Förbundskaptenens topptips inför Vättern

Förbundskaptenens topptips inför Vättern


Hur ska jag ladda upp inför Vätternrundan?

– En så lång prestation som Vätternrundan är i princip en kamp mot kolhydratsdepåerna i musklerna. När de tar slut blir du tvungen att sänka tempot och det blir mycket jobbigare (trots att farten är lägre).

– Det är starkt rekommenderat att ladda upp med mycket kolhydrater, ungefär 200g mer än vanligt per dag. Ett vanligt misstag många gör är att äta mer av allt de sista dagarna innan loppet. 

– Du behöver du inte ladda upp mer än normalt med fett, protein, fibrer och vitaminer, det gör bara att du blir vansinnigt mätt utan att få i dig tillräckligt med kolhydrat. Ät därför som vanligt, men lägg till väldigt rena kolhydratskällor, exempelvis juice, läsk, kex, lösgodis eller någon kommersiell produkt för kolhydratsladdning.

Läs mer om hur du laddar med mat inför Vättern enligt kostexperten Anna Sjögren

– Var inte rädd för att köra ett pass dagen innan loppet där du kör på en del hårt. Du behöver naturligtvis inte köra dig helt slut, men att få lite högintensiv träning förbereder kroppen för prestationen dagen efter genom att utsöndra en del prestationshöjande hormoner och ökar kolhydratinlagringen.

– Hur mycket och hårt du ska köra är individuellt och beror bl.a. på vältränad och van att cykelträna som du är. Lagom är troligen att cykla ca en timme i mestadels lugnt tempo men där du lägger in 5-15min (vilket kan delas upp i 2-5 intervaller) i hyfsat hårt tempo.

Vad är viktigt att tänka på när det gäller cykeln?

– Gör helst inga ändringar som påverkar sittställningen precis innan loppet, det viss säga sadel, styre, skor, pedaler, pedalklossar (att byta till nya som sitter på exakt samma position är möjligen ok om de andra är helt utslitna). Risken finns att den nya positionen gör att du får ont någonstans  mot slutet av loppet.

– Undantagen skulle möjligen vara om du redan har problem och hoppas att denna förändring kommer att vara lösningen eller om du är total nybörjare och någon som är erfaren gällande sittställning tycker att du sitter helt åt h-e…

– Eftersom det för det mesta är helt platt runt Vättern, vilket gör att farten blir ganska hög, är det bättre att satsa på hjul med god aerodynamik än de som är lätta. För de som har lyxen att välja…

Vad är viktigt att tänka på när det gäller klädseln/övrig utrustning?

– Precis som med cykeln bör man inte använda några helt nya kläder på loppet, då kan man vara säker på att det är någon söm eller lapp som börjar irritera. Nu ser det inte ut att bli jätteregnigt till helgen, men helt säker kan man ju inte vara. Även om det inte behövs från start så tycker jag att det är en bra idé att ha med sig en regnjacka, lite varmare handskar, tunn mössan att ha under hjälmen och kanske ett par skoöverdrag.

– Dessa plagg är inte så besvärliga att ha med sig i förhållande till den misär som uppstår om man skulle behöva dem men inte har dem med. Hur mycket man än cyklat i livet är det långt runt Vättern och det brukar vara skönt att smörja in skrevet med byxfett för att vara säker på att slippa skavsår i rumpan…

Är det lite kyligt är det många som frestas att smörja in benen med liniment. Det är faktiskt inte någon bra idé eftersom liniment gör att det KÄNNS varmt på huden varpå kroppen dirigerar ut blod till huden som då kyls mer effektivt än om blodet var kvar djupare i kroppen, där det dessutom gör mer nytta med att transportera syre till de arbetande musklerna.

– Är det lite kyligt eller blött är det bättre att smörja in benen med baby- eller massageolja som skapar en fet hinna som gör att vatten rinner av och värmer en aning.

Vad ska jag tänka på under loppet?

– Försök att äta eller dricka ungefär en gång i kvarten. De flesta äter inte tillräckligt mycket kolhydrater under loppet, det bästa är att dricka sportdryck och äta motsvarande ungefär en gel och en bar varje timme.

– Hur mycket du ska dricka under loppet beror visserligen på hur varmt det är och det är ju ingen idé att dricka så mycket att du måste stanna och kissa onödigt många gånger (1-2 gånger brukar de flesta behöva), sikta på 200-500ml per timme.

– Det går såklart att cykla runt Vättern utan att äta och med en liten flaska vatten, men det går inte lika fort och är mycket jobbigare.

