Blogg

Var gick det fel?


Medan jag förbereder mig mentalt för mitt livs längsta spinningpass (okej, mitt livs fjärde spinningpass också, så det är kanske inte så stor prestation som jag låtsas att det är), genomlider de 90 minuterna på cykeln + en halvtimme styrka och knepar ihop ett blogginlägg om hur jävlit det var så kan ni få en favorit i repris att läsa under tiden. (Det kan också hända att jag är så arg/trött/stressad/hungrig/upprymd/annat efter passet att jag inte vill/orkar/kan/har lust att blogga alls, så då måste ni ju åtminstone ha något att läsa idag.) Så här kommer min hemsidas mest lästa och kommenterade inlägg; Tankar under ett Lidingölopp. (Okej, jag vet, det är inte jätteaktuellt längre, men för mig är det, det är nämligen mer eller mindre mitt senaste riktiga löppass..)

Nåja, här är det:

TANKAR UNDER ETT LIDINGÖLOPP

Kvällen innan: Tagga tagga tagga, dehär blir så sjukt kul. Jag SKA vinna, jag SKA springa under 2h. ÅÅÅH va kul det blir. Har ju längtat i 4 månader efter dehär. ÄNTLIGEN ska jag få springa.

Morgonen innan: Vaför har jag sagt åt alla att jag ska vinna. Press press press. Tänk om de blir jobbigt, tänk om nån springer skitsnabbt, hur ska jag göra då? Aagh, jag mår dåligt, kan inte äta.

En timme före start: Shit, jag är sjukt hungrig. Inte bra. Inte alls bra. Men äter jag så får jag håll. Nåja, jag får ju vatten på två ställen. Det fixar sig. Det här blir kul. Två timmar, lätt som en plätt. Abborrbacken, en barnlek.

En halvtimme före start: Tack och lov för att jag träffade Patrik Engström. Tack för drickan, tack för bananbiten, tack för sällskapet. Det blir nog bra dethär, jag kommer att klara det.

Starten: SHIT! Var är alla, vad trångt det är. Var är damerna? Panik. Jag måste hinna i fatt alla damer. Jobba jobba jobba. Slappna av, kör eget tempo, JOBBA JOBBA JOBBA.

29km kvar: nåja, äntligen i ledning, bara resten kvar nu. Det känns ju helt okej tror jag.

28km kvar: dethär känns rätt hårt, men jag vänjer väl mig. kanske. förhoppningsvis

27km kvar: just ja, hade glömt bort att alla kommer att kalla mig ”första tjejen” i ett par timmar framöver. Nåja, så kan man väl också heta.

26km kvar: Ajfan, borde inte springa i splitternya skor. 8 skavsårsplåster är för lite. Fy vad ont det gör på hälarna.

25km kvar: jag vill dricka nu. Vågar jag? Nä, jag vågar int. Jag är värsta bad girl, jag springer utan energi för jag e så grymt stark, ja-adå.

24km kvar: hmm, vristerna mår int heller bra i dehär skorna. Det gör ganska ont. Har nån mat förresten. Banan? Bulle? Vadsomhelst. Jag är hungrig. Fin natur förresten.

23km kvar: Shit, panikpartiet börjar. för mycket publik, applåder och skrik. Vad pinsamt. Sluta ropa nu, int har jag vunnit ännu, de e långt kvar.

22km kvar: nejnejnej, Ulrika är i kapp, jag som ville springa själv. Nu måste jag börja anstränga mig. Nåja, hon får dra ett tag.

21km kvar: okej, dehär va rätt skönt, jag är starkare i backarna. Det ordnar sig.

20km kvar: men hallå, var är backarna?? Jag vill inte springa såhär hårt.

19km kvar: borde jag hålla mitt eget tempo? Med denhär farten kommer jag att springa in i väggen.

18km kvar: NU VILL JAG INTE MERA! Jag kommer aldrig i mål. Jag kommer avbryta Jag vill bara ligga ner och gråta. Måste hon springa så fort? Jag vill inte mera. Jag vill ju inte. Fy fasiken vad jag hatar att springa.

17km kvar: men visserligen, sen då det backiga partiet kommer så borde jag vara lite starkare. Jag måste bara orka.

16km kvar: men hallååå? Backarna? Var är ni? Jag håller på att dö här!!

15km kvar: älskar dig nerförsbacken! Kanske kanske jag har fått en tillräckligt stor lucka nu. Nu kör jag mitt eget race, kommer hon i fatt så gör hon.

