”bruksbäcken”. Där det inte var så mycket folk. Fanns en bubbelfunktion i poolen så man kunde massera sig själv med jetstrålar.

Där det fanns ekologiska c/o Gerdprodukter och ett jättemysigt litet gym nere i bergsgrunden. Trevlig personal och skön duobehandling. 

Själva herrgården med påskägg typ överallt. Helt underbar opretto afternoon tea. Ingen raw food eller psylliumhusk så långt ögat kunde nå. Redigt traditionsenligt fika med enorma scones, smält smör, underbara hemlagade marmelader och dignande kakbord.

Vackra omgivningar. Sköna sängar. Otroligt trevlig personal. Nära Sthlm men ett sånt här ställe finns inte här där. Genuint och superfint.

Bild från Färnas hemsida


Vi maxade verkligen vårt dygn där: Tränade, spaade, åt, spaade, åt, sov gott, åt, tränade, spaade och åkte sen tillbaka till våra små fnattar och en härlig helg på Niklas familjs landställe. Mycket folk, mycket mat. Mycket utomhustid med rödkindade skitiga ungar som somnar hur lätt som helst. Dagar utan skärmtid är de dagar man minns bäst.

Tycker det är så skönt att mina barn aldrig tjatar om ”paddan” eller har byggt upp en vana att använda Ipad. De leker och röjer med varandra och det de hittar att leka med och den ena läser ju själv och den andra läser vi för.

Själv känner jag hur skönt det är att bokstavligt talat låta datorbatteriet ladda ur och ladda mitt inre batteri. Läsa bok och låta sinnet exponeras för andra intryck så jobbtankarna får vila. Trots att det är ”så mycket att göra”. 

Nu är det en ledig dag till och sen ser jag fram emot att jobba intensivt och koncentrerat de fyra dagarna som veckan är.

Men imorgon blir det sista långpasset innan min ”återultradebut”. Vila för sinnet, fajt för kroppen!

Hoppas du haft en fin påskhelg!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Helgens lyssningstips


För mig är en del av löpningen att jag hinner lyssna på poddar. Ibland lyssnar jag på poddar där jag måste koncentrera mig noga och ibland så driver tankarna iväg och det gör ingenting.

Jag lyssnar på massor men här är tre avsnitt jag vill tipsa om till helgen!

1) Styrkebyråns frågeavsnitt Clara och Johanna har seglat upp som två favoritröster för mig. De är så kloka och sunda och – ja fy fasen så bra helt enkelt. I det här avsnittet pratar de också lite om en ”nättrollsincident” och jag vill bara säga GO GIRLS! 

2) Tyngre Träningssnack Alltid bra och de har också ett frågeavsnitt samt ett nysläppt med min lärare på PNC David Johnson.

3) Har du ett jobb? Är du anställd någonstans? Är du kanske chef? Då hoppas jag att du tar dig tid att lysssna på vår podcast Health for wealth som i detta avsnitt pratar om de nya föreskrifterna från Arbetsmiljöverket som börjar gälla 31/3. 

Och du – lyssnar du när du springer så låt ett öra ”vara fritt” så du hör vad som händer omkring dig! Happy listening!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Påsktävling- Vinn en kostanalys


Tjejmarathon är förstås så mycket mer än ett lopp i år också- som vanligt!

I år har vi en insamlingssida där vi har både vår ”resa” på 1000 mil till Panzi och lite tävlingar.

Under påsken- alltså fram till måndag tänkte jag lotta ut en kostanalys. Detta innebär:

1) Du skriver en kostdagbok under tre dagar varav en helgdag. Berättar hur du mår och svarar på lite andra frågor.

2) Jag analyserar kosten och utifrån dina mål och hur du mår får du en kostplan utifrån dina behov och förutsättningar

3) Efter tre veckor hörs vi igen på mail för att stämma av hur det går.

Såhär tävlar du

1) In på vår sida

2) Sms’a enligt instruktioner skriv ”KOST” efter ditt namn så är du med och tävlar. Kostar en donation till insamlingen alltså :).

3) Skriv en kommentar i gästboken om du vill!

4) Jag drar en vinnare på måndag!

Välkommen att vara med och lycka till!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Stenåldersmänniskan som ville äta munk och åka ferrari


Häromdagen läste jag något om att vegetarianer löpte större risk för högt intag av kadmium. Idag hörde jag att de som valde ekologiska livsmedel får i sig mindre bekämpningsmedel. Gör man en sökning på ”ekologisk” inne på Ekots hemsida och sökfunktion får man både för och emot och allt däremellan.

Och man slänger sig ofta med ”ja alla dessa kostråd” ”hur ska man veta” ” hur ska man välja”. Jag är ju en lunchrumsmänniska nu så jag exponeras för de här diskussionerna.

Men. Är det så mycket nytt egentligen? Eller är det samma bas som sen tweakas lite och kallas olika saker. Har sin lilla twist, allt för att locka följare som gärna ska köpa produkter, böcker och tillskott. Köpa en doktrin. Nu när vi inte går i kyrkan på söndagar (de flesta av oss). Och någonstans därinne, när vi stannar upp, så vet vi ju vad vi borde äta. Vi hajar. Men det där sunda logiska är inget som säljer. Det är ingen som tjänar på det. Livsmedelsverkets Nordiska Näringsrekommendationer (NNR)- men hallå? Hur kul låter det kontra #cleaneating #paleo #rawfood #LCHF #LCHQ . Nej det låter beige liksom. Orkar inte läsa. De är säkert köpta (!!!??? vem är köpt??!?!).

De flesta dieter har ändå ett genomgående tema som du också kommer hitta i NNR.

Fortfarande kommer vi alltsomoftast tillbaka till att:

1) äta mindre än vi gör av med för att gå ned i vikt

2) Äta mycket grönsaker och vegetabliier

3) Undvika halvfabrikat

4) Minska sockret

5) Minska ”fulfetter”

Inte så svårt. Och. Förstå att våra drivkrafter de har vi med oss sen tusen år. Tycka vad man vill om paleo men kroppen funkar stenålders. Vi har flera system för att höja blodsockret eftersom kroppen fortfarande är bäst utrustad för att hantera svält och underskott på mat. Programmerad att längta efter socker och fett, gärna ihop och lagra in det väldigt bra när det finns. Överlevnad liksom. Den har bara ett system för att sänka blodsockret- vårt kära insulin som för många får jobba häcken av sig rent ut sagt i dagens samhälle.

Vi är stenålders. Och stenåldersmänniskan skulle gärna äta en munk och åka runt i en Ferrari om hen fick. Vi har munkar och rulltrappor och datorer. Men funkar stenålders.

Det är så enkelt. Men det är bara inte så lätt.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*