Lätt backe aktiverar formen

Lätt backe aktiverar formen


Ja, tävlingssäsongen är i full gång, Tunnel Run förra helgen och även flera av Varvets seedningslopp och nu till helgen är det bland annat Premiärmilen i Stockholm och Startmilen i Örebro. Hör du till dom som ska köra något lopp under våren och vill få den där sista formpuffen inför loppet eller loppen? Ja, då kan en aktivering av dina löpmuskler innan ditt lopp via några lätta backlöpningar ge en extra puff på formen och känslan inför loppet.
 
För den riktigt vane löparen som tränar varje dag kan ”aktiveringen” komma så sent som dagen innan loppet, men för dom allra flesta kommer den bäst med två eller tre dagar kvar till loppet.
Ta en lugn runda på den tidslängd du brukar ha när du ”bara” ska ut och springa en runda. Du väljer utifrån att tidslängden på rundan inte ska slita. Allt från en kvart upp till en lugn timmes löpning. Se till och välj en runda där du vet att du kommer passera ett svagt motlut, en backe med inte alltför brant lutning.

Stanna till på rundan vid ”ditt motlut” och kör effektivt lite rörlighet innan du ger dig på aktiveringen i motlutet. För nu är tanken att du ska springa allt från 10-20 sekunder uppför det motlut du hittat på din runda.  Spring din bekvämt snabba fart uppför med en fin och stolt hållning. Tänk dig springa stilfullt uppför där du tar ut rörelserna i ditt steg bra. Se till att du jobbar med ditt knäuppdrag och rytmisk armföring. Du ska inte bli trött på löpningen, men du ska genom att ta ut steget känna att du verkligen aktiverar hela ditt steg. Men ha med dig att du inte får ta ut steget för mycket heller så du riskerar träningsvärk eller till och med någon sträckning. Så allt ska köras med kontroll utifrån hur van löpare du är. Försök också ha lite ”spänst” i din fotisättning och ta fin spänstig gång tillbaks ”nerför” ditt motlut som vila och upprepa din ”aktiverande backe” 2-5 gånger.

När du är klar fortsätter du rundan i din lugna löpfart och tar med dig mentalt att du nu är ”aktiverad” inför ditt kommande lopp. – Och har du inget lopp, kan en aktivering alltid lätta upp i träningen och ge en fin känsla av fart och spänst till steget.


Nr 4 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Test! Bästa skorna för trail! 14 nya modeller
  • Så springer du milen! Träningsprogram för alla nivåer
  • Så börjar du springa med din hund
  • Barnsoldaten som blev en av världens bästa traillöpare
  • Så toppar du formen
  • Forskning: Därför har du en löpares DNA
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Aron vann igen – och aktuellt från ultravärlden

Aron Andersson vann återigen Wings for Life när han hann längst av 184 000 startande....

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Den ultimata sportlovssoppan!

Denna mustiga soppa passar helt perfekt i en termos i skogen, skidbacken eller skidspåret.

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Gröt och kaffe i ett

Sätt guldkant på frukosten med den här enkla och goda vardagsfavoriten!

Läs mer
Len bovetegröt med björnbär

Att göra gröt på bovete är en bra variation till havregröten – dessutom 100 procent fullkorn!

Läs mer
Havregrynsgröt Deluxe

Recept av Dietistens Val: En supergod havregrynsgröt som passar alla – vi lovar!

Läs mer
Chiafrutti

Recept av Dietistens Val: Vem mer älskar när frullen står klar i kylen när man vaknar? Här kommer en favorit...

Läs mer