Veckans Triathlet: David Näsvik
Liselott Silwer skapade Facebookgruppen Triathlontjejer 2012 i syfte att inspirera och peppa tjejer att testa på både att träna triathlon, men även att prova ställa upp i en triathlontävling. Helt enkelt att få fler tjejer att upptäcka sporten. Nu har gruppen över 1000 medlemmar och tjejer från hela landet motiverar och inspirerar varandra med tränings- och tävlingstips.

Veckans Triathlet: David Näsvik


Namn: David Näsvik
Ålder: 32
Längd: 195 cm
Vikt: 80 kg
Klubb: SPIF Triathlon
Blogg / hemsida: www.followmyback.com

Berätta lite om din idrottsbakgrund:
När många duktiga triathleter arbetade på sin vo2max (kroppens maximala syreupptagningsförmånga) som liten, så valde ju jag i min ungdom att satsa på skytte. I högstadiet började jag med basket som sedan tog mig vidare till amerikansk fotboll. Jag var väl aldrig någon vidare basketspelare trots att jag var 193 cm lång redan som tolvåring, men har några MVP’s som både defensive tackle och tight end i amerikansk fotboll.

Hur kommer det sig att du började med triathlon?
Jag var fet och otränad, samtidigt så hade vårt företag ett Triathlon. Där fick jag låna Henrik Melins gamla cykel, efter att ha cyklat om honom på cyklingen så tyckte han att jag skulle börja med Triathlon och presenterade mig för hans klubb SPIF Triathlon.

Vilken distans satsar du på?
Jag valde IM från dag ett och sedan har jag tränat för att bli så bra som möjligt på den distansen.

Hur ser en träningsvecka ut för dig?
Har turen att bo nära Eriksdalsbadet så det blir i princip alltid simning på vardagsmornarna innan jobbet. Sedan löpning eller cykling på kvällen. På torsdagar kör jag alltid alla tre grenar med ett långpass cykel. Cykelpasset är där varannan vecka väldig tufft. Fredagar är vilodagar, simpasset denna dag är därför oftast väldigt lugnt. Lördagar är det långlöpning och söndagar långpass cykel, där jag under säsong lägger på 20-30min löpning.

Hur lägger du upp träningen över året?
Det enda som verkligen skiljer mot ett traditionellt upplägg, med den typiska periodiseringen är att jag kör väldigt mycket vo2max på hösten, ifall jag skall peaka på sommaren. Att jag kör mycket vo2max på hösten beror på att det ger väldigt mycket då när man är relativt utvilad, något man exempelvis inte alltid är tyvärr under de tyngsta BASE och BUILD veckorna på våren.

Vilka är dina svagheter?
Att jag är riktigt dålig på att simma, tyvärr krävs det att man är bättre än en 56min simmare på en internationell Ironman tävling. Misstänker att många kommer säga att jag bara är en stark cyklist som inte kan springa, det stämmer om man kollar i reslultatlistorna, för dessvärre har jag inte lyckats få ut på tävling de stora framsteg jag gjort med min löpning i år.

Vilka är dina styrkor?
Jag är mentalt stark och sjukt envis, sedan så gillar jag att trampa hårt på cykeln.

Hur ser din träningsfördelning ut mellan de olika grenarna?
Beror ju på säsong, under hösten så är det mest simning och löpning (sim=35, löp=45, cyk=30) medan jag på våren har mest cykel (sim=20, löp=30, cyk=50), tänk på att jag cyklar VÄLDIGT mycket under våren så det är fortfarande väldigt mycket av de andra också. Sedan på sommaren så jämnar jag ut lite mellan löpning och cykling.

Vad är ditt stora mål nästa år?
Oj det är så svårt att lägga kalendern när man inte vet vad som händer med Kalmar. Vill jättegärna köra Kalmar, var något som saknades när man inte körde den i år. Det är ju en tävling jag vill köra. Andra heta kandidater är Ironman Austria, Florida och Challenge Copenhagen.

Vad är dina tre bästa tips till nya triathleter?
1: Planera, planera, planera. Se till att du har med dina nära på projektet och sedan planerar du runt om det och för det. Ett exempel på god planering är att om man vet att man har tre stora tävlingar inför 2012, så köper man sex nya tävlingsdäck redan två månader innan den första.

2: Gå med i en klubb, din snålaste investering är att inte göra det! I en klubb så får du oftast lite hjälp med coachning och tips som leder dig åt rätt håll, som räcker gott och väl tills den dagen då du väljer att skaffa en egen coach (som är att rekommendera om man väljer att satsa seriösare).

