Här finns bästa vinterlöpningen

Här finns bästa vinterlöpningen


Aktiviteter, lopp, reflexbanor och motionsspår – här är några tips för dig som vinterlöper i någon av Sveriges tre största städer. Fyll gärna på med fler i kommentarsfältet!

STOCKHOLM

Tips från Runner’s World-redaktionen – och er läsare

Löparbanor och elljusspår

 • Stockholm Stadion är i vanliga fall öppen för allmänheten 8-20 och nu under hösten och vintern tänds lamporna måndag-torsdag vid mörkrets inbrott. Mellan 19 november och 27 december är banan dock stängd på grund av julbordsevenemang. 
 • På Östermalms IP är det skridskoåkning som gäller under vintern, men vid sidan om planen finns 100-metersbanor för kortare intervaller.  
 • Zinkensdamms IP har en upplyst 370-metersbana. 
 • Kärrtorps IP har löparbanor, elljusspår och utegym. Andra bra elljusspår som ni läsare tipsat om söder om stan är Ågesta motionsspår med elljus på 1, 3,3 och 6 km-slingorna och Nackareservatet. I västerort och norr om stan finns bland annat Grimsta, Rösjöskogen i Sollentuna och Ursvik i Sundbyberg. Här hittar du Stockholms stad sida om motionsspår

Reflexbanor
Stockholms city med omnejd har många uppmärkta reflexbanor (ofta mellan 5-15 kilometer), bland annat i Lill-Jansskogen, Grönsta på Lidingö, Järvafältet i Järfälla, Nackareservatet och Källbrink i Huddinge. Här hittar du en karta där några av banorna är utmärkta. Invänta mörkret, ladda pannlampan och ta med dig några kompisar ut i skogen!

Vinterlopp

 • Nyårsloppet 5 eller 10 kilometer, Vallentuna, på nyårsafton
 • Winterrun 10 kilometer, centrala Stockholm, 31 januari

GÖTEBORG

Tips från Fredrik Ölmqvist, löpcoach, fredrikolmqvist.wordpress.com

Motionsspår och andra upplysta rundor

 • Stans löparcentrum Skatås har upplysta motionsspår på distanser upp till 8 kilometer. Här anordnar Aktivitus trailpass på onsdagar och längre distanspass på lördagar.
 • Det finns också många kuperade och upplysta motionsspår i stans utkanter, ofta cirka 2,5 km. Till exempel i Backa, Kärra, Hjällbo, Tuve, Mossen/Guldheden, Krokslätt/Safjället, Påvelund, Svaleboskogen, Hisingsparken, Herkules i Mölndal.
 • Fysiken arrangerar några terrängbaserade löppass i Änggården innan jul och har därefter planer på att utöka verksamheten till våren.
 • I Änggårdsbergens Naturreservat är det pannlampa som gäller efter mörkrets inbrott. Det är ett mecka för traillöpning med kuperad terräng och ett myller av små naturstigar, utöver de hårdare motionsspåren. Änggårdsbergen är också populärt bland MTB-are, som har märkt upp diverse leder med reflex. 

Vinterlopp

 • Klassiska Sylvesterloppet 10 kilometer på nyårsafton
 • Sandsjöbacka Trail 16-18 januari med flera olika distanser, 22, 26, 36, 44 och 82 kilometer, (där 82 km-klassen ger 2 kvalpoäng till Ultra-Trail Mont Blanc, UTMB)
 • Winterrun 10 kilometer, 24 januari, med löpning bland annat på Liseberg

MALMÖ

Tips från Katarina Mölgaard-Ibsen, PT och löpcoach i Malmö, dragonmother.se

Pildammsparken
Upplysta löpspår finns bland annat i Pildammsparken. Under vardagskvällar rör sig många enskilda löpare, löpgrupper samt föreningar i Pildammsparken. Du kan välja att springa hela vägen runt utsidan av parken (delvis upplyst) eller längs två upplysta slingor, röd, och blå, på 2 000 meter respektive 1 050 meter inne i parken. ”Skogens utegym”, nära korsningen Baltiska Vägen – John Eriksons väg, går att använda även kvällstid då det ligger vid sidan av röd och blå slinga.

Ribersborgsstranden
Längst med Ribersborsstranden finns en upplyst cykelbana som är 3 kilometer enkel väg. Det är ett populärt tillhåll för rullskidåkare och löpare. Här är du aldrig ensam en vardagskväll. Blir det riktigt kallt blir det ibland isblidning då vatten rinner över cykelbanan. Malmö stad är annars snabba att röja undan snön här.

Elljusspår och löparbana

 • Bulltofta motionscenter har en upplyst löpslinga på 2,5 kilometer, där finns även möjlighet att duscha och basta mot avgift. 
 • Torups motionsgård har två upplysta motionsslingor på 2 och 3 kilometer.
 • Hästhagens IP har nylagd beläggning och öppet alla dagar. Dock är bara ena kortsidan upplyst på kvällstid, men där går det bra att köra löpskolning och korta intervaller.

Tips från Anna Nystedt, löpcoach i Kävlinge/Furulund utanför Malmö, piggelina.se

Reflexbana
Det finns en reflexbana i Bokskogen (Torup) dit många Malmöbor åker. Slingorna är på 5, 10 och 15 kilometer. 

Vinterlopp och andra arrangemang

Hur ser det ut i din stad eller ort? Har ni några vinterevent, upplysta banor eller andra initiativ för vinterlöparen? Berätta och tipsa gärna!


Nr 9 ute i butik nu!

Ur innehållet:

 • Höstens roligaste löpträning
 • Testa något nytt: Bli snabb & stark 2022
 • Spring bättre – med musik
 • 11 sportbehåar i stort test
 • Ditt perfekta kostupplägg
Bli prenumerant
Antal kommentarer: 2

Karin Skogberg

Spring säkert med dubbar. Provade mig fram några vintrar och här i Göteborgstrakten funkar dubbar som man trär på skorna bäst. Isiga cykelbanor samt frusna vattenpölar på skogsstigarna blir säkrare. Önskar tips från er på prisvärd pannlampa. Min nuvarande funkar inte i skogen vintertid och det är där jag springer helst 🙂


Charly WB

På måndagar kl 18-19 i Stockholm kan du träna gratis tillsammans RundayMonday. Passen utgår från Östermalms IP och det finns omklädningsrum för ombyte och inlåsning av väskor. Regga dig först på hemsidan http://www.runday.se. Juluppehåll från den 22/12. Start igen efter nyår den 12/1.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Testa Szalkais favoritpass på löpbandet

Risigt väder? Testa det här effektiva löpbandspasset – ett av Anders Szalkais favoritpass!

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Därför ska du springa distanspass – också!

Kan man ersätta träningsmängd med intensitet? Nja ...

Läs mer

Påskpasset – träningen du hinner med innan äggmålningen!

Testa det här kombinationspasset för en riktig genomkörare.

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Lista: 29 superbra anledningar till att springa

Så här i slutet av säsongen kan det vara tufft att hitta motivationen att ge sig ut - det är...

Läs mer
Tre lätta sätt att hitta ditt tröskeltempo

Att löpa i ett så högt tempo att du tangerar din egen mjölksyratröskel utan att passera den (och bli stum...

Läs mer
Så hittar du ditt tröskeltempo

Du behöver inga krångliga test, de här tipsen är superenkla att följa.

Läs mer