Veckans Triathlet: Emma Graaf

Veckans Triathlet: Emma Graaf


Namn: Emma Graaf
Ålder: 27
Längd: 168,5 cm
Vikt: 63/60
Klubb: Stockholm City Triathlon (har tidigare varit med i Triathlon Syd, IK Fyris och SPIF)
Blogg / hemsida: www.emmagraaf.com, blogg här på Runner’s World Triathlon

Hur kommer det sig att du började med triathlon?
Jag ville fortsätta vara i vattnet och även om jag inte gillade att simma snabbsim lika mycket som konstsim så drog mitt ex med mig på simträning nere i Lund med Triathlon Syd och jag tyckte det var skitkul. Simmade med dem i 3 år innan jag tog steget, skaffade cykel och tävlade min första tävling (som jag vann!). Sedan var jag fast. Har alltid gillat att träna mycket så sporten passar mig utmärkt. Började träna och tävla någotsånär seriös 2009.

Vilken distans satsar du på?
Tidigare Olympisk och Sprint men skall försöka mig på de längre distanserna i sommar.

Hur ser en träningsvecka ut för dig?
3 simpass, 2 trainer/spinningpass och 3-4 löppass. Utöver det styrketränar och rider jag samt åker längdskidor.

Hur lägger du upp träningen över året?
Slappar hela hösten och tränar som en idiot resterande året.

Vilka är dina svagheter?
Cyklingen

Vilka är dina styrkor?
Simningen är väl min styrka men eftersom jag inte har ren simbakgrund finns det mycket att jobba med även där.

Hur ser din träningsfördelning ut mellan de olika grenarna?
Har föregående år satsat mycket på löpningen, i år ska jag satsa på att bli en bra cyklist.

Vad är ditt stora mål nästa år?
SM i Kalmar

Vad är dina tre bästa tips till nya triathleter?
Gå med i en klubb, skaffa ett bra gäng att träna med som sparrar och peppar dig och gör träningen till en social happening.

Var tycker det är bäst att träna:
Hemma i Norhyttan i Dalaskogen. Där finns allt. Bra sjöar att simma i, oändliga skogar att springa i och schyssta vägar att cykla på. På vintern finns det skidspår att lufsa runt i.

Hur många punkor innan du bryter?
Beror på. Är det långdistans skulle jag nog kosta på mig 2 punkor innan jag bryter. Beror även på hur viktig tävlingen är.

Värsta och bästa sim:
Värsta sim var i Halmstad på Sprint SM i somras. Jag simmade och simmade men kom ingen vart. Det visade sig att jag låg mitt i strömmen i Nissan och det gick åt mycket energi för att ta sig fram (sedan åkte sadelstolpen ned under cyklingen men det är en annan historia…).

Bästa sim var i somras när jag, min sambo och mina bästa vänner simmade i Orsasjön i solnedgången. Det är för övrigt en bild från det tillfället som finns på min hemsida.

Har du hajskräck i insjöarna i Sverige?
Panik är ordet men det är mest pga alla lik, trästockar och sjöväxter som finns på botten. Hajar finns ju inte i de svenska insjöarna.

Hur många timmar tränar du en vanlig vecka i april?
10-15 tim, Mycket mer om det är läger.

Våtdräkt (om du har någon):
Sailfish G-range

Cykel (huvudsaklig tävlingscykel):
Quintana Roo Dulce (som för övrigt betyder söt)

Löparskor (förstaval tävlingsskor):
Saucony Kinvara

Idrottsliga meriter (tider, medaljer m.m.):
4:a  Svenska Cupen 2011, 4:a Kalmar sprint 2011, 5:a Tjörn halv IM 2011, 1:a Notgårdsloppet 2011. Är med i SCTs Elitgrupp. Ett antal SM medaljer i konstsim.

Målsättning:
Att bli bäst!
[form code=54]


Nr 3 ute i butik nu!