3: Om man vill ha en unik tävlingsupplevelse kör Challenge Roth, 180.000 i publiken säger väl allt. Starkt startfält både på och vid sidan av banan. I en liten skogsdunge stod t.ex. Norman Stadler ensam och hejjade på, när jag körde i år. 

Bästa stället att träna på?
Nice! Nice! Nice! Mallis är också bra om man bara är där en vecka, men Nice är bäst!

Hur många punkor innan du bryter?
På en IM så bryter jag efter två. Tränar på tub så jag är jävligt snabb på att byta punka. Däremot att få med sig två tubdäck är svårt, framför allt eftersom man vill vara så aerodynamisk som möjligt. Många proffs väljer att köra med bara Vittoria Pit-Stop, jag är lite för feg för det vill åtminstone ha med mig ett tubdäck.

Värsta och bästa sim:
Bästa simningen var nog på sandrevorna på Zanzibar, oslagbart! Sämsta simning var helt klart Sundsvalls gamla simhall, den kunde lätt ha trettio graders värme under vintertid i basängen och alla banor uppdelat på två vardera där det var rundsim, således ingen snabbsimmarbana. 

Har du hajskräck i insjöarna i Sverige?
Nej jag har inte hajskräck, var dock inte så kaxig i Florida när ett stim på ungefär 15 jätte firrar kom rätt mot mig (ingen aning vad det var för typ men alla var en bra bit över en meter iaf). Däremot så har jag rejäl skräck för sur-stockar. En sur-stock är gammalt sjunktimmer som förr fraktades på våra älvar. De är grymt farliga en dag så kommer de attackera och äta upp mig!

Hur många timmar tränar du en vanlig vecka i april?
Oj, ja april är ju den största BAS-månaden för mig, dels är det ljust ute och sedan så börjar vädret bli bra i Sverige så jag gör nog ingen vecka under 25h. Jag tror på idén att träna mycket.

Våtdräkt (om du har någon):
2XU som jag är extremt nöjd med, har
haft svårt att hitta våtdräkter som fungerar när man är så pass lång
och bara väger 80 kg. Tror det är min åttonde dräkt jag äger.

Cykel (huvudsaklig tävlingscykel):
En
välanvänd Cervelo P3 som jag är mycket nöjd med. Om någon cykelsponsor
där ute som tycker att jag skall ha en ny så är det bara att höra av sig
😉

Löparskor (förstaval tävlingsskor):
Nike LunarLite
Racer (deras lättaste modell, tror modellen heter något annat i Sverige,
då jag har 49:or så beställer jag från USA). De har jag tävlat i sedan
2008 i allt från 5km till IM, har fungerat bra. På sistone har jag
börjat använda ett par Saucony Kinavara som jag älskar, men vågade inte
köra med dem på IM Florida.

Idrottsliga meriter (tider, medaljer m.m.):
Juniornorrlandsmästare
i 50 m salongsgevär, kanske inte var det allra mest relevanta i
sammanhanget, men jag har två individuella SM-guld och ett otal brons
från min karriär som triathlet. Har även två age group vinster från IM
Wisconsin och ETU-EM 2005.

Målsättning:
Ha kul och
samtidigt spöa så många som möjligt på de tävlingar jag ställer upp!
Skulle vara kul att göra en bra tid på en IM och placera sig bra. Om det
är en Challenge tävling eller IM-branded spelar ingen roll.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Veckans triathlet: Jonathan Flod

Jonathan Flods syster övertalade honom att springa halva Lidingöloppet. På den vägen är det. Efter...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Veckans triathlet: Johnny Toldnes

Från motorsport till soffpotatis till triathlon. Efter att ha lessnat på soffliggandet bestämde Johnny Toldnes...

Läs mer

Veckans triathlet: Désirée Falk Olsson

Från hästtjej till att lyckats kvalificera in till Ironman-tävlingen på Hawaii. Désirée Falk Olsson har...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Veckans triathlet: Helena Nimbratt

Hennes styrkor är envisheten, pannbenet och motivationen. Att ge upp är inte hennes melodi. Dessa...

Läs mer
Veckans triathlet: Henrik Jansson

Henrik Janssons intresse för triathlon gav honom mersmak efter att han började för några år sedan. Idag är han en...

Läs mer
Veckans triathlet: Rebecca Karlsson

Att vara tjurskallig och envis är två egenskaper som hjälpt Rebecca Karlsson att nå de mål med triathlon hon hittills...

Läs mer
Veckans triathlet: Johan Granath

Johan Granath har, som många andra testat en hel del idrotter genom åren. Han fastnade för hockeyn och fick chansen...

Läs mer