Många får problem med kramp mot slutet av loppet, vilket ofta beror på vätskebrist och/eller saltbrist. Vet man med sig att det brukar rycka i lårmusklerna är det bra att ha lite extra salt i sportdrycken (ca 1krm/liter) eller ta med sig några saltpåsar (”låna” ett par från restaurangen du stannade vid för att äta på vägen till Motala).

– Brist på magnesium kan också orsaka kramp, det finns flera sportdryckstillverkare som har magnesiumtillskott och apoteket har också tabletter. Koffein kan vara uppiggande och öka uthålligheten, ca 500-1000mg totalt sett under loppet kan vara räddningen sista 100km.

– Kör i klunga så mycket som möjligt under loppet. Det är oftast bättre att vänta in en bakomvarande klunga och dela på dragjobbet med dem än att ligga och pumpa på själv. När du cyklar i klunga är det viktigt att tänka på att köra följsamt utan att bromas tvärt, göra kraftiga accelerationer eller att förflytta dig mycket i sidled snabbt.

Se filmen där Fredrik Ericsson visar hur du ligger på rulle

– Kom även ihåg att titta upp, så att du inte bara stirrar på framförvarande bakhjul och överaskas av inbromsningar, väjningsmanövrar eller hålor i vägen. Hjälp även dina med cyklister genom att peka på hinder som refuger, hålor eller cyklister som blir omkörda.

Läs om och lär dig klungans eget teckenspråk inför Vätternrundan

Vad ska jag tänka på efter målgång?

– Att sätta dig ner, äta något gott och glädjas åt en grym prestation!

Reglerna för Vätternrundan: Vila bland annat minst sex timmar innan du kör bil

Nr 1 ute i butik nu!

Ur innehållet:

 • Bästa träningsplanen!
 • Allt om löpband – Smarta tips &tricks
 • Så stärker löpningen immunförsvaret
 • Prestera Mera! Träna, är ocj vila vid rätt tidpunkt
 • 6 grymma träningsmetoder
 • Vägen mot Tokyo. Charlotta Fougberg är starkare än någonsin
Bli prenumerant

Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Spring in våren i Portugal

Spring in våren i Portugal


Häng med till Monte Gordo på Algarvekusten och spring in våren. I slutet på mars och början på april arrangerar Springtime Travel två träningsresor med extra mycket fokus på löpning. Ledare är bland annat Runner’s Worlds chefredaktör Anders Szalkai, Mustafa ”Musse” Mohamed, coach LG Skoog och TSM Runnings fantastiska ledarstab. 

Vad sägs om att tjuvstarta säsongen i korta shorts och linne? Att springa härligt svettiga löppass i den svalkande pinjeskogen, på den oändliga stranden och i de grönskande bergen? Och att göra det sida vid sida med Mustafa ”Musse” Mohamed och Anders ”Szacke” Szalkai? 

I vår har du chansen att göra just det – på Springtime Travels löparveckor Allt om löpning. Den 21–28 mars är både ”Musse” och ”Szacke” med som ledare på Allt om löpning-veckan i Monte Gordo på Algarvekusten, tillsammans med TSM Runnings duktiga och inspirerande löpledare. 

Härligt intervallpass i den fina pinjeskogen.

Hänger du med så får du en träningsresa med mycket löpning och annan träning, med anpassade fartgrupper på alla löparpass. Du får självklart även coachning i form av smarta tekniktips och intressanta föreläsningar, bland annat av Runner’s Worlds löpteknikexpert Fredrik Zillén.

Både löpning och cykel

Veckan därpå, den 28 mars till 4 april, är ”Musse” samt löparcoacherna LG Skoog från Runner’s World och Sanna Hed på plats. Tillsammans med TSM Runnings coacher står de för innehållet i de olika ledarledda löppassen. 

Sociala långpass i solen med likasinnade.

Även denna vecka får du uppleva sköna löprundor, ta del av smarta tekniktips, springa snabba intervaller och köra nyttig backträning. För att inte tala om de fantastiska vyerna du kan njuta av under bergspasset. Alla dagar börjar med att vi springer solen till mötes på den härliga morgonjoggen på den milslånga stranden.

Cykelträning för hugade

Den andra veckan (28 mars till 4 april) erbjuds också ledarledda cykelpass för den som önskar, med Bicyclings chefredaktör Daniel Breece som guide. Upptäck de fina och i princip bilfria vägarna norr om Algarves kuststräcka, på både korta och långa rundor. 

Inte en bil så långt ögat ser – och här ser man långt.

I det kuperade landskapet kan du garanterat samla ihop en hel del höjdmeter om du önskar, men det går även att välja plattare rundor. Passen anpassas både efter dig som är nybörjare och efter dig som är mer erfaren. På plats finns tio stycken Shimano 105-utrustade aluminiumracers från Canyon i olika storlekar för uthyrning. Det går självklart bra att ta med sin egen cykel om man föredrar det.  

