Ljusruset 14 april 2011

Ljusruset 14 april 2011


Fortum har sedan flera år tillbaka ett långsiktigt samarbetsprojekt med Stockholms Stad för att förbättra belysningen staden på mörka och otrygga platser. Under konceptet Ljusruset ska nu projektet utvecklas. Tillsammans med Friidrottsförbundet görs nu en satsning på att förbättra förutsättningar för trygg vardagsmotion, bland annat genom effektivare belysning av motionsspår.

– Vi vill öka belysningen i motionsområden så att stockholmarna ska känna sig tryggare när de ska röra på sig utomhus. Genom att bidra med vår kompetens inom belysning och energieffektivisering kan vi förbättra exempelvis elljusspår och därmed sänka energiförbrukningen och minska miljöpåverkan. Tillsammans med Stockholms stad och Friidrottsförbundet vill vi bidra till en ljusare, tryggare och mer hälsosam stad, Per Langer Vd, Fortum Sverige.

Som första steg inom konceptet Ljusruset arrangeras ett lopp den 14 april där tre motionsslingor tävlar om bättre och effektivare belysning. Genom att ställa upp i loppet kan vem som helst hjälpa till att lysa upp något av slingorna Älvsjöspåret, Grimstaspåret i Hässelby/Vällingby eller Granholmspåret i Järva. Ambassadörer för respektive lopp är Yannick Tregaro, systrarna Kallur och Mustafa Mohamed. De som motionerar på andra platser i Stockholm uppmuntras alla att tipsa om andra motionsrundor, där det kan behövas förbättrad belysning. Under kampanjperioden kan man nominera platserna. På Facebook kan alla visa sitt stöd för tryggare motionsområden genom att gilla initiativet.

– Vi har märkt ett växande intresse hos stockholmarna för att motionera och vi vill främja möjligheten att utöva idrott och friluftsliv. Det ska finnas goda förutsättningar för motion såväl inomhus som utomhus och under alla årstider, spontant eller organiserat. Vi jobbar därför för att trygghetsanpassa motionsspår och vi ser Ljusruset som ett bra initiativ i linje med stadens målsättningar på området, säger Sten Nordin (M), finansborgarråd i Stockholms stad.

I Stockholm finns många motionsspår, parker och andra grönområden. Stadskontorets senaste medborgarundersökning visar att varannan stockholmare avstår från att röra sig ute när mörkret faller. Speciellt kvinnor kan känna sig otrygga att röra sig ute. Den nya satsningen ska skapa fler trygga miljöer för motion oavsett tid på dygnet. Stiftelsen Tryggare Sverige ingår nu i referensgruppen för belysningsprojektet och ser mycket positivt på Ljusruset.

– Alla ska kunna utnyttja det offentliga rummet oavsett tid eller plats. Förbyggande åtgärder behövs för att skapa trygghet och där är belysning en av flera viktiga aspekter, säger Magnus Lindgren, generalsekreterare för stiftelsen Tryggare Sverige och forskare.

> www.ljusruset.seLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Marathongruppen ställer in

På grund av det rådande läget med Coronapandemin har friidrottsföreningarna Hässelby SK och Spårvägens FK...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

SVENSKT REKORD av David Nilsson

I 36 år har Kjell-Erik Ståhls svenska rekord från VM i Helsingfors 1983 stått sig....

Läs mer

Jepkosgei och Kamworor vinner New York City Marathon – Mustafa ”Musse” Mohamed 25:a

Den 3 november sprang några av världens snabbaste långdistanslöpare den 49:e upplagan av New York...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Carolina rusade in i Sverigetoppen på maran

När Frankfurt Maraton avgjordes i söndags fick vi en ny löpare på den svenska tio...

Läs mer
Kipchoge redo skriva historia - kolla livestreamen på RW

LÖRDAG 12/10 med start klockan 08:15 kan det skrivas löparhistoria om Eliud Kipchoge blir förste man att springa maraton-sträckan under...

Läs mer
David om superloppet i Berlin

I 2019 års Berlin Marathon sprang David Nilsson på den snabbaste svenska maratontiden på 29 år. Här berättar David med...

Läs mer