Ur innehållet:

 • Test! Vårens bästa löparskor. 23 nya modeller – hitta rätt sko för dig
 • Löpträningen som gav Guld  i skridsko-VM. Möt Nils Van Der Poel
 • Världens bästa träningspass
 • Kriget mot skavsåren – och hur vi kan vinna det
 • Därför skyddar löpning mot depression
 • 3 sätt att bli snabbare
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Veckans triathlet: Jonathan Flod

Veckans triathlet: Jonathan Flod


Namn: Jonathan Flod
Ålder: 29 år
Längd: 189 cm
Vikt: 70 kg
Klubb: Triathlon Väst
Hemsida/ blogg: TriToSmile.blogspot.se

Berätta lite om din idrottsbakgrund:
– Oj, ja den är ganska kort egentligen. När jag var liten fastnade jag aldrig för någon lagidrott som många andra i kompisgänget. Provade fotboll några månader men blev inte mycket mer än så. Det jag höll på med längst var nog pingis som jag spelade utan någon egentlig tränare under 3-4 år, och sen lite badminton i något mer år. Tyckte ändå det var lite kul att springa så under mina år på gymnasiet försökte jag springa någon mil i veckan trots allt. Sen blev det lite mer fysisk aktivitet under lumpen och med det lyckades jag springa Göteborgsvarvet på 1:36 precis innan jag muckade.

Hur kommer det sig att du började med triathlon?
– Det hela började egentligen 2012 när min syster frågade om jag ville springa halva Lidingöloppet med henne och hennes sambo den hösten. Jag tänkte då att jag lika gärna kunde springa hela och göra en klassiker, men tyvärr var loppet slutsålt. Och med facit i hand var det väldigt tur, jag var totalt slutkörd efter de 15 kilometrarna. Därefter började jag min första klassiker 2013 med Vasaloppet, och med endast 3 mil skidor i benen – någonsin – lyckades jag slita mig runt på nästan 10 timmar. 2013 var dessutom mitt sista år på Chalmers så träningen blev rejält lidande men i gengäld kanske det räddade mig från att gå för hårt och skada mig. 2014 provade jag triathlon i form av Tjörn Triathlon och sedan dess har jag vart fast. 2015 körde jag Kalmar Ironman och i år är jag anmäld till Challenge Poznan (även det full distans) och Tjörn.

Vilken distans satsar du på?
– Jag satsar huvudsakligen på Ironmandistansen, men försöker köra så mycket tävlingar jag hinner.

Hur ser en träningsvecka ut för dig?
– Jag försöker göra träningen till naturliga delar av vardagen och ett av de lättaste sätten att göra det är ganska mycket transportlöpning. En vanlig vecka kan se ut som följande:
Mån: Löpning till och från jobbet + Simning
Tis: Styrketräning + Cykling
Ons: Löpning till och från jobbet + Simning
Tors: Löpning till och från jobbet + Cykling
Fre: Vila
Lör: Simning + Löpning
Sön: Cykling

Hur lägger du upp träningen över året?
– Jag har försökt coacha mig själv och lära mig så gott det går, vilket har lett till att jag provat olika former av periodisering under de två seriösa år jag tränat. Jag siktar på säsongsvila runt oktober och sedan dra igång grundträningen i november och därefter skifta från icke-tävlingslikt mot tävlingslikt. De senaste åren har jag dessutom åkt Vasaloppet vilket har gjort att jag naturligt fått in lite alternativträning i form av längdskidor, vilket jag kommer försöka fortsätta med.

Vilka är dina svagheter?
– Min simning har varit en svaghet från start, nu börjar det dock ordna upp sig. Bortsett från det är det att jag lätt blir slav under siffrorna.

Vilka är dina styrkor?
– Min löpning, min vilja samt min förmåga att skapa rutiner.

Hur ser din träningsfördelning ut mellan de olika grenarna?
– Under höst/ vinter tränar jag jämnt fördelat över alla grenarna. Under vår och sommar tar cyklingen ca 50 % av tiden medan löpning och simning får resterande tid.

Vad är ditt stora mål i år?
– Challenge Poznan, 24:e juli i Polen.

Vad är dina tre bästa tips till nya triathleter?

 1. Om du inte redan kan simma, gå en crawlkurs direkt istället för att försöka lära dig det mesta på Youtube…
 2. Inse att livet är mer än bara träning och triathlon, försök göra träningen till en del av din vardag.
 3. Hitta andra likasinnade, förslagsvis i en triathlonklubb.

Var tycker du det är bäst att träna?
– Eftersom jag aldrig varit på Mallorca så får jag nog säga västkusten en varm sommardag. Gärna på tempocykel på bilfria vägar eller på en grusväg i skogen.

Hur många punkor innan du bryter?
– Har aldrig blivit mentalt prövad med en punka på tävling, men jag tävlar bara med en extra slang så risken är väl att jag bryter efter två. Men jag hade nog försökt lösa ny slang på något sätt innan jag tog det beslutet.