Något för alla

Under samtliga av Springtimes Training Camp-veckor kan du välja bland över tio olika träningspass om dagen, men du tränar såklart precis så mycket som du orkar. Här finns inga krav – du bestämmer själv vad du vill delta i.

Läs mer om Allt om löpning-veckorna med Springtime Travel i Monte Gordo, Portugal:

21–28 mars 2020:  Läs mer och boka här!

28 mars–4 april 2020: Läs mer och boka här!


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!


Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc trådlösa TRUE GO-hörlurar för bara 546 kronor! Välj mellan färgerna vit, svart eller rosa.

Vårt erbjudande
• 6 nummer av Runner’s World (ordinarie butikspris: 594 kronor).
• Defunc trådlösa TRUE GO-hörlurar (ordinarie pris 499 kronor).
• Sammanlagt värde: 1093 kronor.

 • Din rabatt: 50 %, ditt pris: 546 kronor!

Här gör du din beställning!

 

Med Runner’s World får du:
✔️ Världens ledande löpartidning
✔️ Träningstips av experter och elitlöpare.
✔️ Extra mycket sko- och pryltester
✔️  Läsningen för alla som springer, från nybörjare till proffs,
✔️ Tips och råd om träning, teknik och nya prylar
✔️ Allt om de stora loppen
✔️ Inspirerande resereportage
✔️ Runner’s World digitala tidningsarkiv
✔️ Runner’s Worlds app

*Går ej att kombinera med andra erbjudanden.

 

Här gör du din beställning!

 

Defunc TRUE GO-modellen är för den som vill ha en kraftfull ljud- och kommunikationsupplevelse- TRUE GO passar för långvarig lyssning utan att bli obekväma genom vår världsunika, egenutvecklade MultiTip™-design som ger en bättre ljudupplevelse samt håller dina lurar på plats för ökad komfort.

Funktioner:

 • 22 timmars speltid
 • Superb säker passform
 • Kraftfullt ljud
 • Långvarig komfort
 • Touch control
 • Bluetooth 5.0
 • USB-C
 • 10 m trådlös räckvidd
 • Laddningsbox ingår naturligtvis

Här gör du din beställning!

Nästa återhämtningstrend? Quorn!

Nästa återhämtningstrend? Quorn!


Det kanske är dags att uppvärdera quorn som återhämtningsföda. I varje fall om man får tro forskarna på Exeter University i Storbritannien. De fann nämligen att mycoproteinet i quorn stimulerar återuppbyggnaden av muskelvävnad efter träning bättre än vad mjölkprotein gör. (Quornprodukter består till största delen av mycoprotein, vilket kommer från svampen Fusarium venenatum.) 

Studien visade att de försökspersoner som åt mjölkprotein ökade återuppbyggnadstakten med upp till 60 procent. Men de som åt mycoprotein ökade muskeluppbyggnadstakten med mer än dubbelt så mycket – goda nyheter för alla som vill välja bort eller dra ner på animaliska produkter. 


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Andas ut – på rätt sätt

Andas ut – på rätt sätt


Ligger du också sömnlös om nätterna och funderar på vilken kroppsposition som är mest effektiv för att skynda på återhämtningen efter ett hårt pass?

Nu kan du andas ut – för forskarna bakom en ny studie, publicerad i Translational Journal of the American College of Sports Medicine har tagit reda på detta. De jämförde hur två kroppspositioner – händerna på huvudet och händerna på knäna – påverkade återhämtningen när det gällde två faktorer: puls och elimineringen av koldioxid.

Det visade sig att händerna på knäna var överlägset bäst. Anledningen är att den framåtböjda ställningen gör att diafragman flyttas (din huvudsakliga andningsmuskel) vilket gör det lättare att få ner mer syre i lungorna. 


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Så orkar du ultralångt

Så orkar du ultralångt


Att springa jättelångt är en utmaning för kroppen – inte minst när det gäller energiåtgången. Så här kan du tänka när det gäller mat- och vätskeintaget på riktigt långa lopp – oavsett om du ska genomföra ett Ironmanlopp eller springa Ultravasan.

En stor utmaning för ultralöpare är att få i sig tillräckligt med energi. Det såg man i studier redan 1925, och det har bekräftats i ett flertal efterföljande studier.

I en studie undersökte man energiintaget och energiförbrukningen hos idrottare som genomförde ett triathlonlopp med 3,8 kilometer simning, 180 kilometer cykling med en stigning på över 2 600 meter och 42,2 kilometer löpning. Syftet var att undersöka om de fick i sig tillräckligt med energi under loppet.

