Så gör du löpningen till en naturlig del av vardagen – året runt

Så gör du löpningen till en naturlig del av vardagen – året runt


Människan är byggd för rörelse och vår alltmer stillasittande vardag måste därför kompenseras med regelbunden fysisk träning. Gång och löpning är den mest grundläggande och lättillgängliga träningsformen av alla.

Men många som springer ser tyvärr löpningen som en sommaraktivitet. När höstmörkret sänker sig över landet ställer de undan löpskorna till nästa vår, trots att vinterns lugna och avspända distanspass lägger en viktig grund för den som vill göra framsteg i löpspåret under sommarhalvåret. Höst- och vintervädret är dessutom oftast skönare att träna löpning i än heta sommardagar, även om detta såklart är individuellt. Du som drar dig för att träna i kyla kan gå från finväderslöpare till att se löpningen som en naturlig del av tillvaron året runt. Här är fem av våra bästa tips. 

1. Skaffa rätt utrustning
Det har under de senaste åren skett mycket på utrustningssidan, inte minst för att underlätta löpning under vintertid. I specialbutikerna finns lätta och varma löparkläder för alla väder. Temperaturen är sällan så låg i syd- och mellansverige att den omöjliggör löpträning. Däremot utgör hala underlag en skaderisk. Skaffa därför någon typ av löst broddsystem eller investera i ett par specialutformade dobbskor.

2. Träna på dagtid
Många tycker att det känns otryggt att träna i vintermörkret. Du både ser och syns sämre och de normala träningsrundorna fungerar därför ofta sämre än under det ljusa halvåret. Kvinnliga löpare känner sig också mer oroliga för att bli överfallna i mörkret.

Ett tips är då att träna under lunchen och istället förlänga arbetstiden på eftermiddagen, om så behövs. Känslan av att kunna träna i dagsljus under vintern och att komma hem färdigtränad direkt efter jobbet är väl värd lite logistiskt pusslande.

3. Träna i grupp
Att vid ett par tillfällen i veckan ha en fast grupp- eller kompisträning inbokad i almanackan underlättar avsevärt. Vetskapen om att andra löpare tänker ge sig ut i vinterkylan gör att eventuella funderingar på att ställa in träningen snabbt kommer på skam.

4. Släpp aldrig löpningen helt
Det är absolut okej att dra ned på antalet löppass under vintern och istället lägga in längdskidåkning, spinning, cirkelträning eller simning. Det viktiga är att behålla minst två löppass per vecka. Fart och distans är då av sekundär betydelse, men håll dig runt åtminstone 30 minuter träning åt gången.

Att regelbundet belasta kroppen med just löpningens rörelsemönster är det viktiga. Det gör att man underhåller hållfastheten i muskulatur, senor och ligament och dessutom aktivt håller igång den viktiga löptekniken, vilket faktiskt ingen annan träningsform förmår.

5. Det sitter i huvudet
Vänta inte till senhösten innan du bestämmer dig för att fortsätta din löpträning även under vintermånaderna. Det är nu i september du måste ha planen klar för hur du ska bygga vidare på den löpkapacitet, som du skaffat dig under de senaste månaderna.

Björnar går i ide under vintern. Då bygger hängivna löpare uthållighet och muskulär och mental styrka inför framtiden, samtidigt som de effektivt bekämpar stillasittandets förbannelse.


Nr 9 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Höstens roligaste löpträning
  • Testa något nytt: Bli snabb & stark 2022
  • Spring bättre – med musik
  • 11 sportbehåar i stort test
  • Ditt perfekta kostupplägg
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Testa Szalkais favoritpass på löpbandet

Risigt väder? Testa det här effektiva löpbandspasset – ett av Anders Szalkais favoritpass!

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Därför ska du springa distanspass – också!

Kan man ersätta träningsmängd med intensitet? Nja ...

Läs mer

Påskpasset – träningen du hinner med innan äggmålningen!

Testa det här kombinationspasset för en riktig genomkörare.

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Lista: 29 superbra anledningar till att springa

Så här i slutet av säsongen kan det vara tufft att hitta motivationen att ge sig ut - det är...

Läs mer
Tre lätta sätt att hitta ditt tröskeltempo

Att löpa i ett så högt tempo att du tangerar din egen mjölksyratröskel utan att passera den (och bli stum...

Läs mer
Så hittar du ditt tröskeltempo

Du behöver inga krångliga test, de här tipsen är superenkla att följa.

Läs mer