Värsta och bästa simning:
– Värsta simningen är Kalmar Ironman 2015, inte för att vågorna var så enormt höga utan för att de var såpass små att du delvis förflyttades uppåt och neråt, men även att de bröts mot simmarna och skapade kaos.
Bästa simningen hittills är nog senaste klubbmästerskapet med Triathlon Väst, då kände jag total kontroll och gjorde en bra tid med mina mått mätt.

Hur många timmar tränar du en vanlig vecka i april?
– Ca 15 timmar.

Våtdräkt:
– Zone3 Aspire.

Cykel (huvudsaklig tävlingscykel):
– Canyon Speedmax Al 8.0

Löparskor (förstaval tävlingsskor):
– Asics Gel DS Racer.

Idrottsliga meriter (tider, medaljer m.m.):

 • Löpning – 5km – 16:33 (2016)
 • Löpning – 10km – 33:44 (2016)
 • Löpning – 21,1km – 1:17:15 (2016)
 • Löpning – 42,2km – 2:51:57 (2016)
 • Simning – 400m – 6:17 (2016)
 • Cykling – 40km – 1:02:10 (2016)
 • Halv IM – 5:17:24 (2014)
 • Hel IM – 11:44:36 (2015)

Målsättning:
– Min målsättning är som så många andras; att ta mig till Ironman Hawaii. Utöver det hoppas jag i framtiden får möjlighet att köra fler extrema lopp där upplevelsen tar ett större fokus. Jag skulle vilja testa Norseman, Ultraman, UTMB etc. Sen har jag en liten outtalad dröm om att någon gång klara SM-kval på 10/ 21,1 / 42,2 km i löpning.

Men i slutändan gör jag det för att det är fantastiskt roligt med triathlon, annars hade jag antagligen inte anmält mig till Challenge Poznan efter förra årets totala väggning på Kalmar. Och jag är fantastiskt tacksam för alla i min närhet som stödjer mig genom alla timmarna av slit, däribland min kära sambo, mina vänner, min familj och inte minst min arbetsgivare!

 


Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!


Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc trådlösa TRUE GO-hörlurar för bara 546 kronor! Välj mellan färgerna vit, svart eller rosa.

Vårt erbjudande
• 6 nummer av Runner’s World (ordinarie butikspris: 594 kronor).
• Defunc trådlösa TRUE GO-hörlurar (ordinarie pris 499 kronor).
• Sammanlagt värde: 1093 kronor.

 • Din rabatt: 50 %, ditt pris: 546 kronor!

Här gör du din beställning!

 

Med Runner’s World får du:
✔️ Världens ledande löpartidning
✔️ Träningstips av experter och elitlöpare.
✔️ Extra mycket sko- och pryltester
✔️  Läsningen för alla som springer, från nybörjare till proffs,
✔️ Tips och råd om träning, teknik och nya prylar
✔️ Allt om de stora loppen
✔️ Inspirerande resereportage
✔️ Runner’s World digitala tidningsarkiv
✔️ Runner’s Worlds app

*Går ej att kombinera med andra erbjudanden.

 

Här gör du din beställning!

 

Defunc TRUE GO-modellen är för den som vill ha en kraftfull ljud- och kommunikationsupplevelse- TRUE GO passar för långvarig lyssning utan att bli obekväma genom vår världsunika, egenutvecklade MultiTip™-design som ger en bättre ljudupplevelse samt håller dina lurar på plats för ökad komfort.

Funktioner:

 • 22 timmars speltid
 • Superb säker passform
 • Kraftfullt ljud
 • Långvarig komfort
 • Touch control
 • Bluetooth 5.0
 • USB-C
 • 10 m trådlös räckvidd
 • Laddningsbox ingår naturligtvis

Här gör du din beställning!

Veckans triathlet: Johnny Toldnes

Veckans triathlet: Johnny Toldnes


Ålder: 31
Längd: 186
Vikt: 76
Klubb: Umara Sports Club
Hemsida/ blogg: toldnes.se

Berätta lite om din idrottsbakgrund:
– Jag är MTB cyklist i grunden och höll på med det när jag var 10-15 år. Sedan kom intresset för motoriserad sport och började jag tävla i roadracing 17-19 års ålder i 125 och 250cc klassen i SM, nordiska och norska mästerskapen. Sedan var jag en riktig soffpotatis i några år innan triathlonintresset började.

Hur kommer det sig att du började med triathlon?
– Började med en Svensk Klassiker 2011 och gjorde även samma sak 2012 tills jag ville ha en ny utmaning som blev Ironman Kalmar 2013 och sedan var jag fast.

Vilken distans satsar du på?
– Ironman och halv Ironman.

