Träning mot ett mål
De flesta som tränar har ett mål. Ofta ett lopp.
Och de flesta som tränar mot ett mål har en plan. Den här planen måste man ofta jobba med. Revidera. Man blir förkyld, man skadar sig kanske, man hinner inte träna som man tänkt, något annat händer. Livet händer! Känns det igen? Det händer oss alla!
Det vanligaste är kanske att man anmäler sig till en utmaning i början på året och så börjar man leta ett träningsprogram från alla sajter som finns. Eller så gör man sin egen. Eller tar hjälp av någon man känner förtroende för. Man har sannolikt om man är aktiv på tex Twitter och Facebook en massa vänner som ger mer eller mindre efterfågade råd om hur man ska träna. Till syvende och sist så är det du som ska utföra träningen och den ska in i din vardag. Du är nyckeln till både uppgång och fall.
Det är väldigt vanligt att det vips är några veckor kvar och den planerade träningsmängden är inte uppfylld. Det drabbar en både fysiskt och mentalt- det känns inte bra helt enkelt.
Jag vet att jag skulle ha hybris om jag står på startlinjen till mitt första 16-mil lopp och känner att ”åh jag har tränat perfekt”. Så känns det sällan. Men genom att ta sig tid nu i början på året och verkligen planera in träningen och dess olika faser så har du betydligt större chans att få till både en känsla och en fysik som är redo för utmaningen du valt!
För de flesta är det just nu eller bör vara ”grundträningsperiod”. Det är långt till halvmaror, Stockholm Marathon, fjällmaror osv. Man har tid att träna på att träna. Tränar på att vänja kroppen vid belastningen. Notera att jag pratar om löpning här. Andra sporter har jag inte så bra koll på.
Jag tror att många slarvar med grundträningsfasen. Går på för hårt. Ökar distans och intensitet för fort. Jag tror inte att grundträning handlar om att harva runt i långsamt tempo men att inte springa hårdare än att kroppen lätt återhämtar sig. Ligament senor och skelett får under en bra grundträningsfas tid att vänja sig. Kanske har du nya skor och lite nytt löpsteg (ping mig själv här). ”Träna på att träna” är ett väldigt bra begrepp. Kroppen vänjs vid att springa, olika typer av pass så du sedan kan börja vrida på farten, intensiteten och forma träningen till ett spjut vars spets är du i din tänkta fart på ditt lopp. Man trattar ned helt enkelt.
Grundträningen är en stadig grund att falla tillbaka på, ett vapen att ha när det närmar sig säsong för alla lopp. Jag går inte in i detalj på exakt VAD grundträning är- det beror helt på hur du tränat innan och vad du tränat för. Kan rekommendera Mackans bok Löpträning mitt i livet som ger finfina verktyg för att planera sin träning!
Kompletterande träning till löpningen skulle jag rekommendera vara
* Löpskolning
* Styrketräning för hela kroppen men fokus på rygg, ben, bål (gärna på ett sätt där benen rör sig- ska skriva mer om det)
* Rörlighet – glöm inte bröstryggen
* och andning!
Ska försöka skriva mer om dessa områden då jag lägger mycket tid på att både läsa om och testa olika träningssätt själv. Jag har personligen känt en enorm skillnad i min löpning sen jag började tänka mer kreativt runt löpningen och se helheten i löpningen. Från vilan, till andning, till rörlighet, till styrka och ända ut i den där visualiseringen av att gå över mållinjen på sin måltid.
Jag är inte i grundfas nu. Jag är i nästa fas- den jag kallar ”kvalitetsfas”. Jag tror Mackan kallar den ”övergångsfas”. Säkert mer korrekt!
Alla är olika och det finns tusen åsikter om hur man ”ska” göra. Jag har varit tveksam och feg för att skriva vad jag tror på. Men det här är min lilla plats på nätet. Jag har ändå jobbat med att hjälpa folk nå sina mål i 13 år nu och både pluggat och testat en massa både på mig själv och de jag tränat. Och här väljer jag att dela löparkunskap, tankar, rörelseglädje och erfarenheter. Du är välkommen att läsa, fråga och ifrågasätta. Utbyte berikar. Smutskastning gör det inte.
Ha en fin onsdag- ni som följer #10 goda vanor på 100 dagar ska få världens enklaste tips senare ikväll!

Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in