14km kvar: shit, dehär går ju riktigt lätt! Mera än halva avklarat och jag är hur pigg som helst. Dethär blir en barnlek. Dethär vinner jag lätt.

13km kvar: wohoo, det är så roligt att springa, trallalllallaaaaaa

12km kvar: hmm.. nog blir man ju lite flåsig av dehär backarna. Men de finns ju nerförsbackar med. Int e de så farligt. Är ju snart i mål.

11km kvar: okej, jag överdrev kanske. Såå lätt är det inte. Energin, var är du? Tur att jag har en glukostablett i fickan

10km kvar: hej väggen. Pang. Vad hände? In med tabletten nu för annars grejar jag int Grönstabacken. Tack för att ni finns publiken, tack för vätskan jimmy och sandra!

9km kvar: Okej, jag borde greja dehär, 4km till abborrbacken, klarar jag det så vinner jag. Väl..?

8km kvar: Sandra det är inte tungt, du bara inbillar dig. De e jäääättekul att springa. Orka nu bara.

7km kvar: fasiken. Förra backen kändes ordentligt. Det är alltså dethär som är mjölksyra. Har hört folk prata om den..

6km kvar: borde jag ta det lugnt inför abborrbacken? Äh, den e ju ändå rätt överskattad, bara att köra på. Giv mig sportdryck. Energin har stuckit..

5km kvar: hejhej backen. Oj. Fan. Mjölk. Syra. Måste. Gå. skit skit skit. Inte ok att gå. Inte värt att springa. Andas Sandra, andas. Den branta biten är förbi, spring!

4km kvar: denhär killen bakom mig ska alltså springa med mig. Det är hans uppgift, då kan jag fråga honom om någon är bakom mig. Varför inser jag det först nu. Har ju redan vridit nacken ur led. Helsike vad trött jag är.

3km kvar: grejar jag karins backe så vinner jag. Kanske. Fy vad jag springer sakta. Någon kommer att hinna i kapp ännu. Fy vad jag vill dö nu. Om någon intervjuar mig då jag kommer imål så ska jag säga att jag vill dö. Men först ska jag ligga på marken och gråta. Med kransen. Kan int dehär bara ta slut. Aldrig mer. Aldrig. Måste dricka. Måste ha energi.

2km kvar: jag tänker int springa ett steg i denhär backen. Pinsamt ju. Publiken hejar och jag går. Måste springa. Kom igen jag. Ett steg orkar jag, duktigt, ett till. AAAAAJ, mjölkssyyyyyra. gå gå gå. Mjölksyra mjölksyra mjölksyra. Hur kan killen bakom mig vara så pigg? Förnedrande. Fasiken vad jag flåsar. Jag minns inte att jag skulle ha haft astma. Kanske den är tillfällig. Dör nog nu. Nog är det väl ok att ropa ut hur tungt det är?

1km kvar: sportdryck sportdryck sportdryck. Jag. måste. ha. energi. måste. måste. måste.

500m kvar: shit, e jag redan framme. Jag kommer ju att vinna. Hej och hå så pigga benen blev. Nu spurtar vi lite. Åh. kransen kransen! Häftigt. Wohoo.

I mål: Wow. Jag gjorde det. På riktigt! MEN GE MIG SPORTDRYCK DÅ! JAG HÅLLER PÅ ATT SVIMMA HÄR. Intervjuer? Jodå, de passar, minns inte riktigt vad jag heter och så men jo jo, nu ska vi prata. Sluddra lite! Ja-adå.

Prisutdelning: måste man hålla sig vaken? Nä? Hejhej sandra å jimppa, finska flaggan e ju fin på prisutdelning. Oj där e moster å gunnar. Å där e fredrik.. å där e handär som jag brukar va arg på.. Magnus! Hejhej människor. Hur månne det gick för Patrik? Var är Gustaf? Oj, sprang ja under två timmar? Hur ska jag orka bära hem allt dethär. Oj shit vad mina fötter gör ont. Fy vad lycklig jag är. Nu fryser jag ihjäl lite. Men jag är kanske världens lyckligaste. Och tröttaste. Kommer jag ens att minnas dethär imorgon?

Efteråt: Hejhej människor, sluta titta, jag vet att kransen är tung. Det gör ont att bära den. Och denhär rosen har vassa taggar. Aj. Men jag är glad. Och hög på allt. Kanske lite trött. Lite. Var är någon jag känner? Finns det mat nånstans? Vart ska jag? Vad gör jag? Borde kanske ta mig hem..

