Optimera återhämtningen med en infraröd bastu

Optimera återhämtningen med en infraröd bastu


Genom att påskynda återhämtningen efter träning och tävling kan du både maximera din prestationsförmåga och hålla dig skadefri. Med en infraröd bastu från Nordic Relax är det dessutom enklare och behagligare än någonsin.

[ANNONS FRÅN NORDIC RELAX] Infraröd strålning har länge använts inom såväl idrottsrehabilitering som i sjukvården. Numera använder sig även många högpresterande idrottare av den här teknologin i form av infraröd bastu, som ett komplement till träningen och för att förbättra återhämtningsprocessen. 

Femton minuter i IR-bastuns värme är till exempel ett effektivt och skonsamt sätt att värma upp inför ett träningspass – och ett skönt sätt att varva ned efteråt. Men det är inte det enda en infraröd bastu kan göra för dig som löpare. Studier har visat att bastubadande både kan göra dig uthålligare och påskynda återhämtningen.

En studie, publicerad i den vetenskapliga tidskriften Journal of Science and Medicine in Sport, visade att de deltagande löparnas prestationsförmåga ökade efter bara tre veckor med regelbundet bastubadande efter träning.  En annan studie på styrkeidrottare, publicerad i Journal of Athletic Enhancement, visade att den neuromuskulära återhämtningen förbättrades om idrottarna använde IR-värme efter hård träning. Forskarnas slutsats? Förbättrad återhämtning är en viktig nyckel för den som vill kunna träna hårdare och nå resultat snabbare.  

I en IR-bastu behöver luften inte värmas upp som i en traditionell bastu, temperaturen ligger därför vanligtvis runt behagliga 30–60 grader.

Förutom de här prestationshöjande effekterna finns det förstås andra vinster med att bada bastu. Värmen från IR-strålarna gör lika gott för den som lider av nack- och ryggsmärta som den gör för trötta och onda muskler efter ett hårt träningspass. Värmen gör också att blodcirkulationen ökar och att kroppens kärntemperatur höjs, vilket stärker kroppens immunförsvar. Värme gör också att våra kroppar blir mjukare och rörligare, vilket minskar risken för både stela leder och skador. 

SÅ FUNKAR EN INFRARÖD BASTU Infraröd strålning består av osynliga – och ofarliga – ljusstrålar som vi normalt får från solen. Strålarna tränger ned i hud och kroppsvävnad, ökar kroppstemperaturen och stimulerar både hjärta, lymf- och immunsystem. På så sätt värmer IR-bastun upp kroppen direkt, utan att omgivande luft behöver värmas upp. Värmen är behaglig, vanligtvis ligger den mellan 30–60 grader (jämfört med 70–100 grader i en traditionell bastu). Här kan du läsa mer och beställa IR-bastun från Nordic Relax: nordicrelax.se 

Men framför allt är det avkopplande att sitta i IR-bastun. Många upplever att man både får mer energi och blir mer avslappnad. Regelbunden användning av infraröd bastu har också visat sig kunna bidra till minskade stressnivåer, då både muskler och hjärna slappnar av i värmen. Även kortisolet, kroppens stresshormon, minskar. Den integrerade ljusterapifunktionen bidrar också till det ökade välmåendet. Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Fler intressanta artiklar