Veckans Triathlet: Ted Ås

Veckans Triathlet: Ted Ås


Namn: Ted Ås
Ålder: 39
Längd: 180
Vikt: 76
Klubb: Team 2XU
Blogg / hemsida: www.2xu.se

Berätta lite om din idrottsbakgrund:
När jag var liten spelade jag rätt mycket fotboll. En liten merit i det sammanhanget är att jag spelande med Henke Larsson i Högaborg 🙂 Innan jag började med triathlon så var det mest skidåkning på vintern och vindsurfing på sommaren. 

Hur kommer det sig att du började med triathlon?
Från början var det en kombination av fyra orsaker. För det första så var jag sugen på att hålla på med en tävlingsidrott. Tidigare var det mest vindsurfing och skidor. Härliga upplevelseidrotter, men jag var sugen på att tävla. Ända sedan jag var liten har jag drömt om att tävla mot de bästa i Sverige inom någon idrott och när jag passerat 20 så var det dags att välja något.

För det andra så gillade jag kombinationen av idrotter och få det till en fungerande enhet. För det tredje så var jag lockad av myten om Hawaii Ironman. Någonstans hade jag läst och hört om denna tävling och undrade i mitt stilla sinne om det verkligen var möjligt att genomföra något sådant. Slutligen så hade jag ett hemligt vapen: simning! Jag hade aldrig simtränat och trodde heller inte att någon annan gjorde det. Om jag alltså regelbundet gick och simmade två dagar i veckan en hel vinter så skulle jag nog kunna vinna ett SM direkt. Det var min full övertygelse.

Vilken distans satsar du på?
Främst har det varit långdistans från 1/2 IM och längre.

Hur ser en träningsvecka ut för dig?
Just nu när det är höst så håller jag igång med en träning om dagen. När ja drar igång mer på riktigt så blir det två gånger om dagen.

Hur lägger du upp träningen över året?
Nja, nu har ja hållit på rätt länge så jag har nog testat alla tänkbara varianter av årsupplägg, men de senaste åren har det lutat åt fart och teknik i början och sedan mer och mer IM specifikt ju längre säsongen går.

Vilka är dina svagheter?
Svagheter? Nu förstår jag inte frågan riktigt…

Vilka är dina styrkor?
Min främsta styrka är nog att få till någon form av träning regelbundet även när livspusslet kan tyckas ha lite för många bitar.

Hur ser din träningsfördelning ut mellan de olika grenarna?
Jag försöker ha en ganska jämn fördelning. När träningen rullar på så är det ungefär 4 pass/gren/vecka.

Vad är ditt stora mål nästa år?
I skrivandet stund så är det inte helt definierat. Men, det lutar åt en satsning på SM 1/2 IM på Tjörn.

Vad är dina tre bästa tips till nya triathleter?
1. Träna alla tre grenar regelbundet. Även om någon av grenar sticker ut åt det svagare hållet så kommer det på tävlingsdagen att hjälpa väldigt mycket om du känner att du gjort vad du kan träningsmässigt. Det kanske inte går så mycket fortare, men du kommer med all säkerhet att kunna genomföra momentet med mindre spenderad energi.

2. Utnyttja transporter i vardagen för träning. Även om det blir lite logistiska utmaningar så kommer det i slutändan att ge ett positivt resultat.

3. Köp rätt och bra prylar. Skall du genomföra något som du lägger en hel del tid på så blir upplevelsen så mycket bättre med rät och bra produkter. Låt aldrig materialet begränsa dig!

Var tycker det är bäst att träna:
Mölndal är grymt bra för träning! Här finns allt väldigt nära tillhands: simhallar, terräng löpning, friidrottsbana, flack asfalt, kuperat, varierade småvägar för cykling och ett antal sjöar för utomhussimning.

Hur många punkor innan du bryter? Bryta?????? Nu förstår jag inte frågan igen……:):):) Några få gånger har jag fått kliva av. En gång var skorna bortplockade ur växlingsområdet. Jag tappade sadeln efter 7 km på en IM distans. Cyklade in till startområdet och monterade på en sadel från min mtb som jag hade på bilen. Hela projektet tog ca 1,5 timmar. När jag hade cyklat klart så fanns inga löpskor. Någon hade sett att jag fick hjälp med bilnyckel och verktyg för att byta sadeln så jag blev diskad för assistans utifrån….Någon gång utöver detta har jag fått bryta någon tävling.

Värsta och bästa sim:
Min värsta simning var den sista sträckan när jag och Flinta vann Ö til Ö (möjligen 2007). Då körde man Utö till Sandhamn så den sista simningen var den längsta. Kallt, blåsigt, kramp och allmän missär gjorde det till en rätt tuff tillställning. Bästa simningen hände helt plötsligt på Vetter Challange i år, 2011. ”Plötsligt händer det” som reklamen säger…

Har du hajskräck i insjöarna i Sverige?
Nej, det kan jag nog inte påstå. Jag minns en tävling för många år sedan när det simmade förbi en orm i godan ro precis framför startlinjen. Då var det lite skönt att veta att jag inte tillhörde spetsen på simklungan 🙂 

Hur många timmar tränar du en vanlig vecka i april? Det brukar nog landa på ca 15-18 h ungefär…

Våtdräkt (om du har någon):
En V2 från 2XU naturligtvis

Cykel (huvudsaklig tävlingscykel):
Trek, Speedconcept 9.9

Löparskor (förstaval tävlingsskor):
Asics hyperspeed

Idrottsliga meriter (tider, medaljer m.m.):
14 SM medaljer, 3 SM guld, PB IM distans 8.28.40, Skottsk mästare 1/2 IM, ett antal topp 10 placeringar på stora internationella tävlingar.

Målsättning:
Min förhoppning är att kunna göra ett seriöst försök att slå det svenska rekordet på IM distans (Claes Björling 8.15.59)Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Veckans triathlet: Jonathan Flod

Jonathan Flods syster övertalade honom att springa halva Lidingöloppet. På den vägen är det. Efter...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Veckans triathlet: Johnny Toldnes

Från motorsport till soffpotatis till triathlon. Efter att ha lessnat på soffliggandet bestämde Johnny Toldnes...

Läs mer

Veckans triathlet: Désirée Falk Olsson

Från hästtjej till att lyckats kvalificera in till Ironman-tävlingen på Hawaii. Désirée Falk Olsson har...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Veckans triathlet: Helena Nimbratt

Hennes styrkor är envisheten, pannbenet och motivationen. Att ge upp är inte hennes melodi. Dessa...

Läs mer
Veckans triathlet: Henrik Jansson

Henrik Janssons intresse för triathlon gav honom mersmak efter att han började för några år sedan. Idag är han en...

Läs mer
Veckans triathlet: Rebecca Karlsson

Att vara tjurskallig och envis är två egenskaper som hjälpt Rebecca Karlsson att nå de mål med triathlon hon hittills...

Läs mer
Veckans triathlet: Johan Granath

Johan Granath har, som många andra testat en hel del idrotter genom åren. Han fastnade för hockeyn och fick chansen...

Läs mer