Hur ser en träningsvecka ut för dig?
– Beroende på period på året men jag kör ungefär 3-5 simpass, 3 tuffare nyckelpass som är blandat cykel/ löpning vecka för vecka. Utöver dessa pass blir det lugnare cirkulationsträning och oftast ett styrketräningspass per vecka

Hur lägger du upp träningen över året?
– Just nu är det min coach Fredrik Bäckson som lägger upp min träning över hela året, som förövrigt fått mig att prestera bättre än någonsin.

Vilka är dina svagheter?
– Simningen är min svaghet.

Vilka är dina styrkor?
– Är stark på cykeln och och har en bra vilja.

Hur ser din träningsfördelning ut mellan de olika grenarna?
– Rent tidsmässigt om man räknar timmar så blir det ca 70 % cykel, 20 % löpning och 10 % simning. Men i antal pass så är det ganska jämnt fördelat.

Vad är ditt stora mål i år?
– Ironman Kalmar och Jönköping 70.30

Vad är dina bästa tips till nya triathleter?
– Satsa på att skaffa en coach först istället för att köpa de dyraste prylarna. Jag skaffade en coach först efter att jag har hållit på i cirka 3 år och det är nu som jag verkligen har börjat utvecklas.
Ha kul, och ta det inte för seriöst.

Vad tycker du det är bäst att träna?
– Tävlingar är den bästa träningsformen, försöker få in några 10 km löplopp på våren som bra fartpass samt kortare triathlontävlingar. Jag får ut så mycket mer av att ett pass om jag har en nummerlapp på sig. Annars ligger cykeln mig varmast om hjärtat.

Hur många punkor innan du bryter?
– Aldrig fått punka på tävling ”knack, knack ta i trä” så vet faktiskt inte. Men försöker att aldrig bryta om inte jag mår på riktigt dåligt. 

Värsta och bästa simning:
– Uppsala triathlon och Fyrisån är ingen favorit av flera anledningar då det är trångt, strömt och känns lite ofräscht. Bästa simningen är Vansbro triathlon då man får en sjuk bra känsla medströms första 1000 metrarna.

Hur många timmar tränar du en vanlig vecka i april?
– Ca 8-13 timmar.

Våtdräkt:
– 2xu V3 som sprack i helgens Uppsala triathlon så någon får gärna sponsra med en ny 🙂

Cykel (huvudsaklig tävlingscykel): 
– Planet X Exocet 2 Limited Edition.

Löparskor (förstaval tävlingsskor):
– Saucony Kinvara.

Idrottsliga meriter (tider, medaljer m.m.):
– Fråga igen i höst då hoppas jag kunna skryta lite 🙂

Målsättning:
– I år är det sub 10 i Kalmar, och prestera riktigt bra Jönköping. De mer långsiktiga vågar jag nog inte yttra mig om än.

 


Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Veckans triathlet: Désirée Falk Olsson

Veckans triathlet: Désirée Falk Olsson


Namn: Désirée Falk Olsson
Ålder: 41
Längd: 168
Vikt: 65
Klubb: Terrible Tuesdays Triathlon
Hemsida/ blogg: www.goodforce.se

Berätta lite om din idrottsbakgrund:
– Hästtjej från barnsben och satsade på detta fram tills jag var ca 20 år. Tävlade framgångsrikt i fälttävlan och dressyr och drömmen var att ta en plats till VM. I stallet blir man stark, målmedveten och slittålig. Speciellt om man som jag växte upp på en ö i Bohuslän, inga ridhus eller annan lyx. Det var blåst och regn, kalla vintrar, men hästarna skulle tränas ändå, det var där jag byggde min mentala styrka som jag har nytta av idag på de långa Ironman-tävlingarna.  

Som ryttare är det viktigt att ha bra kondition, vilket jag tränade upp genom löpning. Vann lite skoltävlingar och annat vilket fick löpintresset att vakna.

Min satsning inom ridsporten var svår att kombinera med ingenjörsstudier i Uppsala, framförallt då mamma och pappa bodde kvar på västkusten och inte kunde hjälpa till med att köra mig landet runt och sena kvällar i stallet.

När jag trappade av på ridtävlingar så fick löpningen mer utrymme. Körde en hel del lopp från 10 km och uppåt, Klassikern och lite annat. Placerade mig ganska högt upp på Göteborgsvarvet trots att jag mest sprang för skojsskull och då insåg jag att jag kanske skulle träna lite mer fokuserat och inte leva studentlivet fullt ut.

