Att träna med astma

Att träna med astma


Idag pratar forskarna inte om astma som en enda sjukdom, utan som ett syndrom med många undergrupper där astma hos hårdtränande idrottare är en. Dagens mediciner är däremot de samma för alla och kan bara lindra symptomen.

En del drabbas redan som barn och för de flesta av dem beror astman på allergi, medan den så kallade icke-allergiska astman oftare uppstår i vuxen ålder. 

Det finns en lång rad faktorer som kan reta de inflammerade luftrören och trigga ett astmaanfall: pollen, sotpartiklar, cigarettrök, kyla, uttorkning, ångor från klor och andra kemikalier, förkylning eller andra infektioner.

Astma yttrar sig som slembildning, hosta eller andnöd. Vissa har stora problem som blir värre vid fysisk ansträngning, medan andra känner av sin astma enbart när de idrottar. 

Mellan åtta och tio procent av svenskarna har kroniskt inflammerade luftvägar med olika typer av astmabesvär som följd. Men att astma är betydligt vanligare bland elitidrottare inom uthållighetssporter än bland befolkningen i övrigt, tror forskarna beror på att luftrören blir känsligare när man drar in extremt mycket luft i lungorna under lång tid.

Värst drabbade är längdskidåkare, som andas in stora mängder kall och torr luft, upp till 200 liter i minuten, när de tränar och tävlar. Andra utsatta grupper är cyklister, långdistanslöpare och simmare. Även bland ishockeyspelare och konståkare är astma vanligare än normalt, vilket tros ha att göra med den kalla luften i ishallen kombinerat med avgaserna från ismaskinerna. 

Går att behandla
För det mesta går det att behandla symptomen så att sjukdomen inte blir något större hinder för varken motionärer eller elitidrottare, menar Jan Lötvall, professor och överläkare i astma- och allergisjukdomar vid Krefting Research Center i Göteborg.

– Vill man träna och tävla så ska inte astman behöva sätta stopp. Människor med astma har rätt att få hjälp så att de kan leva ett normalt liv och det gäller även elitidrottare för dem är det normalt att träna hårt.

Jan Lötvall är själv hängiven motionär och ses ofta i löparskor eller på mountainbike på Göteborgs cykelbanor och löparslingor. Även om hans egen forskning inte specifikt handlar om idrottsastma, så är det ett område som ligger honom varmt om hjärtat och som han gärna diskuterar.

Han var en av de experter som uttalade sig offentligt då skidåkerskan Marit Bjørgens astmamediciner blev föremål för dopningsdiskussioner förra vintern. Jan Lötvall förklarade då att vanliga astmamediciner inte får någon att prestera över sin normala, friska fysiska förmåga. 

– Tyvärr finns det folk inom idrottsvärlden som tror att de här läkemedlen kan användas som dopning. Jag tycker att det är tråkigt när idrottsutövare som lyckats nå toppen trots sin sjukdom misstänkliggörs.

En av världens största astmastudier
Just nu genomför Jan Lötvall och hans kollegor på Krefting Research Center en av världens största astmastudier. Syftet är att undersöka vad som skiljer olika typer av astma åt, så att man i framtiden ska kunna specialanpassa behandlingen av olika patienter.

Astmaforskare runt om i världen har under en tid varit medvetna om att det finns flera olika sorters astma, där såväl orsak som symptom och framtidsprognoser skiljer sig åt. Det svåra är att avgöra hur grupperna ska avgränsas medicinskt, och forskarna i Göteborg letar bland annat efter olikheter i blodet och i luftvägarnas cellstrukturer.

En grupp som skiljer sig ganska tydligt från de övriga är idrottare som drabbas av astmabesvär när de börjar träna riktigt hårt, för att sedan tillfriskna när idrottskarriären är slut.

– Idag lindrar vi all astma med inflammationsdämpande och luftrörsvidgande medel, oavsett om det gäller ett barn som får anfall på grund av pollenallergi eller en elitskidåkare som plötsligt får sämre lungkapacitet av hård träning i kyla. Men vissa specialmediciner är redan på gång och i framtiden kommer det säkert att finnas flera.

Hur lång tid dröjer det då innan astma går att bota? Sådär en tio år, tror Jan Lötvall. 

– Fast exakt så svarade jag på samma fråga för tio år sedan, medger han. Men jag tror att jag har rätt den här gången. För tio år sedan visste vi inte att astma var ett så komplext syndrom. Nu när vi förstår det har vi bättre förutsättningar att lyckas. 

Råd till löpare med astma

 • Om du blivit ordinerad inflammationsdämpande mediciner, glöm inte att ta dem även om du känner dig frisk för tillfället. 
 • Om det behövs, ta din snabbverkande luftrörsvidgande medicin en kvart före träning och ha alltid medicinen med dig under löppasset.
 • I samband med träning behöver astmatiker en längre stunds uppvärmning respektive nervarvning än andra.
 •  Under perioder då astman är besvärlig kan det fungera bättre med lågintensiv träning.
 • Vid riktigt kall väderlek eller höga pollenhalter kan det vara lämpligt att träna inomhus. En del föredrar en andningsmask som värmer den kalla inandningsluften under vintern.
 • Sluta inte träna. I det långa loppet är god kondition positivt för de flesta astmatiker. 
 • Viss form av idrottsastma, framför allt hos skidåkare, kan försvinna när elitsatsningen är över.
 • Se till att få rätt hjälp inom vården. Nöj dig inte med att astman är under kontroll vid vila och vardagsaktiviteter – med rätt behandling kan de flesta träna och tävla utan större problem.

Nya dopningsregler kring astmamedicin
Efter att experter inom lungmedicin kritiserat den internationella antidopningsbyrån WADA för att i onödan ha vanliga astmamediciner på sin dopningslista, har organisationen inlett en översyn av regelverket. Från och med 1:a januari 2012 behöver idrottsutövare inte längre söka dispens för normal användning av de flesta astmamediciner som inhaleras.

Ändringen omfattar ännu så länge inte läkemedlet Bricanyl. WADA har tagit fram en mobilapp för sökning på olika läkemedelssubstanser, och på Riksidrottsförbundets webbsida finns en svensk version av WADAs dopningslista. 


Nr 9 ute i butik nu!

Ur innehållet:

 • Höstens roligaste löpträning
 • Testa något nytt: Bli snabb & stark 2022
 • Spring bättre – med musik
 • 11 sportbehåar i stort test
 • Ditt perfekta kostupplägg
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Testa Szalkais favoritpass på löpbandet

Risigt väder? Testa det här effektiva löpbandspasset – ett av Anders Szalkais favoritpass!

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Därför ska du springa distanspass – också!

Kan man ersätta träningsmängd med intensitet? Nja ...

Läs mer

Påskpasset – träningen du hinner med innan äggmålningen!

Testa det här kombinationspasset för en riktig genomkörare.

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Lista: 29 superbra anledningar till att springa

Så här i slutet av säsongen kan det vara tufft att hitta motivationen att ge sig ut - det är...

Läs mer
Tre lätta sätt att hitta ditt tröskeltempo

Att löpa i ett så högt tempo att du tangerar din egen mjölksyratröskel utan att passera den (och bli stum...

Läs mer
Så hittar du ditt tröskeltempo

Du behöver inga krångliga test, de här tipsen är superenkla att följa.

Läs mer