Löparbarometern: Fortsatt stort intresse

Löparbarometern: Fortsatt stort intresse


Intresset för löpning har varit stort i Sverige under de senaste åren. Flera klassiska lopp som Göteborgsvarvet, Tjejmilen, ASICS Stockholm Marathon och Lidingöloppet har slagit deltagarrekord flera år i rad och så även under 2011.

På uppdrag av Löplabbet har undersökningsföretaget Novus tagit fram Löparbarometern 2012* som kartlägger svenskarnas löpvanor. Resultaten visar att löparintresset fortsätter att vara stort.

Ungefär var femte svensk svarar att de springer minst en gång i veckan eller oftare. De yngre är flitigast i spåret och tre av tio personer mellan 18-29 år svarar att de löptränar minst en gång i veckan.

Åtta av tio som löptränar minst en gång i månaden anger att det viktigaste skälet är ”för att må bra”. Tre av tio som löptränar mer sällan eller aldrig svarar att det är skador eller andra problem som hindrar dem från att springa oftare.

Enkelt att springa
Den vanligaste anledningen till att man väljer löpning framför andra träningsformer är att ”det är enkelt att bara gå ut och springa”, vilket nästan hälften av löparna (46 procent) svarar.

Drygt tre av tio svarar att de ”främst vill förbättra sin kondition” och knappt tre av tio anger att ”det är relativt billig utrustning och kräver inga medlemsavgifter”, som anledning till varför de väljer löpning framför annan träning. Att ta sällskap i spåret med en träningskompis är inte så vanligt, nästan tre fjärdedelar svarar att de helst löptränar ensam.

Ljummet intresse för sociala medier
Det finns många sätt att dela med sig av resultat från löprundan via sociala medier som till exempel Facebook, men enligt Löparbarometern är det ingenting som majoriteten av löparna bryr sig om.

Åtta av tio svarar att de inte alls använder sociala medier i samband med sin löpning, men 1 procent av löparna säger sig göra det för att ge andra dåliga samveten.

Allt fler analyserar sitt löpsteg
Årets löparbarometer visar att åtta av tio som löptränar minst en gång i månaden anser att det viktgaste när det gäller löpträning är att ha bra skor och att nästan tre fjärdedelar springer i skor som är 2 år eller nyare.

– Det är bra att så många tränar i relativt nya skor. Beroende på olika faktorer, som till exempel underlaget man springer på, är livslängden på en sko ungefär 150 mils löpning. Viktigt att tänka på är att skor åldras även om de inte används så ofta, då gummit torkar och dämpningen försämras, säger Tom Kellheim, vd Löplabbet.

En fjärdedel av löparna i undersökningen har analyserat sitt löpsteg inför sitt senast köp av skor. Det är en ökning från förra årets undersökning då en femtedel angav att de analyserat sitt löpsteg.

– Allt fler väljer att göra en analys av sitt löpsteg när de köper skor, vilket är mycket positivt. En sko som är anpassad efter en persons individuella löpsteg bidrar starkt till att minimera risken för skador eller andra problem som kan uppstå i samband med löpning, säger Tom Kellheim.

*) Löparbarometern 2012 har genomförts av undersökningsföretaget Novus bland ett riksrepresentativt urval av den svenska allmänheten över 18 år.Undersökningen genomfördes i form av webbaserade intervjuer i Novus Sverige Panel, i slutet av februari 2012. Antal svar: 2000 varav 577 personer utgör basen som löptränar minst 1 gång i månaden.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Så tränar du för att bli snabbare på 5 kilometer under 2022

Här är fyra upplägg som hjälper dig på vägen mot nya personbästan.

Läs mer

Så får du bättre spänst i löpsteget

De här löpstyrkeövningarna förbättrar ditt löpsteg på ett effektivt och roligt sätt.

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Så här får du en magiskt bra säsong 2022

Med de här finjusteringarna i dina träningsrutiner är chansen stor att du tar din löpning...

Läs mer
Kom igång med träningen i jul!

Utnyttja julhelgerna till att komma igång med löpträningen – eller underhålla formen. Här är tre roliga och effektiva pass du...

Läs mer
Testa Szalkais favoritpass på löpbandet

Risigt väder? Testa det här effektiva löpbandspasset – ett av Anders Szalkais favoritpass!

Läs mer
Därför ska du springa distanspass – också!

Kan man ersätta träningsmängd med intensitet? Nja ...

Läs mer