Hur kvalar man till Ironman World Championship på Hawaii?

Hur kvalar man till Ironman World Championship på Hawaii?


Många som inte är insatta i triathlon känner endast till distansen Ironman och tävlingen på Hawaii. Det var där en Ironman gick första gången, på Honolulu 1978. Felaktigt tror många att det var här sporten startade men den första triathlontävlingen gick i San Diego, Californien 1974 (kortare distans). San Diego är för övrigt något av ett triathlon-Mecka i USA med många stora triathlonaffärer och proffs som bor och tränar där vintertid.

Numera har tävlingen flyttat från Honolulu till grannön Big Island och har världsmästerskap på Ironman-distans varje år. Att det går på Hawaii varje år har kritiserats från icke-amerikanare. Tidpunkten för tävlingen, början på oktober, passar de som bor i ett varmt klimat året om. Bland annat har Chris, ”Macca” McCormack, föreslagit att tävlingen ska gå i Europa något år. Macca har vunnit på Hawaii två gånger. 

Hur kvalar man till Hawaii? 
I tävlingsserien Ironman finns ett antal tävlingar runt om i världen med olika antal platser (slots) till Hawaii. Platserna är jämnt fördelade, procentuellt per antal deltagare, i de olika åldersklasserna. Vem som helst kan anmäla sig tilll en Ironman-tävling. Man har möjlighet att ta en slot genom att placering i sin åldersgrupp. 

Hur många platser en tävlingar har ökar givetvis tävlingens popularitet. Tilll exempel har Ironman Kalmar 40 kvalplatser. Hawaii kan ta drygt 1900 tävlande. Så när Kalmar kom in i Ironman-serien i år fick Ironman Frankfurt lämna ifrån sig 40 slots till Kalmar.  

I proffsklassen är det andra regler med poängsystem. Det gäller att ta poäng genom att placera sig i andra tävlingar i Ironman-serien, både på halv och hel Ironman-distans. 

Ironmanstatistik.se håller Stefan Norman koll på alla svenskar som tävlar och tar sig till Hawaii. En väl underhållen webbplats och framförallt ett forum för statistikintresserade! 

Förra helgen gick Ironman Zürich där flera svenskar var med och helgen innan det gick Ironman Frankfurt. Läs några av svenskarnas racereports Lisa Lantto och Calle Brümmer. På söndag går Ironman Lake Placid (på delar av den gamla OS-banan) och Ironman UK, känd som en kall och regnig bana. 

En teaser från World Championship på Kona, HawaiiLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Första pallplatsen för Sara Svensk

Sara Svensk tog sin första internationella pallplats på ett Ironmanevent och Daniella Ryf och Javier...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Tri Over Gudhjem - triathlontävling på idylliska Bornholm

Tri Over Guhjem är en triathlontävling som arrangeras för tredje året i rad i hamnstaden...

Läs mer

Xterra World Championship avgörs idag

Klockan 20.00 ikväll söndag avgörs Xterra off-road triathlon World Championship i ett riktigt varmt och...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Frodeno och Ryf bäst i Hawaii

Det blev en folkfest som väntat. Åsa Lundström imponerade stort bland svenskarna och hamnade på...

Läs mer
Så följer du svenskarna i Hawaii

På lördag smäller det. Då kan du följa våra svenska triathleter live när årets triathlon-tävling som alla pratar om avgörs....

Läs mer
Camilla vann långdistans-EM

Våra svenska triathleter fortsätter att imponera. I helgen var det dags igen när Camilla Lindholm imponerade stort då hon krossade...

Läs mer
Adriel Young om Norseman

Förra helgen avgjordes Isklar Norseman Xtreme Triathlon som är en av de tuffaste och mest extrema triathlon-tävlingar som man kan...

Läs mer