De här triathleterna gjorde av med cirka 11 000 kilokalorier, medan de åt cirka 3 600 kilokalorier (merparten kom från kolhydrater). Det betyder att de hade en energiförlust på cirka 7 400 kilokalorier (eller cirka 70 procent), det vill säga motsvarande vad många normalt äter på två till tre dagar. 

”Många studier visar också att man behöver få i sig stora mängder kolhydrater för att kunna prestera optimalt inom uthållighetsidrott.”

Många studier visar också att man behöver få i sig stora mängder kolhydrater för att kunna prestera optimalt inom uthållighetsidrott – rekommenderat intag är 40 till 110 gram per timme.

Så äter ultralöparna

Forskaren Trent Stellingwerff studerade till exempel 2015 ett antal ultralöpare från världseliten för att kartlägga hur deras energiintag såg ut under en rad 100-mileslopp (162 kilometer).

Löparna hade alla hittat sin koststrategi genom att pröva sig fram under träningspassen. De åt cirka 5 500 kilokalorier var, varav cirka 4 600 kilokalorier kom från kolhydrater – främst från sportdryck. De åt däremot minimalt med fett och protein under loppen.

Löparna åt även en kolhydratrik frukost en till tre timmar före tävlingsstart. Under loppen åt de i genomsnitt 70 gram kolhydrater i timmen. 

Optimera ditt intag

Oavsett vilken koststrategi man väljer i vardagen, bör man optimera sitt kolhydratintag under ultralopp. Upp mot 70 gram per timme kan hjälpa dig att prestera bättre.

Det är också viktigt att prova ut vad man ska äta och dricka i förväg under långa träningsrundor. Detta för att undvika obehagliga överraskningar under loppet. Det kan vara mag- och tarmbesvär eller att man har svårt att svälja det man stoppar i sig.

I de studier som nämnts ovan har löparna använt olika former av gel och sportdryck, men man kan lika gärna äta mat eller dricka vanlig dryck. Sportdrycker och gel är populärt dels för att de är lätta att ta med, dels för att de innehåller koncentrerade kolhydrater.

Sportdrycker och gel innehåller dessutom natrium, vilket hjälper till att bibehålla vätskebalansen. I vissa fall innehåller de också koffein, som bevisats ha en prestationshöjande effekt. 

Tre förpackningar gel eller starkt blandad saft plus en matsked honung eller tre bananer (vilket är svårt att få i sig varje timme under ett lopp) innehåller cirka 70 gram kolhydrater. Löpare brukar föredra flytande föda eftersom det är lätt att svälja. I slutet av loppet föredrar vissa någon form av fast föda som kanske banan, torkad frukt eller choklad. 

Urval av referenser:

Trent Stellingwerff: Competition Nutrition Practices of Elite Ultra-Marathon Runners, International Journal of Sport Nutrition and Exercise, 2015.

Anna Barrero: Energy Balance of Triathletes during an Ultra-Endurance Event, Nutrients, 2015. 

Antal kommentarer: 1

Att utvecklas som löpare | Cruz-azul.se

[…] eftersom antalet mil skiljer sig rejält mellan den som satsar på 5 km och den som ska springa ultradistans eller marathon. Den som tränar inför ett marathon eller längre bör ha många långa pass i […]Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Därför stinker dina träningskläder

Därför stinker dina träningskläder


Enligt en studie publicerad i Applied and Environmental Microbiology luktar träningskläder av syntetmaterial mer illa än bomullsbaserade dagen efter ett svettigt träningspass.

I studien lät forskarna 26 personer träna hårt i en timme på spinningcyklar, och samlade sedan in deras tröjor. Efter 28 timmar analyserades bakterierna på tröjorna och en doftpanel fick bedöma hur illa de luktade. Polyestertröjorna luktade betydligt mer obehagligt och intensivt än tröjorna i bomull, ansåg panelen.

Forskarna på Gents universitet, som låg bakom studien, menar att skillnaden beror på bakterien micrococci. De är kända för sin förmåga att bryta ner långa kedjor av fettsyror, hormoner och aminosyror till enklare, mer instabila substanser med en typisk odör.

Färsk svett har bara en svag lukt. Det är först när bakterier börjar bryta ner svettens fettsyror som den karakteristiska stanken från träningskläderna uppstår. Och under de 28 timmarna var tillväxten av micrococci-bakterier mycket större på de syntetiska tröjorna jämfört med de av bomull. 

Om du vill minska ner på tvättandet kan du prova att skölja ur svetten ur träningskläderna innan bakterierna hinner förvandla dina kläder till en stinkhög. Studien tyder på att träningskläder av bomull eller merinoull minskar risken för att ditt hem luktar som ett omklädningsrum, jämfört med kläder i syntetiska material.


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in