Veckans Triathlet: Eva Nyström

Veckans Triathlet: Eva Nyström


Namn: Eva Nyström
Ålder: 34 år
Längd: 169
Vikt: ca: 59
Klubb: FK Herkules
Blogg / hemsida:  www.evanystrom.com  och blog här www.thuleadventureteam.com
Coach: Martin Flinta (sambon)

Berätta lite om din idrottsbakgrund:
Började åka längdskidor någongång på mellanstadiet. Sedan dess har jag tränat och tävlat, mer eller mindre. Var ingen stjärna som ung då jag var liten till växten, men har blivit bättre med åren 🙂

Hur kommer det sig att du började med triathlon?
Jag tävlar även i multisport och träffade min sambo, Martin där. Han var även triathlet så han tyckte att jag skulle testa triathlon och duathlon också. Min första tävling var duathlon SM, som jag vann, och på den vägen är det….

Vilken distans satsar du på?
Långdistans triathlon och duathlon, halv Ironman, Ironman

Hur ser en träningsvecka ut för dig?
Brukar bli många tidiga mornar och en del sena kvällar för att hinna med all träning, med lite sömn mitt på dagen när Simon vår son sover. Just nu försöker jag få till fyra trainerpass, 4-5 löppass samt 4-5 simpass samt ett eller ett par styrkepass i veckan. Med varierande längd och intensitet.

Hur lägger du upp träningen över året?
Wattbaserat cykelträning året om, och med fingertoppskänsla i löpningen(springer tex aldrig intervaller om jag känner mig sliten då det inte ger något då och risken att bli skadad då är hög), kör både distans och fart&tröskel. Avslöjar inga detaljer;) Men saknar en bra sim coach som kan hjälpa mig kontinuerligt med tekniken, så hör av dig om du vet någon. Vi försöker i alla fall köra en del undervattensfilmning och korrigera de viktigast teknik grejorna, det tycker jag fungerar bra.

Vilka är dina svagheter?
Simningen utan tvekan, har en del att vinna på att bli snabbare där!

Vilka är dina styrkor?
Blir väl cyklingen och löpningen då. Har varierat lite från säsong till säsong, och ibland tävling till tävling om jag varit bäst på att cykla eller springa. Ofta fungerar båda grenarna bra på samma tävling också. Målet är att vara i topp i alla tre grenar såklart!

Hur ser din träningsfördelning ut mellan de olika grenarna?
I november/december så lägger jag ner mest tid på löpning, sedan simning och sist cykel.

Nu i Februari är det mer lika mellan grenar för att framåt april vara cykeln som tar över tidsmässigt. Kör även vissa läger veckor nu under vintern då cyklingen har lite mer fokus. Blir totalt fyra veckor på Playitas denna vinter. Och nu ska jag till Abu Dhabi Triathlon, då åker vi dit en vecka innan.

Vad är ditt stora mål i år?
Vinna Duathlon-VM och vinna Kalmar Ironman. I Kalmar siktar jag även att pressa mitt svenska Ironman rekord från 9.09, till en bit under 9h. Jag hoppas den nya banan är snabb den med.

Vad är dina tre bästa tips till nya triathleter?
Ställ dig inte längst fram på simningen, du behöver inte de värsta grejerna från början, köp upp dig eftersom. Träna smart! Det är inte alltid den som tränar mest som vinner, det gäller att lyssna på kroppen.

Var tycker det är bäst att träna:
Hemifrån när det är fint väder!

Hur många punkor innan du bryter?
2 stycken. Har alltid (på längre tävlingar) med mig så jag kan laga en punktering.

Värsta och bästa sim:
Värsta var min första triathlon, Herkules Stordåd 2003, trodde jag skulle drunkna, blev på och över simmad, kunde bara bröstsimma när jag började.

Bästa Kalmar Triathlon 2009, när jag förbättrade mitt eget svenska rekord med mer än 10 minuter.

Har du hajskräck i insjöarna i Sverige?
Absolut inte! Gillar att simma ute. Är väl mest rädd att simma på något som man inte sett, skulle ju inte vara speciellt kul att lägga handen på en död fisk eller nått…

Hur många timmar tränar du en vanlig vecka i april?
25-35 timmar, om jag kommit igång med mycket distans cykling ute

Våtdräkt:
X2U
Cykel (huvudsaklig tävlingscykel):
Cervelo P4

Löparskor:
New Balance 890

Idrottsliga meriter (tider, medaljer m.m.):
2:a VM långdistans duathlon 2011
2:a Challenge Århus 2011
1:a SM Duathlon, 4 månader efter jag fick vår son.
20-tal SM-medaljer i triathlon, duathlon och cykel (tempo) varav 11 guld
Svenska rekordet Ironman 9.09.17
Målsättning: Vinna långdistans VM i triathlon och Duathlon samt Vintertriathlon
[form code=54]Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Veckans triathlet: Jonathan Flod

Jonathan Flods syster övertalade honom att springa halva Lidingöloppet. På den vägen är det. Efter...

Läs mer

Veckans triathlet: Johnny Toldnes

Från motorsport till soffpotatis till triathlon. Efter att ha lessnat på soffliggandet bestämde Johnny Toldnes...

Läs mer

Veckans triathlet: Désirée Falk Olsson

Från hästtjej till att lyckats kvalificera in till Ironman-tävlingen på Hawaii. Désirée Falk Olsson har...

Läs mer

Veckans triathlet: Helena Nimbratt

Hennes styrkor är envisheten, pannbenet och motivationen. Att ge upp är inte hennes melodi. Dessa...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Veckans triathlet: Henrik Jansson

Henrik Janssons intresse för triathlon gav honom mersmak efter att han började för några år...

Läs mer
Veckans triathlet: Rebecca Karlsson

Att vara tjurskallig och envis är två egenskaper som hjälpt Rebecca Karlsson att nå de mål med triathlon hon hittills...

Läs mer
Veckans triathlet: Johan Granath

Johan Granath har, som många andra testat en hel del idrotter genom åren. Han fastnade för hockeyn och fick chansen...

Läs mer