Hur kommer det sig att du började med triathlon?
– Jag började sent med triathlon, det var när vårt första barn föddes 2007 som jag sa ” Det måste göra ondare att föda barn än att genomföra en Ironman” – för det var det jobbigaste jag kunde komma på efter att följt några kompisar som genomfört Ironman-tävlingar.
Givetvis ligger en hunger efter äventyr, utmaningar och tävlingsinstinkt till grund för ett sådant uttalande.
Så det vara bara upp till bevis – tre barn på fem år, och när vår yngsta var 13 mån körde jag Kalmar 2012 för första gången på 11.59 timmar.

Vilken distans satsar du på?
– Huvudsakligen Ironman, långdistans.

Hur ser en träningsvecka ut för dig?
– Tre barn i åldrar 4-8 gör att träningspassen måste planeras och prioriteras noga, tränar i snitt 8-10 timmar per vecka.

Måndag teknik simning, tisdagar intervall löpning, onsdag cykel, torsdag löpning, fredag vila, lördag cykel och söndag distans simning.

Så brukar det se ut, men kan ändras en del. Ett pass är minst en timme och som längst 2,5 timmar i snitt. Inför tävling blir det emellanåt två pass per dag för att få in både fart och distans. Tränar med klubben ca 2-3 ggr/vecka.

Hur lägger du upp träningen över året?
– Jag kör ett fåtal tävlingar per år – men de jag kör har jag mycket fokus på. De senaste åren har Kalmar och Ö till Ö varit de stora målen, och då har många av långpassen kunnat läggas under sommaren. I år var det annorlunda då första stora tävlingen var i Sydafrika Ironman i början av april. Det blev många timmar på trainer och löpband under de mörka kalla dagarna. Inte optimalt på något sätt men tack vare resa till Thailand (Apollos Thanyapura) fick jag några bra långa cykelpass och open water sim.

Jag tränar i block för att ge kroppen möjlighet till återhämtning samt att hela tiden försöka ha ”hunger” på träningen.
Tidigare tränade jag ganska mycket inom min komfortzon, vilket jag var mästare på.
Efter att gått med i en klubb för första gången i mitt liv, så tränar jag numer med klubbkompisar som är mycket bättre än jag, vilket sporrar mig och tvingar mig själv till andra zoner i träningen.
Har hjälp av en tränare Johan Hasselmark på Aktivitus som skrivit träningsprogram, detta i kombination med klubbträningar hjälper mig mycket. 

Vilka är dina svagheter?
– Simningen. Utan tvekan. Jag vet att jag kan hålla på länge – men jag har svårt att pressa mig för att våga simma så jag blir trött. Har blivit översimmad ordentligt vid något tillfälle vilket fortfarande gör mig lite avvaktande i vattnet.

Vilka är dina styrkor?
– Jag är relativt jämn på cykel och löpningen. Jag jagar på cykeln vilket jag gillar, och sen håller jag undan på löpningen genom att vara jämn. Men styrkan är mentalt. Jag har alltid en plan på hur jag ska möta tröttheten. Att den kommer vet vi alla, men man måste bara veta hur man ska ta hand om den. Precis som en punka. Du har verktyg med dig.  

Hur ser din träningsfördelning ut mellan de olika grenarna?
– Löpning och cykel jämt fördelat. Simningen har jag alltid fuskat med… Tills jag gick med i Terrible Tuseday Triathlon i höstas. Med strukturerade simpass och någon att träna med har gjort att jag simmar mer nu.

Vad är ditt stora mål i år?
– Ironman VM på Hawaii i oktober.

Vad är dina tre bästa tips till nya triathleter?

 1. Träna i alla väder: vind, vågor, regn och sol.
 2. Kliv ur komfortzonen.
 3. Inför tävling: lägg stort fokus på din utrustning så du vet att det funkar just för dig. Välj inte det alla andra har utan att veta att det är bra för dig. Visualisera. När du inte kan sova natten innan, kör loppet i huvudet om och om igen. Dels somnar du och dels så vet du hur du ska göra allt nästa dag.

Var tycker du det är bäst att träna?
– Grundsund i Bohuslän, i all fall när det gäller löpning och simning, cyklingen svårare.
Mina bästa cykelpass har jag haft på Mallorca och Thailand, Thanyapura. Har alltid med mig löparskor i väskan vid resa inom och utanför Sverige, ett grymt sätt att upptäcka nya omgivningar och samtidigt få sin träning gjord. Gillar frihetkänslan att bara ge sig ut på okända vägar.

