Finska forskare bakom Huaweis träningsguide TruSport

Finska forskare bakom Huaweis träningsguide TruSport


Funktionen TruSport i Huawei Watch GT Runner är utvecklad av ett forskarteam i Finland – och kan guida både nybörjaren och den erfarna löparen i träningen.

[ANNONS] Mjukvaran TruSport är ett träningssystem för Huaweis smarta träningsklocka GT Runner, utvecklat av Huawei Health and Sports Team i Helsingfors. Det är ingen slump att Huawei har ett stort team som är dedikerat till att utveckla sport- och hälsofunktioner just i Finland – landet har en lång tradition av att leverera produkter av högsta klass både i form av sportklockor och för träningsövervakning.

Chefsforskaren Petri Wiklund har jobbat mycket med att utveckla TruSport-funktionerna, som bland annat rekommenderar individuellt anpassade, dynamiska träningsområden, baserat på användarens fysiologiska kapacitet. TruSport räknar också ut arbetsbelastningen och träningsstressen, samt användarens prestationsnivå och återhämtningstid baserat på olika typer av träningsformer.

– Det handlar om att skanna av användarens fysiologi i realtid under träning för att kunna fastslå löparens aeroba kapacitet och löpförmåga. Baserat på den informationen kan TruSports algoritmer ge återkoppling i form av professionellt utformade och vetenskapligt baserade träningsprogram, säger Petri Wiklund – som dessutom är löpare själv.

Petri Wiklund är chefsforskare på Huawei Health and Sports Team i Helsingfors i Finland, som bland annat har utvecklat mjukvaran TruSport i Watch GT Runner-klockan. Han har lång erfarenhet av att forska inom hälsa på de finska universiteten i Jyväskylä och Oulu, och har även arbetat i London och Kina. 

För nybörjare kan det handla om att klockan ger förslag på tempo, träningsvolym och återhämtningstid. Man kan även följa sin fysiologiska utveckling och löpförmåga, få en långsiktig träningsprestandaanalys och tips kring hur löptekniken kan förbättras. Genom funktionen Lactate Threshold kan klockan också rekommendera lämpligt tempo baserat på löparens laktattröskel.

– Vi har tagit fram träningsprogrammen och träningsråden tillsammans med idrottsfysiologer, löpare och löpcoacher, säger Petri Wiklund.

För att få fram rätt algoritmer och kunna översätta den data som klockan samlar in under användning till bland annat VO2max–värden har det finska forskarteamet testat klockan på många löpare. Tack vare det kan Huawei Watch GT Runner ge en första VO2max-indikation direkt efter första löppasset.

– Ju längre tid som löparen tränar med klockan, desto bättre data levererar den både gällande löparens träningsindex, form och återhämtningsbehov. På så sätt kan Watch GT Runner ge användaren mycket värdefull träningsinformation.

Den här datan kan också kombineras för att få fram andra värden, till exempel uppskattade tävlingstider på specifika distanser.

Genom att kombinera data kan Huawei Watch GT Runner ge exakta uppskattningar av dina tider på specifika distanser.

– Ja, om vi kombinerar ”aerobic fitness” med ”running ability index” – som bland annat baseras på hur snabbt och hur mycket du sprungit samt din hjärtfrekvens – kan vi få fram förutspådda tävlingstider för användarna. I våra analyser stämmer framförallt resultaten på 5 och 10 kilometer väl med de förutspådda tiderna. Och även om fler variabler kommer in på längre sträckor, som maraton, stämmer även dessa förutsägelser väl, förklarar Petri Wiklund på Huawei Health and Sports Team.

Filosofin som ligger bakom algoritmerna i TruSport är bland annat inriktad på att maximera träningseffekten för att utveckla de viktigaste egenskaperna hos löpare. Fördelningen mellan lugnare och hårdare träning sker enligt modellen för ett polariserat träningsupplägg, där majoriteten av träningspassen genomförs i ett lugnare tempo. Den övriga träningen består av kortare pass med medelhård till hård träning, i syfte att höja laktattröskeln och VO2max-värdet.

Läs mer om Huawei Watch GT Runner här – en smartare träningsklocka fullpackad med avancerade träningsfunktioner.

FAKTA: Huawei Watch GT Runner
Vikt: 38,5 gram
Mått: 46,4 x 46,4 x 11 mm
Kompatibel: Android- och iOS-enheter
Vattentät: Ja, 5 ATM-klassad
Batteritid: 7/14 dagar
Laddning: Trådlös
Pris: 2 990 kronor

Köp Huawei Watch GT Runner här!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Fler intressanta artiklar