Hörlurarna som boostar maratonstjärnans löpning

Hörlurarna som boostar maratonstjärnans löpning


Maratonlöparen Carolina Wikström slog igenom på allvar under 2020. Nu är siktet inställt på att få springa OS-maran i Tokyo – och till sin hjälp tar hon musiken.

Under 2020 fick Roslagen-löparen Carolina Wikström sitt stora genombrott som elitlöpare. Men hon rusade in i Sverigetoppen på maraton redan hösten 2019, då hon satte personligt rekord med över 9 minuter med tiden 2:33:49 i Frankfurt Marathon.

Efter Carolinas ”Break Through” i Frankfurt fortsatte utvecklingen i raketfart. I december 2020 kapade hon ytterligare drygt 7 minuter på personbästat på maratondistansen. Med 2:26:42 är hon den näst snabbaste kvinnliga svenska löparen genom alla tider bakom Isabellah Andersson. Tiden är dessutom klart under OS-kvalgränsen, så förhoppningsvis får Carolina ta nästa steg i karriären i maratonloppet på OS i Tokyo i sommar.

Carolina vann sitt första SM-guld ifjol, ett lopp hon sprang med ett par Jaybird Vista-hörlurar, och tränar alltid med musik.

– Ja, jag har alltid sprungit med musik eller poddar. Det hjälper mig att springa snabbare, berättar Carolina Wikström när vi stämmer av med henne inför säsongen 2021.

Väljer du vad du ska lyssna på efter vilken typ av pass du kör?
– Jag brukar alltid börja ett kvalitetspass med en podd, för att sedan få en större kick och mer energi när jag växlar över till peppande musik under andra halvan av passet.

Vilken typ av musik eller poddar lyssnar du på?
– Jag vill gärna ha energigivande musik med mycket tempo under träning, och hittar ofta det i Spotifys färdiga listor. När det gäller poddar vill jag inte lyssna på något om träning när jag tränar, utan då vill jag att podden ska ge mig något annat.

Upplever du att musiken kan driva på din fart?
– Ja, verkligen. I löpning handlar det mycket om den mentala aspekten, att man kan fokusera på något annat. Dras man med av en bra låt så blir det lättare att distrahera sig från smärtan och tröttheten. Jag tycker även att musiken kan göra det lättare att visualisera ett upplopp eller liknande, vilket också ger mig energi.

Du har till och med tävlat med musik – finns det något tillfälle då du skippar hörlurarna?
– Om jag har träningssällskap och det är ett pass som man kan prata under så springer jag utan lurar, men annars är de med på de flesta av passen.

Vad är viktigast för dig när det gäller hörlurar?
– Att de sitter bra i örat. Man vill aldrig behöva tänka på att man kan tappa dem eller att det känns obekvämt, så att de stör träningen. Sen vill jag enkelt kunna justera dem efter mina öron. För mig är det också viktigt att de tål alla väder och alla typer av pass, så att de funkar på både långa pass och snabba pass – oavsett årstid. Ljudet är så klart också en faktor. I Jaybird Vista har jag hittat en hörlur som passar mig riktigt bra.

Hur går dina tankar inför OS-året 2021? Du gjorde ju en fantastisk insats i Valencia Marathon i december 2020?
– Jag hoppas att jag blir uttagen på mitt resultat från Valencialoppet. Den träning jag lagt upp med min tränare Christian Mundt utgår från att 2021 blir ett OS-år för mig. Tanken är att jobba med min fart under våren, så att jag blir snabbare både på 10 kilometer och halvmaraton. Innan sommaren är planen sedan att övergå till mer maratoninriktad träning.

Hur tränar du för att bli snabbare på 10 kilometer och halvmaraton?
– Det blir lite kortare och snabbare intervaller på bana. Nyligen sprang jag ett pass som bestod av 10 x 500 meter plus 10 x 300 meter. Vilan var förhållandevis lång, stående i 90 sekunder mellan intervallerna och sedan en längre vila mellan 500 och 300 meter på 4 minuter med lugn jogg. 500-metersintervallerna gick ner mot 3.00 min/km så jag sprang lite snabbare än min 3 000-metersfart. 300-metersintervallerna gick strax under 3 000-metersfart. Den här typen av pass utvecklar min fartkapacitet, vilket jag förhoppningsvis kan dra nytta av även på maraton.

Vad blir du mest trött av – snabba intervaller eller ett tufft långpass?
– Det är två olika typer av trötthet tycker jag. Efter ett långpass känner jag mig mer matt rent generellt efteråt. Ett banpass i snabba farter ger en mer muskulär trötthet.

Vad är roligast?
– Jag tycker det är kul med banpass. Även om det är jobbigt tycker jag att uppdelningen som intervallerna ger och farten man kan springa i är kul. Men jag gillar så klart även att springa långt, även om det innebär att tillbringa lång tid i ett relativt obekvämt tempo. Men det är nog främst variationen mellan de olika passen som gör att det blir roligt, oavsett vilket pass som står på schemat.

Gör du några andra förändringar inför 2021 jämfört med i fjol?
– Ja, målet är att öka volymen och försöka få en bra träningskontinuitet kring 15 mil i veckan. Tidigare har jag legat runt 14 mil i veckan, så planen är att göra en höjning men utan att det sker något drastiskt. Det gäller att hitta en balans i hur mycket man kan öka.

Kan du tipsa om ett pass som du tror att våra läsare kan ha glädje av?
– Jag tycker om att springa 2 000-metersintervaller på bana. För min del kan det bli 6–7 stycken sådana intervaller på ett pass. Antingen kör jag alla i samma fart, eller så börjar jag lite långsammare och ökar för varje intervall. Springer jag jämnt blir det i min halvmaratonfart. Med det andra upplägget startar jag lugnare och ökar sedan till lite snabbare än halvmaratonfart på de sista intervallerna. Vilan brukar jag lägga på 2 minuter med stående vila. Ansträngningen under intervallerna ligger runt min tröskelfart.

Vad är det som ger dig så mycket med just det här passet?
– Jag tycker man kan hitta in till ett skönt flyt i löpningen när man springer fem varv på banan. Intervallsträckan är också lagom lång. För mig tar det strax under 7 minuter, så om man är på motionsnivå kanske 3 eller 4 varv på banan kan ge ett motsvarande upplägg i tid. Jag har upplevt att jag svarar riktigt bra på det här passet. Under pass där tempot ska öka successivt kan en energifylld låt verkligen hjälpa mig att driva upp farten på slutet.

Jaybirds trådlösa sporthörlurar Vista är framtagna för att möta de höga krav som ställs av idrottare i dag. Vista är helt vatten- och svettsäkrade (IPX7), och är den enda true wireless-hörluren som uppfyller USA:s militära MIL-STD 810G-standard för stryktålighet. Vista har också en strömlinjeformad design, en säker och bekväm passform – och ger 16 timmars lyssning tack vare ett smidigt laddningsfodral.

FAKTA Jaybird Vista:

  • 16 timmars batteritid med laddningsfodral
  • 32 timmars oavbruten fristående användning av öronsnäckorna
  • Vatten- och svettsäkra enligt IPX7
  • Sportpassform
  • Kapselkonstruktionen skyddar mot väder och vind
  • Trådlös JBS1-teknik
  • Premiumljud med anpassad EQ Musik och samtal

Här hittar du Jaybird Vista

FOTO: Ryno Quantz



Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Fler intressanta artiklar

RW-passet: Vässa farten och boosta konditionen

Med en intervallpyramid får du både jobba med din snabbhet och träna konditionen. Testa det här upplägget med korta intervaller!

Läs mer