Hur många punkor innan du bryter?
– En punka.

Värsta och bästa simning:
– Värsta; Ö till Ö 2015, det var som att befinna sig i en gigantisk tvättmaskin, framförallt på de långa simningarna (gris i mitten av loppet.)
Bästa; ?! väntar med spänning på den.. En liten del av simningen i Sydafrika var fantastisk men sen kom vågorna och gjorde det till en stökig upplevelse.
Långdistans VM 2015 i Motala är nog min bästa tid, men det var nog på grund av kylan och jag bara ville komma upp.

Hur många timmar tränar du en vanlig vecka i april?
– 8-10 timmar.

Våtdräkt:
– Bluseventry.

Cykel (huvudsaklig tävlingscykel):
– Cervelo P3 med Zipphjul 404/808.

Löparskor (förstaval tävlingsskor):
– Asics DS Trainer.

Idrottsliga meriter (tider, medaljer m.m.):
PB Ironmandistans: 10.54,
Kvalificerat mig till Hawaii 2016 genom en 3:e plats på Ironman South Africa, Port Elizabet 10 april 2016
Ö till Ö 3 år i rad placering 4-6
Halvmarathon 1.30
Pallplatser på olika triathlon, löptävlingar, swimruntävlingar och multisporttävlingar

Målsättning:
– Att vara väl förberedd inför Hawaii och slå PB på Ironmandistans 2017.
Och att inspirera andra till att våga utmana sig själva.

 


Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Veckans triathlet: Helena Nimbratt

Veckans triathlet: Helena Nimbratt


Namn: Helena Nimbratt
Ålder: 42
Längd: 169
Vikt: 55
Klubb: Fredrikshof
Hemsida/ blogg: www.helenanimbratt.se

Berätta lite om din idrottsbakgrund:
– Som barn tränade jag inte alls. Jag växte upp med föräldrar som helt saknade intresse för idrott eller sport så jag fick ingen uppmuntran hemma. Däremot hade jag aktiva farföräldrar som lärde mig att åka långfärdsskridskor, längdskidor och jag följde ofta med dem till simhallen. När jag var 12, 13 år anmälde jag mig själv helt på eget bevåg till Stockholm mini marathon och tränade inför loppet en gång i veckan efter eget huvud, så jag har nog burit på ett intresse för löpning under många år men det var först när jag fyllt 30 och blev utbränd som jag kom igång på allvar och började springa regelbundet – helt enkelt för att överleva. Crawl lärde jag mig för tre år sedan och utmanade en stark vattenrädsla, premiären på landsvägscykel skedde några månader efter. Nu tränar jag triathlon som en ambitiös motionär.

Hur kommer det sig att du började med triathlon?
– Triathlon kom jag i kontakt med när jag träffade min sambo och jag blev kär, både i honom och i sporten. Jag följde med honom under Stockholm Triathlon och såg simstarten och blev grymt imponerad av alla atleter. Jag trodde aldrig i min vildaste fantasi att jag skulle kunna klara något sådant. Den hösten tog jag kontakt med en simcoach och bad om privatlektioner och förklarade att jag behövde börja från noll. Och från noll började vi. Första övningen var att koka kaffe under vattenytan. Jag gillar triathlon för att det är så komplext och utmanande både fysiskt och mentalt. Träningen håller mig fullt sysselsatt och det passar mig perfekt.

Vilken distans satsar du på?
– Ironmandistansen. Jag har märkt att jag har fördel av långdistans, jag tycks vara hyfsat uthållig.

Hur ser en träningsvecka ut för dig?
– Jag har en grundidé att köra minst två pass i varje gren plus ett pass styrka. I praktiken blir det långt mer simning och löpning därför att simning är roligast att behärska och löpning är perfekt avkoppling och lätt att bara riva av när tiden är knapp. Jag brukar också köra fokusveckor då och då för att ta ett kliv fram i just den grenen. Då cyklar jag varje dag i en vecka, eller lägger in simning mer än fyra dagar per vecka. Jag tycker att det ger grymt bra resultat. När det gäller löpningen så kanske jag inte springer så mycket mer med tanke på skaderisken men ser verkligen till att få till ordentliga kvalitetspass som jag kanske misslyckas med annars.

Hur lägger du upp träningen över året?
– Mycket sim och styrka under vintern. Även långa långsamma långpass löpning. I år har jag även testat att cykla med wattmätare på trainern. Det har varit väldigt spännande. Nu under våren blir det ett rejält tag i cyklandet, mer fart i löpningen och jag ser framemot open water-träningen.

