Svenska Trail-leder

Svenska Trail-leder


1. Sörmlandsleden www.sormlandsleden.se
Sörmlandsleden slingrar sig 1 000 kilometer genom Sörmlands omväxlande natur. De flesta av ledens etapper är lätt åtkomliga med bil, buss eller tåg och etappgränserna utgör lämpliga utgångspunkter. 

Sörmlandsleden bjuder på en varierad och spännande natur, och leden är lättsprungen och bjuder inte på så stora höjdskillnader. Möjlighet att övernatta finns i de många naturskönt placerade skärmskydden. Etappskyltar finns uppsatta vid etappgränserna och ger dig fakta i form av kartor och beskrivningar av etapperna närmast före och efter skylten.

2. Kungsleden www.svenskaturistforeningen.se/kungsleden
Kungsleden är en av våra mest omtalade och kända leder i Sverige. Den började planeras redan på 1890-talet för att göra Lapplands fjällvärld mer lättillgänglig för turister. Leden sträcker sig 425 kilometer från Abisko till Hemavan, med goda kommunikationmöjligheter till och från leden.

3. Glaskogens naturreservat www.glaskogen.se
Glaskogen är Värmlands största naturreservat, med över 300 kilometer vandringsleder att välja på. För att övernatta i vindskydden och stugorna krävs Glaskogskortet, som finns att köpa på Arvika Turistbyrå och i Lenungshammar. En bra start är i Lenungshammar där vandringsleder utgår åt alla fyra väderstrecken. 

4. Siljansleden www.rattvik.se/siljansleden
Totalt finns 340 kilometer markerad och upptrampad led runt Siljan och Orsasjön, där du kan uppleva de levande fäbodarna och den härliga naturen i Dalarna. Leden går genom ett relativt kuperat landskap med höjdskillnader på över 400 meter.

Bor gör du enklast i fäbodarna som är markerade på ledkartan. Den kan du köpa på turistbyråerna i Mora, Rättvik eller Leksand. 

5. Skåneleden www.skaneleden.se
Den drygt 1 000 kilometer långa Skåneleden är indelad i fem delar, som sitter ihop i ett gemensamt ledsystem. Leden finns beskriven i sex kartor, som är i skalan 1:50 000. Kartorna säljs på Skånes turistbyråer och hos välsorterade bokhandlare. På ledens officiella site hittar du nödvändig information om ledstatus, vattenkällor och vindskydd, samt även GPX-filer för din GPS-klocka. 

6. Höga Kustenleden www.hogakustenleden.se
Från Hornöberget, norr om Höga Kustenbron, till Örnsköldsvik går Höga Kustenleden. Den är 130 kilometer lång, och går genom fantastiska skogar. Den löpvänliga leden är indelad i 13 etapper med olika längd och svårighetsgrad, och slingrar sig fram på stigar, småvägar och genom mindre samhällen. Leden följer hela tiden kustlinjen, och är bitvis mycket kuperad. 

Leden passerar Skuleskogens Nationalpark där du hittar det mäktiga Skuleberget och även den imponerande Slåttdalsskrevan. Övernattning sker i olåsta övernattningsstugor som finns utefter leden. 

Att springa på leder i Sverige
De flesta leder söder om Östersund har sin bästa säsong från maj till och med september. Kungsledens högsäsong börjar i juni och slutar i september. Stugor, vindskydd eller vandrarhem finns i allmänhet att tillgå på alla stora leder mot en liten avgift. Ved finns oftast i, eller i anslutning till, stugorna eller vindskyddet men kan ibland saknas när leden har som flest besökare. 

Oftast finns det källor längs vägen där man kan fylla på vatten, annars görs det bäst i samhällen man passerar. Sök så mycket information du kan på nätet innan du ger dig iväg och köp rätt kartmaterial från lokala turistbyrån eller karta från Lantmäteriet. 

TIPS: Svenska stigar på nätet
www.stigoteket.se finner du 426 stigar i Sverige samt 41 leder för dig som vill ta dig ut i naturen och springa. 

Det här var våra favoriter – vilka är dina?


Antal kommentarer: 4

SAJ

Jag säger: kuststigen i norra bohuslän! Inte färdigutbyggd men det som finns är fantastiskt


karin

Blev rätt besviken på detta. Har ni ens varit på lederna? Detta ger ju minimalt med information! Bästa övernattningen på Siljansleden är fäbodarna. Ok, exakt hur långa dagsetapper tycker ni är rimliga? Ge gärna förslag på hur man kan lägga upp en bra tur där dagsavstånden inte blir otroligt långa (jag är ändå ultralöpare) där man kan bo på fäbodar (som faktiskt erbjuder boende, för jag antar att ni tycker att inbrott är olämpligt).


Fredrik

Västra Sveriges vackraste natur och leder finner man i Sandsjöbacka.
Bohusleden & Hallandsleden är också väldigt fina.


Jonas Lund

Hej Karin.
Artikeln är tänkt som en översikt av olika löpvänliga leder för att ge inspiration.
Länkarna leder ju dessutom vidare till mer information om etapper, boende etc. för respektive förslag. Att inkludera allt det i huvudartikeln skulle tyvärr bli lite för omfattande och stor risk för att informationen inte är uppdaterad.
Hoppas du hittar vad du söker på http://www.rattvik.se/siljansleden
Jonas Lund, WebbredaktörLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Så tränar du för att bli snabbare på 5 kilometer under 2022

Här är fyra upplägg som hjälper dig på vägen mot nya personbästan.

Läs mer

Så får du bättre spänst i löpsteget

De här löpstyrkeövningarna förbättrar ditt löpsteg på ett effektivt och roligt sätt.

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Så här får du en magiskt bra säsong 2022

Med de här finjusteringarna i dina träningsrutiner är chansen stor att du tar din löpning...

Läs mer
Kom igång med träningen i jul!

Utnyttja julhelgerna till att komma igång med löpträningen – eller underhålla formen. Här är tre roliga och effektiva pass du...

Läs mer
Testa Szalkais favoritpass på löpbandet

Risigt väder? Testa det här effektiva löpbandspasset – ett av Anders Szalkais favoritpass!

Läs mer
Därför ska du springa distanspass – också!

Kan man ersätta träningsmängd med intensitet? Nja ...

Läs mer