Med andra ord. Det var jobbigt, eländigt, helvetiskt, tungt och alldeles alldeles underbart.

Nästa år ska jag äta innan, ta in mera energi under loppet och låta bli att springa med nya skor. Dessutom ska jag för en gångs skull få en hel träningssäsong


Tusen tack för alla gratulationer. Jag har fortfarande ont i hela kroppen. Men jag är så otroligt glad!

Jo. Skulle alltså vara helt trevligt att kunna springa igen. Men nu ska här cyklas. Jag ska plåga mig så att svetten rinner. Jag ska hålla på att drunkna i min egen svett så att jag är tvungen att simma och cykla samtidigt för att överleva. Vänta bara, det blir nog en triatholinst av mig ännu en vacker.. eller troligtvis en mulen dag.

Sandra


Nr 6 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Sommar, sol och löpning! Smarta tips inför semesterträningen
  • Känn  in farten med enkelt test
  • 11  snabba skor i stort test
  • Frida Karlssons favoritpass
  • Så rehabtränar du Löparknät
  • Dopingreglerna ALLA ska ha koll på
  • Allt om löpningen på Friidrotts-VM
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Löpning på flera språk


Jag känner mig mångspråkig här i landet. Jag pratar svenska, finlandssvenska, nykarlebydialekt och finska (ainakin vähän). Det var först då jag flyttade hit som jag började inse att det är en otroligt stor skillnad på finlandsvenska och sverigesvenska, jag är inte van vid att folk börjar skratta då jag använder ord som jag tycker är självklara. Så i väntan på nästa otroligt spännande, roliga och givande inlägg ska jag lära er hur löpare pratar svenska i Finlandslandet. 

Distanspass = länk / lenkki

Springa distanspass = lenkka

Löpskor = lenkkare

Långpass = långlänk

Intervaller = drag

Snabbdistans = hård länk (alt. tv kova (tv = tasavauhti (det är alltså finska , tasavauhti = jämn fart, kova = hård)))

Femtonhundra (tävlingssträckan) = tusenfemhundra / tusenfem

Löpband = löpmatta

Wetwest = vattenlöpning

Keso (sånt äter väl typ löpare?) = grynost

Sådärja, så plugga in de där orden, annars kommer jag inte att förstå vad ni säger om vi ses nångång! 

Sandra


Antal kommentarer: 1

Kenneth Gysing

Ha ha, lysande – nu har jag hittat den felande länken 😉Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Hej Sverige, hej Runners World, hej alla läsare!


Jag befinner mig i Stockholm, Sverige. En liten finsk tjej i storstan. 

Jag vet inte hur jag hamnade hit eller vad jag egentligen gör här. Men jag kommer att ta vara på de sju månaderna jag har här innan sommarsäsongen börjar. Och det enda jag helt säkert vet att jag ska göra här är att springa. 

Några dagar innan Lidingöloppet gick av stapeln tog jag det spontana beslutet att flytta från lilla trygga Vasa i Finland till stora stygga Stockholm. Främst ville jag väl testa något nytt. Bo på ett nytt ställe, träffa nya människor och förstås; springa på nya vägar, få en motivationskick, påminna mig själv om hur underbart löpning faktiskt är.

Tolv dagar har jag bott här nu. Löpstegen ligger på noll. Jag gjorde det igen, samma sak som i fjol på Lidingöloppet. Överbelastning. Då var det knät, nu är det foten. Så istället gör jag det tråkigaste jag vet; cyklar på gymmet. Irritationen växer för varje tramptag jag tar, irritation över att jag har dålig musiksmak, irritation över att killarna på gymmet gör styrkeövningarna helt fel, irritation över att folk pratar i telefon samtidigt som de styrketränar, irritation över tjejerna som tror att de powerwalkar då de går på löpbandet i en hastighet på 4km/h. Men annars är jag en glad människa. Stockholm är helt underbart. 

Snart springer jag nog igen. Det är en knapp månad till EM i terränglöpning och där har jag tänkt vara med. Fram tills det ska jag trampa på cykeln. Trampa, styrketräna, skriva blogg, föreläsa om motivation och andas stadsluft. 

Det här var bara en liten presentation. Kolla in här lite då och då så får ni läsa om hur jag klarar av livet och löpningen i Sverigelandet!

Sandra

Det första jag gjorde då jag kom till Sverigelandet var att tatuera mig. Jag är nöjd.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*