Vilka är dina svagheter?
– Att jag har väldigt begränsad vattenvana och att jag är dålig på att köra riktigt hårda pass. Jag tänker ofta på att jag måste våga utmana mig att ta i mer. Jag älskar att mysträna.

Vilka är dina styrkor?
– Mitt huvud, min motivation och pannben. Viljan och hängivenheten till sporten är det inget fel på. Jag är nöjd med den mängd träning jag lägger ned och att jag väldigt sällan hoppar över ett inplanerat pass. Även under tävling märker jag hur pannbenet håller mig i rörelse och jag står mig bäst under de långa distanserna.

Hur ser din träningsfördelning ut mellan de olika grenarna?
– Just i vinter har jag satsat väldigt mycket på att få till simmet, därför att det är kul och för att jag trots allt har uppemot 20 min att hämta under Ironman om jag simmar bra. Jag har tränat väldigt dedikerat och gått kurser. Nu när cykelssäsongen börjar så kommer mitt fokus ligga där, liksom långpassen under löpningen. Jag kommer simma open water så ofta jag bara kan bara för att det är så härligt men behålla ett bassängpass för att inte tappa tekniken. Mitt största problem är att hitta tid för cyklingen eftersom det är tidskrävande och jag har en bebis hemma som väntar.

Vad är ditt stora mål i år?
– I år testar jag formen precis ett år efter att jag fått barn under Vansbro Triathlon för att sedan ta mig an Kalmar. Tävlingarna är förstås roliga men det primära målet är att bygga en stark och fungerande kropp igen efter barnafödandet.

Vad är dina tre bästa tips till nya triathleter?

 1. Öva simstarter och öva växling innan du startar i din första tävling. Det är bra att ha fipplat en gång med alla prylar och upptäckt vad man inte ska göra och det är nyttigt att förstå hur kaosigt det kan bli under ett triathlonsim.
 2. Tänk ut en energiplan. Oavsett vilken distans du ska köra är det bra att fylla på med energi och det måste övas i förväg. Ska du köra Ironman så är enrgiintaget den fjärde grenen du måste behärska.
 3. Skaffa dig trikompisar, gå med en klubb eller häng på i en facebookgrupp. Det dyker alltid upp frågor kring utrustning och annat inför tävlingar. Den sociala biten är ett av sportens stora fördelar tycker jag, den är synd att missa.

Var tycker du det är bäst att träna?

– Överallt där det finns vacker natur. För mig är naturupplevelsen lika viktig som den fysiska aktiviteten. Jag vill må bra när jag tränar därför att jag tränar för att må bra. Jag springer helst vid vattnet eller i skogen och jag avskyr att cykla på allt för trafikerade vägar. Favoritpass är också när jag tränar tillsammans med min sambo och vi springer tillsammans med vår bebis i löparvagn eller när jag tränar med mina barn som är 21 och 17 år.

Hur många punkor innan du bryter?
– Jag tog två på ren vilja under mitt första Ironman 2014. Om jag råkar ut för en punka i år … då kommer jag tro att det är någon högre makt som försöker stoppa mig. Jag vägrar punka framöver.

Värsta och bästa simning:
– Alla simningar är en utmaning.

Hur många timmar tränar du en vanlig vecka i april?
– 6-10 timmar.

Våtdräkt:
– Jag har använt 2XU men har nu en ny Xterra.

Cykel (huvudsaklig tävlingscykel):
– Vitus Chrono triathloncykel

Löparskor (förstaval tävlingsskor):
– Adidas Adizero Boston

Idrottsliga meriter (tider, medaljer m.m.):
– 2014, sommaren innan jag blev gravid, gjorde jag allt jag kunde komma på:
Svensk Klassiker
Vansbro triathlon
Amfibiemannen
Ironman Kalmar

Målsättning:
– Att leva ett långt och roligt liv och bli riktigt gammal.

Helena Nimbratt 
Foto: Ola Kjellson 

 


Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Veckans triathlet: Henrik Jansson

Veckans triathlet: Henrik Jansson


Namn: Henrik Jansson      
Ålder: 36 år
Längd: 171 cm
Vikt: 65-69 kg beroende på säsong
Klubb: Väsby SS Triathlon

Berätta lite om din idrottsbakgrund:
– Tävlingssimmade lite som barn, men var ingen talang, prövade också att spela lite vattenpolo. Min huvudsport som barn/junior var alltid fotbollen som jag tyvärr gav upp lite väl lätt när jag inte riktigt hade den framgången jag tyckte var nödvändig för att fortsätta spela när jag var senior. Under universitetstiden spelade jag bara lite innefotboll med kurskamrater samt hade ett alldeles för dyrt gymkort som sällan utnyttjades. Var generellt ganska inaktiv under många år även om jag bland annat prövade att springa Stockholm Marathon.

