Så laddar ultra-eliten inför VM på 100 km

Så laddar ultra-eliten inför VM på 100 km


Fredagen 21 november arrangeras Ultra-VM på 100 km i Doha, Qatar. Från Sverige finns fem löpare med i startlistan: Jonas Buud, Fritjof Fagerlund, Linus Holmsäter, Sophia Sundberg och Frida Södermark. Vi tog pulsen på Frida så här en knapp vecka innan start.

Hej Frida! Hur laddar du just nu?
– Tiden går främst åt till att nätverka för att få igång mitt företag Löparäventyret, och så springer jag en del. Jag springer ofta dit jag ska. Den här veckan har det varit rätt mycket, det blir mindre nästa vecka. Jag kommer att vara på plats i Qatar på onsdag, två dagar innan loppet. Tills dess lever jag helt enkelt som jag brukar. 

Ökar du upp energiintaget inför loppet? 
– Nej det kan jag inte påstå, jag äter alltid rätt mycket. Men dagen innan har jag en angenäm uppgift, vila och att äta massor. Jag gillar den sistnämnda uppgiften.

Du har tidigare sagt att din favoritdistans på tävling är maraton. Men vilka är dina största styrkor och utmaningar på 100 km?
– Största utmaningen är att få i sig rätt och tillräckligt med energi. Min styrka är att jag kan gå ut i ett lämpligt tempo och hålla det väldigt länge. Sedan är mitt pannben stenhårt.

Vad har du för målsättning för loppet?
– Det är första gången jag ställer upp i ett lopp på 100 km och är helt förberedd. Jag siktar på att slå mitt personbästa på 8:08:45 och målet är 7:45. Det vore roligt och om allt går som det ska fixar jag det.

Hur ser konkurrensen ut?
– Den är hård. Flera av de tjejerna som, liksom jag, placerade sig bland de 10 bästa i Comrades är med. Men jag tänker mest på att det ska bli roligt att träffa dem igen. I synnerhet vinnaren Ellie Greenwood som jag delade rum med.

Du har Rune Larsson som tränare, hur ser ert samarbete ut?
– Han är mer som en rådgivare och bollplank. Han, precis som jag, vet att jag inte kan följa något strikt träningsschema. Jag är mer en livsstilslöpare. Det sociala och mina äventyr går oftast först. Men jag vet ungefär vad jag borde göra under en vecka och sedan placerar jag in de passen där det finns tid, eller så springer jag dit jag ändå ska. Vi har samarbetat i ungefär 1 år och den största förändringen sedan dess är att jag springer mindre intervaller. Dock spinger jag en del intervaller. 

Hur ser en typisk ut när du inte är precis i uppladdningen inför lopp? 
– Det varierar mycket, men jag tränar 15-23 mil i veckan beroende på vad jag har framför mig. Det mesta är vanlig distansträning i ett för dagen behagligt tempo. Under vissa av passen lägger jag in fartökningar. Intervallträning av olika art 1-2 gånger i veckan. Jag tränar nästan varje dag på morgonen innan frukost och sen på eftermiddagen. När jag springer långa pass, längre än 30 km, tränar jag bara ett pass den dagen.

Vad har du för planer efter VM?
– Jag vill springa på fina ställen i nya länder. Antingen för att träna eller så letar jag upp några roliga lopp. Nästa år planerar jag att springa Stockholm Marathon, SM 100 km i Stockholm och så Spartathlon. Spartathlon, som går mellan Aten och Sparta, mäter dryga 24 mil och är en klassisk ultratävling.

Läs mer om Frida på Löparäventyret.se

Här hittar du IAU:s lista över alla VM-deltagare 


Nr 9 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Höstens roligaste löpträning
  • Testa något nytt: Bli snabb & stark 2022
  • Spring bättre – med musik
  • 11 sportbehåar i stort test
  • Ditt perfekta kostupplägg
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Testa Szalkais favoritpass på löpbandet

Risigt väder? Testa det här effektiva löpbandspasset – ett av Anders Szalkais favoritpass!

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Därför ska du springa distanspass – också!

Kan man ersätta träningsmängd med intensitet? Nja ...

Läs mer

Påskpasset – träningen du hinner med innan äggmålningen!

Testa det här kombinationspasset för en riktig genomkörare.

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Lista: 29 superbra anledningar till att springa

Så här i slutet av säsongen kan det vara tufft att hitta motivationen att ge sig ut - det är...

Läs mer
Tre lätta sätt att hitta ditt tröskeltempo

Att löpa i ett så högt tempo att du tangerar din egen mjölksyratröskel utan att passera den (och bli stum...

Läs mer
Så hittar du ditt tröskeltempo

Du behöver inga krångliga test, de här tipsen är superenkla att följa.

Läs mer