PUMA bjöd in till fartfyllda intervaller på Stadion

PUMA bjöd in till fartfyllda intervaller på Stadion


I samarbete med PUMA och Löplabbet bjöd Runner’s World in till ett intervallpass på anrika Stockholms Stadion. Det blev ett inspirerande pass – som du också kan testa att genomföra hemma. Dessutom fick löparna chansen att testa succéskon PUMA Deviate Nitro – vilket var mycket uppskattat!

PUMA har alltid varit ett starkt och attraktivt varumärke inom löpning, men de senaste åren har man inte riktigt haft löparskor som attraherat elit- och motionslöpare. Med Nitro – en ny och spännande serie löparskor – gör man nu en nysatsning som redan lovordas av löparna. (Mer om några av de nya modellerna hittar du längre ner i denna artikeln)

För att erbjuda testlöpning av de nya skorna och inspirera till träning bjöds löpare in till ett inspirerande pass på Stockholms Stadion.

Efter ett kort intro stack drygt ett hundratal löpare ut på en uppvärmningsrunda i anpassade fartgrupper. Därefter blev det lite rörlighet innan Runner’s Worlds chefredaktör Anders Szalkai höll i en kort uppvärmning med inslag av löpskolning och spänstträning, som förberedelse in för den fartfyllda löpning som väntade.

Sedan var det dags för fartdelen av passet, där många löpare också fick möjlighet att testa de nästan självlysande PUMA Deviate Nitro-skorna.
Det blev 7,5 minuters tröskellöpning, där farten var satt till löparens bekvämt snabba fart. De som visste sin ”snabbaste milfart” kunde utgå från den farten, men springa runt 10–15 sekunder långsammare per kilometer.

Efter den inledande tröskellöpningen blev det en stående/gående joggvila på 2–3 minuter. De olika fartgrupperna radade sedan upp sig på upploppsrakan, redo för nästa del av passet: en intervallstege med korta intervaller. Upplägget var intervallöpning i 60-45-30-15 sekunder, där vilan var lika lång som efterföljande intervall. Så efter 60-sekunderslöpningen var det 45 sekunders stående vila, efter 45-sekundersintervallen var det 30 sekunders stående vila och sedan slutligen bara 15 sekunders vila mellan 30- och 15-sekundersintervallen. Innan varje ny seriestart om 60-45-30-15 sekunder löpning var det 1 minuts stående vila.

Målet för kvällen var att springa 5 serier , men löparna anpassade givetvis antalet till sin träningsbakgrund. När det gällde farten gick det däremot riktigt snabbt för alla. Målet var att höja farten ett litet snäpp ju kortare intervalltiden var. Utgångsfarten på 1-minutersintervallen såg ungefär ut så här (minuter per kilometer) för de olika grupperna:

Milfartsgrupp 40 min: 3.20 min/km-fart
Milfartsgrupp 45 min: 3.40 min/km-fart
Milfartsgrupp 50 min: 4:05 min/km-fart
Milfartsgrupp 55 min: 4:25 min/km-fart
Milfartsgrupp 60 min: 4:40min/km-fart
Milfartsgrupp 65/70 min: 5:00–6:00 min/km-fart

Det blev ett, av deltagarna att döma, tufft och utmanande pass – samtidigt som många tyckte att det var väldigt kul att springa fort på Stadions härliga löparbanor.

KOLLA IN LÖPLABBETS FILM FRÅN EVENTET:

Runner’s Worlds Facebooksida kan du hitta fler inspirerande bilder från kvällen.

PUMA DEVIATE NITRO

Succéskon Deviate Nitro är en perfekt mix där den traditionella träningsskon möter den nya teknologin med spänstig mellansula och kolfiberplatta. Deviate Nitro har prisats av Runner’s World både internationellt och i Sverige. Responsen bland specialistbutikerna och deras kunder är också den överväldigande positiv.

Toppmodellen Deviate Nitro känns riktigt lyxig att springa distanslöpning i, då den driver på steget och löpningen känns lätt. Självklart behöver man fortfarande springa själv – men känslan är riktigt bra.

Den här nya skomodellen från PUMA har varit ute i butik under våren och finns hos både Löplabbet och Runners’ Store. Jörgen Lindh från Löplabbet tycker att skon kommer precis rätt. Han menar att Deviate Nitro kan vara en mycket bra introduktion till den nya kolfiberteknologin eftersom så många olika typer av löpare kan ha glädje av skon. Till skillnad från majoriteten av tävlingsvarianterna med kolfiberteknologi är nämligen Deviate Nitro inte lika extrem – och har längre hållbarhet.

– Vi har ett riktigt bra intresse och mottagande av Deviate. Responsen efter att löpare använt skon en tid har också varit väldigt positiv, berättar Jörgen Lindh på Löplabbet.

– Deviate Nitro är en bra mix mellan den traditionella träningsskon och de kolfiberskor som är mer avsedda för tävling. Även löpare som normalt kört andra märken har hittat in till skon och blivit mycket positivt överraskade.

Modellbeteckningen Nitro syftar på att materialet i mellansulan har injicerats med nitrogen (kväve) i stället för luft. Detta gör man främst för att åstadkomma ett mjukt, stötdämpande plastskum – metoden ger ett mer elastiskt material med kvick respons.

PUMA Deviate Nitro
Vikt: 275 gram (herr) och 218 gram (dam)
Häldropp: 8 millimeter.
Rek. butikspris: 1 900 kronor.

.

PUMA DEVIATE ELITE

PUMA Deviate Elite har blivit mycket uppskattad av de som hunnit testa modellen. Att det går att springa snabbt i den bevisades också vid OS i Japan där USAs Molly Seidel tog ett överraskande brons på maratonsträckan i just denna modell.

Tre olika komponenter i denna tävlingssko är speciellt utformade för att göra modellen racing-anpassad. Densiteten i det kväveinjicerade Nitro-skummet har justerats så att skons låga vikt balanseras optimalt mot stötdämpning och kvick respons mot underlaget. En gaffelliknande kolfiberplatta kallad Innoplate har – med hjälp av erfarenheter från uppbyggnaden av spikskor – anpassats till löpning i hög fart.

En tunn yttersula kallad Pumagrip-LT bidrar till att hålla ned vikten samtidigt som utformningen ger bra greppegenskaper. Notabelt är också att dammodellen byggs på en egen läst utformad efter kvinnors fotanatomi: smalare häldel, lägre ankelparti och mer markant hålfot.

PUMA Deviate Elite
Vikt: Herr 190 gram. Dam 162 gram.
Häldropp: 8 mm.
Rek. butikspris: 2 100 kr

PUMAs uppskattade nya modeller hittar du hos LöplabbetLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Fem nyckelpass för dig som ska springa en halvmara

Halvmaran är tillräckligt lång för att vara en rolig utmaning. Här är fem nyckelpass för...

Läs mer

Fler intressanta artiklar