Hur kommer det sig att du började med triathlon?
– Jag och ett par barndomskompisar bestämde oss för att göra en Svensk Klassiker tillsammans. Jag som hade funderat på att pröva triathlon när jag var yngre tänkte att eftersom jag nu hade all utrustning så kunde jag passa på att anmäla mig till Stockholm triathlon, det var 2012. Tyckte det var superkul och anmälde mig till Ironman Kalmar året efter och började träna tillsammans med Väsby SS Triathlon.

Vilken distans satsar du på?
– Jag har insett att tiden för tillfället inte räcker till för att köra långdistans på den nivån som jag skulle vilja. Jag kommer därför nöja mig med att köra olympiskt och sprint i år. Jag har även insett att min mentalitet passar bättre för kort och hårt än långt och återhållsamt. Hoppas hitta tiden att köra långsdistans igen om något år.

Jag lägger just nu mer tid och energi på att bli en bättre barn- och ungdomsledare för våra barn och ungdomar i Väsby SS Triathlon och går därför alla utbildningar som förbundet och klubben vill skicka mig på.

Hur ser en träningsvecka ut för dig?
– Det har tyvärr varit lite dåligt med träning sedan sommaren av olika skäl, men jag har försökt få ihop två pass simning, ett pass cykel och tre löppass i veckan. Hoppas kunna öka dosen träning ganska mycket nu under våren sommaren genom att lägga till ett till två extra pass per disciplin.

Hur lägger du upp träningen över året?
– Jag har egentligen aldrig haft något schema med periodiseringar som jag följt utan tränat på känsla och lust. Det blir dock mer simning och mindre cykel under vintern.

Vilka är dina svagheter?
– Jag är i jämförelse med många andra inte den starkaste löparen.

Vilka är dina styrkor?
– Jag är en helt ok simmare och har blivit ganska stark på cykeln. Sedan är det bara att hoppas att inte för många kommer ikapp på löpningen.

Hur ser din träningsfördelning ut mellan de olika grenarna?
– Olika under året, men nu under våren så blir det nog 30 % simning, 40 % cykel och 30 % löpning om man ser till tid.

Vad är ditt stora mål i år?
– Jag hoppas kunna placera mig högt i DITS Mastercupen och komma på pallen i någon av RM tävlingarna i min åldersgrupp.

Vad är dina tre bästa tips till nya triathleter?
– Känner mig fortfarande som en ny triathlet själv men för mig har följande funkat.

 1. Försök hitta en grupp/klubb att träna en del pass med, eftersom det är ett bra sätt att få inspiration och hjälp.
 2. Våga pröva att tävla, jag tycker att det ger energi att ha ett konkret mål.
 3. Se till dig själv och vad träningen ger dig. Undvik att jämföra dig allt för mycket med andra.

Var tycker du det är bäst att träna?
– Har inte varit iväg så mycket på träningsresor, men på Mallorca har jag upplevt både fin cykling och bra simning.

Hur många punkor innan du bryter?
– Har aldrig fått punka på tävling, men det skulle vara när jag inte har slang kvar att byta med.

Värsta och bästa simning:
– Min värsta simning var RM i Västerås 2014 då jag fick en reva på hornhinnan under simningen. Gjorde det svårt att simma rakt och jag var tvungen att DNF:a efter en kort tid på cykeln då jag inte såg något.

Min bästa simning var Ironman Mallorca 2014, härligt galet första 700 m med masstart från stranden och varmt och klart vatten.

Hur många timmar tränar du en vanlig vecka i april?
– 8-10 timmar.

Våtdräkt:
– Huub Archimedes 3:5.

Cykel (huvudsaklig tävlingscykel):
– Canyon Speedmax CF.

Löparskor (förstaval tävlingsskor):
– Saucony Fastwitch.

Idrottsliga meriter (tider, medaljer m.m.):
– 1:a SyraTomtenCup 2014 och 2015 (Väsby SS Triathlons interna tempocykel cupserie), 1:a RM (AG35-39) Olympisk distans 2015, 1:a Sala Silverman (AG35-39) Medeldistans 2015.

Målsättning:
– Fortsätta att träna och tävla livet ut.


Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*