Ris över från helgen? Testa Tommy Myllymäkis fräscha recept!
En enkel och snabb vegetarisk rätt med gott om kolhydrater och nyttigt fett från både mandlar och olivolja. Perfekt att äta före eller efter långpasset – dessutom väldigt god!
Ris med sparris, rädisor, oliv-olja & apelsindressing
– I dag vill vi tänka hållbart och ta tillvara på maten, och det här är ett perfekt sätt att använda gårdagens ris. Vill man höja proteinmängden så kan man servera med bönor eller linser, säger idrottsnutritionist Emma Lindblom om receptet.
4 portioner
• 1 apelsin
• 1 dl olivolja
• 4 dl kokt ris
• 2 msk rapsolja
• 12 gröna sparrisar
• 12 rädisor
• 1 dl rostad mandel, hackad
• 1 ask smörgåskrasse
• Salt
• Svartpeppar
Gör så här!
Koka de gröna sparrisarna i saltat vatten i 3–4 minuter. Kyl sedan ner dem i kallt vatten.
Riv under tiden skalet från apelsinen och pressa ur juicen, blanda därefter med olivoljan till en dressing. Smaka av med salt och svartpeppar.
Skiva de gröna, kokta sparrisarna i centimetertjocka skivor. Skiva rädisorna tunt, gärna på mandolin, och lägg i kallt vatten cirka 10 minuter före servering.
Stek riset i rapsoljan tillsammans med hälften av den hackade mandeln. Krydda med salt och svartpeppar och blanda i hälften av apelsindressingen. Lägg upp risblandningen på en stor tallrik, toppa med sparrisen, rädisorna och resten av den hackade mandeln. Avsluta med återstoden av apelsindressingen och den klippta smörgåskrassen. Smaklig spis!
Näringsvärde per portion
Energi: 559 kcal
Kolhydrater: ca 30 gram
Fibrer: ca 5 gram
Protein: ca 8 gram
Fett: ca 45 gram