Mät din träning för att utvecklas

Mät din träning för att utvecklas


Aktivitus Triathlonpaketet innehåller tre tester och ett personligt anpassat träningsprogram. Test på löpband och cykel är konditionstest som mäter puls och hastighet/effekt. Tester för simning finns inte med i paketet. 

Löptest
Var fjärde minut tas ett blodprov genom ett stick i fingret för att mäta laktat/mjölksyra medans man springer på löpbandet. Det ger en bild av ens uthållighet som i korthet handlar om att träna upp kroppens förmåga att bränna fett istället för kolhydrater. I samma takt ökas farten på löpbandet. Pulsen mäts också för att kunna fastställa individuella pulszoner, ett underlag till att använda en pulsklocka på ett bra sätt i träningen.

Cykeltest
En ergometercykel, motionscykel med utrustad med wattmätare, används för testet på cykel som tar ca 10-15 minuter. Även här tas blodprov och motståndet höjs med samma frekvens som på löpbandet.

Det är i princip samma test som löptestet men resultaten kan skilja väsentligt från en gren till en annan då teknik och musklernas lokala kapacitet kan variera i de olika testerna. Man behöver inte komma upp till maximal ansträngning för dessa två tester. Borgskalan används och målet är att komma till ”mycket ansträngande”.

Det är mycket som mäts och testerna ger följande resultat:

  • grafisk framställning av puls, effekt (cykel), hastighet (löp) och laktatnivåer
  • pulsvärden vid aerob och anaerob tröskelnivå
  • värden för belastning (watt)/kilometertid vid aerob och anaerob tröskelnivå
  • fettförbränningszon (watt/hastighet/puls)
  • värden för estimerat VO2-max och laktattröskeleffekt i relation till kroppsvikt
  • grafisk sammanställning av laktat, aerob och anaerob tröskel, maximal belastning (watt/kg), max laktat, tid till utmattning, puls och laktat

Värdet på den anaeroba tröskeln är ett pulsvärde där musklerna börja samla på sig mjölksyra vid ansträngning. Den gränsen kan man genom rätt träning förbättra och på så sätt träna längre innan man musklerna får svårt att jobba. 

VO2max-test
Detta testet mäter maximal syreupptagningförmåga. Det kan göras på löpband, crosstrainer eller en ergometercykel och med en mask på som man andas genom.

Här gäller det att komma upp i maximal ansträningning för att få ett exakt värde på den maximala mängd syre man kan ta upp och utnyttja. Liksom den anaeroba tröskeln är detta ett värde man vill ha så högt som möjligt.

Träningsupplägg
I triathlonpaketet ingår ett personligt anpassat träningsupplägg, baserat på ovanstående tester. Träningsupplägget räcker för 16 veckor för cykel och löpning. 

Testerna ger gedigen dokumentation med siffror och grafer som kan analyseras kors och tvärs. Gillar man statistik är detta något att prova på;) Egentligen säger inte första testtillfället så mycket. Det som är intressant är att göra en uppföljning efter 16 veckor och se hur mycket siffrorna har förändrats. Om inte annat kan det vara en motivationshöjare i höstmörkret! 

Såhär går ett test till: Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Så tränar du för att bli snabbare på 5 kilometer under 2022

Här är fyra upplägg som hjälper dig på vägen mot nya personbästan.

Läs mer

Så får du bättre spänst i löpsteget

De här löpstyrkeövningarna förbättrar ditt löpsteg på ett effektivt och roligt sätt.

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Så här får du en magiskt bra säsong 2022

Med de här finjusteringarna i dina träningsrutiner är chansen stor att du tar din löpning...

Läs mer
Kom igång med träningen i jul!

Utnyttja julhelgerna till att komma igång med löpträningen – eller underhålla formen. Här är tre roliga och effektiva pass du...

Läs mer
Testa Szalkais favoritpass på löpbandet

Risigt väder? Testa det här effektiva löpbandspasset – ett av Anders Szalkais favoritpass!

Läs mer
Därför ska du springa distanspass – också!

Kan man ersätta träningsmängd med intensitet? Nja ...

Läs mer